| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 69
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PRIMERJAVA SIMULACIJE IN MERITVE PROCESA PREKINITVE ELEKTRIČNEGA TOKA
Peter Soršak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje teorijo procesa prekinitve električnega toka, ki je potrebna za konstrukcijo matematičnega modela. Modeliranje prekinitve toka je izvedeno s programskim orodjem Matlab – Simulink, podrobno je opisano delovanje modelnega vezja in vpliv posameznih parametrov. Izvedena je primerjava rezultatov simulacije in meritev procesa prekinitve električnega toka. Meritev procesa je bila izvedena na NN ločilnem stikalu, rezultati pa so oscilogrami toka in napetosti, ter videoposnetki hitre kamere razmikanja kontaktov in gorenja električnega obloka.
Ključne besede: ločilno stikalo, oblok, simulacija, simulink, hitra kamera
Objavljeno: 29.05.2009; Ogledov: 2543; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

8.
DIGITALNA FOTOGRAFIJA PRI POUKU ASTRONOMIJE V OSNOVNI ŠOLI
Branko Pongrac, 2009, diplomsko delo

Opis: Izdelali smo navodila za fotografiranje nebesnih objektov in nakazali možnost uporabe pri pouku. Osnovni namen diplomskega dela je uporabnost gradiva za učitelje astronomije v osnovni šoli, ki se s fotografijo v astronomiji šele seznanjajo in kot pomoč pri samostojnem delu učencev. Gradivo bo pomagalo pri pouku učence seznaniti s primerno opremo za zajem astro fotografije, CCD senzorji, njihovo zgodovino in delovanjem, montažo aparata za zajem svetlobe na teleskop, metodami fotografiranja in obdelavo posnetih fotografij. V nadaljevanju smo prikazali, kako s pomočjo digitalne fotografije izmerimo premer in višino kraterja na Luni.
Ključne besede: Digitalna astro fotografija, astronomija v osnovni šoli, CCD senzor, DSLR aparat, CCD kamera, WEB kamera.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 2362; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

9.
UPORABA RAČUNALNIŠKEGA VIDA ZA NADZOR IN UPRAVLJANJE MOBILNIH PLATFORM
Peter Lepej, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delu pred vami govori o računalniškem vidu, kateri v današnjem času, času tehnološkega razcveta, postaja vedno bolj aktualen. Na prvih straneh so predstavljene znane rešitve in uporaba računalniškega vida v vsakdanjem življenju, njegova uporaba v vojski, proizvodnji, avtomobilistični in kmetijski industriji. Nato so opisani znani postopki in algoritmi digitalne obdelave slik. Sledi podrobnejši opis avtomatiziranega poljedelskega stroja in uporabljenih algoritmov, ki so bili razviti za njegovo delovanje. Za konec so predstavljeni rezultati izsledkov delovanja avtomatiziranega poljedelskega stroja v kontroliranih in nekontroliranih pogojih. Delo zaključuje sklep in predstavitev možnosti uporabe računalniškega vida v prihodnosti.
Ključne besede: računalniški vid, vodenje, nadzor, avtomatizacija, kamera, senzorji, programiranje, digitalna obdelava slik
Objavljeno: 14.09.2009; Ogledov: 2359; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

10.
EKSPERIMENTALNA IN NUMERIČNA ANALIZA PREHODNEGA KAVITACIJSKEGA OBRATOVALNEGA REŽIMA V RADIALNI VODNI ČRPALKI
Marko Grušovnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili problematiko pregrevanja vodne radialne črpalke CN65/125 na merilni progi v laboratoriju za turbinske stroje. Pregrevanje vodne radialne črpalke CN65/125 se pojavlja kot posledica kavitacije pri različnih režimih. Prikazali smo dva načina odkrivanja povišane temperature vodne radialne črpalke. Meritev temperature smo izvajali s termografsko kamero ter jo primerjali s kontaktnim termometrom. V opisu metode termografije smo predstavili prednosti, ki jih ponuja merjenje z termografsko kamero. Rezultati eksperimentalne raziskave so primerjani z numerično analizo prehodnega kavitacijskega režima z lastno eksperimentalno raziskavo. Prikazali smo tudi vpliv kavitacijske erozije na življenjsko dobo vodne radialne črpalke, ter nastale stroške ,ki jih povzroči kavitacijska erozija.
Ključne besede: temperatura, kavitacija, termografska kamera, termografija, radialne črpalke.
Objavljeno: 03.02.2010; Ogledov: 2008; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici