| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
IZREDNI PREVOZI V CESTNEM PROMETU
Renata Tisnikar, 2011, diplomsko delo

Opis: V cestnem prometu se opravlja veliko prevozov za tovor, ki z dimenzijami ali masami skupaj z vozilom presegajo zakonsko dovoljene omejitve običajnih prevozov. V tem primeru govorimo o izrednih prevozih. Pri izrednih prevozih v cestnem prometu se pojavljajo problemi, ki otežijo samo izvedbo izrednega prevoza in ogrožajo cestno varnost. Problemi so neupoštevanje izrednih prevozov iz strani udeleženih v prometu, prometna infrastruktura ter vremenski vplivi, ki negativno vplivajo na razmere na cestah. Raziskava se bo osredotočila na izredne prevoze v cestnem prometu, in sicer na organizacijo in tehnično pripravo izrednih prevozov, na predpise, ki urejajo izvajanje cestnih prevozov, na prometno varnost izrednih prevozov, na dovoljenja za izredne prevoze, ter na sam potek in izvedbo izrednega prevoza v cestnem prometu. Osredotočili se bomo na problem neupoštevanja izrednih prevozov udeležencev v prometu, prikazali potek izrednega prevoza, ter poskusili predstaviti esenco problematike, ter nakazati možnost rešitve. Predpostavljamo, da so udeleženci v cestnem prometu premalo seznanjeni z izrednimi prevozi in njihovim potekom.
Ključne besede: cestni promet, izredni prevozi, prometna infrastruktura, organizacija izrednih prevozov, prometna varnost
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 3455; Prenosov: 466
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

4.
IZREDNI PREVOZI SKOZI CESTNINSKO POSTAJO KOMPOLJE
Alen Dekić, 2012, diplomsko delo

Opis: Kot lahko razberemo iz naslova, smo se v diplomski nalogi posvetili izrednim prevozom. Na začetku smo opisali probleme, s katerimi se srečujejo izvajalci izrednih prevozov in kako se z njimi spopadajo. V nadaljevanju je opisan transport kot takšen in procesni vidik organiziranja izrednih prevozov, kjer smo navedli, kaj vse je potrebno za uspešno izvedbo izrednega prevoza ter to tudi slikovno prikazali. Cilj raziskave, ki smo jo opravili za potrebe tega diplomskega dela, je bil potek izrednih prevozov skozi cestninsko postajo, kjer smo nazorno opisali kako poteka prehod skozi cestninsko postajo, do kakšnih problemov prihaja in kako se z njimi delavci spopadajo, poleg tega pa še vse prikazali slikovno za boljše razumevanje. Glede na omenjene probleme, ki jih povzročajo izredni prevozi, kot so povzročanje hrupa, močno onesnaževanje okolje, preširoki izredni prevozi itd. smo navedli tudi nekaj predlogov, s katerimi bi izboljšali trenutno obstoječe stanje. Z uvedbo elektronskega cestninjenja bi imeli pravičnejše in ekonomsko učinkovitejše zaračunavanje cestnin, manjše onesnaževanje okolje, večjo pretočnost prometa te druge prednosti. Na koncu pa smo opisali pogoje za uvedbo navedenih rešitev in možnosti, ki bi jih lahko uporabili za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: Izredni prevozi, cestninska postaja, procesni vidik organiziranja, elektronsko cestninjenje, satelitsko cestninjenje.
Objavljeno: 27.10.2012; Ogledov: 1342; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

5.
Pravna ureditev izrednih prevozov v cestnem prometu za potrebe gradbeništva
Sonja Dragičevič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil celovito in na enem mestu zbrati pravno podlago, ki ureja postopke in načine izvedbe izrednih prevozov v cestnem prometu. Izredni prevozi so vedno bili zahtevni logistični procesi, ki od pripravljalca in izvajalca zahtevajo dodatne priprave za varen transport določene stvari (bodisi v tekočem bodisi trdem stanju) ali tovora, ki zaradi svoje oblike ali velikosti pogosto presega standarde obstoječe cestne zmogljivosti ali ki zaradi strupenosti, eksplozivnosti in podobno lahko povzročijo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in premoženje.Ker izredni prevozi odstopajo od standardov in predpisov vsakdanjih prevozov, je možno zaključiti, da gre za zahtevno nalogo, ki od pripravljalca zahteva proučitev številnih predpisov, strokovne literature in gradiva, ki se neposredno nanašajo na transportirano snov. V začetku diplomskega dela sem predstavila vlogo in pomen pravne ureditve izrednih prevozov v cestnem prometu ter opredelila pojme, ki so pomembni tudi za obvladovanje problemov izrednih prevozov. V osrednjem delu naloge pa sem se konkretno opredelila na samo organizacijo, prometno varnost ter izvedbo izrednega prevoza. V zaključnem delu diplomskega dela sem na konkretnem primeru izdelala primer izvedbe izrednega prevoza. Pričakujem, da bo diplomsko delo v pomoč pripravljalcem in izvajalcem izrednih prevozov, še bolj pa pričakujem, da bo podlaga za širše in bolj poglobljene raziskave drugih študentov ali raziskovalcev.
Ključne besede: cestni promet, izredni cestni prevozi, prometna infrastruktura, zakonodaja, organizacija izrednih prevozov.
Objavljeno: 16.02.2013; Ogledov: 1129; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
7.
IZREDNI PREVOZ V PODJETJU D& D
Nejc Dernulovec, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se s prometno inženirskega vidika obravnava problematika izrednih prevozov. Predstavljena je osnovna zakonodaja, ki ureja izredne prevoze in hkrati določa, kakšno mora biti spremljevalno osebje in vozila, ki izvajajo izredne prevoze. Podrobneje je predstavljen postopek pridobivanja dovoljenja za izvedbo izrednega prevoza. V nalogi je predstavljen tudi način, kako morajo biti označena vozila in kakšna je dodatna oprema, ki je bistvenega pomena za varno izvajanje izrednih prevozov. Pri predstavitvi pravnih virov sem podrobneje predstavil tri pomembne pravilnike: • Pravilnik o usposabljanju za spremljevalce izrednih prevozov, • Pravilnik o obliki, pogojih in načinu uporabe posebnih svetlobnih znakov vozil za izredne prevoze, • Pravilnik o pogojih in načinu opravljanja izrednih prevozov po javnih cestah ter o tranzitnih smereh za izredne prevoze v Republiki Sloveniji. Opisano je podjetje D&D ter predstavljen konkreten primer izvajanja izrednega prevoza s komentarjem in s prilogo vloge za pridobitev dovoljenja za izvedbo izrednega prevoza.
Ključne besede: izredni prevozi, dovoljenje za izredne prevoze, kategorizacija izrednih prevozov, spremstvo izrednih prevozov, tehnika vožnje, varnost izrednih prevozov, podjetje D&D, organizacija izrednih prevozov
Objavljeno: 29.09.2015; Ogledov: 821; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

8.
Izredni prevozi in skrb za varnost prometa
Simona Stegne, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga, kot nam že sam naslov pove, govori o izrednih prevozih in o njihovi povezavi z varnostjo v cestnem prometu. Najprej bomo povedali nekaj splošnih značilnosti izrednih prevozov in obrazložili, zakaj in kako se le-ti prevozi razlikujejo od ostalih prevozov v cestnem prometu. Od ostalih prevozov se ne razlikujejo le v cestnem prometu, saj se glede na svoje dimenzije in mase delijo tudi med seboj v z zakonom določene kategorije. Pri nas se izredni prevozi zelo pogosto izvajajo, saj skozi Slovenijo poteka zelo prometna tranzitna pot. Izredni prevoz je lahko v cestnem prometu zaradi svojih dimenzij zelo nevaren in moteč, posebej za druge udeležence. Zato za izredne prevoze veljajo posebna pravila oziroma predpisi, ki določajo njihovo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Ker izredni prevozi presegajo dimenzije, potrebujejo spremstvo spremljevalnih vozil, ki opozarjajo druge udeležence v prometu, da se na cestišču nekaj dogaja in da je možnost nevarnosti. Med prve dejavnike prometne varnosti pri izrednih prevozih sodi prometna signalizacija. Označitev izrednega prevoza je za njegovo varnost v cestnem prometu bistvenega pomena. Pomembna je označitev tovora, oseb in vozila za spremstvo, potrebna je tudi oprema, ki je z zakonom določena, kot je na primer tabla za izredni prevoz, rumeno utripajoče luči, širinske table, sredstva za komunikacijo med spremljevalci in voznikom tovora izrednega prevoza. Za vsak izredni prevoz, ki se bo opravil, je potrebno pridobiti dovoljenje, katerega na podlagi vložene vloge izdaja Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Pred začetkom izvajanja izrednih prevozov je potrebno določeno načrtovanje, prav tako se izvajajo tudi razne aktivnosti med izvajanjem izrednega prevoza, saj lahko izredni prevoz presenetijo razne ovire v cestnem prometu.
Ključne besede: promet, izredni prevozi, prometna varnost, diplomske naloge
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 892; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (16,76 MB)

9.
PRENOVA PRIPRAVE OSNUTKOV DOVOLJENJ ZA IZREDNE PREVOZE
Boštjan Paušer, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V delovnem procesu priprave osnutkov dovoljenj za izredni prevoz se srečujemo s številnimi opravili, ki so med seboj povezana. Zaradi tega prihaja do nepotrebnega podvajanja dela in večkratnega vnašanja istih podatkov. Poleg nepotrebnega dela pa večkratno vnašanje povečuje tudi verjetnost, da v procesu pride do napake, njeno odpravljanje pa privede do dodatne delovne obremenitve zaposlenih. Z načrtovano aplikacijo se skrajša delovni proces izdelave osnutkov dovoljenj, zmanjša obremenitev zaposlenih in zmanjša število napak, ki se v delovnem procesu zgodijo. Razvita aplikacija ponuja nove rešitve, namenjene nadzornim organom, in večjo sledljivost nad izvajanjem prevozov. Kot dodana vrednost je tudi strankam v postopku ponujena večja možnost pregleda nad oddanimi vlogami in poenostavljeno izpolnjevanje vlog. Rezultat naloge je nova spletna aplikacija, ki je namenjena zaposlenim pri pripravi osnutkov dovoljenj za izredne prevoze, strankam v postopku za oddajanje vlog in nadzornim organom za lažje izvajanje nadzora.
Ključne besede: spletna aplikacija, avtomatizacija, izredni prevozi
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 490; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici