| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Transport vozil v luki koper in s tem povezani izpusti co2
Filip Kelek, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava transport vozil v Luki Koper in s tem povezane izpuste toplogrednega plina CO2. V teoretičnem delu je predstavljeno delovanje avtomobilskega terminala in način transporta z ladjami ter pravila pri manipulaciji in skladiščenju vozil, v drugem delu so prikazane meritve in izračuni pri transportu 110 vozil. V zaključku diplomskega dela so podane ugotovitve o količinah porabe goriva in izpustov CO2 pri manipulaciji in skladiščenju vozil v Luki Koper.
Ključne besede: izpusti toplogrednih plinov, CO2, transport vozil, Luka Koper
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 1257; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

2.
POVEČANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI IN KONKURENČNOSTI PODATKOVNIH CENTROV Z IZRABO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE
Boštjan Baboc, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se podrobneje dotaknil teme o energetski učinkovitosti podatkovnih centrov. Za boljše razumevanje obravnavanega področja sem raziskal in opisal tehnične zasnove podatkovnih centrov, vplive na porabo energije in možnosti izrabe proizvedene energije iz obnovljivih virov energije (OVE). Na podlagi smernic stroke in matematičnih modelov sem izvedel tehnično in ekonomsko analizo vpliva rabe proizvedene energije iz OVE na energetsko učinkovitost podatkovnega centra IZUM.
Ključne besede: podatkovni center, zeleni podatkovni center, energetska učinkovitost, obratovanje, hlajenje, napajanje, obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, izpusti toplogrednih plinov
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 617; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (5,15 MB)

3.
Potencial uporabe stisnjenega zemeljskega plina v prometu
Aleš Žurga, 2015, magistrsko delo

Opis: Zemeljski plin predstavlja eno izmed alternativnih pogonskih goriv sedanjega in prihodnjega obdobja, ki ponujajo potencial za znižanje količin izpustov toplogrednih plinov ter drugih onesnaževal zraka na področju prometa, sočasno pa lahko predstavlja tudi vezni člen do širitve uporabe biometana, ki bi kot obnovljivi vir lahko postopoma zamenjal zemeljski plin ter omogočil še bistveno nižje emisije toplogrednih plinov v okolje. Uporaba stisnjenega zemeljskega plina v prometu je obravnavana skupaj z daljinsko oskrbo z zemeljskim plinom, pri čemer analiziramo pozitivne okoljske učinke v prometu na eni strani ter predvideno dodatno porabo s ciljem ohranitve ali izboljšanja izkoriščenosti obstoječih plinskih sistemov. V obdobju intenzivnega tehnološkega razvoja vozila na stisnjen zemeljski plin predstavljajo preizkušeno, zrelo in čistejšo tehnologijo, z uporabniško izkušnjo primerljivo uporabi tradicionalnih goriv, pod pogojem vzpostavljene ustrezne infrastrukture polnilnic. Ob upoštevanju okoli 35 % deleža CNG vozil med novimi vozili v letu 2030 bi utegnili na področju cestnega prometa znižati skupne letne emisije CO2,ekv do 10 % v primerjavi s scenarijem brez uporabe CNG. Predvidena dodatna letna poraba zemeljskega plina v ta namen bi lahko ob ugodnem razvoju trga znašala prek 300 milijonov Sm3. Izkazanim koristim navkljub je težko pričakovati samoumeven razvoj trga v smeri scenarija z najvišjim deležem uvedenih CNG vozil. Zaznana je bila kompleksnost medsebojnih vplivov številnih dejavnikov, ki zvišujejo negotovost prihodnjega razvoja, ter potreba po jasno izraženi strategiji prihodnje energetske oskrbe kot predpogoj za izkoriščanje potenciala zemeljskega plina na področju cestnega prometa.
Ključne besede: Stisnjen zemeljski plin, CNG, alternativno gorivo, gradnja CNG polnilnic, izpusti onesnaževal zraka, znižanje emisij toplogrednih plinov, izkoriščenost plinovodnih omrežij
Objavljeno: 04.03.2015; Ogledov: 1352; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici