SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga medicinske sestre v spremljanju in analizi vadbe za starejše z zmanjšano mobilnostjo
Nena Voda, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri staranju se pospešuje nastanek mnogih bolezni, ki so povezane z upadanjem aktivnosti gibalnega sistema, pešanjem funkcije srca, ledvic ih jeter. Telesni in umski odziv na ustrezne dražljaje se upošasni. splošna mobilnost je področje, ki se s staranjem spreminja in gibalnem sistemu nastopajo obrabne spremembe, kot soosteoartritis, osteoporoza in degenerativne bolezni nasploh. V diplomskem delu smo predstavili pomen organizirane vadbe pri starejših z zmanjšano mobilnostjo (stanujočih v Domu upokojencev Ptuj) in želeli ugotoviti, kakšen vpliv ima organizirana vadba na kakovost njihovega življenja. Vadeči so se vključili v vadbo zaradi zanimanja za novo aktivnost v njihovem domu, zaradi želje po aktivnejšem načinu življenja, ohranjanja telesne teže in izboljšanja zdravstvenega počutja nasploh. V raziskavi je sodelovalo 24 stanovalcev, od tega 12 takih, ki so se aktivno udeleževali organizirane vadbe na fitnes napravah, in 12 članov kontrolne skupine, vsi v starostnem razponu od 73 do 87 let. Rezultati raziskave so pokazali, da se je izboljšalo splošno počutje in razpoloženje v vadbo vključenih stanovalcev, do neke mere tudi gibalna sposobnost in ravnotežje. Neželeni simptomi, kot so: slabost, vrtoglavica, težave z dihanjem, razbijanje srca, bolečine v sklepih in mišicah so bili med vadbo redko prisotni. 8 vadečim se je po vadbi izboljšala gibljivost, 2 sta občutila izboljšanje ravnotežja. Vključeni v projekt so pridobili na moči in tudi koordinacija gibov je boljša, kot je bila pred vadbo. Dobljeni rezultati že na majhnem vzorcu potrjujejo, da organizirana vadba pozitivno vpliva na izboljšanje fizične sposobnosti in s tem na kakovost življenja starostnikov. Kot navajajo posamezni avtorji, redna telesna vadba pozitivno vpliva na preprečevanje ali zmanjšanje posameznih bolezenskih stanj v starostnem obdobju. Kakovost življenja starajoče se populacije naj predstavlja tudi vitalno in telesno zmogljivega posameznika.
Ključne besede: starost, zmanjšana mobilnost, organizirana vadba, kakovost življenja starejših
Objavljeno: 02.06.2009; Ogledov: 2370; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (451,59 KB)

2.
Vpliv slabih življenjskih navad na zdravstvene težave v starostnem obdobju
Petra Emeršič, 2013, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju se vedno bolj promovira zdrav način življenja, ki je predpogoj za daljše in kakovostno življenje. V številnih raziskavah so dokazali, da nezdrav način življenja privede do razvoja številnih kroničnih bolezni. Bolezni srca in ožilja predstavljajo v sodobnem času velik problem za človeka. Zdravstvene težave, ki se kot posledica slabih življenjskih navad začnejo pojavljati ali stopnjevati v starosti, so tesno povezane tudi z zdravim načinom življenja, dobrimi medosebnimi odnosi, s podporo bližnjih in sposobnostjo za samostojno življenje. Veliko bolezni se razvije že v srednjih letih, v starosti se poslabšajo in onemogočajo kakovostno življenje. Za krepitev zdravja v starosti je ključnega pomena opustitev slabih navad, saj je cilj zdravega staranja ohranitev telesne in družbene aktivnosti, samostojnosti, neodvisnosti od tuje pomoči in kakovost življenja na najvišji možni ravni glede na sočasne bolezni in stanja. V okviru empiričnega dela smo izvedli kvalitativno raziskavo na podlagi študije primera starostnika s kroničnimi obolenji in ugotavljali vplive njegovih življenjskih navad na zdravstvene težave v starosti. Uporabili smo teoretični model Virginie Henderson in izpostavili nekatere od 14 osnovnih življenjskih aktivnosti. Podatke smo zbrali z metodo intervjuja s starostnikom. Poudarili smo vlogo medicinske sestre pri starostniku s kroničnimi obolenji, saj le ta obsega individualni pristop v prizadevanju za izboljšanje zdravja in zagotavljanju kakovosti življenja na najvišji možni ravni glede na omejitve. Medicinska sestra mora obvladati veščine s katerimi starostnike motivira za spremembe življenjskega sloga in jim nudi pomoč in podporo. Zdrava varovalna prehrana, redukcija soli in maščob v prehrani, opustitev alkohola in redna telesna dejavnost so temeljna dejstva za ohranjanje zdravja in imajo ugoden vpliv na psihofizično počutje posameznika v starosti.
Ključne besede: Ključne besede: starostnik, kakovost življenja starejših, dejavniki tveganja, kronične bolezni, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 06.08.2013; Ogledov: 1056; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (596,88 KB)

3.
KAKOVOST ŽIVLJENJA STAROSTNIKOV V DOMU STAREJŠIH
Melisa Deutsch, 2015, magistrsko delo

Opis: Osnova vsakega doma starejših je stanovalec, ki je najpomembnejši člen sistema institucionalnega varstva starejših. Kakovostno življenje v starosti pogojujejo dobri medosebni odnosi, pomoč in podpora bližnjih, zdravje, mobilnost in samostojnost. Namen magistrskega dela je predstaviti, kakšna je kakovost življenja starostnika, ki zaradi svoje bolezni ali zaradi drugega razloga živi v domu starejših. Z raziskavo, ki smo jo izvedli, bi želeli ugotoviti, s kakšnimi težavami se starostniki spoprijemajo v domu starejših, kako se ohranja njihovo udobje, zasebnost, dostojanstvo, kako se upošteva lastna volja, kakšen je občutek varnosti med izvajanjem zdravstvene nege ter kako to dojemajo na splošno.
Ključne besede: kakovost življenja, dom starejših, starostnik
Objavljeno: 21.05.2015; Ogledov: 1865; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (5,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici