| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zasnova in konstruiranje avtomatskih klešč : diplomsko delo
Martin Gostenčnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Podjetje Sij Ravne Systems se ukvarja z različnimi projekti na področju strojegradnje, izmed katerih je tudi razvoj dvižnih avtomatskih klešč, uporabljenih v težki industriji za dvigovanje bremen. Namen naloge je bil ustrezno zasnovati ter skonstruirati dvižne avtomatske klešče po zahtevah naročnika. Sama zasnova vsebuje različne koncepte ter njihovo primerjavo, konstrukcijski del pa zajema statično obdelavo ter dimenzioniranje standardnih elementov. Uporabljena je bila tudi analiza po metodi končnih elementov. Rezultat te diplomske naloge je prikaz postopka od zasnove do koncepta, ki pa ni dokončen zaradi prevelikega obsega del.
Ključne besede: klešče, konstruiranje, statika, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 27.09.2019; Ogledov: 973; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

2.
Izdelava naprave za preizkušanje klešč : diplomsko delo
Sandi Štravs, 2019, diplomsko delo

Opis: V današnjem času podjetja stremijo k čim hitrejši izdelavi izdelkov, ki morajo biti ustrezne kakovosti, saj le tako lahko ostane podjetje konkurenčno na trgu. Zaradi tega podjetja v določenih primerih uporabijo naprave, s katerimi si pomagajo pri preverjanju kakovosti njihovih izdelkov. V podjetju UNIOR, d. d., smo se zato odločili za izdelavo naprave za preizkušanje klešč, ki bi bila zanesljiva za ugotovitev, ali so klešče ustrezne ali neustrezne pri določenem številu ščipov. Po standardih smo preverili, kakšne sile se pojavijo ščipanju, nato smo določili komponente in parametre, ki so potrebni za pravilen preizkus, ter konstruirali model, na podlagi katerega smo izdelali končni izdelek
Ključne besede: klešče, konstruiranje, naprava za preizkušanje, modeliranje, načrtovanje.
Objavljeno v DKUM: 05.09.2019; Ogledov: 1771; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

3.
Izboljšava konstrukcije vodoravnih motornih klešč : diplomsko delo
Fatlind Racaj, 2019, diplomsko delo

Opis: V podjetju SIJ Ravne Systems smo dobili nalogo, da izboljšamo konstrukcijo vodoravnih motornih klešč. Z obstoječimi vodoravnimi motornimi kleščami je naročnik dvigoval aluminijaste tuljave. Za izboljšavo so se odločili zaradi večkratnih popravil na enakih mestih. Želje naročnika so bile, da se kritična mesta na obstoječih kleščah izboljšajo in da se poveča nosilnost klešč s 15 t na 18 t. Naloge smo se lotili tako, da smo obstoječe klešče modelirali in na modelu izvedli numerično analizo po metodi končnih elementov. S pomočjo numerične analize smo dobili podatke o kritičnih mestih, ki smo jih v nadaljevanju izboljšali. Dodali smo tudi nekaj lastnih konstrukcijskih rešitev. Novo konstrukcijo klešč smo ponovno kontrolirali z numerično analizo. Na koncu je nastal popolnoma nov model vodoravnih motornih klešč z večjo nosilnostjo in s konstrukcijskimi izboljšavami.
Ključne besede: klešče, dvigovanje, modeliranje, konstruiranje, numerične analize.
Objavljeno v DKUM: 04.09.2019; Ogledov: 1363; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
Izboljšave konstrukcije klešč ravnalnega stroja : magistrsko delo
Tadej Fortin, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazan potek analize klešč ravnalnega stroja. Na obstoječi konstrukciji so se zaradi neprimerno oblikovanega konstrukcijskega detajla pojavile poškodbe. Cilj naloge je bil izboljšati konstrukcijo klešč na način, ki kar se da zniža verjetnost utrujenostnega zloma komponente. Opravljene so bile trdnostne analize modela, optimizacija topologije ter analiza življenjske dobe konstrukcije. Obstoječo konstrukcijo klešč ravnalnega stroja smo analizirali s programskimi paketi Simulia Abaqus CAE, Simulia fe-safe ter Caess ProTOp. Izračuni temeljijo na podlagi metode končnih elementov. S prilagoditvijo geometrijskih detajlov ter upoštevanjem rezultatov optimizacijskega orodja smo znižali koncentracije napetosti. To kaže tako primerjava napetostnih polj numeričnih analiz obstoječe in izboljšane konstrukcije, kot tudi primerjava življenjskih dob obeh modelov.
Ključne besede: ravnalni stroj, klešče, dimenzioniranje, numerična simulacija, utrujanje
Objavljeno v DKUM: 30.08.2018; Ogledov: 1021; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (6,69 MB)

5.
Konstruiranje dvižnih klešč pomožnih zapornic hidroelektrarne
Boštjan Kosajnč, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranja dvižnih klešč pomožnih zapornic hidroelektrarne. Konstrukcija dvižnih klešč mora zadostiti vsem dimenzijskih zahtevam in biti zasnovana tako, da bo prenašala vse obremenitve, ob tem pa mora biti kar se da izkoriščena, enostavna za izdelavo in cenovno konkurenčna. Cilj naloge je bil izdelati projekt konstrukcije vključno s tehničnim navodilom, delavniškimi načrti ter navodili za obratovanje in vzdrževanje. Pri procesu konstruiranja so bile uporabljene analitične metode, izražene v obliki preračunov. Pri modeliranju, izdelavi trdnostnih preračunov po metodi končnih elementov ter izdelavi delavniških načrtov so bila uporabljena inženirska orodja. Konstruiranje dvižnih klešč je potekalo od izdelave statičnega izračuna in določitve profilov v začetni fazi, do izdelave načrtov. Konstrukcijske rešitve so plod inovativnega razmišljanja in kreativnega pristopa k obravnavani tematiki. Ustreznost konstrukcijskih rešitev je razvidna iz izdelave dvižnih klešč in njihove uporabe.
Ključne besede: dvižne klešče, zajemalni mehanizem, hidroelektrarna, zapornica, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2018; Ogledov: 1002; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (14,03 MB)

6.
Konstruiranje in izdelava ščipalnih klešč za les
Peter Fajs, 2016, diplomsko delo

Opis: Pri obstoječi konstrukciji ščipalnih klešč za podiranje hlodovine do premera 18 cm smo se srečevali s problemom odstopanja rezila in krakov klešč od vodoravnega položaja. Posledično je bila povečana možnost poškodb klešč zaradi vstopa tujkov v rezalno območje. S spremembo obstoječe konstrukcije in izboljšanjem težišča smo problem odpravili. V diplomskem delu sta opisani obstoječa in posodobljena konstrukcija ter njune medsebojne spremembe. Izveden je trdnostni preračun najbolj obremenjenih elementov in opisan postopek priprave programa za laserski in plazemski razrez pločevine. Rezultati potrjujejo ustreznost nove konstrukcije in nosilnih elementov ščipalnih klešč za les.
Ključne besede: konstruiranje, ščipalne klešče za les, razrez pločevine, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 19.09.2016; Ogledov: 2404; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (3,09 MB)

7.
Izboljšava hidravličnega reševalnega orodja
Peter Behin, 2016, magistrsko delo

Opis: Po svetu se vsakodnevno po cestah prepelje na tisoče novih vozil, posledica tega dejstva je vse več prometnih nesreč, kjer morajo gasilci posredovat s hidravličnim orodjem. V magistrski nalogi bomo obravnavali hidravlične klešče. Sam začetek magistrskega dela nas bo popeljal skozi zgodovino gasilstva, njegovega razvoja in prvih patentov. Nato bomo predstavili podjetje Holmatro, ki se profesionalno ukvarja s hidravličnimi orodji. Da bi lažje razumeli, kaj bi želeli gasilci izboljšati pri hidravličnih kleščah, smo opravili intervjuje s poklicnimi gasilci na treh različnih lokacijah po Sloveniji. Intervjuje bomo analizirali in na podlagi analize poskusili izboljšati hidravlične klešče. Uporabili bomo metodo brainstorminga. S to metodo bomo poiskali najboljše variantne rešitve, ki jih bomo modelirali v programu SolidWorks.
Ključne besede: zgodovina gasilstva, hidravlična orodja, Holmatro, hidravlične klešče, možganska nevihta.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1562; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

8.
Konstruiranje ročaja hidravličnih klešč
Tomaž Žižek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan potek konstruiranja ročaja hidravličnih klešč za odstranjevanje ločnega podporja v Premogovniku Velenje. Predstavljeni so vsi pomembnejši koraki, in sicer modeliranje klešč, modeliranje ročaja, numerični rezultati, izbira najustreznejše oblike ročaja ter predstavitev rezultatov ustreznega modela. Diplomsko delo zajema tudi izbiro ustreznega materiala, postopek izdelave ter podatke za pravilno varjenje ročaja na ohišje klešč. Numerični preračuni so opravljeni v programskem okolju Abaqus CAE, ki temelji na metodi končnih elementov. Modeliranje celotnih klešč je potekalo v programskem okolju CATIA V5R20. Rezultat diplomskega dela je dimenzioniran ročaj od ideje do izpolnitve zahtevka.
Ključne besede: Hidravlične klešče, numerični preračun, Metoda končnih elementov (MKE), Abaqus CAE, CATIA V5R20, CAD, varjenje.
Objavljeno v DKUM: 09.11.2015; Ogledov: 1918; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA PRAZNJENJA ORODJA IN ČIŠČENJA GUMIJASTIH IZDELKOV
Matic Navotnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je natančno opisana avtomatizacija procesa, ki se je predhodno v celoti izvajal ročno. V osnovi se ta proces izvaja v treh delih: praznjenje orodja, čiščenje izdelkov in odlaganje le-teh na točno določeno končno pozicijo. Delo je bilo v celoti opravljeno v podjetju Tesnila GK, ki se ukvarja s proizvodnjo gumenih izdelkov. V okviru diplomske naloge so bila načrtovana in izdelana prijemala za praznjenje orodja, klešče za čiščenje gumijastih izdelkov in odlagalna miza. Dodatno je načrtovana, izdelana in preizkušena tudi programska oprema za vodenje robotske roke. Zastavljen cilj je bil dosežen, saj se proces izvaja brez posega delavca, posamezne operacije so zanesljive, končni izdelki pa so kvalitetno očiščeni.
Ključne besede: avtomatizacija, odlagalna miza, pnevmatska prijemala, čistilne klešče, robotska roka
Objavljeno v DKUM: 25.02.2013; Ogledov: 1758; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

10.
RAZVOJ ROBOTSKIH CELIC ZA IZDELAVO VZGLAVNIKOV
Živko Jeseničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analizirana robotska celica s transportnim sistemom Flex —Link, ki omogoča transport vzglavnikov na pripravi vzglavnikov za kontinuirano penjenje in na dodelavi z vtikanjem palic in kontrolo proti izpadanju palic iz vzglavnika. Izdelana je bila rešitev, ki omogoča odvzemanje penjenjih vzglavnikov iz stroja za zalivanje z PU maso, prenos vzglavnikov na sistem za transport in nato transportiranje vzglavnikov na delovni postaji vtikanja in kontrole palic in nato naprej na ročno delovno mesto prenosa vzglavnikov na košare visečega transporterja. Pri projektiranju robotske celice smo poizkušali poiskati enostavno rešitev, ki bi zagotovila najbolj optimalne stroške in s tem smiselnost investicije. To nam je na kompletnem delu v celoti uspelo, kajti na spremembah tehnologije izdelave vzglavnikov, se je to zelo hitro pokazalo kot zelo dobra inovativna rešitev. Naloga s svojo vsebino prispeva k projektiranju robotskih celic s kontinuiranim transportom v različnih montažnih procesih sestave in kontrole sestavnih delov.
Ključne besede: Robot ABB IRB 140, Robot ABB IRB 2400, Robot ABB IRB 1500, Transportni trak Flex – Link XM, prijemalna klešče, magnetno prijemalo
Objavljeno v DKUM: 12.01.2011; Ogledov: 2898; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

Iskanje izvedeno v 1.41 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici