| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Izboljšava kakovosti procesa proizvodnje v podjetju Grieshaber Logistika d.o.o.
Matej Kranjčevič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovno mesto Contact, ki je del podjetja Grieshaber Logistika d.o.o. Na tem delovnem mestu se pojavlja čakanje in s tem nekoristen čas. Kjer je nekoristen čas, so tudi višji stroški, zato smo s pomočjo procesne karte in vzročno-posledičnega diagrama uspeli najti vzroke za nastajanje nekoristnega časa in jih raziskati. Našli smo primerne rešitve za nastale probleme, jih predstavili in ugotovili njihovo začetno investicijo. Za zaključek smo izračunali, v kolikšnem času bi se investicija povrnila, kakšni so učinki sprememb in kakšni pogoji za uvedbo. S predlaganimi rešitvami želimo nekoristen čas zmanjšati na minimum in s tem znižati stroške proizvodnje in predvsem dvignili kakovost delovnega mesta Contact. Dvig kakovosti bi pozitivno vplival na poslovanje celotnega podjetja, kar bi se poznalo pri financah in dvigu konkurenčnosti podjetja.
Ključne besede: podjetje Grieshaber Logistika d.o.o., izboljšava kakovosti procesa proizvodnje, delovno mesto Contact, pakiranje svedrov, kakovost v podjetju
Objavljeno: 07.09.2015; Ogledov: 1350; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

2.
Optimizacija proizvodnje uparjalnikov velikih gospodinjskih aparatov
Vilhelm Petan Janez, 2015, specialistično delo

Opis: Tržni in konkurenčni pogoji se za določeno proizvodno podjetje stalno spreminjajo. Dinamika zunanjih vplivov sili podjetje, da vedno znova preverja in optimizira svoje strateške cilje in njihovo operativno doseganje. Specialistično delo obsega tri področja z urejanja proizvodnje in zmanjševanja stroškov. Po pregledu teoretičnih osnov posameznega področja je v nadaljevanju dela najprej obdelano kratkoročno planiranje z uporabo poslovno-informacijskega sistema SAP v podjetju. S pomočjo aplikacije za simulacijsko analizo SIMUL8 in v okviru projekta »KAIZEN« pa je obdelana in optimizirana proizvodna linija uparjalnikov za velike gospodinjske aparate.
Ključne besede: planiranje, optimizacija proizvodnje, simulacijske analize, simulacija sistemov, kakovost
Objavljeno: 28.05.2015; Ogledov: 768; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (4,95 MB)

3.
POSTAVITEV MONTAŽNE LINIJE POLGREDI S STANDARDOM ISO TS 16949
Aleksander Pavlič, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri uvajanju novega proizvoda v podjetje se srečamo z veliko problemi organizacijskega značaja. Pojavlja se vprašanje, kakšne so naše kapacitete, kakšen je taktni čas, kako podrediti ciklus čase taktnemu času. Za premostitev teh problemov podjetje GKN Driveline Slovenija vpeljuje različne modele za dvig kakovosti in konkurenčnosti. Posebno pozornost moramo posvetiti kupcu in kvaliteti izdelka. V današnjem poslovnem svetu lahko poslujemo le, če smo imetniki določenih standardov kakovosti. Jedro problema diplomskega dela se navezuje ravno na avtomobilski standard ISO/TS 16949, ki predpisuje izdelavo FMEA analize, ki je podrobnejše predstavljena. Ob organizaciji proizvodnje in izračunu taktnega časa je bilo ugotovljeno pomanjkanje kapacitet, kar je sprožilo aktivnost postavitve nove montažne linije. Med fazo postavljanja montažne linije sem vključil veliko metod vitke proizvodnje, kateri rezultati so racionalnejša in kakovostna proizvodnja. Zaloge montažnih delov uravnavamo s sistemom KANBAN, za kontrolo prisotnosti montažnih elementov pa smo uporabili model Poka Yoke. Moje razmišljanje o povišanju stopnje avtomatizacije obstoječe montažne linije prinaša povišanje produktivnosti, nižanje stroškov in zmanjšanje ponavljanja napak. Vse aktivnosti v okviru postavitve montažne linije so se izkazale za uspešne, saj smo uspešno prestali eksterni audit in izdelavo vzorcev polgredi.
Ključne besede: kakovost, konkurenčnost, metode, analize, planiranje proizvodnje, taktni čas, cikl čas, Poka Yoke, vizualizacija, montaža, montažna linija, celica, skladiščenje, delovna oprema, operater, simulacije.
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2948; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

4.
METODE SPREMLJANJA PROIZVODNJE V PODJETJU DOMEL
Borut Mohorič, 2009, specialistično delo

Opis: Naloge vodenja predstavljata načrtovanje in vodenje izdelovalnih procesov glede na roke in zmogljivosti. Izdelovalni roki, količine in vrsta izdelkov je plansko določena. Osnovni plan, katerega grobo upoštevamo, nam podaja enomesečno napoved. Znotraj osnovnega plana je naveden tudi operativni plan, ki pa napoveduje potrebe po izdelkih v roku enega tedna ali v roku nekaj dni. Operativni plan je fiksen plan in naj se ga ne bi spreminjalo. Preračun in zagotavljanje strojnih in kadrovskih kapacitet je ključnega pomena pri zagotavljanju planiranih rokov. Pri zagotavljanju realizacije plana, ne moremo mimo kakovosti in stroškov povezanih z njo. Stroški nekakovosti nam nemalokrat povzročajo težave pri doseganju plana. Z proizvodnjo kakovostno nesprejemljivih izdelkov oz. izmetnih kosov, namreč zapravljamo dragoceni čas in material. Nekakovost nadzorujemo na več načinov in jo skušamo maksimalno obvladovati. Za nadzor proizvodnje si pomagamo s poslovnim informacijskim sistemom SAP in z softwearskim programom HYDRA. V proizvodnji nasploh, se veliko poslužujemo HYDRE, s pomočjo katere zajemamo podatke o: produktivnosti strojev, realizaciji plana, pridelavi produktov, pridelavi izmeta, trajanju proizvodnje in neproizvodnje, izkoristku strojev in o poteku delovnega naloga. Vse zbrane podatke uporabljamo za analiziranje delovnega procesa. Podatki iz HYDRE se prenašajo v SAP, ki je naš informacijski sistem. Dobro poznavanje programa in pravilna uporaba, pa je ključnega pomena, da se na zbrane podatke lahko zanesemo.
Ključne besede: proizvodnja, planiranje, planiranje proizvodnje, kadrovske kapacitete, kapacitete strojev, produktivnost strojev, nadzor proizvodnje, vodenje proizvodnje, realizacija proizvodnje, kakovost v proizvodnji, stroški nekakovosti;
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3877; Prenosov: 583
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici