| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VPLIV NEGATIVNIH DEJAVNIKOV NA USPEŠNOST OSNOVNOŠOLCEV
Maja Velički, 2011, diplomsko delo

Opis: Preveč je učencev, ki občasno in redno pijejo alkohol. Učenci vedno bolj pogosto segajo po nedovoljenih substancah. Rečemo lahko, da je zaskrbljujoče dejstvo, da je s kajenjem v osmem razredu že eksperimentiralo kar polovica učencev. Ravno tako je polovica učencev poskusila alkohol.
Ključne besede: Sodobni mediji, kajenje, alkohol, verbalno nasilje, fizično nasilje.
Objavljeno: 23.08.2011; Ogledov: 1453; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (711,98 KB)

3.
Kajenje med šolskimi otroki
Borut Panič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili dejavnike, ki vplivajo na začetek kajenja med otroki, namen preventivnih programov za preprečevanje kajenja v osnovnih šolah ter zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri šolskem otroku z vidika kajenja. Namen raziskave je bil ugotoviti razširjenost kajenja med šolskimi otroki. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 16 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal osnovnošolce od šestega do devetega razreda. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da se mladi zavedajo škodljivosti kajenja, vendar jih kljub temu določen odstotek poseže po cigareti in tudi redno kadi. Najpogosteje jim prvo cigareto ponudijo prijatelji, kar nedvomno potrjuje vpliv vrstniških skupin na začetek kajenja med šolskimi otroki. O škodljivosti kajenja otroke najpogosteje poučijo starši in pedagoški delavci. Razprava in sklep. Iz raziskave je razvidno, da so osnovnošolci dobro poučeni o zdravstvenih posledicah kajenja. Šola kot izobraževalna institucija ima pomembno vlogo pri preprečevanju zgodnjega začetka kajenja šolskih otrok. Menimo, da bi bilo v program zdravstveno - vzgojnega izobraževanja nujno uvesti učinkovito sodelovanje šol ter zdravstvenih ustanov, kar po našem mnenju ni v zadostni meri zastopano. Vzajemno delo bi nedvomno prineslo boljše rezultate pri preprečevanju kajenja med mladostniki.
Ključne besede: Ključne besede: kajenje, šolski otroci, zdravstvene posledice kajenja, preventiva, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 2462; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (630,99 KB)

4.
Mladi in tobak
Igor Časar, Elena Topolovec

Ključne besede: mladostniki, kajenje, tobak, zasvojenost, pasivno kajenje
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1352; Prenosov: 131
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Kajenje v povezavi z nastankom kronične obstruktivne pljučne bolezni
Marinka Župec, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Kajenje je prevladujoči dejavnik tveganja za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni. Pri odkrivanju kronične obstruktivne pljučne bolezni ima pomembno vlogo medicinska sestra, ki s preiskavo testov pljučne ventilacije pri preiskovancih s sumom na KOPB ob ustrezni motivaciji preiskovanca in v skladu z navodili izvede omenjeni test, ob tem pa izvaja tudi zdravstveno vzgojno delo predvsem pri opuščanja kajenja in motiviranju bolnika za pravilno uporabo inhalacijske terapije. Metode: Izvedli smo retrospektivno analizo. Analizirali smo rezultate in podatke preiskovancev, ki so opravili teste pljučne ventilacije v Respiratornem laboratoriju, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v letih 2009 in 2010. Izbrali smo rezultate in podatke 60 kadilcev, 20 nekadilcev in 20 bivših kadilcev. Rezultati: Ugotovili smo, da se povprečne vrednosti Forsirane ekspiratorne kapacitete v prvi sekundi (FEV 1) kadilcev > kot 25 let (starih od 46 do 50 let) izrazito znižajo in sicer na 73 % norme. Ob nadaljevanju kajenja > kot 45 let (starih od 61 do 70 let) se FEV 1 zniža na celo 63 % norme, kar ocenjujemo po klasifikaciji smernic GOLD kot II. (zmerno) stopnjo s trendom nižanja. Pri bivših kadilcih, ki so v starosti od 46 do 50 let opustili kajenje (stari od 61 do 70 let) smo ugotovili, da se v primerjavi s kadilci starimi od 46 do 50 let v skladu s staranjem vrednost FEV 1 (74 %) ni znižala. Na podlagi regresijske analize pa smo ugotovili da obdobje kajenja več kot 20 cigaret dnevno statistično pomembno (ß=0,636, p<0,001) vpliva na vrednosti FEV 1. Razprava in sklep: Potrdili smo pomen zgodnjega odkrivanja KOPB pri bolnikih, posledično opuščanje kajenja, sodelovanja pri zdravljenju ter vlogo medicinke sestre kot izvajalke preiskav ter zdravstvene vzgojiteljice.
Ključne besede: Kronična obstruktivna pljučna bolezen, kajenje, spirometrija, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 09.05.2012; Ogledov: 2309; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (638,32 KB)

6.
Uporaba drog med študenti : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Marija Višnjić, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: zloraba, alkohol, kajenje
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1622; Prenosov: 54

7.
RELACIJE TELESNIH IZMER, SESTAVE TELESA IN ŽIVLJENJSKEGA SLOGA PRI ŠTUDETNIH
Anja Žohar, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstaja povezanost življenjskega sloga študentk z njihovimi telesnimi izmerami ter sestavo telesa. V raziskavi je sodelovalo 161 študentk Pedagoške fakultete v Mariboru, smer razredni pouk, starih 19 in 20 let. Podatke o življenjskem slogu posameznih študentk smo pridobili z anketnima vprašalnikoma »Ovrednotenje življenjskega sloga« in »Gibalna dejavnost mladih«. Telesne izmere so bile izmerjene z uporabo standardiziranega antropometričnega instrumentarija. Pri sestavi telesa smo se osredotočili na merjenje telesnega maščevja, mišičevja, brezmaščobne telesne teže in deleža vode v telesu, kjer smo za merjenje uporabili analizator sestave telesa Maltron BF-907. Za ugotavljanje razlik v telesnih izmerah in sestavi telesa med skupinama z zdravim in nezdravim življenjskim slogom je bil uporabljen T-test. Statistično značilnost smo ugotavljali na ravni tveganja p≤0,05. Rezultati raziskave kažejo, da večina študentk živi nezdrav življenjski slog in niso pokazali statistično značilnih razlik v telesnih izmerah kot tudi ne v sestavi telesa med študentkami z zdravim življenjskim slogom in nezdravim življenjskim slogom. V zgodnje odraslem obdobju, ko je telesni razvoj že zaključen, med izbranim življenjskim slogom in telesnimi izmerami ter sestavo telesa ni zaznati nobenih povezav, vsekakor pa ima predvsem nezdrav življenjski slog, ki ga živimo, negativne posledice na telo in zdravje posameznika v obdobju odraslosti in starosti.
Ključne besede: morfologija, življenjski stil, prehrana, športna dejavnost, kajenje, alkohol, zgodnje odraslo obdobje
Objavljeno: 23.07.2015; Ogledov: 1011; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (821,94 KB)

8.
Osveščenost dijakov o škodljivosti kajenja
Matej Cigut, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu je najpogostejša odvisnost ravno kajenje. Ljudje se ne zavedamo več, kako pomembno in nenadomestljivo je naše zdravje. Premalo se govori in opozarja na hude posledice kajenja, na kadilca in na ljudi, ki so v bližini. Glavni namen diplomskega dela je bil, raziskati ali so dijaki Srednje zdravstvene šole dovolj osveščeni o posledicah kajenja. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 14 vprašanj, zaprtega in odprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal dijake od prvega do četrtega letnika. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da se dijaki v veliki meri zavedajo posledic kajenja, vendar kljub temu posegajo po cigaretah. Kot najpogostejši vzrok za začetek kajenja so navedli, da so začeli kaditi iz radovednosti in naključja. Najpogostejše posledice katerih se zavedajo so pljučni rak, srčno žilne bolezni in kronična obstruktivna pljučna bolezen KOPB. Največ informacij pa so glede škodljivosti kajenja dobili od učiteljev pri posameznih predmetih. Sklep. Raziskava nam je pokazala, da se dijaki kljub temu, da kadijo, zavedajo posledic kajenja. Glede na to, da je raziskovalna skupina zajemala dijake srednje šole, ki izobražuje zdravstvene delavce, so rezultati glede samega osveščanja o škodljivosti kajenja pričakovani, kajti največ informacij so dijaki dobili od učiteljev, ki so prav tako zdravstveni delavci.
Ključne besede: kajenje, zdravstvene posledice kajenja, mladostnik, starši, šola, zdravstveni delavci.
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1277; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

9.
OSVEŠČENOST MLADOSTNIKOV O NEVARNOSTIH KAJENJA
Špela Štumfl, 2013, diplomsko delo

Opis: Kajenje je med ljudmi prisotno že več tisočletij. Skozi zgodovino se je tobačni dim uveljavljal kot simbol elegance in moči, danes pa se obravnava kot odvisnost in predstavlja enega največjih dejavnikov tveganja za razvoj bolezenskih stanj in smrti pri vseh starostnih skupinah, zato je potrebna preventiva z zdravstveno vzgojo že v otroškem in mladostniškem obdobju, za katero morajo poskrbeti starši s pomočjo zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih inštitucijah ali se zavzemati za zdrav način življenja. Raziskovana metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 23 vprašanj zaprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal dijake srednjih šol. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost mladostnikov o nevarnostih aktivnega in pasivnega kajenja ter seznanjenost z možnostmi in iskanjem pomoči pri odvajanju od kajenja. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da so mladostniki dobro obveščeni o posledicah aktivnega in pasivnega kajenja ter o načinih iskanja pomoči. Rak dihal in ustne votline je za dijake še vedno najpogostejša posledica kajenja. O kroničnih pljučnih boleznih, ki jih povzročata tako aktivno kot pasivno kajenje, pa so dijaki še vedno premalo poučeni. Kar polovica anketiranih dijakov je poznala telefonsko številko, kamor lahko pokliče po pomoč, vendar jih večina ocenjuje, da pomoči pri opustitvi kajenja ne bi potrebovala, saj bi odvisnost uspela premagati sama. Razprava in sklep: Iz raziskave je razvidno, da so mladostniki dobro informirani o posledicah kajenja. Čeprav se posledic zavedajo, kljub temu kadijo. Ker se odnos do kajenja prične že v otroškem obdobju, je potrebna zgodnja preventiva s strani osnovnih in srednjih šol, ki kot izobraževalna institucija skrbijo za vzgojo in izobrazbo svojih učencev in dijakov, kot s strani zdravstva in zdravstvenih delavcev, ki z zdravstvenovzgojnimi programi izvajajo ukrepe za preprečevanje kajenja med otroki, mladostniki in njihovimi starši.
Ključne besede: Kajenje, odvisnost, mladostnik, zdravstvene posledice kajenja, vloga medicinske sestre, ukrepi preprečevanja kajenja.
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 1198; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

10.
ODNOS MLADOSTNIKOV DO KAJENJA
Nina Buček, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Kajenje je daleč najbolj razširjena oblika zlorabe psihoaktivnih snovi. Je eden od najpogostejših vzrokov smrti, zlo zdajšnjega časa. Čim mlajši začnejo kaditi, težje opravijo z odvisnostjo. V naši družbi kajenja nimamo za bolezen, čeprav gre za odvisnost. Bolezni, povezane s kajenjem, so potuhnjene, zdravstvene komplikacije pa nastanejo po dolgotrajnem kajenju. Kljub neprijetnim občutkom kajenja pa mladostnik vztraja, ker to počno tudi drugi, ima veliko željo po odraslosti, zrelosti in njegova radovednost se še stopnjuje. V diplomskem delu smo predstavili osveščenost mladostnikov o škodljivih učinkih kajenja in ukrepe za zmanjševanje kajenja med mladimi ter z raziskavo ugotavljali odnos mladostnikov do kajenja. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela s študijem domače in tuje strokovne literature. Kot instrument raziskave smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 13 vprašanj zaprtega, polodprtega in odprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 85 dijakov ene izmed srednjih šol v Sloveniji, starih od 18 do 20 let. Raziskavo smo izvedli oktobra 2012. Rezultati: Iz raziskave smo ugotovili, da nekateri mladostniki zelo zgodaj posegajo po cigaretah in tudi redno kadijo. Najpogosteje začnejo kaditi zaradi družbe ali iz radovednosti. Prav tako smo ugotovili, da so mladostniki dobro seznanjeni o škodljivosti kajenja, na kar jih občasno opozarjajo tudi profesorji, od katerih so dobili tudi največ informacij. Informacije so anketiranci dobili tudi preko medijev. Diskusija: Kajenje med mladostniki narašča, predvsem pri dekletih. Nekaterim je povzročilo odvisnost, drugi pa razmišljajo, da bi prenehali s kajenjem. Žal je mladostnik po svoji naravi sprejemljiv za vključevanje v pretirano in rizično vedenje. Zavedati se moramo tudi, da škodljivi učinek kajenja povzroča bolezni. Kajenje je seveda osebna pravica posameznega človeka. Ne ogroža samo kadilca, ampak tudi ljudi v okolici, ki morajo vdihovati cigaretni dim.
Ključne besede: kajenje, mladostnik, škodljivost in posledice kajenja, preprečevanje kajenja, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 1530; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (844,63 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici