| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZIRANJE USPEŠNOSTI IN UČINKOVITOSTI SLOVENSKIH ŽELEZARN
Ksenija Langbauer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem proučevala analizo uspešnosti in učinkovitosti podjetij Metal Ravne d.o.o., Acroni d.o.o. in Štore Steel d.o.o. na podlagi računovodskih kazalnikov. Po definiciji je uspešnost donos oziroma korist, ki jo želimo imeti z opravljanjem neke dejavnosti. Je zunanja značilnost delovanja, ki jo merimo z ugotavljanjem, kaj dosežemo z učinki glede na vložke. Biti uspešen pomeni delati prave stvari. Učinkovitost pa je notranja značilnost podjetja, da izpolni zahtevano nalogo v določenem času. Biti učinkovit pomeni delati stvari prav. Poznavanje uspešnosti in učinkovitosti podjetja je zelo pomembno, saj prikazuje kako uspešno in učinkovito je podjetje pri svojem delovanju. Na podlagi kazalnikov pa se lahko podjetje hitreje in lažje primerja z drugimi, konkurenčnimi podjetji. Za izračun le-teh sta temeljnega pomena bilanca stanja in bilanca uspeha oziroma izkaz poslovnega izida. Diplomsko delo obravnava finančno-premoženjski položaj, poslovno in denarno uspešnost treh slovenskih železarn. V njem sem predstavila posamezno podjetje in proučila njihove računovodske izkaze, da bi preko teh ugotovila katero je uspešnejše in učinkovitejše. Z analizo sem ugotovila, da je pri svojem poslovanju najuspešnejše podjetje Acroni, najbolj pestro ponudbo in najbolj učinkovito poslovanje pa ima Metal Ravne.
Ključne besede: uspešnost, učinkovitost, analiza računovodskih izkazov, bilanca stanja, bilanca uspeha oziroma izkaz poslovnega izida, računovodski kazalniki
Objavljeno: 15.12.2010; Ogledov: 2695; Prenosov: 370
.pdf Celotno besedilo (427,50 KB)

2.
FINANČNA ANALIZA KOT DEJAVNIK USPEŠNOSTI POSLOVANJA V PODJETJU
Davorin Tušek, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Zato da bi lahko podjetniki oziroma menedžerji lažje vodili podjetje, morajo dobro poznati prednosti oziroma slabosti poslovanja podjetja. Za lažje presojanje ugodnosti ali morebitnih neugodnosti pri uresničevanju poslovnih ciljev se podjetniki poslužujejo različnih informacij, ki izhajajo iz računovodskih podatkov, s katerimi lahko izboljšujejo in ocenjujejo prihodnost poslovanja podjetja. Rezultat nam odpre možnost za ukrepanje glede bodočega poslovanja (delovanja) podjetja. Vse pomembneje je, da se pri finančni analizi upošteva take pokazatelje uspešnosti, ki so skladni s cilji lastnikov. Poslovodstva podjetij namreč posvečajo pozornost predvsem tistim kazalnikom, za katere vedo, da so pomembni lastnikom, ki jih na ta položaj imenujejo. Dobičkonosnost kapitala ali sredstev ne vodi vedno do maksimiranja ciljev lastnikov. V tem smislu sta se začela uveljavljati kot pokazatelja uspešnosti denarni tok iz poslovanja ter ekonomska dodana vrednost ali preostanek dobička. V magistrski nalogi sem predstavil podjetje RM VUK, d. o. o., ter s pomočjo finančne analize ocenil, ali ta pomembno vpliva na samo poslovanje in planiranje poslovanja podjetja. Finančna analiza obsega analizo računovodskih izkazov (bilanco stanja, bilanco uspeha in bilanco finančnih tokov), analizo s kazalniki in analizo z modeli. Nadalje sem prikazal vrste finančne analize ter pomembne kazalnike za izvedbo finančne analize. Poglavje se zaključi s predstavitvijo pomembnih modelov finančne analize. V praktičnem delu je na kratko predstavljena dejavnost in poslanstvo podjetja RM VUK, d. o. o., za katerega je izdelana finančna analiza. Za proučevanje podjetja sem uporabil podatke za leta od 2008 do 2010, ki sem jih pridobil iz bilance stanja in bilance uspeha ter bilance finančnih tokov. Realnejšo sliko o stabilnosti in uspešnosti poslovanja podjetja bi nam nudila analiza za daljše obdobje. Rezultati finančne analize nam dajejo pomembne podatke s pomočjo katerih lahko prikažemo smernice za uspešno poslovanje podjetja. Ker sem se želel še dodatno prepričati oziroma analizirati podjetje, sem analiziral še podjetje s pomočjo Altmanovega in Kraličkovega modela ter ugotovil, da je podjetje RM VUK, d. o. o., uspešno in finančno stabilno, kljub temu pa moramo biti previdni, saj se je idealna situacija v letih 2008 in 2009 nekoliko poslabšala. V sklepnem delu so strnjene bistvene ugotovitve, ki izhajajo iz analize podjetja RM VUK, d. o. o. Z analizo uspešnosti in učinkovitosti na podlagi finančnih kazalnikov ugotavljam, da je podjetje RM VUK, d. o. o., poslovno uspešno in posluje gospodarno. Ocenim še lahko, da je likvidnostno tveganje nizko, vendar se v tem pogledu situacija poslabšuje, na kar moramo biti pozorni v letih 2012 in 2013.
Ključne besede: Finančna analiza, RM VUK, Ptuj, kazalniki, bilanca stanja, izkaz uspeha, uspešnost, metode.
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 5909; Prenosov: 1514
.pdf Celotno besedilo (595,02 KB)

3.
ANALIZA USPEŠNOSTI POSLOVANJA PODJETJA ENERGOCONSULTING D.O.O.
Primož Vavpotič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo analizirali poslovanje podjetja Energoconsulting d.o.o. v poslovnih letih 2013 in 2014. Analizo poslovanja navedenega podjetja smo opravili z namenom, da ugotovimo pozitivne in negativne učinke v poslovanju ter na tak način pridobimo informacije, s katerimi bi lahko v naslednjih letih poslovanja operiralo vodstvo podjetja ter sprejemalo odločitve, ki bi povečale uspešnost poslovanja. Vsako podjetje namreč stremi k čim uspešnejšemu poslovanju, k čemer pripomorejo pravilne odločitve, ki temeljijo na opravljenih analizah. Osnova za takšne pravilne odločitve pa je poznavanje prednosti in slabosti poslovanja, organizacija procesov v podjetju, poznavanje razmer na trgu ter poznavanje konkurence. Cilje, ki si jih je postavilo podjetje, pa naj gre za kratkoročne ali dolgoročne, pa je mogoče oblikovati na podlagi kvalitetne analize poslovanja. Diplomsko delo je sestavljeno iz osmih poglavij. V prvem delu so predstavljena teoretična izhodišča, ki so pomembna za nadaljnje analiziranje v diplomski nalogi. Tako je predstavljen sam pojem analize poslovanja, opredelitve temeljnih računovodskih izkazov, kot sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida. V nadaljevanju je predstavljen praktičen del diplomske naloge, ki smo ga razdelili v tri poglavja: analizo uspeha poslovanja, kjer smo opravili podrobnejšo analizo prihodkov, odhodkov in poslovnega izida s primerjavo podatkov iz leta 2013 in 2014. V nadaljevanju smo proučevali uspešnost poslovanja na podlagi treh kazalnikov: proizvodnje, donosnosti in gospodarnosti, kjer smo prav tako uporabil podatke iz leta 2013 in 2014. Nadalje smo analizirali sredstva, tako dolgoročna sredstva kot tudi kratkoročna sredstva. Praktičen del smo zaključili z analizo poslovnih funkcij, da bi ugotovili vzroke odstopanj od uspešnosti. V tem poglavju smo opravili analizo proizvodne, nabavne, prodajne, finančne in kadrovske funkcije. V okviru analize finančne funkcije smo prikazali še plačilno sposobnost in finančno stabilnost podjetja. Kot zadnje poglavje je zapisan sklep, v katerem smo skušali svoje ugotovitve ter analize povezati in podati celovito oceno poslovanja proučevanega podjetja.
Ključne besede: Analiza poslovanja, Uspešnost poslovanja, Sredstva, Poslovne funkcije, Izkaz poslovnega uspeha
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 1765; Prenosov: 424
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici