| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Organska snov v prsti na območju Celjske kotline
Milena Petauer, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Količina organske snovi predstavlja pomemben kazalec kakovosti prsti. Pomembno vpliva na številne fizikalne in kemijske lastnosti prsti, posledično na rodovitnost prsti ter določa vlogo prsti v ekosistemu. Količina organske snovi v prsti je odvisna odkoličine odmrlih organskih snovi, njihove sestave, procesa humifikacije, od naravnih dejavnikov, kot so podnebje, relief, matična podlaga, voda ter seveda od živih rastlin, živali in mikroorganizmov, ki živijo v prsti ter tudi od rabe tal. V prispevku je predstavljena količina organske snovi v zgornjem sloju kmetijskih zemljišč v Sloveniji ter količina organske snovi v horizontih v prevladujočih tipih prsti v celjski kotlini. Podatki kažejo, da je količina organske snovi v prsti v Sloveniji zadovoljiva. Prsti v Celjski kotlini imajo manj kot 6 % organske snovi, razlike v vsebnosti se največ kažejo v rabi tal, saj imajo prsti porasle z gozdom tudi do 35 % organske snovi v zgornjem horizontu.
Ključne besede: geografija, fizična geografija, prsti, kemične lastnosti, organske snovi, Celjska kotlina, upravljanje s prstmi, varovanje prsti
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 960; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (854,56 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
VPLIV DODATKOV NA KEMIČNE IN MIKROBIOLOŠKE LASTNOSTI GOVEJE GNOJEVKE
Jože Šlamberger, 2011, diplomsko delo

Opis: Na farmi govejih pitancev ŽIPO Lenart smo v letih 2008 in 2009 ugotavljali vpliv dodatkov za pospešeno aerobno fermentacijo gnojevke na kemične in mikrobiološke lastnosti gnojevke. Poskus smo izvajali v dveh obravnavanjih tako, da je bilo vključenih osem jam za gnojevko, v štirih jamah je bil dodatek, preostale štiri pa so bile kontrolne. Z izvajanjem poskusa smo začeli januarja 2008. Poskus je potekal eno leto in v tem času smo petkrat odvzeli vzorce gnojevk. V vzorcih smo analizirali pH vrednost, organsko snov, ogljik v suhi snovi, celokupni, amonijski in nitratni dušik, C:N razmerje, fosfor, kalij in število aerobnih ter anaerobnih mikroorganizmov. Vrednosti izmerjenih parametrov sicer nakazujejo na želeno delovanje dodatkov, vendar je bila variabilnost podatkov tolikšna, da onemogoča zanesljivo znanstveno sklepanje
Ključne besede: dodatki za gnojevko, goveja gnojevka, kemične lastnosti, mikrobiološke lastnosti
Objavljeno: 29.06.2011; Ogledov: 2027; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (15,80 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici