| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SISTEM REGISTRACIJE VOZIL V PODJETJU AVTOTEST D.O.O.
Mitja Puhar, 2009, diplomsko delo

Opis: Registracija vozil v republiki Sloveniji ima že dolgo zgodovino. Smo država članica Evropske Unije, ki razpolaga z eno izmed najboljših baz podatkov registriranih vozil znotraj Evropske Unije. Baza matičnega registra vozil razpolaga s podatki, ki so ključni za pregledno in ažurno spremljanje podatkov o vozilih v Republiki Sloveniji. Baza podatkov omogoča statistično spremljanje vozil na raznih področjih in daje smernice bodočega razvoja voznega parka v Republiki Sloveniji. Sama računalniška baza je brez pomena, če jo ne vzdržujejo usposobljeni in dosledni delavci. V tem primeru so to referenti na tehničnih pregledih in upravnih enotah. Delo ljudi, ki bazo vzdržujejo, je ključnega pomena za delovanje baze. Delo referentov je odgovorno in zahtevno. Vsakodnevno delo z velikim številom vozil zahteva točnost podatkov o vozilih in lastnikih vozil. Dosledno upoštevanje navodil zakona in nekaj človeškosti naredi dobrega referenta. Vse te vrline referent pridobi s prakso in delovnimi izkušnjami. Pohvalno je, da je Republika Slovenija razvila zelo dober sistem izobraževanja referentov. Šele po opravljenem izobraževanju, ki traja eno leto, lahko referent samostojno dela za okencem. Taka strokovnost je garant za prihodnost, ki bo temeljila na še večji izmenjavi podatkov. Samo dobro usposobljeni ljudje, ki delajo na področju registracije vozil, bodo kos tej nalogi. Organizacija, ki opravlja registracijo vozil in tehnične preglede, lahko raste in se razvija samo s strokovno usposobljenimi kadri. Podjetje Avtotest d.o.o. razpolaga z usposobljenimi kadri, kar pripomore tudi k dobremu poslovnemu izidu. V prihodnje bo potrebno zagotoviti še večjo računalniško znanje za vse zaposlene v podjetju Avtotest d.o.o. To je garancija bodočega razvoja podjetja in še izboljšanja vsakoletnega poslovnega izida.
Ključne besede: registracija vozil, tehnični pregled, administrativna storitev, baza podatkov matičnega registra vozil, referent, izmenjava podatkov in informacij, strokovnost.
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 2405; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (8,55 MB)

2.
BANČNA TAJNOST(PRIMERJALNO PRAVNI VIDIK)
Aleš Potočnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Bančna tajnosti ima v nekaterih državah daljnosežne kulturne korenine in je temeljna predpostavka vsakega stabilnega bančnega sistema. Pojem bančna tajnost pomeni pravno dolžnost bank, da varujejo podatke o premoženjskem stanju njihovih strank in da zavrnejo vsakršne zahteve tretjih oseb po posredovanju teh informacij. Izjeme od dolžnosti varovanja podatkov so lahko le zakonsko določene, podatki pa se lahko razkrijejo tudi po nalogu stranke, na katero se ti podatki nanašajo. Komitenti ne bi naložili denarja v banko in ji tako zaupali podatke o premoženjskih razmerjih, če banka ne bi mogla zagotoviti zaupnosti bančnih poslov.. Tako bi lahko rekli, da je bančna tajnost izvorno nastala iz pogodbenega razmerja med banko in komitentom. Kasneje pa je bila v številnih državah utrjena z zakoni, ki so varovali osebnostne pravice in premoženjska razmerja. Bančna tajnost je v Sloveniji urejena le v osnovi in sicer z ZBan-1 in bančnim kodeksom, ki govorita o zaupnih podatkih. Obligacijski in Kazenski zakonik pa specifičnih določb o bančni tajnosti ne vsebujeta, urejata jo le posredno v povezavi s poslovno skrivnostjo. Bančna tajnost ima v Švici staro tradicijo in mistični prizvok, temu primerno pa je podrobneje urejena. Posebni položaj glede na ostale evropske države ima tudi Avstrija, saj ima njena bančna tajnost neke vrste ustavni karakter. V zadnji polovici stoletja se je pokazalo, da nezadosten dostop do bančnih podatkov ovira davčno upravo in davčno izvršbo. Koliko pa otežen dostop do informacij dejansko olajša obid davčnih zakonov je težko natančno oceniti. Enaka težava nastopi pri ocenjevanju obsega pranja denarja. Varovanje bančnih podatkov se tako neizogibno navezuje na davčno utajo in na pranje denarja. Zaradi pomena, ki ga ima bančna tajnost za stabilnost bančnega sistema posamezne države, naj bi dostop davčnih organov do bančnih informacij naj ne bil neomejen. Posredovanje bančnih informacij o komitentu za davčne namene, se izvede ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in se tako zagotovi, da bodo te informacije služile le za namen, s katerim so bile pridobljene.
Ključne besede: bančna tajnost, varovanje podatkov, davčna utaja, izmenjava informacij, OECD, sporazumi, direktiva, razkritje bančne tajnosti
Objavljeno: 14.06.2012; Ogledov: 4574; Prenosov: 490
.pdf Celotno besedilo (727,29 KB)

3.
Towards a virtual product model
Andrej Tibaut, Danijel Rebolj, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: Today, many researchers working on the information management process in construction recognise the problem of modelling complex product-related data structures. Furthermore, many experts doubt whether an all-inclusive-product-model is a solution for an integrated information environment that should efficiently support the life cycle of a product. It seems that rich experiences in product modelling gathered during the last decade do not necessarily lead to better models but rather to the awareness the more complex the product models are, the more rgid and less usable they become in practice. The paper first summarises some deficiencies of complex product models and then introduces a new conceptual solution, called "virtual product model", which is based on the on the decomposition of a conventional product model. The concept investigates the dissharmony in the structure and semantics of distributed (virtual) parts by applying agent technology and then the tuple space communication model.
Ključne besede: gradbeništvo, gradnja objektov, informacijska tehnologija, informacijski sistemi, baze podatkov, integracija, management informacij, upravljanje znanja, izmenjava podatkov, produktni modeli, virtualni produktni modeli, civil engineering, building construction, information technology, information systems, databases, integration, information management, knowlege management, data exchange, product models, virtual product models
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1121; Prenosov: 45
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Predstavitev pomena tajnosti podatkov in avtomatične izmenjave podatkov kot orodja boja proti davčnim utajam
Jasmina Jevtić Peruš, 2015, magistrsko delo

Opis: Offshore področja v najrazličnejših pojavnih oblikah so v sodobnem mednarodnem poslovanju postala sinonim za izogibanje plačilu davka in davčne utaje. Kot kažejo ocene v teh področjih skritega premoženja in do sedaj razkrite sheme delovanja preko njih, človeška domišljija pri zniževanju davčnih obremenitev skorajda ne pozna meja. Tradicionalno je najpomembnejšo spodbudo za poslovanje preko tovrstnih področij predstavljala izredno nizka davčna obremenitev, v zadnjih letih pa se kaže trend naraščanja pomembnosti varovanja anonimnosti uporabnikov in zavračanja meddržavne izmenjave informacij. Poslovanje preko offshore področij spodkopava suvereno pravico nacionalnih držav do obdavčitve premoženja in dohodkov njenih rezidentov, kar posledično vodi v nižje javnofinančne prihodke in nepravično porazdelitev davčnih bremen. Avtomatična izmenjava informacij za davčne namene je institut mednarodnega sodelovanja, za katerega se zdi, da bo lahko v prihodnje zmanjšal privlačnost offshore področij in davčnih utaj preko njih. Prvi del tega dela je namenjen predstavitvi značilnosti sodobnih offshore področij, njihovih uporabnikov in ocen v njih skritega premoženja. V nadaljevanju opišemo različne sheme, ki se uporabljajo za izogibanje plačevanja davkov preko njih in proučimo vlogo tajnosti podatkov v tem procesu. Drugi del magistrskega dela je namenjen analizi dosedanjega boja proti davčnim utajam in podrobnejši predstavitvi potencialnih učinkov avtomatične izmenjave informacij za davčne namene. Tako sta v tretjem poglavju predstavljena izmenjava informacij na zahtevo in institut prostovoljnega razkritja. Četrto poglavje je namenjeno obstoječim modelom avtomatične izmenjave podatkov, peto in šesto poglavje pa v celoti novemu standardu CRS (Skupni standard poročanja), ki ga je razvil OECD in ki bo v prihodnjih letih postal globalno sprejet standard za avtomatično izmenjavo informacij za davčne namene.
Ključne besede: offshore, davčne oaze, avtomatična izmenjava informacij, tajnost podatkov, CRS standard.
Objavljeno: 26.05.2016; Ogledov: 802; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici