| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
SVET KOT NAVIDEZNA RESNIČNOST
Mateja Škornik, 2009, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju lahko sledimo razvoju popolnoma novih kategorij spletnih strani. Spletne strani, ki so od začetka popolnoma 'prazne', sčasoma naselijo obiskovalci, ki z gradnjo in uporabo nenaseljenih navideznih območij postanejo prebivalci navideznih skupnosti. Ne na Luni in še manj na Marsu, ampak tu, v teh navideznih svetovih, nove skupnosti ustvarjajo svoja prebivališča. Dejanski pomen besede 'navidezen' je 'neresničen' in pomeni 'prisotnost nečesa, kar ni določeno'. Hiter razvoj navideznih skupnosti briše meje med navideznim (neresničnim) in fizičnim (resničnim) svetom. Nadaljnji razvoj in širjenje navideznih svetov pa nam odpirata praktično še neraziskane možnosti za razvoj družbe v gospodarskem, kulturnem in socialnem smislu. Seznanimo se z enimi izmed navideznih svetov — navideznim svetom Second Life. Z izvedbo in primarno analizo rezultatov spletnega vprašalnika proučimo in določimo značilnosti dejanskih uporabnikov tega 'drugega življenja'.
Ključne besede: navidezni svet, navidezna resničnost, avatar, Second Life, kibernetski prostor, interaktivnost
Objavljeno: 07.09.2009; Ogledov: 11086; Prenosov: 346 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

3.
4.
5.
6.
Ogrožanja kritične infrastrukture iz kibernetskega prostora
Miloš Lukman, Igor Bernik, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Internet je izbrisal mednarodne meje, bliskovita rast informacijske tehnologije in univerzalen dostop do kiberprostora je hekerje in morebitne kiberteroriste pripeljal na prag sistemov za kritično infrastrukturo. Zagotavljanje varnosti in zaščite teh sistemov postaja eno izmed temeljnih vprašanj nacionalne varnosti ter gospodarske stabilnosti. Po napovedih strokovnjakov lahko v naslednjih letih pričakujemo številne napade na sisteme za upravljanje kritične infrasturkture. Le vprašanje časa je, kdaj bodo napadalci iz teoretičnega proučevanja možnosti uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije prešli v njeno praktično uporabo na vseh področjih informacijskega bojevanja. Prispevek je usmerjen v prepoznavanje zunanjih dejavnikov, ki ogrožajo kibernetski sloj sistemov kritične infrastrukture. Podana bo splošna klasifikacija tehnik napadov in storilcev ter temeljni varnostni ukrepi za zaščito pred kibernetskimi napadi.
Ključne besede: informacijska varnost, kritična infrastruktura, kibernetski prostor, kibernetski napadi
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1317; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (133,51 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Kraja identitete v kibernetskem prostoru : diplomsko delo univerzitetnega študija Varstvoslovje
Edvin Rustemagić, 2012, diplomsko delo

Opis: Internet je postal eno od najbolj priljubljenih komunikacijskih orodij današnjega sveta, vendar so se z njegovim razvojem hkrati razvijali tudi številni načini njegove zlorabe. Kraja in zloraba identitete v kibernetskem prostoru predstavlja veliko nevarnost za vse njegove uporabnike, predvsem za tiste manj izkušene oziroma manj previdne. Diplomska naloga je usmerjena na krajo identitete v kibernetskem prostoru kot eno izmed najhitreje razvijajočih se oblik kibernetske kriminalitete. Poudarjene so predvsem oblike in vrste kraje identitete ter metode, ki so pri tem uporabljene. Glede na to, da je izbor napadalne tehnike kibernetskih storilcev odvisen predvsem od nivoja varstva osebnih podatkov uporabnika, smo velik poudarek namenili predstavitvi metod in načinov zaščite. Najsodobnejša varnostna programska oprema lahko v veliki meri zaščiti uporabnika pred krajo identitete, hkrati smo predstavili tudi preproste aktivnosti, ki jih lahko posameznik aplicira pri vsakdanji uporabi interneta. Zaradi vedno večje uporabe svetovnega spleta kot orodja za komuniciranje in izmenjavo informacij je prioriteta vsake države imeti urejeno zakonodajo na tem področju. V Sloveniji sta bistvenega pomena Zakon o varovanju osebnih podatkov ter pravica do komunikacijske zasebnosti. Z metodo spletnega raziskovanja smo ugotavljali stanje kraje identitete v Sloveniji, stopnjo osveščenosti uporabnikov ter njihove načine zaščite v kibernetskem prostoru.
Ključne besede: kibernetski prostor, kraja identitete, kibernetska kriminaliteta, diplomske naloge
Objavljeno: 18.12.2012; Ogledov: 2269; Prenosov: 428
.pdf Celotno besedilo (529,27 KB)

8.
KIBERNETSKI KRIMINAL
Nuša Trstenjak, 2012, diplomsko delo

Opis: Razvoj informatike in informacijsko-komunikacijskih tehnologij je pripeljal do vsakodnevne uporabe kibernetskega prostora in kritične odvisnosti sodobnega človeka od omenjenih tehnologij ter vsebin, ki so največkrat dostopne ves čas. Ker se je veliko dejavnosti preneslo iz resničnega sveta v kibernetski prostor, se je temu prilagodila tudi kriminaliteta. Njeni prvi začetki so bili poizkusi posameznikov dokazati, da je vdor v sodobne informacijske sisteme mogoč; z razvojem sistemov in tehnologij ter omenjeno selitvijo dejavnosti, pa so kibernetski prostor hitro odkrile tudi kriminalne skupine. Te so ponujene možnosti najprej uporabljale zgolj za medsebojno komunikacijo, kasneje pa so začele izvajati kazniva dejanja tudi v kibernetskem prostoru. Nadaljnji razvoj je pokazal, da je kibernetski prostor odlično mesto za prenos drugih dejavnosti iz resničnega sveta in da je tu izvajanje določenih vrst kriminalitete celo enostavnejše. Zagotovljena je večja anonimnost, kazniva dejanja se težje odkrivajo in preganjajo. Vzrok tega so globalna naravnanost kibernetskega prostora, nedorečenost pravnih norm in možnost prenosa nelegalnih dejavnosti v dele sveta, kjer so te dovoljene ali pa se storilci tam preprosto ne preganjajo. V diplomski nalogi sem s pomočjo opisne in primerjalne metode razložila problematiko definiranja kibernetske kriminalitete, najpogostejše zlorabe, ki se dogajajo na internetu ter opisala storilce teh zlorab – hekerje. Nadalje sem na kratko razložila pravne vire, ki obravnavajo kibernetsko kriminaliteto, predstavila pojavne oblike kibernetskega kriminala po slovenski kazenski zakonodaji in na koncu predstavila digitalne dokaze, ki so ključnega pomena za kazenski pregon kibernetskega kaznivega dejanja.
Ključne besede: informacijsko-komunikacijska tehnologija, kibernetski prostor, kibernetska kriminaliteta, hekerji, kazenski pregon
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 2764; Prenosov: 437
.pdf Celotno besedilo (515,00 KB)

9.
WikiLeaks teroristična organizacija - da ali ne? : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Luka Livojević, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan celotne potek afere WikiLeaks, pred in po izdaji tajnih dokumentov. V prvem delu sem napisal nekaj on internetnem terorizmu in tajnih dokumentih za lažje razumevanje diplomske naloge. Kaj je to kibernetski prostor in kako se ga uporablja. V nadaljevanju sem prešel na glavnega akterja zgodbe Juliana Assangeea. Opisal sem njegovo odraščanje in mladost, ki je imelo nanj velik vpliv. Prav zaradi nenehnih selitev v mladosti je bil pripravljen zapustiti mesto, stanovanje, hotel v nekaj minutah. Opisal sem tudi njegov preboj v hekerski svet, ki mu je pomagal pri nastanku spletne strani WikiLeaks. Kmalu je sledil vzpon z nekaj zgodbami o švicarskih bankah, plačanih umorih, odlaganju nevarnih odpadkov in še bi lahko naštevali. Dodatno prepoznavnost so WikiLeaksu dali še iraški in afganistanski vojni dnevniki, ki so govorili o preizkušanju novega orožja ameriške vojske, o oddelkih smrti, ki so jih do takrat Američani ostro zavračali, o pobojih nedolžnih civilistov z strani prestrašenih ameriških in britanskih vojakov, o slabo vodeni vojni, ki ni imela ne repa ne glave, pa vse do tega, da sta Afganistan in Irak še daleč od demokratične samostojne države. Na vrhu svojih moči, ko so bile vse oči uprte v WikiLeaks pa so objavili še diplomatske depeše ameriških veleposlaništev. Vse skupaj zajema kar 250 tisoč internih sporočil z 280 različnih veleposlaništev in konzulatov po vsem svetu. Večina depeš je razkrivala, kar jih je večina že vedela, a kljub temu so bile depeše, ki so razdelile in razburkale javnost. Od tega, da je Hilary Clinton prisluškovala članom OZNa do tega, da Kitajska ne podpira Severne Koreje do te mere kot jo je prej. V zadnjem delu pa sem se osredotočil, na posledice objave depeš tako za WikiLeaks in Juliana Assanaga kot za celoten svet. Te pa bodo kot kaže veliko hujše za ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangeea in domnevnega informatorja Bradlya Manninga, kot za ZDA, ki jim je razkritje v nekaterih pogledih celo pomagalo.
Ključne besede: terorizem, kibernetski prostor, internet, hekerstvo, tajni podatki, diplomske naloge
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 869; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (328,20 KB)

10.
Kibernetski terorizem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Maja Topolovec, 2013, diplomsko delo

Opis: Živimo v svetu v katerem informacijska tehnologija iz dneva v dan postaja razvitejša. Z razvojem informacijske tehnologije pa se v porastu pojavljajo tudi nove metode za vdor v tovrstne sisteme. Odvisni smo od naprav in njihovega nemotenega delovanja. Da lahko naprave oziroma sistemi nemoteno delujejo jim moramo zagotoviti varnost in jih zavarovati tako posredno kot neposredno. Sistem moramo dobro proučiti, spoznati njegove ranljivosti, da ga lahko zavarujemo pred grožnjami. Informacijski sistem je zelo ranljiv, po eni strani lahko pride do pregrevanja strojne opreme po drugi strani do kraje podatkov. Grožnjo informacijskemu sistemu predstavlja tudi novodobna oblika terorizma t.i. kibernetski terorizem. Najbolj ranljive točke teh sistemov so informacije in komunikacije, električno omrežje, bančništvo, sistemi za oskrbo ljudi z vodo, transport. Če se ogrozi delovanje samo enega izmed teh sistemov npr. sistema zračnega prometa, se povzroči preplah in posledično nezaupanje ljudi v oblast. Svet je prepleten z informacijami in le te so nam dostopne na vsakem koraku. Informacije se povezujejo v sistem, kateremu je potrebno nameniti vso našo pozornost, da bi ga obvarovali pred morebitnimi grožnjami. Sistem je varen toliko kolikor je varen njegov najšibkejši člen. Potrebno je delovati preventivno, kajti slabo zavarovana podjetja ogrožajo varnost države in globalne skupnosti.
Ključne besede: kibernetski prostor, kibernetska kriminaliteta, kibernetski terorizem, preprečevanje, odkrivanje, diplomske naloge
Objavljeno: 06.06.2013; Ogledov: 1702; Prenosov: 384
.pdf Celotno besedilo (462,55 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici