| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 213
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Velika roka, majhni prstki v vrtcu : diplomsko delo
Lejla Kukuljčić, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil otroke v predšolskem obdobju spoznati s prstnimi in z ročnimi lutkami, jih spodbujati pri izdelavi in kasneje vodenju le-teh. V teoretičnem delu diplomske naloge smo na kratko predstavili igro, vlogo odraslih pri igri in motivacijo. Osredotočili smo se na to, kaj je lutka, katere so lutkovne tehnike in podrobneje spoznali prstne in ročne lutke. Raziskali smo tudi izdelavo lutke, komunikacijo z lutko in na koncu igro z lutko. V praktični del smo vključili sedem priprav usmerjenih dejavnosti, s katerimi smo predstavili, kako smo v vrtcu od spoznavanja prstnih in ročnih lutk prešli na izdelovanje lutk, se učili, kako jih animiramo in na koncu skupaj ustvarili še svoje gledališče. V dejavnosti je bilo vključenih 23 otrok, starih od 5 do 6 let. Otroci so na naših srečanjih razvili pozitiven odnos do lutk in se z improviziranim vodenjem urili v lutkovno-dramskem izražanju, nebesednem in jezikovnem izražanju.
Ključne besede: prstne lutke, ročne lutke, izdelava lutke, komunikacija z lutko, igra z lutko, gledališče
Objavljeno v DKUM: 12.10.2022; Ogledov: 195; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

2.
Izdelava industrijske robotske celice za paletizacijo
Nik Vitez, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava industrijske robotske celice za paletiziranje, ki zagotavlja predpisane standarde s strani robotizacije in avtomatizacije. Prav tako so predstavljeni tehnološki postopki s strani podjetja Vina Kras, ki smo jih morali zagotoviti in po njih zasnovali robotsko celico. Naloga v celoti zajema postopke, potrebne za izdelavo celice; od načrtovanja, montaže do ožičenja in programiranja. V končni fazi so predstavljeni rezultati, ki nakazujejo na ustreznost izvajanja robotske celice z vidika varnosti in funkcionalnosti.
Ključne besede: tehnološke zahteve, varnost, funkcionalnost, robotska celica, izdelava
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 123; Prenosov: 0

3.
Zasnova in numerična simulacija toka skozi šobo za ustaljen tok vode
Marko Glavič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bila izdelana numerična simulacija toka tekočine skozi različni konfiguraciji šobe z namenom ugotoviti, katera omogoča bolj usmerjen in ustaljen tok tekočine. Simulacije so bile izvedene z računalniškim programom Ansys CFX. Glede na rezultate numerične simulacije, se je primernejša od konfiguracij šob tudi izdelala. Rezultati numeričnih simulacij so, v nadaljevanju naloge, primerjani z dobljenimi rezultati eksperimenta. Dobljeni rezultati so bili pričakovani in smiselno podobni.
Ključne besede: numerična simulacija, zasnova in izdelava šobe, tok tekočine, ustaljen tok vode
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 144; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

4.
Zasnova in izdelava mize za popravilo matrike solarnih modulov
Jure Čas, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen opis zasnove in izdelave mize za popravilo matrike solarnih celic ter predvidena montaža mize ob obstoječo linijo v podjetju Bisol. Najprej so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje vsebine diplomske dela. Osnove zajemajo 3D-modeliranje, opis uporabljenih programskih orodij in opis izdelave solarnega modula. Nato je opredeljen zahtevnik mize, opisani so postopek konstruiranja 3D-modela mize, ki zajema predstavitev konstruiranja vseh elementov mize, na koncu pa še postopka izdelave in montaže mize za popravilo matrike solarnih celic. Delo sklene diskusija o doseženih rezultatih.
Ključne besede: solarni moduli, snovanje, 3D-modeliranje, popravilo, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 26.08.2022; Ogledov: 194; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

5.
Sistem za podporo postopka tuširanja orodij za globoki vlek : doktorska disertacija
Lucijano Berus, 2022, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija se ukvarja z digitalizacijo postopka tuširanja orodij za globoki vlek. Tuširanje orodja in analiza tuširne slike sta integralni del postopka izdelave orodij, ki služita za določanje prileganja orodja in preoblikovanca. Rezultat analize tuširne slike je pokazatelj tehnološke kakovosti orodja. Zaradi odsotnosti znanstvene obravnave postopka tuširanja doktorska disertacija opisuje postopek in ga umesti v proces izdelave orodij. V nadaljevanju je zaradi digitalizacije postopka tuširanja predstavljen sistem za analizo tuširne slike, ki je sestavljen iz 3D digitalno optičnega zajemanja barvnih in geometrijskih informacij tuširanih preoblikovancev, predhodne obdelave zajetih podatkov z decimacijo, segmentacijo po metodi k-voditeljev, določanja stopnje svetlosti, mreženja (2D in 3D) in prikaza področij z informacijo o kakovosti naleganja na CAD modelu. Ob tem je predstavljena tudi integracija analize tuširne slike z rezultati simulacije preoblikovanja za ocenjevanje naleganja orodij. Razviti so bili kazalniki, za prikaz stopnje pokritosti oblakov točk in stopnje homogenosti. Za delovanje sistema je treba s predobdelavo zajete 3D tuširne slike ločiti barvne točke spodnje in zgornje površine preoblikovanca. Učinkovitost segmentacije je empirično validirana na podlagi Davies-Bouldinovega indeksa. Rezultati sistema so tudi primerjani s strokovnjakovo sposobnostjo analize tuširne slike za določitev naleganja orodja.
Ključne besede: izdelava preoblikovalnih orodij, tuširanje, 3D skeniranje, tuširna slika, analiza slik, segmentacija
Objavljeno v DKUM: 22.08.2022; Ogledov: 250; Prenosov: 0

6.
Razvoj in izdelava naprave za izdelavo naseda na dimnih ceveh
Kevin Reberšak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen proces razvoja in izdelave naprave za izdelovanje nasedov na dimnih ceveh. Za izdelavo naprave so bili uporabljeni postopki kot so razrez materiala, struženje valjev, rezkanje utorov, varjenje ohišja, brušenje, pred barvanje, razmaščevanje in barvanje. Pred izdelavo sem pripravil delavniško risbo in potem začel z izdelavo, ker je bil to prototip so bile potrebne korekcije. Po odpravljenih napakah sem preizkusil delovanje naprave in izdelal načrt. V diplomski nalogi so predstavljene naprave za preoblikovanje pločevine. Nato je predstavljeno snovanje naprave, ki vključuje iskanje informacij, snovanje sestavnih delov, podsklopov ter sklopa konstrukcije ter izdelave tehnologije. Vsaka izmed tehnologij je tudi splošno predstavljena. Zaključek celotne naloge je da se da izdelati napravo zelo poceni ampak je potrebna dobra ideja.
Ključne besede: dimne cevi, konstruiranje naprave, izdelava naprave, montaža
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 279; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

7.
Modeliranje in izdelava avtomatskega sortirnika lego kock : magistrsko delo
Anton Mataj, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilji magistrske naloge so preučiti programska orodja za modeliranje ogrodja in sestavnih delov tekočih traku ter tiskanih vezij, preučiti delovanje mikrokrmilnika podjetja STM32, ustrezno povezati vse električne elemente z mikrokrmilnikom ter nastaviti vse ustrezne parametre znotraj tega za potreben zagon in delovanje tekočih traku. Magistrsko delo je razdeljeno na tri sklope. Prvi sklop je osredotočen na ogrodje ter sestavne dele sortirnika lego kock kot tudi sortirnik lego kock v celoti, v drugem sklopu se aktivirajo uporabljeni električni elementi ter vzpostavijo ustrezne povezave in nastavitve z mikrokrmilnikom ter v tretjem sklopu se električne povezave z žičkami prenesejo na tiskana vezja za boljšo preglednost ter mobilnost celotnega sistema.
Ključne besede: Modeliranje, izdelava, Solidworks, KiCAD, STM32, mehatronika
Objavljeno v DKUM: 06.04.2022; Ogledov: 385; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,57 MB)

8.
Igrajmo se z ročnimi lutkami
Lena Stepišnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil izdelava in uporaba ročnih lutk pri pripravi predstave z otroki. V teoretičnem delu naloge smo predstavili, kaj je lutka, kakšen vpliv ima na otroka in katere metode lahko uporabimo z lutkami pri otrocih in z njimi. Ker diplomska naloga navezuje tudi na izpeljavo gledališke predstave, smo v ta namen raziskali tudi gledališče. V praktičnem delu smo skozi sedem priprav usmerjenih dejavnosti, ki smo jih izvajali s skupino 22 otrok, starih od 5 do 6 let, predstavili delo otrok – od izdelave ročne lutke do izpeljave lutkovne predstave. S praktičnim delom smo poskušali otrokom približati tehniko ročnih lutk, lutke smo izdelovali, vadili nastopanje v predstavi in nazadnje končni produkt predstavili občinstvu. Ugotovili smo, da so otroci skozi vse dejavnosti pokazali veliko mero ustvarjalnosti, razvili zaupanje v lutko in njeno igro, predvsem pa dobili želeno povratno informacijo za njihovo trdo zasluženo delo z nastopanjem pred občinstvom. Otroci so spoznali tehniko animiranja ročnih lutk, dobili nov vpogled v svet gledališča in si pridobili izkustveno znanje o količini vloženega truda pri ustvarjanju predstave.
Ključne besede: gledališče, izdelava lutke, lutkovna predstava, nastopanje, ročne lutke
Objavljeno v DKUM: 31.03.2022; Ogledov: 415; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

9.
Izdelava mobilnega hranilnika električne energije : magistrsko delo
Jernej Frangež, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili načrtovanje, izdelavo in preizkus prenosnega hranilnika električne energije. Najprej smo pregledali obstoječe komercialne rešitve in na osnovi njihove analize izdelali idejni načrt naprednega hranilnika. Nato smo narisali elektronsko vezje, nabavili komponente in izdelali prototip. Izdelan hranilnik lahko napajamo iz enosmernega (0–54,6 V) ali izmeničnega napetostnega vira (230 V). Kapaciteta baterije znaša okoli 700 Wh. Hranilnik ima napetostni enosmerni (10–54,6 V) in izmenični izhod (230 V). Hranilnik lahko izvaja tudi funkcijo brezprekinitvenega napajanja. Hranilnik smo opremili z grafičnim prikazovalnikom, s katerim prikazujemo vrednosti hranilnikovih veličin (trenutna poraba, napetost baterijskega paketa itd.). Opravili smo tudi preizkus delovanja in izmerili izkoristek hranilnika in posameznih komponent.
Ključne besede: shranjevanje električne energije, prenosni hranilnik, usmernik, razsmernik, brezprekinitveno napajanje, izdelava naprave, testiranje naprave
Objavljeno v DKUM: 14.03.2022; Ogledov: 537; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (6,30 MB)

10.
Razvoj hiperpriložnostnih iger na primeru igre Color Cube Dash : diplomsko delo
Klemen Čeru Skela, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja mobilne igre in njihove zvrsti ter vsebuje primere posameznih iger. Večji poudarek je na podzvrsti hiperpriložnostnih iger, kaj natanko je ta zvrst, zakaj so tako uspešne, kako s takšno igro zaslužiti, kaj so njeni glavni elementi in kakšna je mehanika. Predstavljeni so založniki te izpostavljene zvrsti mobilnih iger, kot so: Voodoo, Ketchap in Outfit7. Opredeljena so orodja za izdelavo iger, kot so: Unity, libGDX in Spine. V sklopu diplomskega dela je izdelati tehnični dizajndokument za predvideno hiperpriložnostno mobilno igro, ki smo jo na koncu tudi izdelali. Izdelano igro smo primerjali z že objavljeno.
Ključne besede: mobilne igre, hiperpriložnostne igre, unity, izdelava mobilne igre
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 711; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici