| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Rekonstrukcija semaforiziranega križišča v Ormožu
Dejan Kociper, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Predmet obravnave projektne naloge je rekonstrukcija štirikrakega semaforiziranega križišča v krožno križišče v Ormožu. Opišemo problematiko trenutnega stanja in predstavimo podatke o prometu na izbranem križišču. Prometne podatke pridobimo s pomočjo štetja prometa in podatkov o prometu iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Po analizi zbranih podatkov predstavimo splošno krožna križišča in nekaj osnovnih pojmov oziroma pomembnih dejstev o krožnih križiščih. S pomočjo standardov, pravilnikov in tehničnih specifikacij za ceste iz raznih področij določimo elemente naše projektne rešitve – krožnega križišča. Ustreznost izbranih elementov in same projektne rešitve preverimo z izračunom nasičenosti posameznih krakov. Namen je preučitev možnosti za preureditev oziroma rekonstrukcijo obstoječega križišča in s projektno rešitvijo – krožiščem izboljšati prometno varnosti in pretočnost prometa na izbrani lokaciji.
Ključne besede: krožno križišče, rekonstrukcija, promet, prometni podatki, TSC – Tehnične specifikacije za javne ceste
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 368; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

2.
IZBOLJŠANJE KVALITETE OBČINSKEGA CESTNEGA OMREŽJA S PREDLOGI ZA IZBOLJŠANJE POSTOPKOV VZDRŽEVANJA
Uroš Brumec, 2016, diplomsko delo

Opis: Upravljanje in gospodarjenje s cestno infrastrukturo je zelo kompleksna dejavnost, kjer je poleg izrecno strokovnega mnenja treba največkrat dajati prednost ostalim, predvsem finančnim, okoliščinam pred stroškovnimi. V vsakdanjih fazah dela vzdrževanja je z okrnjenimi sredstvi v vsakem primeru treba izvesti tako, da zagotovimo zakonodaji in predvsem varnosti v prometu. S podelitvijo koncesije se z dolžnostjo opravljanja vzdrževanja na občinskih cestah, podeli še odgovornost, ki se s požrtvovalnostjo odraža v zagotovitvi kakovosti vzdrževanja in hitrosti izvedbe posameznih del. To se pokaže predvsem v zimskem času, ko je v občini Lenart pozornost cest ob vsakem času odlična glede na dane okoliščine. Režijski obrat in koncesionarji za vzdrževanje občinskih cest so kljub omejenim finančnim sredstvom in dotrajanim cesta, trudijo vsako leto zagotoviti prevoznost in varnost cestnega omrežja ter vzporedno z RV še v okviru investicijskega vzdrževanja nenehno po svojih močeh izboljšujejo dotrajano infrastrukturo in s tem zagotavljajo dolgoročnejše rešitve za ceste.
Ključne besede: javne ceste, upravljanje s cestami, vzdrževanje cest, gospodarjenje s cestno infrastrukturo
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 756; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (18,00 MB)

3.
UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE JAVNIH CEST V OBČINI MAKOLE
Davor Galun, 2014, diplomsko delo

Opis: Upravljanje in gospodarjenje s cestno infrastrukturo sta dejavnosti, ki sta medsebojno povezani. Na nivoju občin pa ta povezava sistemsko ni urejena, saj vzdrževanje velikokrat ni plansko določeno zaradi pomanjkanja podatkov iz banke cestnih podatkov, na podlagi katerih bi lahko določili potrebne ukrepe vzdrževanja glede na staranje konstrukcije. Kljub širokemu pomenu te povezanosti lahko rečemo, da k upravljanju in gospodarjenju spadajo vsa načrtovalna in organizacijska dela, vodstvo in nadzor nad stanjem cest. Za vzdrževanje cest se je Občina Makole odločila, da podeli koncesijo Cestnemu podjetju Ptuj. Slednje se zelo trudi, da bi zagotavljalo kvalitetno in dolgoročno vzdrževanje vseh lokalnih cest in javnih poti, vendar se zaradi reliefne strukture v občini nenehno srečuje s težavami, kot je dostop do poškodovanih cest z mehanizacijo in ostalimi stroji. Pa vendar je stanje cest v občini dobro, čeprav so občani drugačnega mnenja, do katerega pa velikokrat pride zaradi prevelikih pričakovanj. Toda dokler bo Občina Makole s finančnimi sredstvi ravnala gospodarno, k temu dodala pravilen pristop k načrtovanju in vzdrževanju občinskih cest ter vpeljevala dolgoročne rešitve, bodo ceste v stanju, ki bo skladno z vso zakonodajo in predpisi.
Ključne besede: javne ceste, vzdrževanje cest, vzdrževanje cestne infrastrukture, upravljanje s cestami
Objavljeno: 28.10.2014; Ogledov: 1384; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

4.
GRAJENO JAVNO DOBRO NA JAVNIH CESTAH LOKALNEGA POMENA
Darko Čepelnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja grajeno javno dobro na javnih cestah lokalnega pomena. Bralec se v prvem delu seznani s splošno razlago grajenega javnega dobra, z njeno zakonsko ureditvijo ter s kratkim opisom faz graditve. V jedru diplomske naloge so predstavljeni grajeno javno dobro na javnih cestah, območja zemljišča javno dobro, pridobitev zemljišč za gradnjo, pridobitev projektne dokumentacije, potek izvedbe investicijsko vzdrževalnih del in vzdrževalnih del v javno korist na javnih cestah, postopki pregleda in predaje. Zadnji del diplomske naloge opisuje, kako v praktičnih primerih za različna grajena javna dobra pristopimo in izvedemo dela na javnih cestah.
Ključne besede: Gradbeništvo, grajeno javno dobro, javne ceste, gradbeno dovoljenje, investicijsko vzdrževalna dela, vzdrževalna dela v javno korist.
Objavljeno: 09.09.2014; Ogledov: 1999; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

5.
IZVAJANJE LOKALNE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE VZDRŽEVANJA OBČINSKIH CEST V OBČINI POLJČANE
Maja Arzenšek, 1989, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem podrobneje predstavila izvajanje lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih cest v Občini Poljčane. Za boljše razumevanje sem najprej obrazložila pojem javne službe, ter vrste javnih služb in njihovo regulacijo. Kot pravni okvir mi je služil Zakon o gospodarskih javnih službah /ZGJS/ (Uradni list RS, št. 32/1993, 30/1998-ZZLPPO, 127/2006-ZJZP, 38/2010-ZUKN, 57/2011). V nadaljevanju sem predstavila obvezne in izbirne lokalne gospodarske javne službe v Občini Poljčane, ter navedla odloke, ki so pravna podlaga za njihovo izvajanje. Poudarek je bil na izvajanju lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih cest, saj je nedavno prišlo do spremembe. Na tem področju je bila na novo podeljena koncesija za obdobje desetih let. Analizirala sem tudi koncesijsko razmerje, ki ga ima Občina Poljčane kot koncedent, s koncesionarjem, torej izvajalcem te gospodarske javne službe.
Ključne besede: Gospodarske javne službe, občinske ceste, vzdrževanje cest, kategorizacija cest, Občina Poljčane.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1148; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (94,28 KB)

6.
Preplastitve voziščnih konstrukcij
Tina Beširević, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga z naslovom Preplastitve voziščnih konstrukcij ne opisuje splošnih dognanj, temveč se osredotoča na enega izmed načinov popravila naših cest, natančneje, na izvedbo preplastitev na voziščnih konstrukcijah. Opisana so splošna dejstva o preplastitvah, teoretične podlage o postopkih ter izračuni, ki temeljijo na veljavni tehnični regulative v Sloveniji. Ob koncu teoretičnega dela je prikazan primer postopka izračuna vrednosti, potrebnih za izvedbo preplastitve. V projektni nalogi sem teoretične podatke črpala predvsem iz knjige Vzdrževanje cest, avtorja Janeza Žmavca. Izračuni temeljijo na Tehničnih specifikacijah za javne ceste.
Ključne besede: voziščne konstrukcije, preplastitve, Tehnične specifikacije za javne ceste
Objavljeno: 02.09.2013; Ogledov: 1470; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

7.
OBČINSKE JAVNE CESTE
Rok Berden, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana in predstavljena tematika s področja občinskih javnih cest in vprašanj v povezavi z njimi. Občinske javne ceste spadajo med javne ceste, ki so v lasti občine, in predstavljajo javno dobro. Med občinske ceste spadajo lokalne ceste, javne poti in občinske kolesarske poti. Upravljavec le teh je občinska uprava, ki je dolžna zanje skrbeti in jih v ta namen tudi primerno vzdrževati. Za vzdrževanje (kategoriziranih) občinskih cest in poti morajo občine ustanoviti gospodarsko javno službo, katere splošni namen je zagotavljati javne dobrine-ceste-predvsem z namenom, da so le te v dobrem stanju in da služijo svojemu namenu. Vedno večjo vlogo na občinskih cestah imajo tudi inšpekcijske službe in občinski redarji. Za slednje se dozdeva, da s časom samo še pridobivajo na pomenu in imajo vedno več pristojnosti in pooblastil (predvsem zdaj na primer v "vročem in (ekonomsko) občutljivem" času na področju sankcioniranja prehitrih voznic in voznikov v Mestni občini Maribor z novimi stacionarnimi radarji; kakor tudi z vedno večjim obsegom pooblastil, katere jim daje-podeljuje zakon oziroma zakonodajalec na novih področjih).
Ključne besede: javne ceste, občinske ceste, občina, kategorizacija občinskih cest, vzdrževanje cest, občinsko redarstvo.
Objavljeno: 06.02.2013; Ogledov: 2791; Prenosov: 412
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
9.
Cestne zapore : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Rok Presečnik, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: cestni promet, javne ceste, cestne zapore, označevanje zapore ceste
Objavljeno: 13.01.2009; Ogledov: 3174; Prenosov: 443
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici