| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
OPERATIVNI MANAGEMENT V ZDRAVSTVENI NEGI
Bernarda Prosenc, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja operativni management v Ginekološki kliniki Ljubljana. V prvem delu diplomske naloge gre za pregled strokovne in znanstvene literature na področju operativnega managementa. Predstavili bomo obstoječe stanje organiziranosti operativnega managementa zdravstvene nege na Ginekološki kliniki Ljubljana. Opredelili bomo nekatere definicije zdravstvene nege, njen položaj v Evropi in Sloveniji, ter položaj zdravstva kot sistema v Evropi in Sloveniji. Predstavili bomo trende strokovnega razvoja zdravstvene nege v Sloveniji in prikazali pogoje in načine za uvajanje sprememb v organizaciji službe zdravstvene nege in pri tem upoštevali prilagajanje novim razmeram v zdravstveni dejavnosti. Z opisom teoretične vsebine organizacije in managementa z aplikacijo na področje zdravstvene nege bomo prikazali aktivnosti strokovne javnosti za opredelitev samostojne službe zdravstvene nege v Ginekološki kliniki Ljubljana. Pri tem bomo uporabili deskriptivno metodo s študijem domače in tuje literature, informacije pa bomo pridobivali tudi na podlagi trenutnih opazovanj in pogovorov z odgovornimi kadri v Ginekološki kliniki Ljubljana. V drugem, empiričnem delu bomo prikazali raziskovalni problem in vprašanja, ki jih bomo obdelali na osnovi anketnega vprašalnika, na katerega bodo odgovarjali vodilni operativni kadri zdravstvene nege Ginekološke klinike Ljubljana. Na osnovi analize anketnih odgovorov bomo pojasnili objektivno stanje na področju organizacije službe zdravstvene nege v Ginekološki kliniki Ljubljana, kjer je zdravstvena nega v sistemu zdravstva ena izmed osnovnih storitev zdravstvene dejavnosti. S sklepi in predlogi bomo nakazali možne aktivnosti, ki bi jih morale medicinske sestre okrepiti ali pa na novo začeti, da bo zdravstvena nega dobila v sistemu zdravstvene dejavnosti pomembnejšo vlogo in mesto, ki ji po mojem prepričanju pripada.
Ključne besede: Ginekološka klinika Operativni management Management v zdravstvu Javna zdravstvena služba
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 2938; Prenosov: 414
.pdf Celotno besedilo (559,24 KB)

6.
ORGANIZIRANOST, NAČIN DELOVANJA IN UČINKOVITOST KMETIJSKO GOZDARSKE ZBORNICE V SLOVENIJI
Andreja Krt Stopar, 2010, diplomsko delo

Opis: Eno izmed oblik tesnejšega in ekonomičnega sodelovanja države s svojimi državljani zagotovo predstavljajo tudi zbornice kot pravne osebe javnega prava. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je pravna oseba javnega prava, ki kot stanovska organizacija združuje fizične in pravne osebe, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, gozdarstvom in ribištvom. Njena osrednja naloga je strokovno in argumentirano zastopanje interesov svojih članov. Njeni cilji v zagotavljanju javnega interesa pa zbornici nalagajo širšo družbeno odgovornost in proaktivno vlogo. Temelj njenega poslanstva je zagotavljanje reprezentativnega in kompetentnega partnerja državi. Po načelu enakomerne zastopanosti, zagotavljanju enakosti in enotnosti ter strokovnosti je KGZS dolžna uskladiti tako individualizem kot pluralizem mnenj in interesov za dosego blaginje slovenskega podeželja. S tem se izkazuje kot učinkovita in istočasno opravičuje svojo normativno ureditev za zadovoljevanje javnega interesa. Slovenija je specifična. Enostaven prenos posameznega modela države, kjer se izkazuje kot optimalen, ni mogoč.
Ključne besede: Kmetijsko gozdarska zbornica, organiziranost, naloge, članstvo, javna služba, javni interes, učinkovitost.
Objavljeno: 26.01.2010; Ogledov: 1642; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

7.
ZIMSKO VZDRŽEVANJE JAVNIH CEST NA OBMOČJU CESTNEGA PODJETJA MURSKA SOBOTA
Borut Smej, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja zimsko vzdrževanje državnih in občinskih cest na območju pomurske regije oz. na območju Cestnega podjetja Murska Sobota. Naloga izvajanja zimske službe je, da se zagotovijo stalna prevoznost cest, varnost, udobnost in ekonomičnost vožnje vseh udeležencev v prometu. Na začetku je prikazano, kaj je potrebno, in kako pristopiti k učinkovitemu izvajanju zimske službe. Sledi izvedba in organiziranost zimske službe, ki jo opravlja cestno podjetje Murska Sobota. Predstavljeno je tudi kakšne so lastnosti in prednosti različnih posipnih materialov in kako le-te vplivajo na okolje. Na koncu pa je navedeno, katera mehanizacija in tehnologija zimske službe je v današnjem času najučinkovitejša, ter predstavljajo zniževanje stroškov in varnost prometa v zimskem času..
Ključne besede: javna cesta, občinska cesta, državna cesta, kategorizacija cest, prednostni razred, vzdrževanje cest, zimska služba, pluženje, posipanje, posipni material, mehanizacija, cestno informacijski sistem
Objavljeno: 03.06.2010; Ogledov: 3162; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (5,14 MB)

8.
KONCESIJE V ZDRAVSTVU
Nives Čavnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Javne službe lahko razdelimo na gospodarske in negospodarske. Med negospodarske spada tudi zdravstvena dejavnost, ki se deli na primarno, sekundarno in terciarno raven. Lahko jo opravljajo domače in tuje fizične in pravne osebe. Zdravstvena dejavnost kot javna služba se lahko opravlja v obliki javnega zdravstvenega zavoda, v obliki pravne osebe ali kot zasebni izvajalec. V drugem in tretjem primeru je za opravljanje zdravstvene dejavnosti potrebno pridobiti koncesijo, ki pomeni dovoljenje za vstop v mrežo javne zdravstvene službe. Lahko pa se zdravstvena dejavnost opravlja tudi v obliki čistega zasebništva. Koncesije na področju zdravstva se podeljujejo na voljo strank, brez javnega razpisa, kar je največja pomanjkljivost tega postopka. Koncesije za opravljanje zdravstvene dejavnosti kot javne službe podeljujejo pristojni občinski oziroma mestni upravni organi ter ministrstvo za zdravje. Zakon o zdravstveni dejavnosti določa postopek podelitve koncesije in obvezno dokumentacijo, ki je podlaga za odločitev upravnega organa oziroma za izdajo odločbe. Pogodbeno razmerje pri koncesijah v zdravstvu je razdeljeno na dva dela: na koncesijsko pogodbo, ki podeli le pravico opravljati javno službo, in pogodbo med koncesionarjem in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki uredi obseg izvajanja zdravstvenih storitev in plačilo zanje. Javni zdravstveni zavodi in koncesionarji opravljajo javno službo pod enakimi pogoji. To pa ne pomeni, da so ti pogoji tudi v resnici enakopravni. Da lahko zdravnik opravlja zdravstveno dejavnost na podlagi koncesije, mora izpolnjevati določene pogoje.
Ključne besede: javne službe, negospodarske javne službe, koncesija, zdravstvena dejavnost, javna služba, zasebna zdravstvena dejavnost, javni zavod.
Objavljeno: 24.06.2010; Ogledov: 10744; Prenosov: 1254
.pdf Celotno besedilo (366,88 KB)

9.
POGODBENO JAVNO-ZASEBNO PARTNERSTVO
Tina Kegl, 2010, diplomsko delo

Opis: Javno — zasebno partnerstvo ni nova oblika sodelovanja javnega in zasebnega sektorja, jo pa države zaradi proračunskih omejitev na novo odkrivajo in uvajajo. Javno—zasebno partnerstvo se je najprej začelo uveljavljati v Veliki Britaniji, nato so ji sledile še številne druge države. Slovenija ga je uvedla relativno pozno. Prednost tega je, da se je lahko učila že na izkušnjah drugih. Javno—zasebno partnerstvo je pri nas opredeljeno v Zakonu o javno— zasebnem partnerstvu in nima enotne definicije. Kot projekte javno-zasebnih partnerstev lahko okvalificiramo vse projekte, kjer javni in zasebni sektor sodelujeta pri zagotavljanju izvajanja javne službe ali vzpostavitve javne infrastrukture. Javno zasebno partnerstvo delimo na pogodbeno in statusno javno zasebno partnerstvo, pri čemer k prvemu prištevamo koncesijsko javno—zasebno partnerstvo in javnonaročniško javno zasebno partnerstvo. V Sloveniji je najpogostejša oblika izvajanja javno—zasebnega partnerstva koncesijska oblika pogodbenega javno—zasebnega partnerstva. O koncesiji govorimo takrat, ko država ali občina kot koncedent v javnem interesu podeli posamezniku ali pravni osebi (koncesionarju) neko izključno pravico, to razmerje pa koncedent in koncesionar uredita s posebno koncesijsko pogodbo. Pri koncesijski pogodbi gre za prepletanje upravnega in civilnega prava. Koncesijsko pogodbo štejemo med mešane upravne akte, saj ima deloma značilnosti akta oblasti, deloma pa značilnosti akta poslovanja, kar z drugimi besedami pomeni, da po eni strani gre za koncesijski akt, s katerim se podeli neka izključna pravica ter na ta način avtoritativno uredi določeno pravno razmerje, po drugi strani pa je koncesija tudi akt poslovanja, s katerim država, lokalne skupnosti, državni organi ali organ lokalne skupnosti nastopajo kot pravne osebe, razpolagajo ali upravljajo s svojim premoženjem ter prevzemajo pravice in obveznosti.
Ključne besede: Javna služba, javno – zasebno partnerstvo, javni sektor, zasebni sektor, koncesija, koncesijsko razmerje, koncesijska pogodba, koncesijski akt, koncesionar, koncedent, javni interes, tveganja, infrastruktura.
Objavljeno: 28.09.2010; Ogledov: 6655; Prenosov: 1173
.pdf Celotno besedilo (467,41 KB)

10.
PRIČAKOVANJA NOVE ORGANIZIRANOSTI SLOVENSKIH ŽELEZNIC NA PODLAGI PREDVIDENIH ORGANIZACIJSKIH IN PRAVNIH SPREMEMB
Matjaž Vidovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Javna podjetja so za vsako državo nujna in skorajda neizbežna, saj država preko njih zagotavlja javno gospodarsko službo. Od javnih podjetij se pričakuje, da poslujejo transparentno in da zagotavljajo čim boljše poslovanje javnih gospodarskih služb. Naš namen diplomskega seminarja je bil, da v teoretičnem delu predstavimo pojem, značilnosti in organiziranost javnega podjetja in javnih gospodarskih služb. V praktičnem delu diplomskega seminarja pa smo se opredelili na podjetje Slovenske železnice, d. o. o., katero v Republiki Sloveniji zagotavlja javno gospodarsko službo na področju železniškega prometa. Predstavili smo njihovo organiziranost in organiziranost železnic v Evropski uniji. Ker je pred vrati celotna reorganizacija Slovenskih železnic, smo poiskali vzroke za spremembo organiziranosti in spremembe zakonodaje, ki bo uredila novo organiziranost. Na koncu diplomskega seminarja smo navedli pričakovanja nove organiziranosti Slovenskih železnic.
Ključne besede: javno podjetje, javna gospodarska služba, spremembe, organiziranost, pričakovanja, Slovenske železnice
Objavljeno: 14.12.2011; Ogledov: 986; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (489,15 KB)

Iskanje izvedeno v 0.46 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici