| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ravnanje ob izrednih dogodkih na slovenskih železnicah
Karmen Brunčič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo najprej na kratko predstavili podjetje Slovenske železnice d.o.o. Nato bomo podali nekaj teoretičnih osnov, ki se nanašajo na naše obravnavano področje. Predstavili bomo pomen nesreče, izrednega dogodka in preiskovalne komisije. V praktičnem delu diplomske naloge se bomo osredotočili na dva izredna dogodka. Opisali bomo postopek preiskave, predstavili pisno prijavo dogodka, komisijsko poročilo in poročila, ki so bila uporabljena v preiskavi, ki so jo opravile Slovenske železnice d.o.o. V tabelah bomo podrobno predstavili koliko nesreč se je zgodilo v letih 2015 in 2016. Prav tako bomo predstavili vzroke, ki so pripeljali do povzročitve le teh. V zaključku bomo na podlagi analiziranih izrednih dogodkov podali predloge, kako zmanjšati število nesreč. V prilogah bomo prikazali vso dokumentacijo, ki jo je potrebno uporabljati od trenutka nastanka izrednega dogodka, do končnega razpleta.
Ključne besede: Slovenske železnice, izredni dogodek, preiskovalna komisija, nivojski prehod
Objavljeno: 02.07.2018; Ogledov: 586; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

2.
Analiza izrednih dogodkov in incidentov na slovenskih železnicah
Branka Lebarič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V Zakonu o varnosti v železniškem prometu (ZVZelP) je določeno, kaj je izredni dogodek, zakon tudi podrobno ureja postopke in opredelitve teh dogodkov. Stopnjo varnosti in urejenosti odvijanja železniškega prometa v letnem obdobju ocenjujemo na osnovi obsega in posledic škodljivih vplivov, ki so učinkovali na delovanje sistema železniškega prometa ter so odraz zunanjih in notranjih motilnih dejavnikov na delovanje tehnološkega procesa. Za ocenitev varnosti oziroma tveganosti železniškega prometa v obravnavanem letu oziroma obdobju po obsegu in številu ter posledicah izrednih dogodkov slednje primerjamo s predhodnim letom oziroma s povprečjem daljšega časovnega obdobja v preteklosti (pet- in desetletnega obdobja). Neposredne posledice izrednih dogodkov so ogrožanje varnosti potnikov, blaga in sredstev, zato si moramo prizadevati za zmanjšanje tovrstnih dogodkov. Predmet diplomske naloge je predstaviti vzroke, ki pripeljejo do tega, da se izredni dogodek ter incident (motnja) dogodi ter analiza vzrokov ter kaj oziroma kdo je odgovoren, da do tega pride ter kakšne stroške to povzroča. Analiza je pokazala, da več incidentov v odvijanju železniškega prometa povzročajo tehnična sredstva in manj subjektivni dejavniki. Za zmanjšanje izrednih dogodkov, ki povzročajo prekinitve prometa ter nepredvidene finančne stroške pri prevozu ljudi in blaga, bi bilo potrebno več narediti na posodobitvi voznega parka – vlečnih in vlečenih vozil (lokomotiv in vagonov) ter na izboljšanju in posodobitvi infrastrukture železniškega prometa.
Ključne besede: železniški promet, izredni dogodek, incident, odgovornost, posledice.
Objavljeno: 10.11.2015; Ogledov: 809; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
VPLIV ŽELEZNIŠKE INFRASTRUKTURE NA NASTANEK IZREDNIH DOGODKOV
Anita Štumpfl, 2011, diplomsko delo

Opis: Slovenija ima lego, na kateri potekata V. in X. železniški TEN-T koridor, zato ima veliko možnosti, da postane še bolj konkurenčna in ekonomsko razvita država, vendar bo za to potrebno zagotoviti in izboljšati stanje železniške infrastrukture. Slabo stanje le te se slabša iz leta v leto. Slabo stanje se održa v številnih izrednih dogodkih. Počasno vzdrževanje in posodabljanje daje sosednjim državam upanja prevzema blagovnih tokov. Slovenija v letu 2015 do 2020 načrtuje uvedbo sistema GSM-M in ERTMS.
Ključne besede: železniška infrastruktura, izredni dogodek, GSM-R, ERTMS
Objavljeno: 27.10.2011; Ogledov: 1544; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici