SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
CELOTNA TOPLOTNA PREVODNOST IN DELEŽ TOPLOTNIH MOSTOV OVOJA STAVBE IZRAČUNANA S PROGRAMSKIM PAKETOM
Marjeta Čič, 2012, diplomsko delo

Opis: V času vedno dražjih energentov in perečih emisij ogljikovega dioksida naša družba vedno večjo pozornost posveča čimbolj učinkoviti izrabi energije. Velik prispevek pri porabi energije pa predstavljajo toplotne izgube toplotno slabo izoliranih stavb. V diplomski nalogi smo se posvetili gradnji, ki je projektirana po danes zastarelih smernicah in poskusili ugotoviti pogoje za zadovoljevanje današnjih standardov toplotne izolativnosti. Računa toplotne prevodnosti v obstoječem stanju in potrebne dodatne izolativnosti smo se lotili s programskim paketom in pri tem smo ugotovili prednosti in slabosti takšnega izračuna. Posebno pozornost smo posvetili računanju prispevkov toplotnih mostov. Ugotovili smo, da se pri analizi toplotne prehodnosti tem prispevkom ne posveča zadostna pozornost, saj so razpoložljive metode relativno nenatančne in grobe.
Ključne besede: gradbena fizika, toplotna prehodnost, toplotna prestopnost, prevajanje toplote, zmanjšanje porabe energije, učinkovita raba energije, linijski toplotni mostovi, točkovni toplotni mostovi, toplotne cone, izolativnost, metoda katalogov
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 2118; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

2.
IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI IZDELKA Z UVAJANJEM TALILNEGA LEPILA V HLADILNO-ZAMRZOVALNIH APARATIH V GORENJU D.D.
Milena Jazbinšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izboljševanje kakovosti proizvoda z uvajanjem talilnega lepila za lepljenje vakuumskih panelov na vrata hladilnega aparata HS 3966. Pri analizi obstoječega stanja proizvodnega procesa hladilnega aparata, smo ugotovili, da je le-ta zaradi slabe izolativnosti energetsko manj učinkovit. Z uvrstitvijo v energetski razred A+ ni zadovoljeval vse višjih zahtev kupcev, hkrati pa je bil nekonkurenčen. V podjetju smo bili primorani poiskati najboljšo možno rešitev za izboljšanje kakovosti proizvoda, ki ne bo zahtevala prevelikih stroškov in spremembe tehnologije. Odločili smo se za lepljenje vakuumskih panelov na vrata aparata s talilnim lepilom. Pred vpeljavo v proizvodni proces je bilo potrebno uvesti nove materiale in tehnološko opremo, nato pa izvesti še meritve in testiranja. Na podlagi opravljenih analiz smo lahko potrdili ustreznost materiala za proizvodni proces. Smotrnost uvedbe nove tehnologije smo dokazali s testiranjem vzorčnih aparatov. Rezultati so dokazali, da hladilni aparati izdelani po novem tehnološkem postopku porabijo skoraj za polovico manj električne energije. Uvrstitev v najvišji energetski razred A+++ je opravičila vse nastale stroške kakovosti. Izdelali smo aparat, ki je okoljevarstven in izpolnjuje zahteve kupcev.
Ključne besede: kakovost, izboljševanje kakovosti, stroški kakovosti, izolativnost, energetska učinkovitost
Objavljeno: 17.07.2013; Ogledov: 783; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (5,75 MB)

3.
4.
Primerjava klasičnih in alternativnih vrst toplotnih izolacij
Anžej Lečnik, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti in primerjati razširjene vrste toplotnoizolacijskih materialov z alternativnimi vrstami toplotnoizolacijskih materialov. Predstavljene so prednosti in slabosti vsakega materiala posebej ter izbrana najprimernejša zastopnika iz vsake skupine. V praktičnem delu je predstavljen model izvedbe skeletne gradnje hiše, izoliran s stekleno volno. Preračunane so tudi njegove energetske lastnosti. Stavba je bila nato izolirana s kameno volno in celulozno izolacijo. Končni produkt se je primerjal po toplotni prehodnosti glede na ceno izolacije, s čimer se je ugotovilo, koliko evrov se lahko privarčuje ob uporabi različnih izvedb izolacije ter katera izolacija bi bila najprimernejša in zakaj.
Ključne besede: izolativni materiali, izolativnost, skeletna gradnja
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 191; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici