| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 71
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Robotska manipulacija objektov v prostoru z uporabo 2D strojnega vida
Klemen Zaponšek, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga predstavlja uporabo strojnega vida v avtomatiziranih robotskih procesih. S pomočjo tega imajo roboti možnost vizualnega zaznavanja objektov, simbolov, karakterjev, barv in to delo lahko opravljajo hitro in neizčrpno. Tako lahko roboti samodejno in dinamično manipulirajo z objekti, s katerimi so predhodno manipulirali po točno določenem zaporedju in trajektorijah. Cilj naloge je izdelava preprostega in prilagodljivega sistema 2D stojnega vida, ki robotu s preprosto primi in spusti aplikacijo, pošilja informacije o zaznanem objektu, preko katerih nato robot prosto ležeč objekt v prostoru zgrabi in ga loči v predviden zalogovnik. Pri nalogi sta bila uporabljena kolaborativna robota podjetja Universal robot z oznako UR3 in UR5. Za namen zajema in obdelave slike ter komunikacije z robotskima sistemoma pa je bil uporabljen programski paket LabVIEW z Vision Assistant in Vision Acquisition dodatkom. Uporabljeni sta še industrijski kameri podjetja Basler različnih dimenzij. Od tega je bila večja kamera vpeta fiksno v prostoru, manjša pa na vrhu robotske roke. Za primerjavo se je uporabila tudi enostavna USB endoskopska kamera, ki je bila zaradi majhnih dimenzij prav tako pritrjena na vrhu robotske roke. V tem se boste seznanili z navodili za izdelavo robotske aplikacije s strojnim vidom v programskem paketu LabVIEW.
Ključne besede: Strojni vid, robotski sistemi, kolaborativni robot, detekcija orientacije, LabVIEW, industrijska kamera
Objavljeno: 04.10.2021; Ogledov: 51; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

2.
Dinamična termografija in odziv kože na nenadno termično spremembo
Martin Petrič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja izvedbo dinamične termografije za kožo oz. eksperimentalno merjenje segrevanja kože po hlajenju, z namenom pridobitve termičnega odziva s pomočjo termo kamere. Hlajenje je potekalo s tremi po debelini različnimi ploščicami in različnimi časi hlajenja, kjer je bil za bolj izrazit odziv kože bolj primeren prav daljši čas hlajenja, kot pa sama debelina ploščice. Na podlagi dinamike segrevanja smo preko meritev in rezultatov, ki smo jih pridobili z numeričnim modelom, skušali določiti vrednosti parametrov za perfuzisjki pretok krvi in termoregulacijski koeficient, ki odločilno vplivata na potek samega segrevanja oz. sta zelo pomembna iz stališča diagnostike kožnih bolezni. Ob primerjavi rezultatov smo ugotovili, da lahko prek samih eksperimentalnih meritev določimo oba parametra, in sicer za naš primer smo določili, da perfuzijski pretok za kožo znaša 0,0015 s^(-1), termoregulacijski koeficient pa 1,5.
Ključne besede: dinamična termografija, eksperiment, hlajenje, koža, numerična simulacija, Pennesov model, perfuzijski pretok krvi, termo kamera, termoregulacijski koeficient
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 198; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

3.
Ocenjevanje kakovosti digitalnih kamer z meritvami ostrine in ločljivosti slike
Klemen Zagradišnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava merilne metode za merjenje ostrine in ločljivosti digitalnih kamer s standardizirano metodo prenosne modulacije in funkcije prehoda roba. V diplomski nalogi preučimo teorijo, merilne metode in programska orodja za meritev in izračun ostrine in ločljivosti digitalnih kamer. Z uporabo merilnih metod in programskih orodij izvedemo meritve, podamo in obravnavamo rezultate s ciljem oceniti kakovost digitalnih kamer. Z meritvami ugotovimo dejanske vrednosti in odstopanja rezultatov od podatkov, ki jih poda proizvajalec naprav.
Ključne besede: ločljivost, ostrina, digitalna kamera
Objavljeno: 06.01.2021; Ogledov: 901; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

4.
Identifikacija okroglic, označenih z 2D-matričnimi kodami, z uporabo strojnega vida
Niko Turšič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena idejna zasnova sistema za identifikacijo aluminijastih okroglic z uporabo 2D-matričnih kod, s katerimi bi te označevali za boljšo sledljivost materiala. Tako označene okroglice bi nato pregledovali s pametnimi kamerami pred obdelavo v proizvodni celici (v tem primeru stiskalni liniji). Predstavljeni so rezultati testiranja kamer različnih proizvajalcev in oblika ustrezne matrične kode z ozirom na potrebne informacije in sposobnosti gravirne naprave. Poleg teoretičnega opisa sistema je podan še CAD-model hipotetične proizvodne linije. S tem sistemom je izključena možnost človeške napake pri zalaganju linije z vhodnim materialom in s tem uporaba napačnega materiala v proizvodnji.
Ključne besede: Okroglica, 2D-matrična koda, pametna kamera, identifikacija, idejna zasnova, strojni vid
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 208; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

5.
Analiza napak pri 3D tiskanju hiš s postopki računalniškega vida
Martin Abram, 2020, diplomsko delo

Opis: V okviru tega diplomskega dela smo se ukvarjali z analizo in proučevanjem napak, ki nastanejo v širini betonskih slojev pri 3D tiskanju hiš. Zaradi gostote materiala, vodo-cementnega faktorja, temperature in hitrosti nanašanja materiala se sloji neenakomerno nanašajo drug na drugega. Izdelali smo strojno-programski sistem s katerim izboljšamo natančnost 3D tiskanja. Razvili in implementirali smo algoritem za prepoznavo in analiziranje napak pri 3D tiskanju hiš ter android aplikacijo, ki ta algoritem uporablja. Za prepoznavanje napak smo uporabili tehnike računalniškega vida in se opirali na vizualne informacije, pridobljene s klasičnimi kamerami RGB. Rezultate smo analizirali s pomočjo predpripravljenih posnetkov tiskanja zidu v različnih pogojih. Dobljene rezultate smo primerjali z želeno vrednostjo širine sloja, izmerjena odstopanja pa smo v povratni zanki uporabili za korigiranje 3D tiskanja. Z našo rešitvijo bo gradnja oziroma "tiskanje" hiš kvalitetnejše in hitrejše, saj ne bo nepotrebnih zastojev pri ponovni obdelavi napačno izdelanega zidu. Poraba materiala bo manjša, zid pa bo bolj gladek.
Ključne besede: 3D tisk, računalniški vid, linijski laser, kamera
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 123; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

6.
Konstruiranje motoriziranega sistema za pozicioniranje hitrih kamer
Nejc Dvoršek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana nadgradnja Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB) preizkuševališča z motoriziranim sistemom za pozicioniranje dveh hitrih kamer. Kameri dodata raziskavi karakteristik materialov nov vir podatkov in način analiziranja le teh. Kameri se delita na horizontalno in vertikalno. Vsaka kamera bo imela svoj motoriziran sistem, ki bo zmožen krmilja po vseh treh koordinatah v prostoru. Sistem za horizontalno kamero je že bil razvit na Czech Technical University v Pragi in ga je potrebno prilagoditi za SHPB v Mariboru. Vertikalni del je potrebno na novo skonstruirati. Oba motorizirana sistema bosta za nosilne dele uporabljala lahke aluminijast profile. Za krmilje pa bodo uporabljena kroglična vretena in okrogla vodila skupaj s pripadajočimi krogličnimi maticami in linearnimi krogličnimi ležaji. Horizontalni in vertikalni motoriziran sistem bo možno upravljati posamezno ali skupaj kot celoto.
Ključne besede: Split Hopkinson Pressure Bar, hitra kamera, krmilje, konstruiranje, linearno vodilo, kroglično vreteno
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 147; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

7.
Uporaba kamer za snemanje policijskih postopkov
Diellza Sopa, 2020, diplomsko delo

Opis: Uporaba kamer se zdi povsem normalen pojav v dobi napredne tehnologije, kjer so lahko kamere in nadzor vseprisotni. Uporaba kamer vpliva na zasebnost vseh ljudi. Nekateri se zaradi kamer počutijo varne, drugi pa se počutijo ogrožene. Varnost prebivalcev je prioriteta policistov, zato tudi policija vse pogosteje uporablja različne vrste kamer pri reševanju težav, za boljše sodelovanje z javnostjo, zaradi zagotavljanja varnosti, pridobivanja dokazov v policijskih postopkih in kot dokaz opravljanja policijskega dela znotraj zakonskih okvirov in pooblastil. Diplomsko delo je osredotočeno na uporabo različnih kamer za snemanje policijskih postopkov. Omenjene so različne vrste videonadzora, predvsem pa je delo osredotočeno na kamere, pripete na policijsko uniformo oziroma tako imenovane »body worn video« (BWV). Ugotavljalo se je, katere države uporabljajo BWV, kako uporaba BWV vpliva na ljudi in njihovo zasebnost, kako uporaba BWV vpliva na zasebnost policista ter kdaj lahko policija uporabi BWV. Tako kot vsaka stvar ima tudi uporaba BWV dobre in slabe lastnosti. Ugotavljalo se je, da ljudje zaradi uporabe BWV policiste bolj spoštujejo in jim bolj verjamejo, kar pozitivno vpliva na njihovo delo in zaupanje prebivalcev. Ljudje zaradi uporabe BWV raje sodelujejo s policisti, ker vedo, da se postopek z njimi snema. Preseneča to, da ljudje niso zaskrbljeni zaradi posega v njihovo zasebnost, ki ga povzroča uporaba BWV. Pri policistih je bilo ugotovljeno, da imajo nekateri odpor do uporabe BWV, ker menijo, da je njihova zasebnost zaradi neprestanega nadzora ogrožena, hkrati pa imajo vtis, da jim nadrejeni ne zaupajo. V večini držav se za aktivacijo BWV odločajo policisti sami. Ker je BWV na vidnem mestu, ne potrebujejo dovoljenja oseb v policijskem postopku. Težava nastane, ko morajo policisti snemati tudi žrtve zločina (nasilje v družini, posilstvo …). V nekaterih državah lahko policisti takšne stvari snemajo brez zakonskih zadržkov, v drugih državah pa morajo pri BWV izklopiti snemanje slike in lahko pustijo vključeno le snemanje zvoka. Ugotovljeno je bilo, da pri policijskem delu predstavlja težavo snemanje v zasebnih domovih in zdravstvenih ustanovah, saj lahko kamera med delovanjem posname tudi ljudi, ki v policijski postopek niso vpleteni.
Ključne besede: diplomske naloge, prebivalci, policija, nadzor, kamera, varnost
Objavljeno: 31.08.2020; Ogledov: 426; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

8.
Napovedovanje in izogibanje kolizij z replaniranjem trajektorij v realnem času za kolaborativnega robota
Andrej Picej, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena metoda napovedovanja in izogibanja kolizij robotskega mehanizma z replaniranjem trajektorij v realnem času. Z zasnovano metodo želimo izboljšati varnost in časovno učinkovitost kolaborativnih robotskih aplikacij. Predstavljene so tehnologije, ki so potrebne za zaznavo okolja, replaniranja poti in trajektorije, napovedovanja kolizij in vodenja robota. Pri zaznavanju kolizij je uporabljeno orodje GPU-Voxels, za namene planiranja robotskih poti pa je uporabljena knjižnica OMPL. Prikazani so eksperimentalni rezultati algoritmov planiranja in izogibanje robotskega mehanizma statičnim in dinamičnim oviram. Predstavljene so primerjave sistema z metodo brez replaniranja, ki kolizije preprečuje z ustavljanjem robota, ter uporabnost sistema pri kolaborativnih aplikacijah.
Ključne besede: 3D kamera, kolizije, robot, kolaborativna aplikacija, varnost, algoritem načrtovanja poti, voksli, trajektorija
Objavljeno: 31.01.2020; Ogledov: 549; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (7,38 MB)

9.
Preslikavanje oblik z uporabo industrijskega robota
Tomaž Verdenik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema za prerisovanje slik iz kamere na industrijskega robota. Kamera, ki je priključena na osebni računalnik sliko zajame, aplikacija, ki je v ta namen zasnovana v LabView pa iz slike generira točke za premikanje industrijskega robota, ki sliko nariše.
Ključne besede: strojni vid, PLK, LabView, industrijski robot, USB kamera, OPC strežnik
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 397; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

10.
Uporaba postopka oblikovanja snopa za lokalizacijo zvočnih izvorov s pomočjo akustične kamere
Žan Tomazini, 2019, magistrsko delo

Opis: Postopki oblikovanja snopa se v sistemih akustičnih kamer uporabljajo za lokalizacijo zvočnih izvorov in pridobivanje zvočne slike prostora. Večina temelji na preračunavanju TDOA med posameznimi mikrofonskimi pari in izvajanju zamik-in-vsota nad signali. Ena izmed možnosti računanja koordinat izvora je multilateracija, s čimer pa ne dobimo celotne zvočne slike. SRP-PHAT je robusten postopek s katerim oblikujemo snop mikrofonskega polja in ga usmerimo v množico točk v iskalnem prostoru. S tem pridobimo informacijo o moči zvoka in lahko posledično določimo položaj zvočnega izvora. Računanje SRP-PHAT je procesno zahtevno, zato uporabimo SRC kot učinkovit način iskanja globalnega maksimuma.
Ključne besede: oblikovanje snopa, SRP-PHAT, akustična kamera, lokalizacija zvočnega izvora
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 356; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici