| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KRIMINOLOŠKI IN KAZENSKOPRAVNI POGLED NA EVTANAZIJO (S POUDARKOM NA PRIMERJAVI EVTANAZIJE S KAZNIVIM DEJANJEM POMOČI PRI SAMOMORU)
Janja Cankar, 2016, diplomsko delo

Opis: Evtanazija je pojem, ki posega prav na vsa družbena področja. Odraža odnos posameznika in družbe do temeljnih vprašanj vsake civilizacije, kot so spoštovanje človekovega življenja, dostojanstva, svobode, avtonomije. Nanaša se na enega izmed najtežjih obdobjih v življenju vsakega posameznika, na umiranje oziroma na odločitev o končanju življenja. Zaradi tega je po eni strani tesno povezano s posameznikom samim in na drugi strani s celotno družbo. Kot takšno že skozi celotno zgodovino človeštva postavlja in premika meje, do kod je poseg družbe v to najtežje obdobje vsakega posameznika upravičen. Ali sploh je upravičen? To vprašanje si kot družbena veda seveda postavlja tudi pravo. Prav pravo ima pri tem odločilno vlogo, saj s svojimi pravili ureja in regulira temeljne odnose v družbi ter ščiti temeljne vrednote. V kazenskem pravu je človekovo življenje postavljeno v sam vrh zavarovanih vrednot in za poseganje v to vrednoto so predvidene stroge sankcije. Zato je (kazensko) pravo tesno povezano s problematiko evtanazije in vseh vprašanj, povezanih z njo. Zdi se, da se v sodobni družbi vedno bolj poudarja posameznikova avtonomija, svoboda in neodvisnost od drugih. Vsak želi v kar največji možni meri sam razpolagati s svojim življenjem in upravljati z njim, biti gospodar svojega življenja. To se izrazito kaže tudi pri odločitvah, povezanih s končanjem življenja. Vse bolj pogosto smo priča situacijam, ko si posameznik želi imeti pod nadzorom tudi svoje umiranje ter odločiti o tem, kdaj in kako si želi umreti. Razlog za takšno odločitev so največkrat hude neozdravljive bolezni in starostne težave. Problem pri tem je, da takšna odločitev ni povezana le s posameznikom, pač pa s celotno družbo. Interes posameznika trči ob interes družbe, in postavi se vprašanje, kje med njima potegniti mejo. Namen te diplomske naloge je predvsem prikazati, kako kolizijo teh dveh interesov rešuje (kazensko) pravo.
Ključne besede: evtanazija, samomor z zdravnikovo pomočjo, odločitve o končanju življenja, zdravniška pomoč pri umiranju, kazenskopravna ureditev, avtonomija posameznika
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 605; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1014,47 KB)

2.
Varstvo narave v Sloveniji in človek v igri dileme zapornikov skozi oči varstvoslovja
Mateja Žižek, 2017, diplomsko delo

Opis: V opisani problematiki je torej ključno združevanje varstvoslovja z naravovarstvom, ki se v prvi vrsti ukvarja z varovanjem narave same, zaradi česar je predstavljena tudi kratka razvojna pot varstva narave v Sloveniji. Danes je varstvo narave in z njim življenjskega okolja v katerem živimo postalo družbena norma, urejena s pravnimi pravili in državno prisilo, z namenom zagotovitve pravic in dolžnosti, zato svoje mesto v diplomskem delu najdeta tudi zakonodaja in kazenskopravni sistem.
Ključne besede: okolje, narava, narodni parki, varstvo okolja, varstvo narave, pravna ureditev, kazenskopravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 02.11.2017; Ogledov: 300; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (6,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici