SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREDNOSTI ŠTIRIKRAKEGA ENOPASOVNEGA KROŽNEGA KRIŽIŠČA S STALIŠČA ZAGOTAVLJANJA PROMETNE VARNOSTI V PRIMERJAVI S KLASIČNIM ŠTIRIKRAKIM KRIŽIŠČEM
Maja Kukovec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana primerjava štirikrakega enopasovnega krožnega križišča in klasičnega štirikrakega križišča s stališča prometne varnosti udeležencev. Predstavljeni so dejavniki, ki vplivajo na prometno varnost, ter opisana je zgodovina krožnih in klasičnih križišč. Predstavljeni so tudi elementi, posebnosti in prometna varnost v štirikrakem enopasovnem krožnem križišču in klasičnem štirikrakem križišču. Narejena je primerjava konfliktnih točk in statističnih podatkov prometnih nesreč v Sloveniji od leta 2008 do leta 2012 za klasična in krožna križišča. Analizirana je anketa uporabnikov prometne varnosti, in sicer o varnosti v štirikrakem enopasovnem krožnem križišču in klasičnem štirikrakem križišču. V zadnjem delu diplomskega dela so podane ugotovitve o tem, katero križišče je prometno varnejše – enopasovno štirikrako krožno križišče ali klasično štirikrako križišče.
Ključne besede: Prometna varnost, cestni promet, štirikrako enopasovno krožno križišče, klasično štirikrako križišče.
Objavljeno: 04.09.2013; Ogledov: 769; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

2.
Primerjava pretočnosti krožnega in klasičnega križišča na Kersnikovi ulici v Celju
Katja Kajtna, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Hitro doseganje cilja v smislu prevožene poti je skozi oči voznika dokaj enostavno opravilo, vse dokler ne nastopijo prometne prekinitve ali slabša pretočnost, ki oslabijo nemoteno uresničevanje mobilnosti. Prav zagotovitev slednjega je velik izziv tako za načrtovalce prometne infrastrukture kot tudi za prometne udeležence, ki pogosto s svojim nepravilnim izvajanjem ali predvidevanjem nehote izzovejo potencialne nevarnosti in prekinitve prometnih tokov. V diplomskem delu je poleg teoretičnega proučevanja prikazana tudi primerjava propustnosti klasičnega križišča s krožnim križiščem na najbolj pretočni mestni cesti, na Kersnikovi ulici v Celju, kjer se osredotočimo poleg štetja prometnih udeležencev tudi na obnašanje voznikov. Ta naloga na osnovi podatkov, zajetih iz terenskih raziskav, razpolaga z določenimi končnimi ugotovitvami, ki so nas pripeljale do priporočil. Prometni tokovi obravnavanega križišča in krožišča so bili primerni in ne pretirano nasičeni, medtem ko je bil način obnašanja prometnih udeležencev večinoma nezadovoljiv.
Ključne besede: klasično križišče, krožno križišče, obnašanje voznikov, prometni tokovi, štetje prometa, pravila vožnje
Objavljeno: 30.01.2015; Ogledov: 395; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (6,40 MB)

3.
Presoja možnih rešitev rekonstrukcije križišča v četrtni skupnosti Ljudski vrt na Ptuju
Jan Marušič, 2017, diplomsko delo

Opis: Klasično križišče se nahaja v mestu Ptuj, v mestni četrti »Ljudski vrt«, sredi spalnega naselja. Križišče je problematično zaradi slabe preglednosti, saj so v neposredni bližini neprimerno umeščena parkirišča ter zabojniki za odpadke, ki ovirajo preglednost. To še dodatno poslabšujejo nepravilno parkirana vozila na pločniku v neposredni bližini križišča. V križišču prav tako ni ustrezne infrastrukture za kolesarje. Na podlagi opravljene analize stanja, prometnovarnostne analize ter kapacitetnih preveritev se predlaga umestitev mini krožnega križišča z ustrezno infrastrukturo za vse udeležence v prometu ter rešitev parkirne stiske z možnostjo izgradnje parkirišč v bližini.
Ključne besede: mini krožno križišče, klasično križišče, prometna varnost, rekonstrukcija, obremenitve, preglednost, pešci, kolesarji
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 133; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (4,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici