| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZGRADBA KALKULACIJE IN VPLIV KALKULATIVNIH ELEMENTOV NA GIBANJE RAZLIKE V CENI
Cvetka Tomc, 2009, magistrsko delo

Opis: Za zanesljivo upravljanje in vodenje podjetja potrebuje management stalne informacije o stanju na tržiščih, razvoju konkurence, stroških, cenah, prihodkih, produktivnosti in rentabilnosti ter o razvoju dobička v podjetju. Stalne informacije zajemajo tudi kontrolo, ki omogoča sprejemanje dodatnih odločitev, če stvari ne potekajo skladno s cilji politike podjetja. Pomembno področje podjetij predstavlja poznavanje in uporaba teorije kalkulacij in cen, čemur je namenjena magistrska naloga. Z uveljavljanjem novih tehnologij, z nenehnimi izboljšavami in s spreminjanjem okolja, so nastale tudi spremembe med stroški in njihovimi povzročitelji. Na osnovi teoretičnih spoznanj in praktičnih izkušenj so v magistrskem delu predstavljene ustrezne metode kalkuliranja cen v podjetju. Izdelana je raziskava o tem, kateri dejavniki vplivajo na gibanje razlike v ceni na asortimentu barvne metalurgije. Hkrati so podani predlogi o možnih učinkovitih spremembah in izboljšavah, ki bi pozitivno pripomogle h kvaliteti urejanja in spremljanja cenovne politike v podjetju.
Ključne besede: Kalkulacija, kalkulativni elementi, metode kalkuliranja, stroški, cene.
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 2841; Prenosov: 476
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
ŠTUDIJA IZDELAVE KALKULACIJE V DOMEL D.O.O.
Jaka Kavčič, 2012, magistrsko delo

Opis: Nadzor in analiza proučevanja stroškov, še bolj pa njihova operativna uporaba pri poslovnih odločitvah zahtevajo, da podjetje v vse bolj konkurenčnem okolju oblikuje zanesljiv in panogi primeren sistem oblikovanja cen. Ta sistem oblikovanja cen imenujemo tudi kalkulacije. Rezultat kalkulacije je lastna cena izdelka, ki je obvezen predpogoj za oblikovanje prodajne cene pri vsakem komercialistu ne glede na program oz. izdelek, ki ga ta prodaja. Kalkulacije se od programa do programa nekoliko razlikujejo. Razlikujejo se celo od kupca do kupca. Podjetje Domel d.o.o., se že vrsto let ukvarja z izdelavo sesalnih enot, v zadnjem času pa prodira tudi na trge avtomobilske industrije. Specifika tega trga sili zaposlene v podjetju Domel d.o.o., v osvajanje novih znanj in izpopolnjevanje v preciznosti na vseh delih organizacije, zaradi teženj po nižjih stroških pa je še posebej na udaru oddelek kontrolinga. Mnenja ljudi o pomembnosti kalkulacije so znotraj podjetja lahko zelo različna. Dejstvo pa je, da se že manjše napake v začetni fazi projekta kasneje lahko potencirajo in izkažejo za pomembne ali celo usodne za preživetje podjetja. Nastajanje teh napak je treba preprečiti ali pa jih pravočasno odkriti in popraviti. Za optimiziranje kalkulacij je potrebna sistemska rešitev in ne zgolj gašenje požarov po posameznih projektih.
Ključne besede: - kalkulacija, - kontroling, - cene, - avtomobilska industrija.
Objavljeno: 01.10.2012; Ogledov: 1542; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

4.
PRESOJA PREDKALKULACIJ V GRADBENEM PODJETJU X
Irena Oder, 2016, diplomsko delo

Opis: Da bi lahko sestavili dobro prekalkulacijo potrebujemo veliko podatkov in nanjo vpliva veliko dejavnikov. Dobro sestavljena predkalkulacija nam omogoča sestavo konkurenčne prodajne cene in omogoča sestavo ponudbe, ki nam bo zagotovila nove posle, ki jih je v teh časih težko pridobiti. Omogočila nam bo nadaljnjo rast in razvoj podjetja. V diplomskem delu smo predstavili kalkulacije, njihov namen, metode in njihove razlike.
Ključne besede: kalkulacija, predkalkulacija, metode kalkuliranja, stroški, cene.
Objavljeno: 24.05.2016; Ogledov: 377; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (759,18 KB)

5.
Dimenzioniranje stolpa in izbira materiala glede na ekonomski izračun
Marko Jazbec, 2019, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil dimenzionirati jekleno in leseno konstrukcijo stolpa, ki bo služil kot opazovalnica, ter na osnovi izračuna cene postavitve izbrati ustrezen material. S pomočjo simulacije v programu SolidWorks smo preverili napetosti in premike pri možnih obremenitvah na konstrukcijo. Program je pokazal, da sta obe konstrukciji dovolj dobro dimenzionirani. V drugem delu smo na osnovi pridobljenih cen na spletu ter v trgovinah opravili izračun postavitve za oba v tej diplomski nalogi obravnavana materiala. Rezultat izračuna je pokazal, da je ceneje postaviti leseno konstrukcijo.
Ključne besede: jeklena konstrukcija, lesena konstrukcija, stolp, kalkulacija cene
Objavljeno: 14.11.2019; Ogledov: 20; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici