| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Odgovorna raba pitne vode v gospodinjstvih
Urška Zakotnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Predstavljena naloga z naslovom Odgovorna raba pitne vode v gospodinjstvih je sestavljena iz dveh delov. V prvem, teoretičnem delu, zajema teme o naravnih virih, odpadnih vodah, trajnostnem razvoju in gospodarjenju z odpadno vodo. Teoretičen del je napisan na podlagi znanstvenih člankov, knjig in spletnih virov. Drugi, raziskovalni del, je opravljen z anketo. V anketi je sodelovalo 51 udeležencev in na podlagi njihovih odgovorov je narejena analiza. Cilj ankete je pridobitev vtisa o ozaveščenosti anketirancev in podlaga za snovanje boljših praks glede ozaveščenosti.
Ključne besede: voda, odpadna voda, kanalizacija, čistilne naprave, čiščenje
Objavljeno v DKUM: 21.11.2023; Ogledov: 243; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1005,87 KB)

2.
Projekt strojnih inštalacij in analiza ekonomske upravičenosti projekta na kmetiji Vasle : magistrsko delo
Klemen Vasle, 2021, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela je priprava projekta strojnih inštalacij v starejšem gospodarskem objektu na domači kmetiji. V prostore smo umestili inštalacije vodovoda, kanalizacije in ogrevanja. Glavni vir toplote bo obstoječi kotel na biomaso, na katerega bomo povezali celoten sistem ogrevanja prostorov in segrevanja sanitarne vode. Izvedli bomo tehnične izračune in pripravili analizo ekonomske upravičenosti projekta. Pri izdelavi magistrske naloge sem prišel do spoznanja, da je potrebno dobro poznati delovanje naprav, priključenih na celoten sistem ogrevanja.
Ključne besede: strojne inštalacije, hlajenje, ogrevanje, prezračevanje, vodovod, kanalizacija, talno ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2021; Ogledov: 818; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

3.
Projekt kanalizacije in čistilne naprave Lesično : diplomsko delo
Karmen Sotošek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena postavitev kanalizacije ter čistilne naprave v naselju Lesično. V prvem delu diplome so na splošno opisani kanalizacijski sistemi, nakar sledi opis čistilne naprave skupaj s procesi čiščenja odpadnih voda in delovanje čistilne naprave. V drugem delu pa sledi opis izgradnje kanalizacijskega sistema in male čistilne naprave v Lesičnem skupaj s hidravličnim poročilom in oceno stroškov.
Ključne besede: kanalizacija, odvajanje odpadnih voda, čistilna naprava, vodovod
Objavljeno v DKUM: 12.11.2020; Ogledov: 1266; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
Sekundarna fekalna kanalizacija v MO Ptuj - tehnične rešitve : diplomsko delo
Jaka Zorko Vrabič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani področje vodnega gospodarstva, odprava odpadne vode, pomembnost te panoge in negativni vplivi nepravilnega ravnanja z odpadnimi vodami. Predstavljena sta stanje odpadnih vod Mestne občine Ptuj in projekt Celovito varovanje vodnih virov podtalnice Dravskega in Ptujskega polja, s katerim se skuša le-to izboljšati. Na praktičnem primeru smo prikazali izgradnjo sekundarne fekalne kanalizacije na območju Sodnice–Suha veja, ki spada k omenjenemu projektu. Podrobneje smo zaradi primerljivosti z ostalimi predstavili tehnične lastnosti glavnega niza, niza S4-1.0, elemente katerega smo skupaj s tehnologijami opisali vzporedno s smerjo odtekanja vode iz objekta v omrežje.
Ključne besede: gradbeništvo, odvajanje, kanalizacija, fekalne vode, tehnične rešitve
Objavljeno v DKUM: 09.10.2020; Ogledov: 1096; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

5.
Vodovod in kanalizacija : zapiski predavanj
Janja Kramer Stajnko, 2020, drugo učno gradivo

Opis: Zapiski predavanj zajemajo vsebino predmeta Vodovod in kanalizacija, ki se izvaja v 2. letniku drugostopenjskega magistrskega študijskega programa Gradbeništvo, smer Gradbena infrastruktura, na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Kot pomoč pri študiju ga lahko uporabijo tudi študenti drugih študijskih smeri, ki se srečujejo s problematiko preskrbe s pitno vodo ter odvajanja odpadnih voda. Zapiski predavanj so razdeljeni v štiri vsebinske sklope, in sicer vodovod, priprava pitne vode, kanalizacija in čiščenje odpadne vode. Zajeta so področja oskrbe s pitno vodo od načinov zajemanja, hranjenja, distribucije, načrtovanja vodovodnega omrežja, do naprednih postopkov nadzora in zagotavljanja ustrezne kvalitete pitne vode. V drugih dveh vsebinskih sklopih so obravnavani načini zbiranja, odvajanja in čiščenja odpadne vode od dimenzioniranja kanalizacijskega sistema v ločeni in mešani izvedbi do načinov zmanjševanja padavinskega odtoka v kanalizacijskih ceveh ter različnih možnosti čiščenja odpadne vode, ki se najpogosteje uporabljajo na sodobnih čistilnih napravah.
Ključne besede: vodovod, preskrba s pitno vodo, priprava pitne vode, kanalizacija, odvajanje odpadnih voda, čiščenje odpadne vode, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 24.01.2020; Ogledov: 1902; Prenosov: 0

6.
PRIMERJAVA OBJEKTOV CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE PTUJ PRED IN PO REKONSTRUKCIJI
Ivan Fijan, 2016, diplomsko delo

Opis: V nalogi smo prikazali bistvene spremembe na objektu Centralne čistilne naprave Ptuj iz gradbenega vidika, tehnološkega vidika, opreme in obratovanja čistilne naprave pred in po rekonstrukciji. Bistveni vzroki sprememb, ki so se dejansko zgodile na objektu po 23 letih obratovanja so sprememba obremenitev na vtoku naprave, sprememba zakonodaje, uvedba terciarnega čiščenja odpadnih vod, s to zahtevnejšo tehnologijo pa uporaba sodobne merilno - regulacijske tehnike z avtomatskim krmiljenjem naprave. Od gradbenih objektov so ob manjših predelavah ostali v funkciji le objekti mehanskega čiščenja, vse ostale objekte ni bilo mogoče uporabiti. V celoti se je zamenjala vsa strojna oprema na napravi. Glede na obseg potrebnih predelav ob rekonstrukciji in dinamiki razvoja procesov čiščenja, lahko pričakujemo korenite spremembe na objektih čiščenja odpadnih vod tudi v prihodnje.
Ključne besede: odpadne vode, kanalizacija, čiščenje odpadne vode, centralna čistilna naprava
Objavljeno v DKUM: 06.10.2016; Ogledov: 1666; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

7.
Vloga geodezije pri projektiranju in izgradnji kanalizacijskega voda Plešivec
Tjaša Oderlap, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Vse premalokrat se zavedamo, da je predpogoj človeškega udejstvovanja v sodobnem svetu, zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb, kamor štejemo tudi potrebo po zdravi pitni vodi in čistemu okolju. Krajevna skupnost Plešivec sodi med demografsko ogrožene, zato pripisujejo izgradnji kanalizacijskega voda Plešivec velik pomen za nadaljnji razvoj kraja. Izgradnja kanalizacije v kraju kot je Plešivec, pomeni celovito rešitev problema in hkrati tudi nadstandard bivanja. V projektni nalogi bom opisala vlogo geodezije pri izgradnji kanalizacijskega voda Plešivec od faze projektiranja pa do zaključka gradnje.
Ključne besede: gradbeništvo, geodezija, projekt, kanalizacija, Plešivec
Objavljeno v DKUM: 19.09.2016; Ogledov: 1318; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

8.
Odvajanje komunalnih odpadnih voda iz Paške vasi in Slatin v Šmartnem ob Paki
Boštjan Oblak, 2016, diplomsko delo

Opis: Kanalizacijski sistem predstavlja osnovno komunalno ureditev kraja in zagotavlja osnovni higienski standard prebivalcev. Sistem je sestavljen iz elementov za odvajanje odpadnih voda na čistilne naprave ter naprej v odvodnik. V diplomski nalogi smo opisali kanalizacijski sistem v občini Šmartno ob Paki in opisali postopek izgradnje sistema kanalizacije odvajanja komunalnih odpadnih voda iz Paške vasi in Slatin.
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacija, kanalizacijski sistemi, komunalna opremljenost
Objavljeno v DKUM: 05.09.2016; Ogledov: 1289; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

9.
Ureditev sistema odvodnjavanja meteornih vod pri rekonstrukciji regionalne ceste na odseku Velenje - Škale
Maja Druškovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko ureditve odvodnjavanja zalednih in meteornih vod s cestišča, hodnika za pešce in obstoječih hišnih priključkov. Ureditev obsega območje predvidene rekonstrukcije regionalne ceste R3-696 na odseku 7912 Velenje – Škale od km 3+546 do km 5+000. Naloga temelji na tezi, da so izvedeni ukrepi odvodnjavanja cestnega odseka izvedeni čim bolj racionalno in kot taki učinkovito rešujejo problematiko vseh voda v telesu voziščne konstrukcije. Predpostavljena analiza ureditve odvodnjavanja temelji na razpoložljivi tehnični dokumentaciji projekta, ki je bila pridobljena s strani projektanta.
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacija, odvodnja, meteorne vode
Objavljeno v DKUM: 21.07.2016; Ogledov: 1888; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (922,92 KB)

10.
Rekonstrukcija kanalizacijskega transportnega voda Velenje - Centralna čistilna naprava s hidravlično presojo pretočnega profila
Rok Petric, 2016, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi tehnične dokumentacije je pomembno pravilno določiti smernice za načrtovanje projektantske rešitve. Kanalizacijski sistem mora biti projektiran tako, da se ob upoštevanju razpoložljivih prostorskih zmožnostih in zakonodaje načrtuje rešitev, ki bo omogočala hitro izvedbo za učinkovito delovanje in bo ekonomsko vzdržna. V diplomskem delu smo prikazali osnovne podatke ter smernice za pripravo tehnične rešitve in izdelavo projektne dokumentacije sanacije dela mešanega sistema kanalizacije v Mestni občini Velenje
Ključne besede: gradbeništvo, kanalizacija, kanalizacijski sistemi, kanalizacijski transportni vod
Objavljeno v DKUM: 11.07.2016; Ogledov: 1469; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

Iskanje izvedeno v 3.96 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici