| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 104
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv tolerančnih razredov na zmogljivost ladijskega vijaka
Jure Vobner, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo s pomočjo računalniške dinamike tekočin (CFD) obravnava deviacije v obratovanju ladijskega vijaka, kot posledico nenatančnosti izdelave. Predstavljene so vse geometrijske lastnosti in njihov vpliv na obratovanje, kratko je povzet standard kateri zavzema kontrolo geometrije. Izvedena je analiza vpliva računske mreže na rezultate, pridobljena je najbolj optimalna vrsta te mreže na podlagi konvergence in primerjave rezultatov z empiričnimi izračuni. Postavljen je enak numerični eksperiment za vse tolerančne razrede. Vse skupaj se zaključi z povezavo numeričnih in realnih rezultatov preko porabe goriva. Na podlagi ugotovitve je ovrednotena natančnost numeričnega eksperimenta in tako podan zaključek.
Ključne besede: Ladijski vijak, računalniška dinamika tekočin, zmogljivostne karakteristike, ISO 484, optimizacija, poraba goriva
Objavljeno: 08.09.2021; Ogledov: 92; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (7,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Meritev obratovalnih karakteristik veternih turbin
Jerneja Švent, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga Meritev obratovalnih karakteristik vetrnih turbin primerja obratovalne karakteristike rotorjev pod različnimi vhodnimi pogoji in analizira dobljene rezultate na podlagi merjenj. Merjenja najprej potekajo s pomočjo izmerjenega električnega toka in napetosti na enosmernem generatorju, a so dobljeni rezultati končnih izkoristkov precej nizki, zato se razvije nov merilni sistem, ki s pomočjo merilnih lističev in njihove upornosti meri silo, ki deluje na ročico preko katere je vpet enosmerni generator. Po umerjanju novo razvitega merilnega sistema se na istih rotorjih z enakimi vrtilnimi frekvencami, kot se je merilo v predhodnih merjenjih, izmeri sila na rotorju turbine in iz tega navor ter moč turbine. Končni koeficienti izkoristkov turbine z merilnim sistemom, ki meri s pomočjo mehanskih veličin so precej višji in ne presegajo Betzove limite, zato lahko na podlagi rezultatov (ki so ponovljivi) trdimo, da je ta merilni sistem ugodnejši za merjenje karakteristih rotorja, saj nanj vpliva manj zunanjih faktorjev kot na sistem, ki meri električne veličine, kjer se mora upoštevati še pretvorba iz mehanske v električno energijo skupaj z vsemi izgubami, ki pa za merjenje karakteristik rotorja niso relevantne.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, vetrna energija, merilni sistemi, karakteristike vetrnih turbin
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 245; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

3.
Zahteve in značilnosti embalaže za spletno prodajo
Jure Novak, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo temo karakteristik ter zahtev embalaže, ki jo uporabljamo oziroma potrebujemo pri spletni prodaji izdelkov tako na domačem trgu kot tudi globalno. Priča smo nenehni rasti spletne prodaje, ki ponekod po številu opravljenih nakupov v spletni trgovini že presega količino nakupov v fizičnih prodajalnah. S tako strmo rastjo te vrste poslovanja pa se pojavlja tudi potreba po embaliranju teh izdelkov ter ustrezni pripravi naročila za transport. Embalaža izdelkov pri tej vrsti poslovanja predstavlja tako strateško področje logistike kot tudi velik kazalnik okoljske problematike zaradi odpadne embalaže. Spletni trgovci morajo zagotoviti popolno varnost transportiranega naročila, saj le uspešno ter varno dostavljen izdelek v popolnem stanju pri tem tipu poslovanja predstavlja uspešno opravljen posel, posledično zadovoljstvo stranke ter morebiten ponovni nakup. Glede na pridobljene rezultate ankete je smiselno poudariti dejstvo, da se kupci premalo zavedajo pomembnosti embalaže ter njenih lastnosti, saj jih je večina odgovorila, da je embalaža srednje pomemben del naročenega izdelka. Na podatek, da pa se večina respondentov ankete zaveda, v kakšni embalaži je blago prispelo, ampak se tudi v takem obsegu ne zmeni za pomembnost reciklaže materiala embalaže ter možnosti priročnejšega odpiranja, ki bi omogočilo morebitno ponovno uporabo take škatle ali vrečke ter posledično zmanjšanje odpadne embalaže. Poudariti je potrebno še ugotovitev, da po mnenju respondentov ter podatkov iz drugih virov najpomembnejšo lastnost embalaže za spletno prodajo predstavlja zagotavljanje varnosti vsebine med transportom, zato je treba izdelke embalirati v kakovostno izdelano in dizajnirano embalažo, ki bo kljubovala raznim razmeram distribucije. Za zagotovitev take varnosti pa se uporabljajo dodatna zaščitna sredstva, najpomembnejšo vlogo pa predstavljajo testiranja, ki predhodno že zagotovijo, da bo izdelek varno prispel v kupčeve roke, vendar se z uvajanjem Amazonovega načina embaliranja (embalaža brez frustracije) zmanjšuje tudi potreba po dodatnih zaščitnih sredstvih.
Ključne besede: embalaža, spletna prodaja, karakteristike
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 427; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

4.
Avtomatizacija preizkuševališča hidravličnih ventilov
Klemen Pušnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje statičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Izdelana je v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati tako statične, kot dinamične karakteristike hidravličnih ventilov. Te se tekom obratovalne dobe ventila tudi spreminjajo. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo, ki mora zagotavljati primerljivost rezultatov meritev in primerjavo s karakteristikami dobljenimi na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. Zaključno delo se osredotoča le na merjenje statičnih karakteristik in na standardne postopke meritev statičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje statičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. V zaključenem delu naloge so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne naprave s testiranjem hidravličnega ventila.
Ključne besede: hidravlični ventili, potni ventili, regulacijski ventili, statične karakteristike, meritev karakteristik, avtomatizacija merilne naprave
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 498; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (5,07 MB)

5.
Merilna proga za merjenje obratovalnih karakteristik dveh črpalk
Nino Malek, 2018, diplomsko delo

Opis: V nalogi je bila vzpostavljena merilna proga za merjenje obratovalnih karakteristik dveh črpalk, s pomočjo ultrazvočnega merilnika pretoka in mehanskih merilnikov tlaka. Na novi merilni progi z dvema črpalkama, na kateri se lahko s pomočjo ventilov vzpostavita zaporedno ali vzporedno delujoči črpalki, smo namestili ultrazvočni merilnik pretoka, s katerim sem meril pretok vode in z dušenjem s pomočjo krogličnega ventila nastavljal pretok v cevi, s katerim sem meril pretok pri različnih tlakih. Naloga je pokazala, da se čas merjenja in s tem prikaz obratovalnih karakteristik črpalk v preglednicah, neprimerno zmanjša v primerjavi odčitavanjem in preračunavanjem iz vodomera na izstopu iz cevi.
Ključne besede: Vodne črpalke, obratovalne karakteristike, merilni sistem
Objavljeno: 03.01.2019; Ogledov: 699; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

6.
Študija primernosti novih sort češenj
Blažka Rašl, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V letih 2016 in 2017 smo preverjali primernost križancev sort ‘Regina’ × ‘Lapins’ za pridelavo v naših agroekoloških razmerah. Zbirka je obsegala 130 križancev in je bila posajena leta 2010 v genski banki na Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru v okviru sodelovanja z inštitutom INRA v Bordeauxu, Francija. V letu 2016 letu smo spremljali le dinamiko in intenzivnost cvetenja, saj je pozna spomladanska pozeba uničila plodove. V letu 2017 smo spremljali dinamiko cvetenja, parametre vegetativne rasti, parametre kakovosti plodov in poškodbe plodov (pokanje). Intenzivnost in dinamiko cvetenja ter meritve vegetativnih parametrov rasti smo spremljali pri vseh križancih, ki so cveteli. Parametre kakovosti plodov smo določili pri dvanajstih križancih, ki so prenesli pozno spomladansko pozebo. Na osnovi pridobljenih podatkov je narejen prvi nabor 12 križancev, ki imajo potencial za pridelavo na naših pridelovalnih razmerah.
Ključne besede: češnja, Prunus avium, hibridi, karakteristike habitusa, cvetenje, kvaliteta plodov
Objavljeno: 25.07.2018; Ogledov: 766; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
Odprto-zančno vodenje položaja hibridnih koračnih motorjev z uporabo histerezne regulacije toka
Gorazd Fažmon, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene prednosti in slabosti odprto-zančnega vodenja položaja bipolarnih hibridnih koračnih motorjev. Na osnovi statičnih karakteristik navora smo opravili analizo osnovnega delovanja obravnavanih motorjev. Ugotovili smo, da lahko z različnimi nivoji vzbujalnega toka dosežemo poljuben kot zasuka motorja, kar omogoča vodenje motorja z zmanjšanim korakom. Za zagotovitev ustreznih vzbujalnih tokov smo uporabili pretvornik v obliki dveh H-mostičev s histerezno regulacijo posameznih tokov. Analizirali smo tudi vpliv bremena na statični pogrešek koraka motorja.
Ključne besede: dvofazni hibridni koračni motor, mikrokorak, statične karakteristike navora, statični pogrešek koraka
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 777; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

8.
Kreativnost pri pouku matematike v osnovni šoli
Alenka Horvat, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo kreativnost pri pouku matematike v osnovni šoli. V prvem delu na kratko predstavimo, kaj je kreativnost na splošno, kako jo opredeljujejo nekateri avtorji in kaj za nas pomeni kreativnost. V drugem delu se osredotočamo na kreativnost v matematiki, na načine, kako jo lahko ugotavljamo in katere so tiste karakteristike, ki so za kreativne posameznike značilne. Osrednji del magistrskega dela predstavlja tretji del, kjer navedemo nekatere konkretne primere, s katerimi lahko učitelj spodbuja kreativnost učencev.
Ključne besede: kreativnost, kreativnost v poučevanju matematike, karakteristike kreativnih posameznikov, načini za spodbujanje matematične kreativnosti
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 1204; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

9.
Optimizacija delovanja motorja dirkalnika za prvenstvo formula driver
Nejc Mlakar, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje optimizacijo sesalnega sistema motorja dirkalnika z namenom povečanja moči motorja. Cilj optimizacije je bil testirati vpliv različnih dolžin vstopnih cevi na masni tok zraka in tlačno valovanje v sesalnem kolektorju ter posledično na karakteristike moči in navora. V 1-D programu AVL BOOST je bil narejen numerični model motorja, na katerem so bile testirane vstopne cevi šestih različnih dolžin. Dobljeni rezultati numerične analize so bili primerjani s podatki motorja proizvajalca.
Ključne besede: Optimizacija, AVL BOOST, sesalni kolektor, karakteristike motorja
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 520; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

10.
SIMULACIJE FIZIKALNIH KARAKTERISTIK KRVI
Marko Križman, 2016, diplomsko delo

Opis: Simulacije krvi in različne pripravke, podobne krvi in njihove fizikalne lastnosti uporabljamo kot pomoč študentom medicine in študentom visokih zdravstvenih šol. Pri kabinetnih vajah jim tako omogočajo čim bolj realne možnosti za učenje na ne invazivni način. Namen diplomskega dela je bil pridobiti recept za sestavno snovi, ki bi bila karakterno in fizikalno podobna krvi, ugotoviti razlike pri hitrosti pretoka skozi transfuzijski sistem, razliko v gostoti snovi, ter razlike v barvnih komponentah vseh testiranih snovi. Raziskovalna metodologija. V našem primeru smo uporabili svinjsko kri, ki je podobna človeški krvi. Uporabili smo eksperimentalno metodo dela, tako smo primerjali hitrost pretoka skozi transfuzijski sistem, gostoto in barvne komponente med krvjo živalskega izvora (svinjska), sestavljeno krvjo (kri iz živilskih barvil), višnjevim ter jagodnim sokom. Prikazali smo tudi način izračuna gostote snovi, ter ugotovili eno ali večkratno uporabnost istega transfuzijskega sistema. Rezultate smo tako ponazorili s pomočjo tabel, grafov in opisi. Rezultati. Ugotovili smo, da je izredno težko izdelati snov, ki bi bila fizikalno in funkcionalno podobna človeški krvi. Izkazalo se je, da je možno z določenimi recepti sestaviti snov, ki je podobna krvi po barvi in gostoti. Izmerjene vrednosti pri merjenju pretoka testiranih snovi skozi transfuzijski sistem so pokazale, da je odvisno od gostote snovi, če bo možna tri ali večkratna uporaba istega transfuzijskega sistema. Večja je gostota, manjše so verjetnosti za večkratno uporabo istega transfuzijskega sistema. Najbolj podobne rezultate svinjski krvi pri merjenju pretoka snovi smo dosegli s sestavljeno simulirano krvjo. Najmanj primerna snov kar se tiče hitrosti pretoka v primerjavi s svinjsko krvjo je višnjev sok. Jagodni sok je glede na izmerjeno gostoto dosegel relativno hiter čas pretoka. Pri primerjanju barv testiranih snovi smo ugotovili, da je jagodni sok najbolj podoben svinjski krvi. Priporočljiv je tudi za simuliranje v simulacijskem centru zaradi dostopnosti. Priporočljiva je tudi uporaba sestavljene krvi, vendar je časovno gledano priprava daljša, zato priporočamo uporabo jagodnega soka. Uporabo višnjevega soka odsvetujemo, ker rezultati preveč odstopajo od normalnih karakteristik testirane živalske krvi. Ugotovili smo, da se filter pri snovi z večjo gostoto bistveno hitreje zamaši kot pri snovi z manjšo gostoto. Transfuzijski sistem je možno uporabiti pri sestavljeni krvi dvakrat, vendar hitrost pretoka se upočasni za 51,7% pri svinjski krvi pa je razlika 52,28%. Sklep. Snovi, ki bi bile podobne človeški krvi in bi služile v študijske namene težko sestavimo. Na svetovnem spletu je dosti različnih receptov za pripravo krvi, ampak vse niso doprinesle pravih rezultatov, zato smo izbrali recept sestavljene krvi, ki smo ga uporabili v diplomskem delu. Je v povprečju poleg jagodnega soka najbolj primerna snov za simulacijo prave človeške krvi. Možno je pridobiti podobne in realne rezultate pri simulacijah krvi, kot s pravo človeško krvjo. Glede merjenja pretoka je najbolj priporočljiva sestavljena snov, ki smo jo uporabili pri raziskavi, ker ima fizikalno podobne lastnosti živalske krvi. Podobne so vsekakor karakteristike barve in gostote. Menimo, da je to prava izbira in doseg realnih rezultatov ob uporabi simulirane krvi.
Ključne besede: Simulacije krvi, kri, karakteristike krvi, simulacija, simulacije v medicini, sestavljena kri, gostota krvi, merjenje gostote, svinjska kri, živalska kri
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 697; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici