| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 224
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE : diplomsko delo
Uroš Bagari, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Ključne besede: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 48; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
Konstruiranje in izdelava vpenjalne priprave za merjenje plastičnega kosa : diplomsko delo
Janoš Šanca, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava vpenjalne priprave, s katero bi avtomatizirali in pospešili postopek merjenja plastičnega izdelka. Cilj je bil, da lahko izmerimo več enakih izdelkov hkrati in tako razbremenimo delavca pozicioniranja vsakega kosa posebej. Merjenje se je izvajalo na 3D-koordinatnem merilnem stroju, s katerim se izdelka med merjenjem dotikamo s tipalom. Na vpenjalni pripravi je bilo možno izmeriti šest izdelkov hkrati. Poskrbeli smo tudi za samo izdelavo vpenjalne priprave na CNC-stroju, za katerega smo izdelali tudi program izdelave. Izdelali smo tudi merilni program, ki je od merilca zahteval postavitev tipala v izhodišče, vse ostalo pa je naredil stroj sam. Celoten merilni program je bil narejen v programu PC-DMIS CAD, skonstruiran pa v programu SOLIDWORKS.
Ključne besede: izdelek, vpenjalna priprava, izdelava, konstruiranje, merjenje, program
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 115; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
Zasnova tehnologije končne izdelave navojev na konstrukcijskih elementih po zaščitnem površinskem nanosu : diplomsko delo
Gregor Klep, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje snovanje procesa po površinskem zaščitnem nanosu v podjetju Hanželič d.o.o.. Reševanje problema smo se lotili tako, da smo izkoristili sredstva, katera so že prisotna v samem podjetju. Cilj je bil, da s čim manj vloženega časa in denarja oblikujemo zanesljiv proces, ki bo kompatibilen z ostalo proizvodnjo. Pri samem snovanju smo upoštevali izkušnje starejših delavcev ter znanje mlajših, kar je pripomoglo k rešitvi problematike naročila.
Ključne besede: zasnova procesa, vrtanje, serijsko delo, izdelava navojev
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 67; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
Izdelava igrač v vrtcu z otroki, starimi od 4 do 6 let : diplomsko delo
Tjaša Ravnikar, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Izdelava igrač v vrtcu z otroki starimi od 4 do 6 let je sestavljeno iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu najprej predstavljamo splošne razvojne značilnosti predšolski otrok, nato pa opredelimo še pojem igrače in samo klasifikacijo igrač. Poseben poudarek je na igračah, ki pri otrocih spodbujajo ustvarjalnost. Sledi pa še opredelitev projektnega dela in vloga otroka ter vzgojitelja pri projektnem delu v vrtcu. V empiričnem delu smo opredelili namen diplomske naloge oz. projekta, ki smo ga v okviru naloge tudi izvedli, pri tem smo si postavili nekaj raziskovalnih vprašanj in hipotez. V praktičnem delu smo predstavili izvedbo projekta »Naredimo svojo igračo«, ki je trajal pet dni, in sicer od ponedeljka do petka. Namen projektnega dela je bil, da otroci čim bolj samostojno izdelajo igračo. Glede na predhodno opazovanje otrok pri igri, smo se odločili za izdelavo konstrukcijskih kock, saj se otroci z njimi najraje igrajo. V praktičnem delu smo opisali celoten projekt in njegovo evalvacijo. Skozi diplomsko delo smo ugotovili, da so otroci, stari od 4 do 6 let, zmožni v veliki meri sami izdelati zastavljeno igračo oz. konstrukcijske kocke. Ugotovljeno je bilo, da po izdelani igrači sežejo tudi med prosto igro, pri kateri pa v veliki meri prevladuje individualna igra z omenjeno igračo. Zastavljeni projekt je bil uspešen, saj so bili zastavljeni cilji doseženi, prav tako pa je imel na otroke pozitiven učinek, saj so v zastavljenih dejavnostih otroci neizmerno uživali, kar je bilo mogoče razbrati iz končne evalvacije zastavljenega projekta.
Ključne besede: predšolski otrok, razvoj otroka, igrača, izdelava igrač, projektno delo
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 191; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

5.
Uporaba odpadnega materiala za izdelavo različnih vrst lutk v vrtcu : diplomsko delo
Kaja Pešec, 2023, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo je osredotočeno na uporabo odpadnega materiala za izdelavo različnih vrst lutk v vrtcu. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del vsebuje pregled obstoječe literature, kjer je bila uporabljena deskriptivna metoda. Praktični del vključuje načrtovanje, izvedbo in evalvacija projekta. Projekt je bil izveden v vrtcu z otroki, starimi od treh let naprej. Projekt je sestavljen iz več priprav dejavnosti, ki vključujejo pripovedovanje različnih zgodb na okoljevarstveno tematiko, predstavitev posameznih vrst lutk, izdelavo posameznih vrst lutk v skladu s posameznimi zgodbami in igro z izdelanimi lutkami. Cilj diplomskega dela je otrokom predstaviti odpadni material kot dober material za izdelavo različnih vrst lutk in jim omogočiti igro in animacijo lutk v lutkovnem kotičku. Zastavljeni cilji so bili uresničeni s pomočjo načrtovanja in izvedbe projekta z otroki, ki so iz odpadnega materiala izdelali lutke različnih vrst in se preizkusili v animaciji.
Ključne besede: izdelava lutk, lutka, odpadni material, predšolski otrok, reciklaža
Objavljeno v DKUM: 25.08.2023; Ogledov: 391; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

6.
Razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje : magistrsko delo
Srđan Vuković, 2023, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela je razvoj in izdelava nosilca kompresorja zamrzovalne skrinje, obdelava tehnološkega procesa izdelave, konstruiranje novega izdelka, prihranek materiala ter priprava orodij za izdelavo pločevinastih delov. Metode izdelave pločevinastih delov se pogosto uporabljajo v različnih vejah kovinske predelave, predvsem v serijski in velikoserijski proizvodnji. »Nosilec kompresorja« je sestavni del vodoravnega zamrzovalnika, katerega glavni namen je predstavljati nosilni element, na katerega so pritrjeni elementi kompresorja in je izdelan iz jeklene pločevine s plastičnim deformiranjem. S pomočjo paketa Autoform je bila geometrija narisanega kosa analizirana, ugotovljeno je bilo, kje so kritične točke pri izdelavi.
Ključne besede: razvoj, nosilec kompresorja, izdelava, gorenje, proizvodnja, pločevina
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 381; Prenosov: 0

7.
Programiranje cnc strojev za obdelavo stenskih elementov : diplomsko delo
Domen Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je zajeta zgodovina podjetja ter opis njihovih izdelkov, opisana je zgodovina in razvoj NC-obdelovalnih strojev, prav tako tudi možnosti programiranja ter postopek obdelave. Diplomsko delo govori predvsem o programiranju CNC obdelovalnega stroja. Predhodni način dela je predstavljal dolgotrajnejši postopek izdelave, saj je bil pred vsako namensko izdelavo panelov potreben ponovni izris in določitev parametrov na samem stroju. Izdelan je bil izris tlorisov, med drugim je bilo izvedeno programiranje CNC obdelovalnega stroja, na koncu pa je sledila še izdelava ter vgraditev panela v bivalno enoto.
Ključne besede: bivalne enote, CNC, programiranje, izdelava, paneli
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

8.
Zasnova in konstruiranje progresivnega preoblikovalnega orodja za nosilec toplotnega ščita na polnilni cevi dolivnega sistema za gorivo : diplomsko delo
Vid Moravec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek izdelave progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Naloga prikazuje vse faze razvoja in izdelave orodja za nosilec toplotnega ščita na polnilni cevi dolivnega sistema za gorivo iz nerjaveče pločevine za vozilo INEOS Grenadier . Zraven tega so v diplomski nalogi predstavljeni tudi orodja za preoblikovanje pločevine, preoblikovalni procesi, postopki odrezovanja in 3D modeliranja preoblikovalnega orodja. Namen diplomske naloge je prikaz celotnega postopka izdelave specifičnega orodja po zahtevah kupca oziroma naročnika, torej od razvoja CAD modela, mehanske obdelave komponent, do končne sestave orodja. Namen diplomske naloge je predstaviti tudi vse delovne operacije pri razvoju progresivnih orodij. Prav tako bo predstavljena dokumentacija, potrebna za izvedbo obdelave v orodjarni. Ko podjetje prejme naročilo s specifikacijami kupca za progresivno orodje, se najprej pripravijo vhodni podatki, v katerih so obdelane vse potrebne zahteve za konstrukcijo orodja specifičnega izdelka, seveda pa so te v skladu z zahtevami kupca in internimi zahtevami ter postopki izdelave podjetja VAR, d. o. o. Na koncu diplomske naloge je predstavljena še pokalkulacija realiziranih ur in lastna cena progresivnega preoblikovalnega orodja.
Ključne besede: : konstruiranje, progresivna orodja, preoblikovalna orodja, izdelava, mehanska obdelava
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 270; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (6,05 MB)

9.
Kompenzacija skrčkov pri dodajalni izdelavi s fdm, dlp in sls tehnologijami : diplomsko delo
Nik Kukovičič, 2023, diplomsko delo

Opis: V delu je predstavljeno kompenziranje skrčkov pri dodajalni izdelavi treh različnih tehnologij in sicer FDM, DLP in SLS. Predstavljen je potek modeliranja testnih kosov, njihove izdelave na treh različnih 3D tiskalnikih, zajem podatkov s 3D optičnim skenerjem in analiza podatkov.
Ključne besede: dodajalna izdelava, kompenzacija skrčkov, FDM, DLP, SLS
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 244; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

10.
Izdelava in optimizacija spletne strani za marketinško podjetje
Amir Draganović, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo imeti v današnjem času funkcionalne spletne strani, oblikovane v moderni zasnovi, če želijo ostati konkurenčna. V diplomskem delu je predstavljena izdelava spletne strani za marketinško podjetje Pro Marketing, d. o. o. Spletna stran je izdelana v odprtokodnem sistemu WordPress za upravljanje spletnih vsebin. V prvem delu diplomskega dela so predstavljeni vtičniki uporabljeni na strani, vizualni graditelj strani Elementor in osnovni pristopi k optimizaciji spletne strani. V drugem delu diplomskega dela je opisan postopek priprave diagrama z aplikacijo diagrams.net, načrta z orodjem Adobe XD in spletne strani v odprtokodnem sistemu WordPress. V zaključnem delu je predstavljen proces optimizacije s pomočjo vtičnika Rankmath in prikazana analiza rezultatov s pomočjo orodja Google Analytics. Rezultati analize kažejo, da smo uspešno opravili optimizacijo strani in posledično izboljšali prepoznavnost in prodajo podjetja.
Ključne besede: Wordpress, Elementor, Rank Math, vtičniki, izdelava spletne strani, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 442; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 1.54 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici