| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija kletke za hrčka s pomočjo platforme arduino : diplomsko delo
Iva Premoša, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo opisali strojno in programsko opremo Arduino. Opisana je izdelava avtomatizirane kletke za hrčke s pomočjo platforme Arduino. Avtomatizacija omogoča merjenje aktivnosti hrčka, kot so hitrost in pogostost teka po krogu s pomočjo magnetov in senzorja Hallovega pojava. Vgradili smo vodni senzor, ki nas sproti obvešča, ali je gladina vode prenizka. Izdelali smo avtomatski podajalnik, ki ga lahko preko povezave Bluetooth upravljamo z mobilno napravo. Omogočili smo nastavitev alarma za hranjenje. Delo nam z dodatnimi vpogledi v njegove dejavnosti in varnostnim sistemom olajša skrb za hrčka.
Ključne besede: avtomatizacija, Arduino, kletka, hrček, senzorji
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 667; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

2.
Reprezentacija racionalizacije, birokratizacije in ideje železne kletke M. Webra v delu "1984" G. Orwella
Špela Dolajš, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučevali Webrove osrednje koncepte – racionalizacijo, birokratizacijo in idejo železne kletke – ter odraz slednjih v Orwellovi antiutopiji 1984. Z uporabo primerjave in kritične ter interpretativne diskurzivne analize so bili koncepti reprezentirani skozi dekompozicijo družbenega življenja na področje prava, politike, ekonomije, religije ter sfero emocij in erotike. Pomenski vrh magistrske naloge predstavlja »železna kletka«, po Webru posledica in končni izraz preveč racionalizirane in zbirokratizirane družbe. Birokratizacija kot pretvornik družbenega delovanja v racionalno organizirano ter racionalizacija kot posvajanje sheme pravil birokratske organizacije se, ob umanjkanju raznolikih interesnih konfliktnih napetosti, ultimativno izrazita v železni kletki. Slednja eksistira in odreja življenje Orwellove antiutopične oceanijske družbe. Znotraj te so s strani celote različnih individuumov, razredov in institucij vidni vsi tipi subjektivne in objektivne racionalnosti, skozi analizo pa je bil ugotovljen tudi ključen pomen etične materialne racionalnosti. Poleg tega pa se pomen racionalnosti izkaže kot aktivna svetovna nadvlada ter kot preračunljivost oz. ustrezna kalkulacija sredstev, ki vodijo do cilja. Čeprav delo zajema tudi pomen racionalnosti v smislu predvidljivosti in sistematične ureditve, le-ti ne temeljita na zapisanih pravilih. Gre za družbo, ki se je racionalizirala skladno z enim in enotnim ciljem oblasti, kateremu je podrejeno celotno družbeno delovanje, in ki je, gledano z drugačnih pozicij, iracionalno. Represalijska eliminacija navzkrižnih interesnih konfliktov in s tem razvojne ustvarjalnosti, poleg tega pa tudi onemogočen vznik novih karizmatičnih prerokov, vladajočim omogoča večno oblast v okamenelem svetu ter konec procesa racionalizacije, obenem pa predstavlja stičišče Webrove in Orwellove pesimistične slike potencialne prihodnosti družbe.
Ključne besede: Max Weber, 1984, racionalnost, racionalizacija, birokratizacija, železna kletka
Objavljeno v DKUM: 08.05.2017; Ogledov: 1636; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
Avtomatizacija obdelovalne linije za izdelavo kletke homokinetičnega zgloba
Zvonko Gobec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana avtomatizirana linija za obdelavo kletke homokinetičnega zgloba in produkt linije. Opisane so električne komponente, ki so potrebne za avtomatizirano delovanje sistema za strego kletke homokinetičnega zgloba. Opisan je postopek programiranja HMI vmesnika Siemens TP177-A in programirljivega logičnega krmilnika . Za programiranje vmesnika HMI smo uporabili programsko orodje SIMATIC WinCC flexible, za programiranje programirljivega logičnega krmilnika pa programsko orodje STEP 7. Diplomska naloga je bila opravljena v podjetju GKN Driveline Slovenija, ki se nahaja v Zrečah.
Ključne besede: kletka homokinetičnega zgloba, programirljivi logični krmilnik SIEMENS ET 200S, HMI vmesnik SIEMENS TP 177A, SIMATIC Manager, SIMATIC WinCC flexible
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1999; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

4.
ANALIZA ŠTIRIPOLNEGA EKSPLOZIJSKO VARNEGA TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA ELEKTROMOTORJA
Andrej Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je analiziran protieksplozijski trifazni asinhronski motor s kratkostično kletko. Predstavljeno je osnovno delovanje motorja z opisom fizikalnih dogajanj v ohišju motorja. Opisana je protieksplozijska zaščita in naš merjenec, ki mora ustrezati standardom. V nalogi primerjamo rezultate analitičnega izračuna, izračuna s programskim orodjem emLook in z opravljenimi meritvami. Prav tako delo vsebuje različne pogoje, izvedbe in ostale dejavnike, kateri so ključni del za izvedbo elektromotorjev. Meritve so bile opravljene v laboratoriju za električne stroje (LABES) na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru (FERI).
Ključne besede: analiza, trifazni asinhronski motor, kratkostična kletka
Objavljeno v DKUM: 05.06.2015; Ogledov: 1971; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)

Iskanje izvedeno v 6.59 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici