| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Projektiranje gladkih naknadno prednapetih armiranobetonskih plošč
Nejc Hanžel, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje postopke in način projektiranja gladkih naknadno prednapetih armiranobetonskih plošč. Za postopke modeliranja, analize in dimenzioniranja smo uporabili sodobno programsko opremo za analizo konstrukcij z metodo končnih elementov. Predstavljeno je osnovno delovanje prednapetega betona, zgodovina njegovega razvoja in mehanske lastnosti vsakega od vgrajenih materialov. Podrobneje je razložena tehnologija naknadnega prednapenjanja armiranobetonskih plošč in vplivi prednapetih kablov na betonski element. Postopki projektiranja s pomočjo programske opreme so prikazani na reprezentativnem primeru naknadno prednapete plošče iz literature. Podrobneje so razloženi postopki modeliranja in analize prednapenjanja ter dimenzioniranja plošče. Izvedena je tudi primerjava med enako armiranobetonsko (AB) in gladko naknadno prednapeto (PT) ploščo na realnem primeru plošče hotela Atower. Namen primerjave je prikazati konstrukcijske in ekonomske prednosti PT plošč napram AB ploščam pri srednje velikih razponih.
Ključne besede: analiza konstrukcij, Atower, gladka plošča, naknadno prednapeti beton, Sofistik, prednapenjanje, prednapeti kabli, projektiranje
Objavljeno: 16.11.2020; Ogledov: 245; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (26,41 MB)

2.
Vpliv gostote ovojev kabelskih snopov podzemnih vodnikov na obliko magnetnega polja
Peter Rotovnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Elektroenergetske kable uporabljamo za horizontalno, poševno in vertikalno polaganje v suhih in vlažnih prostorih, neposredno v zemlji, kabelskih kanalih pod vodo, na odprtem prostoru in v rudnikih. Električna energija se preko kablov običajno prenaša na krajših razdaljah, vendar se v svetu pojavlja vse več primerov uporabe kablov za najvišje napetosti in prenose na daljše razdalje. Pri tem med vodniki in kabli prihaja do raznih pojavov, ki so odvisni od tega, kako blizu skupaj imamo položene vodnike. V tem magistrskem delu bomo obravnavali primer vodnikov, ki so naviti v spiralo. Zanimalo nas bo, kako se spreminjajo vrednosti gostote magnetnega pretoka v odvisnosti od dveh parametrov, in sicer od spreminjanja razdalje, pri kateri vodnik naredi en obrat okoli svoje osi (gostota ovojev) in od spreminjanja medsebojne razdalje med vodniki.
Ključne besede: prenos električne energije, magnetno polje, vodniki in kabli
Objavljeno: 23.03.2016; Ogledov: 888; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (10,51 MB)

3.
4.
PROJEKTIRANJE ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ IN OPREME
Sandi Senica, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava projektiranje električnih inštalacij in električne opreme. Namen dela je prikazati kompleksnost in zahtevnost izdelave načrtov, zaradi preobširne zakonodaje in predpisov, ki se preveč pogosto menjajo. V začetku dela je razlaga osnovnih izrazov, ki se najpogosteje pojavljajo v projektni dokumentaciji, sledi opis sestave projektne dokumentacije ter vrste le te. V nadaljevanju so podrobno predstavljeni predpisi in zakonodaja, ki urejajo področje projektiranja električnih inštalacij, in pogoji za izvajanje projektiranja. Na koncu je prikazan postopek izdelave projekta na konkretnem primeru, kakor tudi tehnični opis in izračuni posameznih inštalacij. S tem je prikazana uporaba predpisov v praksi, kakor tudi raznolikost posameznih vrst električnih inštalacij, ki jih mora projektant upoštevati pri izdelavi načrta.
Ključne besede: projektiranje, električne inštalacije, električne naprave, razsvetljava, dokumentacija, kabli
Objavljeno: 14.10.2013; Ogledov: 3978; Prenosov: 840
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

5.
UVAJANJE KABLOVODOV V 20kV ELEKTRODISTRIBUCIJSKO PROSTOZRAČNO MREŽO
Jože Kosednar, 2012, diplomsko delo

Opis: Osnovno poslanstvo elektrodistribucijskega podjetja je pretok in s tem distribucija električne energije na osnovi infrastrukturne oz. elektroenergetske srednje in nizkonapetostne mreže. Tako kot vsa ostala podjetja, katerih osnovna dejavnost je fizična distribucija, se tudi elektrodistribucija srečuje s problematiko oskrbe in dobave, ki je odvisna od obratovalne zanesljivosti mreže. Kajti najdražje blago je ne dostavljeno blago. In ker je električna energija tržno blago, ki je gonilo družbe, je posledično za podjetje najpomembneje, da ga dobavi odjemalcem s čim večjo zanesljivostjo in kvaliteto. Večjo zanesljivost pa dosežemo s sodobnejšimi tehnologijami, ki so v osnovi dražje od že uveljavljenih, vendar tehnično – tehnološko in ekološko naprednejše ter na daljši rok ekonomsko upravičene. V skladu z navedenim se nam zastavlja vprašanje, ali lahko s pomočjo sodobnejše tehnologije – kablovoda, grajenega z XLPE kabli, v segmentu elektrodistribucije pričakujemo nižje stroške obratovanja oziroma ali le-ta vpliva na povečanje obratovalne zanesljivosti in kakovosti dobavljene energije ter ali je umestitev kablovoda v prostor ekološko sprejemljivejše.
Ključne besede: oskrbna veriga, distribucija, kvaliteta, kablovod, XLPE kabli
Objavljeno: 06.05.2012; Ogledov: 1711; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

6.
ANALIZA NAKNADNO PREDNAPETEGA AB NOSILCA S PROGRAMSKO OPREMO SOFISTIK
Denis Klembas, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava teoretične osnove prednapetega betona in analizo naknadno prednapetega nosilca. Slednja je povzeta po primeru iz nemške literature vendar ponovno preračunana po danes veljavnem evropskem standardu SIST EN 1992-1-1:2005. Analiza prednapetega nosilca je bila opravljena tudi z uporabo programske opreme SOFiSTiK, njen postopek pa je skupaj z opisom programa predstavljen v diplomski nalogi. Na koncu so opisane razlike med omenjenima standardoma ter primerjava dobljenih rezultatov.
Ključne besede: prednapeti beton, naknadno prednapenjanje, evropski predstandard EC-2, SIST EN 1992-1-1:2005, kabli za prednapenjanje, mejno stanje nosilnosti, mejno stanje uporabnosti, izgube sile naknadnega prednapenjanja, modeliranje, programska oprema SOFiSTiK
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 2856; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (22,54 MB)

7.
NAPREDEK IN NOVOSTI OPTIČNIH POVEZAV 2010
Dejan Linasi, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se osredotočimo na optične povezave v današnjem svetu. Na kratko preletimo zgodovinski potek od same ideje do vsesplošne uporabe danes. Pogledamo, kaj so sploh optična vlakna, na katere tipe jih delimo in iz kakšnih materialov so zgrajena. Raziščemo prednosti in slabosti najpogosteje uporabljenih priključkov za optična vlakna. Prikažemo praktično uporabo optike v starejših sistemih za izboljšanje varnosti ter si pogledamo nekaj zanimivosti in novosti iz sveta optičnih povezav.
Ključne besede: optične povezave, optična vlakna, optični kabli, priključki optičnih kablov, optična komunikacija, primeri uporabe.
Objavljeno: 06.10.2011; Ogledov: 2077; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

8.
STARANJE SREDNJE IN NIZKO NAPETOSTNIH KABLOV V JEDRSKI ELEKTRARNI KRŠKO
Jernej Pisanec, 2011, diplomsko delo

Opis: Globalno segrevanje ozračja s toplogrednimi plini, druga okoljska onesnaženja ter pomanjkanje fosilnih goriv so razlog, da stremimo k uporabi jedrskih in drugih alternativnih oblik energije za proizvodnjo električne energije. Jedrske elektrarne veljajo ob normalnih obratovalnih pogojih za ene izmed najbolj varnih, zanesljivih in predvsem čistih virov električne energije, ki razen z jedrskimi odpadki dodatno ne obremenjujejo okolja. Na varno obratovanje jedrskih elektrarn imajo velik vpliv tudi kabli, preko katerih potekajo vsi procesi v elektrarni, zato smo se v diplomski nalogi osredotočili na dejavnike, ki dolgoročno škodujejo celovitosti kabla in vodijo v njegov propad, kar na kratko imenujemo dejavniki staranja kabla. Na koncu smo v programskem paketu Visual Basic 2008® napisali program, ki smo ga poimenovali Kabelkius, ki računa parametre kabla in oceni sprejemljivost le teh.
Ključne besede: staranje kablov, srednje – napetostni jedrski kabli, nizko – napetostni jedrski kabli, dejavniki staranja, preskušanje kablov, Kabelkius.
Objavljeno: 20.07.2011; Ogledov: 2006; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

9.
10.
Prenos signalov po vodnikih : diplomska naloga
Matjaž Cizej, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: signali, prenos signalov, optična vlakna, vodniki, kabli, optični senzorji, ojačevalniki, popačenje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 2151; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici