SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Volilna kampanja za volitve v Evropski parlament 2009: Uporaba interneta v namene političnega komuniciranja
Monika Hlevnjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Uporaba interneta je postala eno najpomembnejših orodij političnega komuniciranja med politično in volilno kampanjo. V nalogi so predstavljeni teoretična izhodišča in obstoječe študije, ki se navezujejo na politično komuniciranje, najpogosteje uporabljene internetne tehnologije in storitve za namene politične kampanje ter značilnosti volitev v Evropski parlament, ki so imele potencialni vpliv na potek spletnega političnega komuniciranja med slovensko volilno kampanjo za Evropske volitve 2009. Slednjo smo preučevali z vidika spletne razširjenosti in izpolnjevanja spletnih političnih funkcij informiranja, dvosmerne komunikacije ter samopromocije in mobilizacije volivcev. Na podlagi pridobljenih podatkov smo ugotovili, da so volilna spletna mesta političnih strank in kandidatov v času kampanje za Evropski parlament delovala kot dodatna informacijsko-komunikacijska platforma s sicer raznoliko ponudbo, vendar brez dejanskih potencialov za vplivanje na uspešnost strank in njihovih kandidatov na volitvah.
Ključne besede: politično komuniciranje, volilna kampanja, internet, evropske volitve, spletna stran, Facebook
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 1993; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (995,56 KB)

3.
ORGANIZACIJA OGLAŠEVALSKE KAMPANJE V PODJETJU X
Ramona Korent, 2011, diplomsko delo

Opis: Področje dela, ki ga raziskujemo v pričujočem diplomskem delu je oglaševanje. Oglaševanje je v svetu že več kot stoletje del trženjske funkcije v organizacijah in ne sme biti zapostavljeno. V današnjih razmerah vse ostrejše konkurence je treba za prepoznavnost izdelkov in storitev storiti marsikaj. Tržno komuniciranje, v sklop katerega spada več orodij, je način s katerim poskušajo oglaševalci svoje blagovne znamke spraviti v zavest potrošnikov. Da bi ljudje kupili določen izdelek, se morajo namreč zavedati njegovega obstoja. V diplomskem delu smo raziskovali organizacijo oglaševalske kampanje v podjetju, ki se ukvarja s trženjem in distribucijo inovativnih medicinskih izdelkov. Predmet oglaševalske kampanje je blagovna znamka PoxClin, ki predstavlja dermalno hladilno peno za lajšanje simptomov noric. Cilj diplomskega dela je predstaviti teoretična izhodišča o tržnem komuniciranju in podrobneje o oglaševanju in ugotoviti kako poteka oglaševalska kampanja za blagovno znamko PoxClin. Namen naloge je spoznati predvsem praktičen vidik priprave oglaševalske kampanje in preveriti njeno učinkovitost. Skozi diplomsko delo bomo ugotovili, da se podjetje v veliki meri drži teoretičnega koncepta, kako oblikovati učinkovit oglaševalski program. Ugotovili smo, da podjetje X za izvajanje oglaševalskih dejavnosti veliko aktivnosti naredi samo, določene naloge pa v sodelovanju z oglaševalskimi agencijami različnega tipa. Na podlagi analize trga smo ugotovili, da na trgu v Sloveniji trenutno ni učinkovitega proizvoda za blaženje simptomov noric, kar predstavlja poslovno priložnost za naš proizvod. Glavni cilj oglaševalske kampanje je predstaviti PoxClin kot novo, učinkovito, varno in lahko rešitev pri odpravljanju težav z noricami, ki jo priporočajo specialisti. Kampanja je usmerjena k dvema ciljnima skupinama, katerima smo ugotovili profil in karakteristike. Ugotovili smo, da podjetje pri določanju proračuna uporablja metodo deleža od vrednosti prodaje. Največ se oglašuje v jesensko -zimskih mesecih, ko je ponavadi največja epidemija noric. Najprimernejše oblike oglaševanja za izbrano blagovno znamko so tiskani mediji, internet in plakati. Ob zaključku kampanje se vedno preveri njene učinke na prodajo in prepoznavnost blagovne znamke.
Ključne besede: tržno komuniciranje, oglaševanje, oglaševalska kampanja
Objavljeno: 04.07.2011; Ogledov: 1789; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

4.
VPLIV MARKETINŠKEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA NA USPEŠNOST KOMUNIKACIJSKIH KAMPANJ (ŠTUDIJA PRIMERA: UNICEF SLOVENIJA -
Barbara Žejn, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Industrializacija je prinesla številne spremembe, ki so terjale napredek v znanosti in posledično razvoj medijev oziroma množičnega komuniciranja. Z nastankom kolonizacijske ekspedicije so se narodi začeli srečevati z ljudstvi, ki po njihovem prepričanju niso bili na enaki razvojni stopnji, in to je vodilo v poseganje v »neznančev« razvojni tok ter vsiljevanje tujega načina življenja, s čimer so povzročili več škode kot koristi. Mnogo kasneje se je Evropa znašla v vrvežu in pohlepu 2. svetovne vojne, ki je sicer pomenila oblikovanje svetovnega razmerja sil, in ZDA so si prizadevale za pomoč nerazvitim državam. Seveda zaradi gospodarskega in političnega interesa. Po mnenju številnih teoretikov je odvisnost med silami le pretveza za ohranjanje obstoječega stanja, iz katerega izhajajo predvsem gospodarske in politične koristi. Vendar kljub vsemu so različni zgodovinski mejniki človeštva prinesli tudi številne prednosti in priložnosti za razvoj ter podporo komunikacije v nerazvitem svetu naše oble. Ob koncu šestdesetih let je ameriška vojska odkrila prednosti in možnosti računalniških povezav, a tedaj prav gotovo še nihče ni slutil, da se bo to omrežje tako hitro razširilo. Včasih je bil tok informacij zelo preprost, z analogijo: kot potok ali reka z malo pritoki. Danes velja ravno nasprotno – soočamo se z razburkanim oceanom informacij, ki se nenehno širi in prestopa bregove. Prebivalci Zemlje vsak dan v povprečju ustvarimo približno 15 petabajtov podatkov, kar je približno osemkrat več informacij, kot jih premorejo vse knjižnice v ZDA. Obvladovanje podatkov in izločanje relevantnih informacij se strmo vzpenjata po seznamu prioritet posameznega podjetja. Poslovna analitika ni več zgolj visokoleteča besedna zveza. Je ena ključnih sestavin uspešnega poslovanja. Prihodnost pač poznajo tisti, ki jo ustvarjajo. Z natančnimi in pravilnimi informacijami. In prihodnost smo spremenili v Sloveniji, za ruandske otroke z ulic. Z vsemi razpoložljivimi resursi (informacije, podatki, tehnologija, znanje in posamezniki), ob podpori marketinško informacijskega sistema in strateškim pristopom pri celoviti komunikaciji smo zasledovali zastavljene cilje, se vtisnili v spomin številnim Slovencem in zasnovali uspešno komunikacijsko kampanjo, preko katere smo omogočili lepši dan marsikateremu otroku v Ruandi.
Ključne besede: marketinški informacijski sistem, komunikacijska kampanja, marketing, podatki in informacije za odločanje v marketingu
Objavljeno: 20.09.2011; Ogledov: 1412; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

5.
ANALIZA ARGUMENTACIJE NA ŽUPANSKIH VOLITVAH 2010
Jasmina Godec, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Argumentacija kot logično veljavno sklepanje v družbenem političnem življenju, bi morala biti nesporen in osrednji instrument slehernega županskega kandidata, s poglavitnim ciljem: prepričati občane in občanke s svojimi stališči. Na ta način naj bi mu občanke in občani tudi zaupali vodenje mesta. V diplomski nalogi v teoretičnem okviru najprej obravnavamo retoriko in argumentacijo. Nato predstavimo uporabo retorike v političnem prostoru, se seznanimo s stanjem argumentacije v političnem in javnem prostoru na splošno. Sledi empirični del, ki vsebuje analizo retoričnih in argumentativnih elementov govorov in besedil Tomaža Kanclerja ter Franca Kanglerja, v času volilne kampanje v različnih medijih na vodilno temo Evropska prestolnica kulture. Na osnovi analize argumentov po Toulminovem modelu, smo glede na kriterije veljavne argumentacije ocenili, da gre za izjemno nekvalitetno argumentacijo, ki vsebuje ceneno retoriko, populizem in demagogijo. Ob tej ugotovitvi je sila zaskrbljujoče tudi dejstvo, da kandidat kljub navedenemu, s tovrstnim načinom lahko doseže zmago na županskih lokalnih volitvah, kot je razvidno iz našega pričujočega dela.
Ključne besede: retorika, argumentacija, Toulmin, volilna kampanja, Franc Kangler, Tomaž Kancler, Evropska prestolnica kulture.
Objavljeno: 22.09.2011; Ogledov: 9538; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

6.
7.
PREPOZNAVNOST OGLAŠEVALSKIH KAMPANJ NEPRIDOBITNIH HUMANITARNIH ORGANIZACIJ
Kim Pintarič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno oglaševanje nepridobitnih humanitarnih organizacij, ki ima svoje specifike, obenem pa gre za oglaševanje kot vsako drugo. Zato smo v teoretičnem delu umestili oglaševanje v splet marketinškega komuniciranja ter predstavili razvoj strategije oglaševanja; od izbora teme oglaševanja, oblikovanja sporočila, rabe oglaševalskih apelov in slavnih indosantov do izbora medijev. Definirali smo pojem nepridobitne humanitarne organizacije in oglaševanje le-teh natančneje umestili v področje socialnega marketinga. V empiričnem delu smo analizirali izbrane oglase nepridobitnih humanitarnih organizacij po določenih kriterijih, da bi ugotovili kakšne oglaševalske strategije so značilne za njih. Odziv družbe na oglaševalske kampanje nepridobitnih humanitarnih organizacij pa smo merili s pomočjo analize anketnega vprašalnika, s katero smo tudi potrdili oz. zavrnili zastavljene raziskovalne hipoteze. V sklepnem delu smo predstavili svoje ugotovitve.
Ključne besede: oglaševalska kampanja, indosiranje s slavnimi osebami, socialni marketing, virusni marketing, nepridobitne humanitarne organizacije
Objavljeno: 18.03.2013; Ogledov: 4225; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

8.
KAKO WEB 2.0 SPREMINJA PROCESE V POLITIKI
Peter Šuhel, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo preučuje vpliv Web 2.0 tehnologije na procese v politiki. Sprva definiramo in ovrednotimo Web 2.0 tehnologijo, nato se posvetimo uporabi družbenih omrežij v procesih politične kampanje. Izsledki temeljijo na raziskavah ameriških preliminarnih predsedniških volitev 2008, kasneje tudi ameriških predsedniških volitev ter splošnih angleških volitev 2010. Pri uporabi Web 2.0 orodij v kampanji dokazujemo pozitivni vpliv, še posebej blogosfere, na javno mnenje in posledično na rezultat volitev. V magistrskem delu raziskujemo vpliv družbenih omrežij pri menjavi političnega sistema in oblasti na primerih Arabske pomladi. Tu se izkažejo Web 2.0 orodja kot učinkovit motor družbenih sprememb, saj omogočajo neposredno komunikacijo in razpravo med zagovorniki demokratičnih sistemov in ustvarjajo okolje, ki omogoča spremembo ter mobilizira aktiviste. Zaznati je možno organizacijo strategije protestov v Egiptu in Tuniziji preko družbenih omrežij. Lotimo se tudi preučevanja elektronske participacije v Evropski uniji. Predvsem zaradi že tako naraščajočega demokratičnega deficita morajo oblasti olajšati nekatere demokratične postopke kot je možnost predlaganja nove ali dopolnjevanja stare zakonodaje. Evropska unija že leta namenja zajetna sredstva in napor v razvoj elektronske participacije. Dodana vrednost magistrskega dela je prototip moderne Web 2.0 politične stranke, ki jo imenujemo ”Stranka 2.0”. V ta sklop spadajo priporočila slovenskim političnim strankam pri vključevanju v Web 2.0 procese ter moderniziranju komunikacije s podporniki in skeptiki. V nalogi poleg preučevanja novih zunanjih komunikacijskih možnosti ugotavljamo in predlagamo mnoge izboljšave v notranji komunikaciji običajne politične stranke, ki prinašajo večjo angažiranost, hitrejši pretok idej, neredundančnost informacij in druge prednosti.
Ključne besede: Web 2.0, Politična kampanja, Družbena omrežja, Politične spremembe, Politična participacija
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 708; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (7,80 MB)

9.
KAMPANJA PROTI DIABETESU BODI ODLIČNJAK! KOT PROAKTIVNO KREIRANJE ODNOSOV Z JAVNOSTMI, ZA DOSEGANJE BOLJŠE PREVENTIVE PRED DIABETESOM
Matej Lovšin, 2014, diplomsko delo

Opis: Diabetes je eden glavnih zdravstveno socialnih problemov razvitih držav. Slovenija ni izjema in skoraj 10 % odraslega prebivalstva ima diabetes ali pa so ogroženi. Vse bolj intenzivno se iščejo inovativni pristopi za omejevanje bolezni, še zlasti v nevladnem sektorju. Nevladna organizacija Zavod za izobraževanje o diabetesu je tako leta 2012 začel nacionalno kampanjo za omejevanje in preprečevanje diabetesa »Bodi odličnjak!« Gre za prvo tovrstno akcijo na področju diabetesa v Sloveniji, zato sem jo izbral za temo svojega diplomskega dela. V diplomski nalogi predstavljam kampanjo, njene cilje in ciljno publiko, kateri subjekti jo izvajajo, kakšna sta management in organizacija kampanje ter kakšno vlogo ima izobraževanje v kampanji. Zanimalo me je tudi, kako se meri uspešnost takšne kampanje in kakšni so načrti za prihodnost. Za ilustracijo na kratko predstavim tudi podobne zdravstvene kampanje po svetu, saj je v tujini ta praksa bolj razvita in predstavlja pomemben napredek pri reševanju problemov javnega zdravstva. V raziskavi sem uporabljal metodo analize podatkov in izbrane literature. Za podatke sem zaprosil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu orišem teoretične osnove odnosov z javnostmi in izobraževanja ter teorije o javno zdravstvenih kampanjah, nekaj jih kot zgled dobre prakse v nadaljevanju naloge tudi predstavim. V nadaljevanju na kratko opišem bistvene značilnosti diabetesa in njegov vpliv na družbo, kasneje pa se osredotočam na kampanjo »Bodi odličnjak!« Glede na izpeljavo in doseg kampanje »Bodi odličnjak!« in v primerjavi z znanimi svetovnimi kampanjami na področju preprečevanja diabetesa, ugotavljam, da je model kampanje pravilen. Cilji kampanje so: preprečevanje diabetesa, izboljšanje rezultatov zdravljenja in opozarjanje na pomen krvnega sladkorja. Za dosego teh ciljev se izvajajo izobraževalni dogodki kot so diabetes INFO točke in vsakoletni izid strokovne publikacije »Spremenimo diabetes« . Poseben pomen so dobila kratka in jasna sporočila o pomenu krvnega sladkorja, razpoznavni logotip kampanje in gesla, kot so: »Krvni sladkor čista 5. Bodi odličnjak!«. Uspešnost in doseg kampanje se meri po številu distribuiranih izvodov izobraževalnega gradiva, številu opravljenih meritev krvnega sladkorja , obisku spletne strani in obisku dogodkov. Uspeh se meri tudi po številu objav v medijih ter branosti/gledanosti teh medijev. Za natančnejše merjenje uspešnosti in vrednotenje kampanje bi bile potrebne dodatne raziskave in spremljanje pojavnosti diabetesa. Ob naraščanju trenda diabetesa v Sloveniji je lahko taka kampanja dober model za obvladovanje diabetesa, kar sem skušal dokazati tudi v diplomski nalogi.
Ključne besede: Diabetes, življenjski slog, kampanja, javnost, izobraževanje
Objavljeno: 09.10.2014; Ogledov: 657; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

10.
KOMUNIKACIJA ŠPORTA - Analiza izbranih komunikacijskih kampanj evropskega prvenstva v košarki 2013
Pija Vrezner, 2014, magistrsko delo

Opis: Slovenija je leta 2013 gostila evropsko prvenstvo v košarki 2013 – EuroBasket 2013. V magistrski nalogi smo se osredotočili na komunikacijske kampanje, ki so potekale v okviru tega največjega športnega dogodka v zgodovini slovenske samostojnosti. Komunikacijske kampanje so bile del komunikacijske strategije, vsebovale pa so različne komunikacijske prijeme, kot so oglaševanje, neposredno elektronsko trženje, odnosi z javnostmi itd. V teoretičnem delu smo se osredotočili na razlago pojma komunikacijska kampanja in se podrobneje spoznali s komunikacijskimi prijemi. V praktičnem delu smo v obliki študije primera raziskali in analizirali poglavitne komunikacijske kampanje EuroBasketa 2013 in ugotovili, da lahko vse označimo za bolj ali manj uspešne, predvsem glede na obseg finančnih vložkov, obiskanosti in odmevnosti prvenstva.
Ključne besede: kampanja, komuniciranje, trženje, šport, odnosi z javnostmi, oglaševanje, EuroBasket 2013, promocija, komunikacijski načrt
Objavljeno: 06.03.2015; Ogledov: 719; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.62 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici