| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Urbanistični razvoj srednjeevropskih zdraviliških krajev. Primeri: Rogaška Slatina, Karlovy Vary, Mariánské Lázně in Františkovy Lázně
Tina Bratuša, 2018, magistrsko delo

Opis: Vsi štirje v nalogi obravnavani zdraviliški kraji (Rogaška Slatina, Karlovy Vary, Mariánské Lázně in Františkovy Lázně) so se razvili na podoben način, in sicer ob glavnem izviru zdravilne vode, okoli katerega so nato nizali drugo zdraviliško arhitekturo. Na nadaljnji urbanistični razvoj so vplivali različni dejavniki, od ozkega ustroja doline, reke, do gričevnatega sveta, močvirnatega terena ipd. V preteklosti so bili ti kraji središča, kjer so se zbirali aristokrati in intelektualci iz celotne Evrope. Skozi čas pa so se v teh kompleksih pričele kazati podobne težave. S slednjimi besedami merim predvsem na slabe konservatorske prakse znotraj zdravilišč in na zavestno rušenje pomembnih historističnih objektov ter na uvajanje modernejših zgradb v sama središča teh delikatnih urbanističnih organizmov. S takšnimi posegi so večkrat nasilno porušili harmonijo arhitekture zgodnejših obdobij ali pa jo vsaj zasenčili. Kot velika težava se zdi v vseh primerih tudi prenasičenost arhitekture, ki ogroža okoliške parke, okrasne vrtove in naravno krajino - brez teh pa naravno zdravilišče ne more biti uspešno. Edini smiselni način, da slednje spremenimo, je osveščanje javnosti o pomembnosti teh arhitekturnih kompleksov in opozarjanje stroke na spregledane težave.
Ključne besede: Urbanizem, Rogaška Slatina, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, klasicizem, središčna os.
Objavljeno: 24.08.2018; Ogledov: 646; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (11,43 MB)

2.
Godalni trio Mozarta, Haydna in Boccherinija
Tanja Kadivnik Kolar, 2016, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge bodo uvodoma predstavljena godala oz. družina godal ter komorna glasba. Poudarek bo predvsem na violini, violi in violončelu. Sledi predstavitev skladateljev, in sicer Mozarta, Haydna in Boccherinija, iz katere bosta razvidna njihova življenjska pot ter glasbeno ustvarjanje v obdobju klasicizma. V zaključku diplomskega dela bo izvedena analiza izbranih del. V praktičnem delu sledi izvedba treh del, po eno delo vsakega od skladateljev. Dela bodo izvedena v zasedbi godalnega tria, ki je sestavljen iz violine, viole in violončela.
Ključne besede: analiza, godala, godalni trio, klasicizem, komorna glasba, skladatelji
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 1021; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

3.
PET ETUD ZA VIOLO
Sara Štrancar, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljenih pet etud za violo z namenom poskusa dokazovanja raziskovalne hipoteze, da so tudi etude lahko samostojna umetniška dela, tako najenostavnejše in najlažje kot tudi bolj zahtevne, ki vsebujejo več različnih tehnik in tudi več muzikaličnega potenciala. Ker so to skladbe za violo, je predstavljena njena zgodovina in razvoj pa tudi sam opis tega inštrumenta, s primerjavo z violino, kar nudi vpogled v primernost transkripcij skladb, ki izvorno niso napisane za violo, temveč za violino. Izbrane etude so dela petih skladateljev, Antonia Bartolomea Brunija, Federiga Fiorilla, Rodolpheja Kreutzerja, Jacquesa Féréola Mazasa in Pierra Rodeja, ki so tudi opisani, pred analizo posameznih etud pa je nekaj besed namenjenih tudi zbirkam, iz katerih izhajajo. V okviru praktičnega dela magistrskega dela bom obravnavanih pet etud odigrala na violi.
Ključne besede: viola, violina, etuda, Antonio Bartolomeo Bruni, Federigo Fiorillo, Rodolphe Kreutzer, Jacques-Féréol Mazas, Pierre Rode, glasbeni klasicizem, romantična glasba
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 1120; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (6,68 MB)

4.
LJUBEZEN IN SPOŠTOVANJE V ROMANU KNJEGINJA KLEVSKA
Lucija Uršnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Ljubezen in spoštovanje imata v literaturi pomembno vlogo, saj sta vodilna nit marsikaterega literarnega dela. V svoja dela ju je vpletla tudi francoska pisateljica Madame de La Fayette. Diplomsko delo predstavlja dojemanje pojmov ljubezen in spoštovanje v romanu Kneginja Klevska. V teoretičnem delu predstavljam francosko pisateljico Madame de La Fayette, njen roman z naslovom Kneginja Klevska, obdobje klasicizma, v katerem je pisateljica ustvarjala, ter dojemanje pojmov ljubezen in spoštovanje v 17. stoletju in danes. V empiričnem delu pa je vsa pozornost usmerjena na to, kako omenjena pojma razumejo oz. dojemajo tri izbrane osebe iz romana. Analizo tega dojemanja sem izvedla na podlagi štirih izbranih dogodkov, poimenovanih Ples, Pismo, Izpoved ljubezni in Odpoved ljubezni.
Ključne besede: klasicizem, Madame de La Fayette, Kneginja Klevska, ljubezen, spoštovanje
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 1570; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (856,46 KB)

5.
URBANISTIČNI RAZVOJ ROGAŠKE SLATINE
Tina Bratuša, 2014, diplomsko delo

Opis: Zdravilišče Rogaška Slatina velja za eno izmed najlepših daleč naokoli. Eminentne goste je privabljalo že v svojih ranih začetkih in s svojimi zdravilnimi vrelci močno vplivalo tudi na hiter urbanističen razvoj naselja. Prva klasicistična urbanistična zasnova zdravilišča se prične razvijati že leta 1803, ko si vrelce prilastijo štajerski deželni stanovi z grofom Ferdinandom Attemsom na čelu. Stavbe so bile urejeno postavljene okoli glavnega vrelca na severu doline, med njimi pa se je razvil klasicistično urejen park s sprehajalnimi potmi. Na severu je kompleks prehajal v prosto naravo, na jugu pa ga je zaključil prvi Zdraviliški dom, ki je bil postavljen pravokotno na dolino in jo je tam tudi zapiral. Zaradi velikega porasta gostov je ta zdraviliška zasnova postala pretesna. Pričelo se je širjenje po dolini proti jugu, kjer so se v dve liniji razporedili zdraviliški objekti, na sredi pa je nastal velik park s sprehajalnimi potmi. Kmalu so odstranili tudi prvi Zdraviliški dom, saj je neorgansko ločeval severni in novo nastali južni del zdravilišča. Ves čas se je veliko gradilo in tudi veliko rušilo, vseskozi pa se je ohranjala dominantna vzdolžna os po parku. Zaradi novih gradenj je padel tudi eden izmed najodličnejših primerkov klasicizma pri nas, Wandelbahn. Njegovo mesto je zasedel hotel Donat, ki je bil zelo nasilno vstavljen v ta klasicističen kompleks. Bolj smotrno urbanistično rešitev je ponudil arhitekt Danilo Fürst, ki pa žal ni bila v celoti izpeljana.
Ključne besede: Rogaška Slatina, urbanizem, vrelci, Zdraviliški trg, park, klasicizem.
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 1618; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (11,44 MB)

6.
POSLUŠANJE KLASIČNE GLASBE V VRTCU
Špela Božič, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK V diplomskem delu z naslovom Poslušanje klasične glasbe v vrtcu smo želeli ugotoviti zastopanost klasične glasbe v predšolskem obdobju. V teoretičnem delu je predstavljeno poslušanje glasbe na splošno, načrtovanje glasbenih dejavnosti, poslušanje vokalne in instrumentalne glasbe, priprava otrok na poslušanje, sledi predstavitev obdobja klasicizma in nekaj skladateljev iz tega obdobja. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotovili, da klasična glasba ni tako zapostavljena, kot smo predvidevali, kar je razveseljivo. Ugotovili smo tudi, da je najbolj zastopana otroška glasba. V empiričnem delu so izpostavljeni tudi najbolj predvajani skladatelji in njihova glasbena dela. Pomembno je, da se zavedamo tako pozitivnih kot negativnih učinkov različnih zvrsti in različnih glasbenih del. Tako kot ima klasična glasba na otroke pomirjajoč učinek, lahko ima katera druga zvrst glasbe agresiven učinek. Klasika spodbuja domišljijo, ustvarjanje, razvija estetski čut ipd.
Ključne besede: Ključne besede: predšolska vzgoja, otrok, poslušanje glasbe, klasična glasba, klasicizem.
Objavljeno: 18.05.2011; Ogledov: 6235; Prenosov: 905
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

7.
HAYDN, MENDELSSOHN - DIRIGENTSKA PRIPRAVA PARTITUR IN KONCERTNA IZVEDBA
David Preložnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diploma je izvedbeno sestavljena iz dveh delov. Prvi del je bila priprava koncerta in koncertna izvedba del skladateljev Haydna in Mendelssohna. Drugi del je pričujoče diplomsko delo, ki je prav tako sestavljen iz več delov. V uvodnem delu je predstavljen pomen vokalne glasbe in njena vloga v šoli, v nadaljevanju sledi pojasnilo o odločitvi za izvedbo takšnega načina diplome, temu sledi še kratka predstavitev del skladateljev, izvedenih na diplomskem koncertu 14.11.2009. Na koncertu so sodelovali: projektni zbor, projektni orkester, solisti in Komorni moški zbor Celje. Temu sledi teoretični del, ki obravnava strokovno pripravo zborovodje na svoje delo. Le ta zajema predstavitev izbranih skladateljev in obdobij, iz katerih izhajajo, njihovega dela, analizo skladb, praktično dirigentsko pripravo ter poročilo o praktičnem delu diplomskega dela. V prilogi so zbrane partiture vseh del, izvedenih na diplomskem koncertu. Te partiture so tudi kot študijsko gradivo, saj zajemajo dirigentsko analizo, ki je bila narejena pred izvedbo koncerta.
Ključne besede: Haydn, Mendelssohn, klasicizem, romantika, dirigiranje, partitura
Objavljeno: 07.07.2010; Ogledov: 1847; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (88,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici