1. Pospeševanje prodaje v živilskih trgovskih centrih po SlovenijiNina Urankar, 2025, diplomsko delo Opis: Diplomsko delo opisuje metodo pospeševanja prodaje. V njem je predstavljen pomemben stik med potrošnikom in svetovalcem, ki pripomore k višji prodaji izdelkov. Diplomsko delo obsega teoretični in empirični del. V teoretičnem delu so predstavljeni pojmi, ki so neposredno vezani na pospeševanje prodaje, promocijo in svetovalca. V nadaljevanju pa je predstavljena empirična raziskava. Na podlagi analize anketnega vprašalnika so podani predlogi za izboljšanje, ki lahko pripomorejo k povečanju prodaje.
Ugotovili smo, da potrošniki kupujejo poznane izdelke, ker so jim všeč, prav tako smo ugotovili, da ima več kot četrtina potrošnikov željo po večji možnosti osebnega svetovanja, ter da je potrošnikom najbolj všeč svetovalec, ki je strokovno usposobljen in dobro pozna izdelke, ki jih predstavlja. Ugotovili smo tudi, da je vljudnost, všečnost in prepričljivost svetovalca povezana z nakupom, da je potrošnikom pomembno pridobiti informacijo o bistvenih konkurenčnih prednosti od svetovalca in da se moški pogosteje odločijo za svetovanje glede novega izdelka kot ženske. Ključne besede: pospeševanje prodaje, svetovalec, potrošnik, izdelek, povečanje prodaje Objavljeno v DKUM: 24.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 12
Celotno besedilo (1,13 MB) |
2. Numerična analiza izdelka HideOUT : magistrsko deloTimotej Sitar, 2025, magistrsko delo Opis: V magistrski nalogi je opisana numerična analiza izdelka HideOut, modularne zunanje enote, ki jo proizvaja podjetje Dukin d. o. o. Glavni cilj analize je bil določiti polja pomikov in napetosti v obstoječi konstrukciji ter nato izvesti optimizacijo tega izdelka. Geometrija je bila pripravljena v programskem paketu SolidWorks, numerična analiza pa izvedena v programskem paketu PrePoMax, po metodi končnih elementov. Rezultati analize so razkrili najbolj obremenjene dele konstrukcije, kar je služilo kot osnova za optimizacijo. V okviru optimizacije je bila izdelana nova različica konstrukcije, pri čemer je bila teža zmanjšana, ne da bi pri tem ogrozili varnost ali stabilnost. Poleg tega so bile napetosti v konstrukciji bolj enakomerno porazdeljene. Optimizacija tako izboljšuje funkcionalnost in ekonomičnost izdelka, saj ohranja strukturno integriteto, hkrati pa zmanjšuje stroške proizvodnje in porabo materiala. Ključne besede: izdelek HideOUT, metoda končnih elementov, numerična analiza, optimizacija Objavljeno v DKUM: 20.01.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 0
Celotno besedilo (4,42 MB) |
3. Primerjava izdelave izdelka iz lesa pri pouku naravoslovja in tehnike na matični in podružnični šoli : magistrsko deloNina Terpotec, 2024, magistrsko delo Opis: V magistrskem delu z naslovom Primerjava izdelave izdelka iz lesa pri pouku naravoslovja in tehnike na matični in podružnični šoli smo v teoretičnem delu podrobneje opisali predmet naravoslovje in tehnika, matično ter podružnično šolo in izdelavo praktičnih izdelkov, kjer smo predstavili ustvarjalnost, varno delo, orodje ter pripomočke, ki jih uporabljamo v šoli pri predmetu naravoslovje in tehnika, ter delovno okolje. V nadaljevanju smo opisali izbrano gradivo les ter obdelovalne postopke lesa, s katerimi se srečujejo učenci pri predmetu naravoslovje in tehnika.
V empiričnem delu smo s pomočjo deskriptivne metode opisali in analizirali potek pouka na matični ter podružnični šoli. V raziskavi so sodelovali učenci 4. razreda izbrane matične in podružnične osnovne šole.
Rezultati raziskave so predstavljeni slikovno in opisno ter kažejo, da razpoložljivost pripomočkov, materiala in orodja nimajo velikega vpliva na kakovost izdelave izdelkov. Učenci na matični šoli so imeli boljše pogoje za delo, vendar so imeli večje težave pri izdelovanju. Največji izziv jim je predstavljalo rokovanje z orodji in natančnost. Na podružnični šoli pa so se učenci soočali s pomanjkanjem določenih orodij in materialov, a so kljub temu izdelali kakovostne izdelke. Ne glede na izzive so učenci na obeh šolah pokazali veliko ustvarjalnosti. Ključne besede: naravoslovje in tehnika, matična šola, podružnična šola, izdelek iz lesa Objavljeno v DKUM: 29.08.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 84
Celotno besedilo (3,10 MB) |
4. Paletne vilice za traktor : diplomsko deloGregor Štefan Lenart, 2023, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil na celoten proces izdelave paletnih vilic za traktor. V začetni fazi sem razvil zamisel in naredil model vilic v programskem okolju Solidworks. Nato sem naredil še konstrukcijo na katero se pritrdijo vilice, nato pa celotna konstrukcija na traktor.
V drugem delu diplomske naloge sem se posvetil izvajanju simulacije narejenega modela. Z uporabo programa Solidworks Simulation, sem preveril kako se bo izdelek obnašal v različnih pogojih obremenitev. S tem sem želel zagotoviti, da so vilice primerne, varne in funkcionalne za uporabo na traktorju.
V zaključni fazi sem se lotil izdelave končnega izdelka v domači delavnici. S spretnostmi in ustrezno opremo sem uporabil 3D modele in izdelal paletne vilice po načrtih. Pri tem sem pazil na natančnost in kakovost izdelave, da sem dosegel željene funkcionalne lastnosti. Ključne besede: Paletne vilice, 3D modeliranje, Simulacija, Izdelek Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 324; Prenosov: 80
Celotno besedilo (3,97 MB) |
5. Konstruiranje in izdelava vpenjalne priprave za merjenje plastičnega kosa : diplomsko deloJanoš Šanca, 2023, diplomsko delo Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava vpenjalne priprave, s katero bi avtomatizirali in pospešili postopek merjenja plastičnega izdelka. Cilj je bil, da lahko izmerimo več enakih izdelkov hkrati in tako razbremenimo delavca pozicioniranja vsakega kosa posebej. Merjenje se je izvajalo na 3D-koordinatnem merilnem stroju, s katerim se izdelka med merjenjem dotikamo s tipalom. Na vpenjalni pripravi je bilo možno izmeriti šest izdelkov hkrati. Poskrbeli smo tudi za samo izdelavo vpenjalne priprave na CNC-stroju, za katerega smo izdelali tudi program izdelave. Izdelali smo tudi merilni program, ki je od merilca zahteval postavitev tipala v izhodišče, vse ostalo pa je naredil stroj sam. Celoten merilni program je bil narejen v programu PC-DMIS CAD, skonstruiran pa v programu SOLIDWORKS. Ključne besede: izdelek, vpenjalna priprava, izdelava, konstruiranje, merjenje, program Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 357; Prenosov: 64
Celotno besedilo (2,00 MB) |
6. Izdelava in senzorično vrednotenje vinskih želejev : diplomsko deloTjaša Karner, 2023, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu smo iz vina Nadvojvoda, polsuhe zvrsti, ki ga pridelujejo na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede na Meranovem, pripravili vinske želeje, za kar smo uporabili različna sredstva za želiranje (goveja želatina, instant želatina, proizvajalec Dr. Oetker, Želin, proizvajalec Podravka, želatina v lističih, proizvajalec Dr. Oetker, Džemfix/Gelfix Super plus, proizvajalec Dr. Oetker) v različnih odmerkih. Ponudili smo jih v ocenjevanje treniranim pokuševalcem na UM FKBV, ki so analitično in opisno ocenili videz, vonj, čvrstost, okus ter pookus vsakega vzorca. Ugotovili smo, da je za pripravo želeja iz vina ob dodatku 10 dag sladkorja na 0,5 L vina najbolj primerna želatina v lističih, in sicer v odmerku 4 listi želatine na 0,5 L vina. Ta kombinacija vina in želirnega sredstva rezultira v izdelku, ki je dobre konsistence, bister, svežega okusa in polnega pookusa. Zaradi izrazite motnosti in kašaste teksture se je kot najmanj primerno sredstvo za pripravo vinskega želeja izkazalo sredstvo Džemfix/gelfix. Ključne besede: vino, žele, senzorično ocenjevanje, izdelek/produkt Objavljeno v DKUM: 14.11.2023; Ogledov: 536; Prenosov: 31
Celotno besedilo (1,87 MB) |
7. Munika - innovative design concept of the modular park bench : magistrsko deloMirnes Bajić, 2023, magistrsko delo Opis: The objective of the research in this work is to develop a socially responsible, modular public bench that embodies the concept of an innovative solution to the difficulties of park benches. This also includes the issues that surfaced during and after the COVID-19 epidemic, issues that highlight the significance of social interaction for humans, while adhering to ergonomic and ecological design principles.
The bench will be composed of two major modular sections (branches) and five modular seats that will be fitted on the branches.
These shapes will allow for the installation of a public bookshelf. The branches are planned as two monoliths, with a Voronoi diagram-shaped iron within.
Consequently, the objective is to design a modular, versatile public seat that visually resembles Munika, a local endemic tree. The optimization procedure for obtaining the Voronoi diagram forms of the iron holder is accomplished in the "Rhinoceros" program, and we will attempt to automate it so that other designers may use it as a model and a solution to their difficulties.
The final product will be an elegant, modular public bench that meets the human desire for social interaction and conversation while providing ergonomics, individuality, and a safe distance for other users. This design will emphasize "Munika" ideals, including the significance of mental health and peaceful cohabitation among humans, all other living species, and the environment that we all share. Ključne besede: inovativen pristop, modularna parkovna klop, igriv in čist dizajn, družbeno odgovoren izdelek Objavljeno v DKUM: 03.07.2023; Ogledov: 422; Prenosov: 28
Celotno besedilo (4,19 MB) |
8. Postavitev spletne trgovine za prodajo lesenih izdelkovIvan Peternelj, 2022, diplomsko delo Opis: V današnjem svetu si podjetništva brez interneta ne moremo več predstavljati. S hitrim razvojem interneta in podjetništva se vse več podjetij odloča, da želijo izdelke ponuditi prek svoje spletne strani oz. prek spletne trgovine. Namen diplomskega dela je izdelava in optimizacija spletne trgovine za domačega obrtnika, ki se na področju mizarstva ukvarja z izdelavo lesenih izdelkov. Spletno trgovino smo izdelali s pomočjo orodja Wordpress in jo optimizirali za spletne brskalnike s pomočjo različnih orodij. Za optimizacijo je potrebna neprestana skrb, saj se optimizacija za spletne brskalnike nenehno razvija in spreminja. Na ta način smo spletno trgovino uvrstili med dobre rezultate iskanj na spletnih brskalnikih. Tako smo naročniku povečali prepoznavnost in prodajo prek spletne trgovine Ključne besede: leseni izdelek, spletna trgovina, wordpress, woocommerce Objavljeno v DKUM: 03.03.2023; Ogledov: 704; Prenosov: 101
Celotno besedilo (1,33 MB) |
9. Zadovoljstvo potrošnikov v različnih načinih oglaševanjaTeja Kodelja, 2022, diplomsko delo Opis: Oglaševanje ima velik vpliv na zadovoljstvo potrošnika, predvsem ko se odloča o nakupu izdelka. Od nekdaj je zelo pomembno vplivalo na odločitve posameznika. Z oglaševanjem poskušamo odjemalcem predstaviti veliko novih informacij o storitvah in izdelkih ter jih usmeriti v nakup. Ima tudi pomembno vlogo, saj predstavlja izdelke in nove storitve ter skuša prepričati odjemalce, da se za izdelek tudi odločijo.
V diplomskem delu bomo predstavili, kako različni načini oglaševanja vplivajo na zadovoljstvo potrošnikov. V prvem delu smo najprej predstavili pojem in pomen oglaševanja ter njegove cilje. V drugem delu smo opisali metode oglaševanja in podrobneje opisali oblike tradicionalnega in digitalnega oglaševanja.
Uporabili bomo tudi anketo, s katero bomo podrobneje predstavili načine oglaševanja in njihov vpliv na zadovoljstvo potrošnikov. Anketiranih je bilo 52 odjemalcev, ki so odgovarjali na dana vprašanja in nam omogočili uspešno raziskavo. Ključne besede: zadovoljstvo potrošnikov, oblike oglaševanja, izdelek, oglas. Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 569; Prenosov: 88
Celotno besedilo (3,58 MB) |
10. Vpliv embalaže na prodajo izdelkov Čokoladnice Olimje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programaBoštjan Ocvirk, 2022, diplomsko delo Opis: Embalaža je nosilec, omot in vse, v kar blago zavijamo, polnimo, vstavljamo, pripravljamo, torej embaliramo oz. pakiramo (Černič, 2005, str. 10). Njene naloge so shranjevanje, zaščita, prevoz in skladiščenje izdelkov, trženje izdelkov itd. Obstaja več vrst in različnih materialov embalaž (papirnata in kartonska, steklena, kovinska, plastična, lesena, tekstilna). Pakiranje živila v embalažo je proces, ki predstavlja integralni del predelave živil. Opravi se s posebnimi napravami. Gre za naprave, ki izvajajo točno tiste operacije, ki so potrebne, da se določeno živilo zapakira v embalažo.
Z raziskavo smo ugotavljali, kako embalaža izdelkov Čokoladnice Olimje vpliva na kupce, ter kaj bi se dalo z reorganizacijo embalaže spremeniti, da bi le ta imela večji vpliv na nakupovalni proces oz. na kupce. Pri tem smo ugotovili, da so anketirani izmed vseh vidikov, z najboljšo oceno lastnosti izdelkov, ocenili embalažo izdelkov, da imajo v Čokoladnici Olimje še nekaj prostora za izboljšavo barvnega izbora embalaže, da kupci v večini primerov povezujejo privlačno embalažo z višjo kakovostjo izdelka in, da so med slikovnim gradivom anketirani izbrali embalažo iz tekstila, papirja, kartona in pločevine, nikakor pa ne iz plastike. Ključne besede: embalaža, izdelek, pakiranje, čokolada, Čokoladnica Olimje Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 503; Prenosov: 74
Celotno besedilo (4,56 MB) |