| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Komponente slikovnih sistemov v endoskopski kirurgiji
Rosana Drol, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Endoskopsko kirurgijo opisujejo kot minimalno invazivno metodo, ki ima več različnih prednosti. Te prednosti so: skrajšana hospitalizacija, manj večjih ter dolgih operacij, okrevanje po endoskopski operaciji je krajše, kar pomeni boljši ekonomski status za bolnišnico. Metode: Raziskali smo, katero opremo uporablja operacijski blok in pri tem izpostavili tisto, ki se najpogosteje uporablja pri endoskopskih operacijah. Prikazali smo značilnosti opreme, kako se uporablja, in s kakšnimi težavami se lahko srečamo. Pri vsem so nam pomagale operacijske medicinske sestre. Rezultati: Analizirali smo opremo, ki se uporablja pri endoskopskih operacijah. Pri tem smo predstavili najpomembnejše komponente, ki so potrebne za kirurga. Preverili smo, na kaj je treba biti pozoren pri izbiri svetlobnih kablov. Pomembna lastnost optičnega kabla je njegova sestava – to so lahko steklena vlakna ali tekočina. Sestava komponente vira svetlobe je lahko treh vrst. Endoskop je lahko fleksibilni oz. upogljiv ali togi. Videoendoskop je sestavljen iz kontrolnega, vstavnega in priključnega dela. Kamera je pomemben člen v endoskopiji. Imamo kamere z enim čipom, dvema, ali tremi čipi. Operacijska medicinska sestra je pomemben člen pri vzpostavitvi endoskopskih komponent, ki jih kirurg potrebuje za svojo operacijo. Razprava in sklep: Obvladovanje različnih komponent pri endoskopski operaciji je izrednega pomena za dobro delovanje tima. Pomembno je, da je operacijska medicinska sestra seznanjena z delovanjem komponent, da ob morebitnih težavah lahko pravilno ukrepa.
Ključne besede: endoskopija, svetlobni kabel, kamera, operacijska medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 22.02.2024; Ogledov: 9; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,79 MB)

2.
The digital twin for physical E/E system : master thesis
Andrej Martin Frangež, 2023, magistrsko delo

Opis: As the market of electrified vehicles is rapidly growing, the requirements for new products are also increasing, meaning the required development and production times are getting increasingly shorter. Therefore, the major interest in current active research is how to optimize the development process. Within this master’s thesis, we developed the base framework for a digital twin for wiring harness development and cross section optimization. It allows engineering teams to develop a digital replica of the desired physical system, which can be the basis for further review and optimization analyses, already at the development stage.
Ključne besede: digitalni dvojček, kabelski snop, presek, kabel, konektor
Objavljeno v DKUM: 31.01.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 0

3.
Odkrivanje okvar in diagnostika srednje napetostnih in nizkonapetostnih kablovodov : diplomsko delo
Jan Pravdić, 2023, diplomsko delo

Opis: Zanesljivo in varno obratovanje elektroenergetskega sistema je glavna naloga vsakega elektro distribucijskega podjetja. Kablovodi prinašajo številne prednosti, a hkrati tudi težave, ko pride do okvar. Napak na kablovodih ne vidimo, saj je kabel pod zemljo, brez ustreznih merilnih instrumentov pa se lokacije okvare ne more določiti. S tem namenom so bile razvite razne preizkusne in kasneje tudi diagnostične metode, ki jih je možno izvajati na terenu. V teoretičnem delu naloge je predstavljen pregled standardiziranih in uveljavljenih postopkov preizkušanja in diagnostike kabelske izolacije, ki jih je mogoče izvajati s specializiranim merilnim vozilom izdelanim v podjetju Baur GmbH. V praktičnem delu naloge je bilo izvedeno odkrivanje okvar, napetostni preizkus osnovne izolacije in diagnostika kablovoda.
Ključne besede: okvara, kabel, izolacija, preizkušanje, diagnostika
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 203; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

4.
Vpliv razporeditve kablov v kanalu na maksimalno obremenljivost kablovoda : diplomsko delo
Goran Vorih, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se na kratko dotaknili slovenskega prenosnega omrežja, opisali smo napetostne nivoje slovenskega prenosnega omrežja kot tudi povezavo s sosednjimi sistemi. Predstavili smo statistiko kablovodov v slovenskem elektroenergetskem omrežju, njen pomen in vlogo v ESS. Podrobneje smo se osredotočili na konstrukcijo srednje napetostnega kabla kot tudi na posamezne dele, ki ga sestavljajo. Predstavili smo enožilni in trižilni energetski kabel, univerzalni energetski kabel in trižilni energetski kabel AXAL – TT PRO 12/24 kV, ki smo tudi modelirali v programskem paketu FEMM in naredili temperaturno ter ekonomsko analizo.
Ključne besede: kabel, temperatura, večžilni kabel, FEMM
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 488; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

5.
Primerjava temperaturnih razmer v enožilnih in večžilnih energetskih kablih na podlagi fem analize : diplomsko delo
Janez Cokan, 2022, diplomsko delo

Opis: V elektrodistribucijskem omrežju je veliko različnih izvedb kablovodov. V diplomski nalogi sem naredil primerjavo med enožilnimi kabli v formaciji trikot in horizontalno ter večžilnimi kabli s stališča temperature po metodi končnih elementov. Na kratko je opisano tudi prenosno in distribucijsko omrežje.
Ključne besede: temperatura, enožilni kabel, večžilni kabel, FEMM, električno omrežje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 389; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

6.
POMEN FINANC V MEDNARODNI NABAVI IN PRODAJI ELEKTRO KABLOV
Žiga Sladič, 2016, diplomsko delo

Opis: S potrebno vpetostjo podjetij, ki se ukvarjajo z distribucijo elektro kablov, v mednarodno okolje, so v diplomskem delu predstavljeni vsi pomembni dejavniki, ki bistveno vplivajo na uspešnost poslovanja. Z vsebnostjo kovin v elektro kablih so podjetja že v samem začetku soočena s poglavitnim dejavnikom kasnejše uspešnosti. Z vsemi današnjimi pretresi na globalnih ekonomskih in finančnih trgih je poznavanje makroekonomskih dejavnikov ter njihovih vplivov skoraj da nujno. Skozi celotno delo je predstavljena pomembnost povezovalnega in usklajenega delovanja nabavne, skladiščne ter prodajne funkcije s finančno funkcijo, saj lahko le na ta način podjetje na trgu nastopa kot zaupanja vreden kupec in dobavitelj.
Ključne besede: baker, bančna garancija, elektro kabel, faktoring, LME (London Metal Exchange)
Objavljeno v DKUM: 27.06.2016; Ogledov: 933; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

7.
MODELIRANJE KABLA ZA RAZDELJEVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Marcel Topler, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava model kabla za razdeljevanje električne energije in postopek za določitev parametrov modela. Takšne modele kablov uporabljamo za analizo obratovalnih stanj v razdeljevalnih omrežjih. V tem diplomskem delu je uporabljen poenostavljen model kabla, ki je sestavljen iz ustreznega števila primerno povezanih idealnih uporov, tuljav in kondenzatorjev. Na osnovi ustreznih meritev so določeni parametri modela kabla, to so upornost, induktivnost in kapacitivnost. Dobljeni model je eksperimentalno potrjen s pomočjo digitalnih simulacij v programskem orodju Matlab/Simulink.
Ključne besede: kabel, model kabla, meritve, Fourierjevi koeficienti, parametri kabla
Objavljeno v DKUM: 30.10.2014; Ogledov: 1799; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

8.
DIAGNOSTIKA IN PREIZKUŠANJE KABELSKE IZOLACIJE
Viljem Bonča, 2013, magistrsko delo

Opis: Kabelski sistemi prinašajo številne prednosti, vendar hkrati tudi težave, ko pride do okvare na kablovodih. Napak na kabelskem omrežju tako ne vidimo, saj je kabel pod zemljo, brez ustreznih merilnih instrumentov pa se lokacije okvare ne more določiti. Zanesljivost omrežja se lahko poveča z izvajanjem različnih diagnostičnih meritev in spremljanje delnih razelektritev (DR) je le ena od možnih poti. DR je lokalen preboj med dvema elektrodama, ki nista v fizičnem stiku, in indikator porajajočih se defektov v izolaciji ter velja za najboljši indikator dotrajanosti izolacije na SN- in VN-kablih. Kljub hitremu napredku in razvoju merilne tehnike še vedno mnogokrat naletimo na ovire in težave, saj ugotovimo, da realne možnosti zaradi najrazličnejših vzrokov niso usklajene z željami uporabnikov. Problematiko DR najpogosteje srečamo na elektroenergetskem področju in želja upravljalcev elektroenergetskih naprav je imeti naprave s čim manjšim deležem DR, če pa so že prisotne, jih želimo nadvse hitro odkriti in odpraviti. Še bolje bi bilo, če bi lahko določili preostalo življenjsko dobo določene naprave. Tu se želje in dejanske možnosti močno razhajajo. V nalogi bom predstavil razloge, zakaj je diagnostika na kabelskih sistemih potrebna in s katerimi merilnimi metodami si lahko pri tem pomagamo ter so v tujini pri rednem vzdrževanju že uveljavljene. Opisal bom prve izkušnje na tem področju v našem podjetju Elektro Gorenjska, saj smo bili prvi izmed elektrodistribucijskih podjetij, ki smo z nakupom večkanalne on-line naprave LPD-monitor pristopili k diagnostiki kabelske izolacije.
Ključne besede: delna razelektritev, izolacija, preizkušanje, diagnostika, kabel
Objavljeno v DKUM: 12.07.2013; Ogledov: 2252; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (5,51 MB)

9.
RECIKLIRANJE KABELSKIH SNOPOV, ELEKTRIČNIH KABLOV IN ŽIC
Primož Štern, 2009, diplomsko delo

Opis: Odpadni kabelski snopi, električni kabli in žice danes v svetu predstavljajo vedno večji problem. Ti odpadki so sestavljeni iz težko razgradljivih materialov, zato je reciklaža le teh dokaj zahtevna. V diplomskem delu je predstavljen način recikliranja kabelskih snopov, električnih kablov in žic na osnovi rezanja in hidrodinamičnega ločevanja. Opisana je celotna sestava in postavitev proizvodne linje, stroškovna analiza projekta, kapaciteta prizvodnje in planirani prihodki v naslednjih treh letih. Vsi izračuni in kazalci kažejo na to, da je takšna proizvodnja donosna, z leti narašča in kaže na uspešnost predelave v podjetju P.V.S. d.o.o. S tem bo podjetju zagotovljena nadaljnja rast in prodor na tuje trge.
Ključne besede: reciklaža, kabelski snop, električni kabel, električna žica, proizvodna linija, bakrova zlitina
Objavljeno v DKUM: 29.09.2009; Ogledov: 4402; Prenosov: 445
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici