| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OPTIMIZACIJA TEHNOLOŠKEGA PROCESA IZDELAVE KARTONA Z UVAJANJEM CO2 V PAPIRNO PULPO
Branka Viltužnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se posvetili izboljšanju tehnološkega procesa izdelave kartona. Eksperimentalno raziskavo smo opravili v realnem okolju kartonažne tovarne skozi daljše obdobje. S povečanim deležem uporabe recikliranih vlaken ter z uvajanjem zaprtih krožnih procesov papirna industrija sicer zmanjša stroške in vplive na okolje, vendar so to tudi glavni vzroki za povečanje mikrobiološke aktivnosti. Kakovost kartona se zmanjša zaradi prisotnosti mikroorganizmov, ki povzročijo nihanja pH vrednosti in neenakomerno raztapljanje CaCO3, ki se zadnje čase vedno bolj uporablja tudi kot polnilo. Izsledki raziskave so pokazali, da se z uvajanjem CO2 v papirno pulpo stabilizirajo pogoji za ohranjanje karbonatnega ravnotežja v mokrih fazah, posledično se zmanjša mikrobiološka aktivnost in poraba kemikalij, stabilizira se pH vrednost; vse skupaj pa pripomore k zanesljivejši proizvodnji in boljši kakovosti izdelka.
Ključne besede: karton, papirna pulpa, CO2, karbonatno ravnotežje, odvodnjavanje, retencija, alkaliteta
Objavljeno: 16.09.2009; Ogledov: 2774; Prenosov: 595
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

2.
ŠPORTNOVZGOJNI KARTON - DA ALI NE?
Lucija Žganec, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Danes skoraj vsi poklici zahtevajo delo z računalniki, računalnik pa je postal tudi nepogrešljiv del izobraževanja. Sedeč način življenja in nepravilno prehranjevanje prinašata neželene posledice na telesnem in gibalnem področju človeka, posledice pa so vse bolj vidne tudi na telesnem in gibalnem razvoju otrok in mladine. Kažejo se v povečani telesni teži in debelosti, sistematične spremljave telesnega in gibalnega razvoja pa kažejo, da so ti negativni trendi opazni predvsem pri najmlajši starostni stopnji od 7. do 11. leta. Namen raziskave je bil ugotoviti vlogo, smisel in uporabnost športnovzgojnega kartona v šolski in športni praksi. S pomočjo anketnega vprašalnika smo želeli priti do nekaterih splošnih temeljnih informacij, iz katerih bi bilo razvidno, kakšna so stališča učiteljev, učencev in staršev do športnovzgojnega kartona; koliko so učenci, starši, učitelji in športni klubi seznanjeni z njegovo temeljno nalogo, uporabnostjo in vsebinsko strukturo. Spoznati smo želeli, kako podatke ugotovljenega stanja izkoriščajo športni klubi pri vključevanju otrok v selektivni proces tekmovalnega športa ter kakšna je informiranost staršev o telesnem in gibalnem razvoju svojih otrok. V računalniško obdelavo podatkov je bilo vključenih 112 učencev in njihovih staršev iz 5 osnovnih šol ter 32 razrednih učiteljev. V raziskavo so bili vključeni tudi športni klubi, ki z opaznim napredkom delujejo na območju koroške regije. Raziskava je bila narejena s pomočjo dveh anketnih vprašalnikov, in sicer vprašalnika za učitelje ter vprašalnika za učence in starše, na katerem je bilo razvidno, kaj rešijo učenci in kaj starši. Informacije o klubih smo pridobili z obiskom na njihovih ustanovah ali po telefonskem pogovoru.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: športnovzgojni karton, gibalni razvoj, telesni razvoj, telesne značilnosti, gibalne sposobnosti, starši, učenci, učitelji, športni klubi
Objavljeno: 06.02.2012; Ogledov: 2683; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

3.
Tehnološke izboljšave pri proizvodnji darilne embalaže
Primož Lesjak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo izdelavo darilne embalaže iz papirja, kartona in lepenke. Izbrana je bila embalaža za penino s pripadajočima kozarcema. V teoretičnem delu je na splošno predstavljena embalaža in njen pomen. Opisane so tudi vrste embalaž. Prav tako so tudi predstavljeni primarni in sekundarni materiali za izdelavo tovrstne embalaže. V eksperimentalnem delu prikazujemo ročno izdelano embalažo. V drugem delu pa opisujemo praktični potek izdelave škatle za penino in dva kozarca. V nadaljevanju je opisano CAD/CAM modeliranje darilne embalaže. V zadnjem delu diplome predlagamo tehnološke izboljšave pri proizvodnji darilne embalaže.
Ključne besede: proizvodnja darilne embalaže, papir, karton, lepenka, CAD/CAM, strojna oprema.
Objavljeno: 08.03.2012; Ogledov: 1699; Prenosov: 68
URL Povezava na celotno besedilo

4.
PRIMERJAVA MERITEV IZ ŠPORTNOVZGOJNIH KARTONOV Z REZULTATI NA TEKMAH V ALPSKEM SMUČANJU
Jan Debeljak, 2013, diplomsko delo

Opis: Tekmovalna pot otrok se pri alpskem smučanju začne zelo zgodaj, prav tako pritiski staršev, trenerjev in okolice. V želji po čim boljših rezultatih starši in trenerji pozabljamo, da se morajo otroci najprej zabavati, se učiti, odraščati v nekem pozitivnem vzdušju in šele nato tekmovati. Hitro se zgodi, da imajo rezultati na tekmovanjih preveliko težo. Čeprav imajo ti otroci željo uspeti v alpskem smučanju, je še mnogo drugih dejavnikov, ki vplivajo na to, ali bo nekomu uspel preboj v svetovni vrh ali ne. To razmišljanje nas je pripeljalo do tega, da smo vzeli znanje iz trenerskega poklica, ga združili s študijskim znanjem in s pomočjo mentorja raziskali, ali obstaja povezanost med rezultati športno-vzgojnih kartonov in rezultati na tekmah v alpskem smučanju. Ugotovili smo, da je pri dekletih to povezanost mogoče zaslediti, pri fantih pa tega ne moremo trditi, kajti že pri našem majhnem vzorcu je vse preveč različnih rezultatov.
Ključne besede: alpsko smučanje, športno-vzgojni karton, talent
Objavljeno: 23.09.2013; Ogledov: 815; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (737,27 KB)

5.
VPLIV DODATNE ŠPORTNE VZGOJE V VRTCU NA GIBALNE SPOSOBNOSTI UČENCEV V PRVEM TRILETJU
Maša Stres, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v gibalnih sposobnostih pri rezultatih športnovzgojnega kartona med učenci v prvem triletju, ki so dodatno uro športne vzgoje obiskovali že v vrtcu, in učenci, ki te dodatne ure niso imeli. V empiričnem delu smo tako predstavili rezultate, pridobljene s pomočjo pedagoškega eksperimenta. V raziskavo je bilo vključenih 92 učencev OŠ Fram, starih od 6 do 8 let. Na podlagi namena nas je zanimalo, ali so razlike v gibalnih sposobnostih med obema skupinama prisotne, ali se te razlike, če so prisotne, s starostjo zmanjšujejo in ali so razlike med obema skupinama prisotne glede na spol. Za ugotavljanje razlik med obema skupinama, tistih, ki so dodatne ure športne vzgoje v vrtcu obiskovali, in tistih, ki je niso, je bil uporabljen t-test. Statistično značilnost smo ugotavljali na ravni tveganja p≤0,05. Rezultati raziskave kažejo, da se statistično značilne razlike pojavijo le pri skupini fantov, ki so sodelovali pri dodatni uri športne vzgoje v vrtcu, in sicer pri dvigovanju trupa v šestdesetih sekundah. Pri ostalih rezultatih pa raziskave kažejo, da ni statistično značilnih razlik med učenci, ki so pri dodatni uri športne vzgoje v vrtcu sodelovali, in tistimi, ki niso. Ugotovili smo torej, da med tistimi učenci, ki so dodatno uro športne vzgoje v vrtcu imeli, in tistimi, ki je niso, ni opaznih razlik. A kljub temu lahko predvidevamo, da športna dejavnost pozitivno vpliva na otrokov celoviti razvoj.
Ključne besede: gibalne sposobnosti, gibalna aktivnost, športnovzgojni karton
Objavljeno: 20.11.2013; Ogledov: 1076; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

6.
Preureditev skladišča surovin v podjetju Količevo Karton d. o. o.
Sabina Dukič Lorenci, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Količevo Karton je ena od sedmih evropskih tovarn koncerna Mayr-Melnhof Karton, ki je največji svetovni proizvajalec premaznih kartonov iz recikliranih vlaken, in ki si utrjuje položaj tudi med proizvajalci premaznih kartonov iz primarnih vlaknin. Podjetje Količevo Karton je specializirano za proizvodnjo kartonov, ki jih večinoma uporabljajo v živilski, kozmetični in farmacevtski industriji za embalažo, v katero pakirajo svoje izdelke. Ti potrošniki, ki imajo zelo visoka merila in zahteve, v zadnjem času povečujejo svoje povpraševanje po kartonu, izdelanem iz primarnih vlaknin. Zaradi tega sta se obe podjetji odločili za naložbo v obnovo enega od dveh količevskih kartonskih strojev v najnaprednejši tehnološko-tehnični dosežek, ki je sposoben v periodah proizvajati obe vrsti kartona, tako tistega iz recikliranih vlaken, kot tistega iz primarnih vlaknin. Z novim proizvodnim programom se bo precej spremenilo razmerje porabe surovin: več lesa in celuloze in manj vračljivega papirja. Cilj diplomske naloge je najti najbolj učinkovite, dolgoročno sprejemljive in ekonomične rešitve preureditve skladišča surovin, da bo lahko s svojo organiziranostjo brez težav podpiralo potrebe novega proizvodnega programa.
Ključne besede: Količevo Karton, naložba, kartonski stroj, premazni karton, primarne vlaknine
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 1199; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (5,88 MB)

7.
TELESNI IN GIBALNI RAZVOJ UČENCEV OSNOVNE ŠOLE GORNJA RADGONA
Monika Trost, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo proučevali razvojni trend telesnih značilnosti in gibalnih sposobnosti učencev in učenk OŠ Gornja Radgona. V vzorec merjencev so bili vključeni učenci in učenke od 1. do 9. razreda v razponu devetih let, in sicer med letoma 2006 in 2014. Telesne značilnosti in gibalne sposobnosti smo proučili s pomočjo podatkov iz športnovzgojnega kartona, ki smo jih predhodno dobili na šoli. Rezultate smo primerjali med sabo in z rezultati slovenskega povprečja, na osnovi teh pa nato ugotavljali odstopanja. Ugotovili smo, da je poslabšanje vidno v tistih merah gibalnih sposobnosti, v katerih sta potrebna dolgotrajno naprezanje ter uporaba moči, gibljivosti in koordinacije. Spremembe telesnih značilnosti se nagibajo rahlo v negativno smer. Rast v višino ne izstopa, dekleta so nekoliko višja glede na slovensko povprečje. Rahlo se dviguje telesna teža in količina podkožnega maščevja, ki je pri dekletih nekoliko izrazitejša. Rezultati kažejo, da so učenci OŠ Gornja Radgona v gibalnih sposobnostih v obdobju 2006–2014 nekoliko nazadovali. Na začetku obdobja so bili še blizu oziroma nad slovenskim povprečjem, nato je sledil nekajletni trend padanja pod slovensko povprečje, ki se je pred nekaj leti umiril. V zadnjih letih se dosežki nekoliko izboljšujejo in se bližajo slovenskemu povprečju. Dinamika sprememb gibalnega in telesnega razvoja je prav gotovo povezana z mnogimi dejavniki. Med pomembnejšimi sta materialna in kadrovska podlaga športne vzgoje in njena vsebinska naravnanost. Velik vpliv pa ima tudi spremenjen način življenja otrok in mladostnikov, ki iz leta v leto vse bolj negativno vpliva na njihov gibalni in telesni razvoj.
Ključne besede: Gibalne sposobnosti, telesne značilnosti, športnovzgojni karton.
Objavljeno: 16.11.2015; Ogledov: 895; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

8.
Vpliv žlebilnih parametrov na tvorbo žlebilne gube ter na pregibanje kartona GC2
Zdenko Hrestak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem raziskal vpliv ožjega žlebljenja na tvorbo žlebilne gube in pregibanje kartona GC2. Kartoni, ki so izdelani po novi tehnologiji z uporabo vzdolžnih sit, so sestavljeni iz manj slojev. Standardno žlebljenje ne da najboljših rezultatov. Imajo manj izrazit žleb, žlebilna guba pa je pogosto deformirana, zato nastopijo dimenzijski problemi pri lepljenju škatel. Probleme z žlebom in tvorjenjem žlebilne gube sem raziskal na primerih iz industrije ter na testni napravi vzorce žlebil z ožjo žlebilno konfiguracijo. Rezultati testiranja so potrdili smiselnost uporabe ožje žlebilne linije in ožje žlebilne priprave, kar bom predlagal kot nov postopek v industriji kartonske embalaže.
Ključne besede: karton, žlebljenje, žlebilna guba, pregibanje, kartonska embalaža
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 533; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

9.
UGOTAVLJANJE PRIMERNOSTI DOLOČANJA VLAGE V TRDNIH ODPADKIH Z NESTANDARDIZIRANO IN STANDARDIZIRANO METODO
Nuša Edelbaher, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali, katera metoda določanja vlage v trdnih odpadkih je boljša, ali je to standardna metoda ali hitra metoda. Pri standardni metodi smo uporabljali sušilnik – suhi stabilizator serije EASY, za hitro metodo smo uporabljali merilno napravo EMCO AP 500 – M3. Za obe metodi določanja vlage smo uporabljali 5 različnih vzorcev po 3 paralelke. Pri obeh metodah smo meritve izvajali na dveh materialih, to je karton in SRF. Za SRF smo želeli tudi glede na dobljene izračune določiti merilno območje. Po dobljenih rezultatih smo lahko izračune primerjali in ugotovili, katera metoda je boljša.
Ključne besede: karton, SRF, vzorec, vzorčenje, meritve, vsebnost vlage, trdni odpadki
Objavljeno: 06.04.2017; Ogledov: 713; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

10.
UVEDBA ELEKTRONSKEGA ZDRAVSTVENEGA KARTONA NA KLINIKI ZA MALE ŽIVALI
Biljana Grubišić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali uvedbo elektronskega zdravstvenega kartona pacienta za potrebe veterinarske klinike za male živali. To bi pripomoglo h kvalitetnejšemu zbiranju in analizi zdravstvenih podatkov pacientov, kar posledično lahko pripomore k uspešnejšemu strokovnemu nadzoru pa tudi boljšim poslovnim rezultatom. V prvem delu diplome so na splošno predstavljeni lastnosti zdravstvenih informacijskih sistemov v veterini in sam pomen zdravstvenega kartona pacienta. V drugem delu je predstavljeno obstoječe stanje in obstoječa programska rešitev Recepcija za male živali. Nato so razloženi razlogi za uvedbo nove rešitve in predstavljena je uporaba programske rešitev StringSoft Veterinary Management Software® (StringSoft Inc., Delaware, ZDA), katera uvedba v proučevani kliniki je v zaključku tudi ovrednotena.
Ključne besede: • uvedba • elektronski zdravstveni karton • veterinarska klinika • StringSoft
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 490; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici