| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MERJENJE IN DOLOČANJE PRODUKTIVNOSTI PROIZVODNIH PODJETIJ: PRIMER 20 MN STISKALNICE ALUMINIJA V IMPOL PCP D.O.O.
Rok Črešnar, 2017, magistrsko delo

Opis: Proizvodna podjetja vseskozi vlagajo napore v povečevanje produktivnosti ljudi in proizvodne opreme oz. želijo produktivnost zadržati vsaj na zadovoljivi ravni. Raziskovali smo produktivnost in poslovne procese, ki smo jih za potrebe raziskave preučevali iz tehnološkega vidika in vidika človeškega faktorja oz. dela. Preučevanje koncepta produktivnosti na takšen način, koristi predvsem proizvodnim podjetjem, saj le-ta večino pozornosti namenjajo tehnologiji v proizvodnji ter zaposlenim. Ugotavljamo, da avtorji s tehnološkimi procesi najpogosteje povezujejo tehnologijo, računalniško proizvodnjo in avtomatizacijo. Z delovnimi procesi, ki jih povezujemo s človeškim faktorjem, pa avtorji namenjajo pozornost razporejanju dela, merjenju dela in specializaciji. Poslovne procese je potrebno ob predlogih za izboljšanje produktivnosti pogosto spremeniti. Radikalnost sprememb poslovnih procesov pa rangiramo od tistih najmanj radikalnih, ki so zgolj izboljšanje poslovnega procesa, do bolj radikalnih, kot je preoblikovanje poslovnega procesa, do najradikalnejših prenov poslovnih procesov. Preučevanje produktivnosti, ki temelji na preučevanju tehnološkega in delovnega procesa pokaže, da obstaja mnogo tehnik in metod za merjenje ter posledično izboljšanje produktivnosti, izbrati pa moramo najprimernejše, glede na situacijo. Produktivnost smo merili na 20 MN stiskalnici aluminija v podjetju Impol PCP d.o.o. V raziskavo smo zajeli podatke meritev procesa stiskanja dveh različnih izdelkov, in sicer aluminijastih cevi in palic. Proces stiskanja smo razdelili na različne faze in s pomočjo multiple regresijske analize določili njihov vpliv na skupen čas celotnega transformacijskega procesa. Na temelju dobljenih rezultatov smo pripravili predloge za izboljšanje produktivnosti tehnološkega in delovnega procesa, ter jih povezali z rezultati statistične analize in podatkov o parametrih, ki so nam bili na voljo za izračune. Linearno smo izračunali spremembe v produktivnosti na temelju naših predlogov. Za izboljšanje delovne produktivnosti predlagamo delo čez malico s primerno finančno kompenzacijo, za povečanje tehnološke produktivnosti pa povečanje hitrosti faze počasnega stiskanja na stroju. Ugotavljamo, da imajo lahko celo najenostavnejši predlogi in spremembe procesa linearno velik vpliv na produktivnost in poslovni rezultat podjetja. Učinki študije in raziskave pa se kažejo v boljšem razumevanju koncepta produktivnosti za proizvodna podjetja.
Ključne besede: Produktivnost, poslovni procesi, merjenje produktivnosti, izboljšanje produktivnosti, proizvodna podjetja.
Objavljeno: 24.05.2017; Ogledov: 1189; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

2.
Racionalizacija postopkov izrezovanja pločevine nerjavečih jekel
Daniel Vovk, 2018, diplomsko delo

Opis: Želja po uspehu je to, kar vodi do napredka. Kljub temu da je podjetje uspešno, je vedno potrebno premisliti še o dodatni racionalizaciji proizvodnega postopka ter s tem zmanjšati proizvodne stroške, izboljšati kakovost, delovne razmere ter s tem biti na vrhu konkurence. Potrebno je dobro poznavanje proizvodnih postopkov, da lahko oblikujemo optimalni proizvodni proces. V nalogi sem se posvetil različnim rezalnim postopkom. Preučene so bile prednosti in slabosti teh postopkov. Ker prihaja v podjetju do težav pri razrezu nerjavnega jekla, sem podrobno preučil prej omenjeni material ter načine, kako bi te težave odpravili. Po preučenih prednostih in slabostih različnih rezalnih tehnik ter zahtevah po kakovosti je bilo ugotovljeno, da je za podjetje najbolj primeren nakup novega plazemskega rezalnika. Z novo sodobno tehnologijo bi odpravili veliko težav, ki jih povzroča sedanja plazma. Ker v podjetju režemo tudi nerjavna jekla, plamenski rezalnik ni primeren izbor, medtem ko laser ni primeren zaradi razreza tudi debelejših materialov.
Ključne besede: razrez, plazma, nerjaveče jeklo, laser, plamenski rezalnik, racionalizacija razreza, izboljšanje produktivnosti.
Objavljeno: 03.05.2018; Ogledov: 348; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici