| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zdravstvena nega pacientke z gestacijskim diabetesom
Jelena Volmajer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali gestacijski diabetes, dejavnike tveganja za nastanek bolezni, diagnosticiranje, možne zaplete za pacientko in otroka, načine zdravljenja ter obvladovanja bolezni. Predstavili smo zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre v zvezi z zdravljenjem gestacijskega diabetesa, ki zajema sladkorno dieto, pomen fizične aktivnosti in insulinsko zdravljenje. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri vseh pregledih in preiskavah v zvezi z boleznijo. V empiričnem delu smo s pomočjo študije primera izdelali standardni načrt zdravstvene nege pri pacientki z gestacijskim diabetesom, na podlagi 11 funkcionalnih vzorcev zdravega obnašanja po Marjory Gordon.
Ključne besede: gestacijski diabetes, sladkorna bolezen, medicinska sestra, sladkorna dieta, telesna aktivnost, inzulin.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2182; Prenosov: 452
.pdf Celotno besedilo (413,44 KB)

2.
PSIHOLOŠKA PARADIGMA UVAJANJA INZULINSKE TERAPIJE
Mario Gorenjak, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Pacienti s sladkorno boleznijo, ki potrebujejo inzulinsko zdravljenje doživljajo strah in negotovost, zaradi negativnih vidikov inzulinske terapije kot so: hipoglikemija, strah pred iglami, bolečina ob zbadanju z iglo in dvomi glede doziranja ter časa aplikacije inzulina. V kombinaciji z možnostjo pojava akutnih in kroničnih zapletov, ti dejavniki predstavljajo psihosocialno breme za diabetike. Namen diplomskega dela je bil izpostaviti psihosocialni vidik uvajanja inzulinske terapije, ugotoviti s kakšnimi težavami se srečajo diabetiki, ko jim je prvič predpisana inzulinska terapija in predstaviti vlogo medicinske sestre v procesu uvajanja inzulinske terapije. Metodologija raziskovanja: Metodo deskripcije z analizo domače in tuje literature smo uporabili za teoretični opis sladkorne bolezni, inzulinske terapije in smernic za uvajanje inzulinske terapije z upoštevanjem psihosocialnega vidika. Za empirični del diplomskega dela smo uporabili kvantitativno raziskovanje z metodo anketiranja. Ugotavljali smo, s kakšnimi psihosocialnimi težavami, strahovi in dilemami se soočajo pacienti, ko jim prvič uvedemo inzulin. V čakalnici diabetološke ambulante UKC Maribor smo anketirali 50 pacientov, ki si aplicirajo inzulin. Rezultati: Ugotovili smo, da je bilo 60 % anketiranih ob uvedbi inzulinske terapije splošno prestrašenih in zaskrbljenih, 66 % jih je uvedbo inzulina videlo kot poslabšanje bolezni, 60 % jih je bilo strah hipoglikemije, 100 % jih je ob uvedbi inzulina dobilo dovolj informacij s strani zdravstvenega tima in 58 % anketiranih si najraje aplicira inzulin v prostoru, ki omogoča zasebnost. 96 % anketiranih se zaradi potrebe po inzulinu ne počuti diskriminirano. Sklep: Sladkorna bolezen in inzulinska terapija zahtevata velike spremembe v življenjskem slogu diabetika. Diabetiki si želijo, da bi bilo več pozornosti pri obravnavi namenjeni psihološki podpori. Medicinska sestra pri obravnavi pacienta s sladkorno boleznijo deluje kot vzgojiteljica in pacientov zagovornik, ter upošteva psihosocialno breme sladkorne bolezni in negativne vidike inzulinske terapije. V obravnavi spoštuje pacientovo zasebnost, pravico do samoodločanja in pravico do izbire lastnega življenjskega sloga.
Ključne besede: sladkorna bolezen, inzulin, pacienti, psihosocialni vidik
Objavljeno: 24.09.2015; Ogledov: 766; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

3.
Modeliranje regulacije krvnega sladkorja
Vito Šimonka, 2012, diplomsko delo

Opis: V seminarju obravnavamo modeliranje regulacije krvnega sladkorja. Predstavimo dva modela. Minimalni model zajema koncentraciji glukoze in inzulina v krvni plazmi in aktivnost inzulina v medcelični tekočini. V kompleksnejšem modelu je kot modelna spremenljivka upoštevan tudi glukagon, ki sistemu omogoča vrnitev v stacionarno stanje po kratkotrajnem dvigu ravni glukoze v krvni plazmi. Predstavljene so simulacije različnih stanj, v katerih se lahko nahaja biološki sistem: hiperglikemija, glukozni šok in diabetes. Simuliran je tudi časovni potek koncentracij glukoze, inzulina in drugih modelnih spremenljivk po zaužitju raznih obrokov.
Ključne besede: regulacija glukoze, inzulin, glukagon, glikogen, matematično modeliranje, diabetes
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1142; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

4.
AVTOMATIZIRANA RAČUNALNIŠKA OBDELAVA FOTOGRAFIJ BETA CELIC TREBUŠNE SLINAVKE PRI MIŠIH
Tadej Volgemut, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo želeli razviti program za avtomatizirano računalniško obdelavo fotografij, s pomočjo katerega bo možno opravljati meritve premerov poljubnih izstopajočih oblik in njihovih površin. Program bo hkrati omogočal tudi zaporedno analizo na poljubnem območju fotografije, štetje najdenih oblik v neki liniji ter pregled in izvoz rezultatov in statistik. Program smo testirali na meritvah obstoječe raziskave, kjer so proučevali vpliv izbitega Rab3A gena na izločanje inzulina v beta celicah trebušne slinavke pri miših (Lipovšek s sod., 2013). Magistrsko delo služi kot kontrola predhodno opravljenih meritev, program pa omogoča avtomatizirano obdelavo fotografij tudi v drugih raziskavah. Iz članka izhodiščne raziskave in drugih virov smo povzeli teorijo trebušne slinavke, beta celic in inzulina. Predstavili smo anatomijo trebušne slinavke pri miših in jo na kratko primerjali s slinavko pri ljudeh ter nekaterih drugih vrstah. Opisali smo strukturo beta celice, vlogo inzulina ter predstavili vlogo genov iz družine Rab3. Opisali smo digitalno fotografijo in slikovno točko kot njen osnovni gradnik ter predstavili predvidene algoritme za Gaussovo glajenje, pragovno filtriranje ter detekcijo robov. Implementirali smo računalniško aplikacijo, ki omogoča avtomatično analizo fotografij tkivnih rezin trebušne slinavke in dobljene rezultate primerjali z rezultati izhodiščne raziskave. S to nalogo smo želeli ustvariti rešitev, ki bi raziskovalcem olajšala analiziranje mikroskopiranih vzorcev in preverjanje njihovih meritev.
Ključne besede: trebušna slinavka, beta celica, inzulin, Rab3A, segmentacija, obdelava fotografij, Gaussovo glajenje, pragovno filtriranje, Cannyjev filter
Objavljeno: 13.07.2015; Ogledov: 771; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

5.
Morfološka ocena glukozne in časovne odvisnosti dinamike eksocitotskih granul celic beta Langerhansovih otočkov miši
Tina Osovnikar, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen naše raziskave je bila primerjava ultrastrukturnih značilnosti celic beta Langerhansovega otočka v odvisnosti od trajanja izpostavitve glukozi in različnih koncentracij glukoze. Želeli smo raziskati delovanje celic beta in dogajanja v zvezi z granulami inzulina v veziklih v opisanih razmerah. Pripravili smo tkivne vzorce in jih analizirali s pomočjo svetlobne mikroskopije in transmisijske elektronske mikroskopije (TEM). Dobljene podatke smo statistično ovrednotili. V raziskavi smo potrdili, da so za proučevanje vpliva koncentracije glukoze na celice beta vibratomske rezine, vključene v epoksidno smolo, učinkovitejše od raziskav na koščkih tkiva, vključenih v epoksidno smolo, ker se endokrino tkivo v raztopinah do 12 mM ohranja nepoškodovano vsaj eno uro. Tudi v tkivnih rezinah je eksokrini del po daljšem času poškodovan, tako da bi za raziskave na eksokrinem tkivu opisano metodo bilo potrebno optimizirati z namenom boljšega preživetja celic. V celicah beta nismo opazili jasnih in konsistentnih morfoloških sprememb, razen pri koncentraciji glukoze 12 mM, kjer je bila velikost veziklov in granul po 15 minutah manjša kot po 30 in 60 minutah. V prihodnjih raziskavah priporočamo uporabo večjega števila živali, otočkov in celic, optimizacijo metode za uporabo na acinarnem tkivu in uporabo na zdravem in bolnem tkivu živalskega in človeškega porekla.
Ključne besede: inzulin, vezikel, eksocitoza, Ca2+ kanali, vibratomske rezine
Objavljeno: 08.05.2017; Ogledov: 672; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici