| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
BDP IN ALTERNATIVNI KAZALNIKI KOT MERILO TRAJNOSTNEGA RAZVOJA
Rok Mihalič, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Ne samo, da BDP ne upošteva ključnih elementov kakovosti življenja, ampak v veliko primerih celo spodbuja aktivnosti, ki so v nasprotju z dolgoročno blaginjo skupnosti. Pri tem je smiselno omeniti npr. izkoriščanje naravnih virov, ki vodi v propad ekosistemov. Nič nam ne pove o družbeni neenakosti, ki pogosto vodi k socialnim nemirom. Enako velja za vse elemente socialne razčlenitve (ločitve, kazniva dejanja), ki jih obravnava kot ekonomske koristi. Podcenjuje tudi človeški kapital s tem ko zajema samo obseg končnih proizvodov. Potreben je razvoj, ki zadovoljuje potrebe sedanjosti, ne da bi bila ogrožena možnost zadovoljitve potreb prihodnjih generacij. In takšnega razvoja trenutni koncept ne prinaša. Naš planet je že sedaj preobremenjen zaradi potrošnje in onesnaževanja. Edini način, da se to neravnovesje popravi, je institucionalizacija drugih nacionalnih indikatorjev (okoljskih, povezanih z zdravjem itd.), ki bi odražali tisto pravo kompleksnost človekovega napredka. Ni pa pravega konsenza, koliko indikatorjev bi bilo smiselno vključiti in to je vprašanje, s katerim se že leta ubadajo ekonomisti. Obravnavali smo tudi odnos med gospodarsko rastjo in okoljem ter prišli do zaključka, da je kompleksen in večplasten in da ni res, da gospodarska rast vedno povečuje okoljsko škodo, kot tudi ni res, da se sčasoma vedno zmanjša. Kaj se dogaja je odvisno od števila prebivalstva, vzorcev potrošnje in uporabljene tehnologije. Kar je jasno pa je, da so za dosego trajnostnega razvoja potrebne velike tehnološke spremembe, te pa zahtevajo investicije in akumulacijo kapitala. Analizirali smo tudi vpliv tehnologije, pri čemer smo predvidevali različne scenarije s pomočjo IPAT identitete. Tehnologija, pa čeprav povzročitelj in rešitelj hkrati, je lahko ključni dejavnik izboljšanja okolja. Prav ta tretja komponenta identitete, torej tehnologija, predstavlja največje upanje za tranzicijo v trajnostni razvoj, doslej pa je bila videna kot kontinuiran vir onesnaževanja. Nato smo analizirali osem obstoječih alternativnih kazalnikov, ki smo jih ocenjevali skozi SWOT analizo ter jih spoznali skozi študije primerov. Potrebo po novih kazalnikih smo potrdili z javnomnenjsko raziskavo Globescana, ki je pokazala, da tradicionalna mera BDP ne predstavlja dovolj celovite slike napredka države. Uporaba BDP-ja ima svoje prednosti saj pomaga pri makroekonomski politiki, je enostaven, univerzalen, objektiven in uporablja tržno ceno kot vodilni princip. Rast je sicer pomembna, toda ne smemo rasti na način, ki zanemarja osnovna načela trajnostnega razvoja.
Ključne besede: Bruto domači proizvod, trajnostni razvoj, gospodarska rast, alternativni kazalniki, pristno varčevanje, indeks uravnotežene ekonomske blaginje, kazalnik pristnega razvoja, zeleni BDP, indeks človekovega razvoja, okoljski odtis, indeks srečnega planeta, indeks boljšega življenja, IPAT identiteta, EKC hipoteza
Objavljeno: 21.11.2011; Ogledov: 2313; Prenosov: 305
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

2.
PRIMERJAVA USPEŠNOSTI UPRAVLJANJA DOMAČIH IN TUJIH DELNIŠKIH VZAJEMNIH SKLADOV
Andrej Kužner, 2012, magistrsko delo

Opis: Namen raziskave magistrskega dela je bil analizirati uspešnost upravljanja domačih in tujih delniških vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji. Primerjali smo uspešnost upravljanja teh skladov v obdobju 2006-2010. Izbrano petletno obdobje je od druge polovice 2008 zaznamovala svetovna finančna in gospodarska kriza, zato smo znotraj celotnega analiziranega obdobja ugotavljali in primerjali uspešnost upravljanja posebej za predkrizni in krizni del proučevanega petletnega obdobja. Raziskavo smo opravili na izbranem vzorcu domačih in tujih delniških vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji, pri čemer je bil kriterij vključevanja skladov obdobje njihovega poslovanja (daljše od petih let) in geografska usmerjenost njihove naložbene politike (v razvite trge ali trge v razvoju). Pri analiziranju uspešnosti upravljanja, ki upošteva donosnost in tveganje, smo uporabili nekatera izmed orodij, ki se uporabljajo pri tovrstnih analizah. Uspešnost upravljanja smo ugotavljali na osnovi izračunov Sharpovih in Treynorjevih koeficientov ter kazalnikov Sortino. Na osnovi izvedene raziskave ni mogoče trditi, da so tuji upravljalci delniških vzajemnih skladov v splošnem uspešnejši pri upravljanju skladov kot domači upravljalci, kljub njihovi daljši zgodovini delovanja na tem področju.
Ključne besede: vzajemni sklad, družba za upravljanje, uspešnost upravljanja, trgi v razvoju, razviti trgi, Sharpov koeficient, Treynorjev koeficient, kazalnik Sortino
Objavljeno: 30.05.2012; Ogledov: 1367; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

3.
4.
5.
PRIMERJALNA ANALIZA DOKAPITALIZACIJ SLOVENSKIH IN HRVAŠKIH BANK
Marko Kampuš, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju so podrobneje predstavljene dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke d.d., Nove Kreditne banke Maribor d.d., Zagrebačke banke d.d. – Unicredit Group in Privredne banke Zagreb d.d. – Intesa Sanpaolo Group. Predstavljena so tudi gibanja bilančnih vsot v Sloveniji in na Hrvaškem. Najpomembnejši del diplomskega seminarja je primerjalna analiza dokapitalizacij slovenskih in hrvaških bank. V primerjalni analizi je prikazan padec cen delnic pri dokapitalizacijah med finančno krizo in rast cen delnic pri dokapitalizacijah pred finančno krizo.
Ključne besede: dokapitalizacija bank, dokapitalizacija, sanacija bank, kazalnik P/E, kazalnika ROA in ROE, kapital bank in kapitalska ustreznost.
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 929; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (589,88 KB)

6.
BONITETNO OCENJEVANJE DRUŽB Z ALTMANOVIM MODELOM
Urša Ovsenek, 2013, diplomsko delo

Opis: Analiza in načrtovanje finančnega stanja, kot tudi samega poslovanja sta za vsako podjetje bistvenega pomena. Podjetja pridobijo oceno svojega poslovanja z raznimi metodami in računalniškimi programi. Nekatere metode ocenjevanja so zanesljivejše, vendar cenovno nedostopne, medtem ko so nekatere cenovno ugodnejše, vendar manj zanesljive. Podjetniki si v finančni krizi prizadevajo zmanjšati stroške in iščejo čimbolj ugodne rešitve. V diplomski nalogi bomo predstavili zanesljivost bonitetnega ocenjevana družb s pomočjo Altmanovega modela, ki se je od leta 1968, ko je bil razvit, dopolnjeval in razvijal. Predstavili bomo bonitetno oceno in zakaj je za podjetja bistvenega pomena. Praktično bomo podrobneje predstavili uporabo Altmanovega modela na šestih realnih podjetjih in preizkusili njegovo zanesljivost s pomočjo Excelove razpredelnice, v katero bomo vnesli podatke njihovih poslovanj iz preteklih let.
Ključne besede: Boniteta, Altmanov model, Analiza poslovanja, Kazalnik
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 1128; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

7.
PREDSTAVITEV SLOVAŠKEGA GOSPODARSTVA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA MED SLOVENIJO IN SLOVAŠKO
Domen Meža, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo podrobno predstavili Slovaško vse od njene osamosvojitve pa do danes, razvoj njenega gospodarstva ter njeno rast. S tem mislimo predvsem na privatizacijo gospodarstva, vstop države v EU in gospodarske panoge. Govorili smo tudi o enotni davčni stopnji in o razlogih za davčno reformo. Omenili pa smo tudi druge reforme, ki jih na Slovaškem izvajajo že zadnjih nekaj let ter o reformah, ki jih bodo še izvedli. Govorili smo tudi o tujih investicijah na Slovaškem in zakaj investirati na Slovaško. Opredelili smo pojem diplomacije, gospodarske diplomacije in slovenske diplomacije na Slovaškem. Spoznali smo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško in s pomočjo kazalnikov razvitosti posamezne države prišli do ugotovitve, katera država je bolj razvita in da je to v tem trenutku Slovenija. Pri tem smo si pomagali s primerjavo gibanja BDP na prebivalca, gibanja BDP na prebivalca po paritetni skupni moči, realno stopnjo rasti BDP, stopnjo inflacije ter primerjavo držav v zvezi z izvozom in uvozom. Nenazadnje pa smo državi primerjali v blagovni menjavi in prišli do zaključka, da trenutno Slovenija več izvozi na Slovaško kot uvozi iz nje, kar nam je samo potrdilo naše teze.
Ključne besede: Ključne besede: gospodarstvo, tuje investicije, diplomacija, gospodarska diplomacija, kazalnik razvitosti
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 853; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (768,54 KB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA STROŠKOVNE UČINKOVITOSTI BANK V EU
Leja Fišer, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo predstavili pojem učinkovitosti bank in opisali različne metodologije, ki se uporabljajo za izračun stroškovne učinkovitosti. Za ugotavljanje stroškovne učinkovitosti se v bančni praksi najpogosteje uporablja finančni kazalnik CIR, ki se uvršča med enostavnejše pristope. Zaradi tega smo tudi v diplomskem seminarju obravnavali stroškovno učinkovitost bančnih sektorjev na osnovi finančnega kazalnika CIR. Poleg tega smo predstavili dejavnike, ki vplivajo na različne izide stroškovne učinkovitosti med bančnimi sektorji ter navedli slabosti kazalnika CIR, ki jih je moč zaslediti v nekaterih študijah. Izpostavili smo tudi slovenski bančni sektor, pri čemer smo analizirali doseženo stroškovno učinkovitost glede na ostale vključene bančne sektorje in bistvene probleme, s katerimi se slovenski bančni sektor sooča.
Ključne besede: stroškovna učinkovitost, finančni kazalnik CIR, bančni sektor EU
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 1027; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
LASERSKI KAZALNIK KOT RAČUNALNIŠKA MIŠKA
Mišo Muršič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z implementacijo nove lokatorske naprave s pomočjo laserskega kazalnika. Podatke o položaju laserskega kazalnika smo pridobili s kamero ter s postopki računalniškega vida, ki smo jih nato v realnem času pretvorili v premik računalniške miške. Preučili smo obstoječe metode, ki se uporabljajo za detektiranje oziroma sledenje objektom, ter postopke simulacije računalniške miške. Razvili smo aplikacijo, ki na tri različne načine pridobi podatke o premiku laserskega kazalnika in glede na te podatke simulira delovanje računalniške miške. V naši aplikaciji smo torej za detektiranje laserskega kazalnika uporabili metodo za detekcijo na osnovi barve ter dve metodi za detekcijo na osnovi sledenja premika objekta. Našo rešitev smo preizkusili v testnem okolju, pri čemer smo spreminjali osvetlitev v prostoru. Rezultati so pokazali, da naša rešitev deluje praktično neodvisno od osvetlitve v prostoru. Pokazalo pa se je tudi, da je upravljanje računalniškega sistema s pomočjo laserskega kazalnika bistveno počasnejše kot s pomočjo računalniške miške.
Ključne besede: računalniška miška, laserski kazalnik, digitalna obdelava slik, segmentacija, detekcija barve, optični pretok, razlika slik
Objavljeno: 13.11.2013; Ogledov: 1433; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

10.
UVAJANJE KROŽKOV KAKOVOSTI ZA IZBOLJŠANJE KAKOVOSTI V DOMOVIH STAREJŠIH OBČANOV
Brigita Lipovac, 2013, magistrsko delo

Opis: Krožki kakovosti so ena izmed metod managementa kakovosti, ki jih v organizaciji lahko uporabljamo za stalno izboljševanje kakovosti. Predstavljajo pristop od spodaj navzgor, kjer zaposleni s svojimi idejami, znanjem in sodelovanjem na organiziran način izboljšujejo svoje delo in storitve, ki jih opravljajo. V magistrski nalogi Uvajanje krožkov kakovosti za izboljšanje kakovosti v domovih starejših občanov smo s pomočjo teoretične podlage in rezultatov empiričnega dela oblikovali načrte za izvajanje treh krožkov kakovosti. V nalogi predstavljamo uvajanje krožkov v treh korakih. Prikazan je tudi primer izvajanja enega izmed krožkov v socialno varstveni ustanovi. V metodološkem pristopu smo za proučevanje izbrali vzorec 122 anketiranih iz populacije zaposlenih v zdravstveno-negovalnih enotah desetih domov starejših občanov in dveh oddelkov bolnišnic. Raziskovalni instrument je bil pisni in anonimni anketni vprašalnik. Za obdelane podatke smo uporabili kvalitativno metodo in interpretacijo. Rezultate smo analizirali s pomočjo SPSS-programa in jih s pomočjo programov Microsoft Office Excel in Microsoft Word prikazali z grafi in tabelami. Rezultati so pokazali, da je več kot polovica anketiranih mnenja, da bi bilo v organizacijo dobro uvesti krožke kakovosti. Anketirani bi na krožkih reševali predvsem težave pri svojem delu, katerih rešitve bi privedle do konstruktivnih odnosov s svojci, do dobrih medsebojnih odnosov in do boljšega pretoka informacij. Večina anketiranih meni, da bi z izvajanjem krožkov kakovosti izboljšali tudi kazalnike kakovosti. Odgovorili smo na raziskovalno vprašanje, ali so krožki kakovosti primerna in smiselna metoda za izboljševanje kakovosti v domovih starejših občanov. Z neparametričnim testom deležev smo potrdili tudi vse tri hipoteze.
Ključne besede: management kakovosti, krožek kakovosti, orodja managementa kakovosti, standard zdravstvene nege, kazalnik kakovosti
Objavljeno: 06.01.2014; Ogledov: 1138; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici