| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
DELAVEC INVALID
Tomaž Kos, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene pravice delovnih invalidov v slovenski zakonodaji. Za lažje razumevanje teh pravic so predstavljeni tudi mednarodni dokumenti, ki so vplivali na obstoječo slovensko zakonodajo. S strani Slovenije so bile podpisane in ratificirane številne mednarodne konvencije, ki imajo velik pomen na položaj delavcev invalidov. Tako so pravice invalidov, pod okriljem prepovedi diskriminacije, urejene v nekaterih temeljnih aktih Organizacije Združenih Narodov in Sveta Evrope. Prepoved diskriminacije in s tem uveljavljanje načela enakih možnosti predstavlja temelj mednarodne ureditve pravic invalidnih delavcev. Zakonodaja Slovenije mora biti usklajena z zakonodajo Evropske skupnosti. Tako ima pomembno vlogo glede urejanja položaja delavcev invalidov tudi Evropska Unija, saj dopolnjuje in izpopolnjuje nacionalne ukrepe, obenem pa s posameznimi ukrepi ustvarja pogoje za nadaljnji napredek.
Ključne besede: delavec invalid, pravice, invalidnost, prepoved diskriminacije, Organizacija združenih narodov, Mednarodna organizacija dela, Svet Evrope, Evropska unija, slovenska zakonodaja
Objavljeno: 05.01.2010; Ogledov: 2064; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (512,89 KB)

3.
PRIČAKOVANJA O REZULTATIH DELA PRI INVALIDIH
Breda Pajnhart, 2011, diplomsko delo

Opis: V začetku dela predstavimo pojem invalida in invalidnosti in proučimo cilje Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI). Opišemo kvotni sistem zaposlovanja invalidov in širšo problematiko invalidnosti v Mercatorju. Z analizo demografskih podatkov invalidov spoznamo njihove glavne značilnosti. S pilotsko raziskavo smo skušali ugotoviti, v kolikšni meri se upoštevajo invalidove omejitve pri delu. Na koncu prikažemo možne sistemske rešitve ter predlagamo strategijo in konkretne aktivnosti za uresničevanje strategije ravnanja z invalidi pri delu. Namen dela je opozoriti na potrebo po sistematičnem delu z invalidi in povečevanju njihovega prispevka v podjetju, saj v nasprotnem primeru večkrat predstavljajo strošek podjetja, kar pripomore k širjenju predsodkov o invalidih in mnenju zaposlenih, da so invalidi zaščitena populacija. Konstruktivno ravnanje z invalidi pri delu izhaja predvsem iz optimizacije ekonomske učinkovitosti podjetja - in ne le iz družbene odgovornosti in zadovoljevanja zakonskih predpisov.
Ključne besede: invalid, invalidnost, kvotni sistem pri zaposlovanju invalidov, ravnanje z invalidi pri delu
Objavljeno: 08.08.2011; Ogledov: 1467; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (440,96 KB)

4.
USTANOVITEV INVALIDSKEGA PODJETJA V PODJETJU UNIOR D.D.
Matic Močenik, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Unior je med največjimi in izvozno najpomembnejšimi slovenskimi podjetji. Podjetje je zavezano k visoki kakovosti, visoki izkoriščenosti svojih zmogljivosti, povečanju produktivnosti . V podjetju Unior je zaposlenih tudi veliko število invalidnih oseb, ki delajo ali so v bolniškem staležu. Tudi invalidne osebe potrebujejo enakopraven položaj v družbi, zato so se v podjetju Unior odločili ustanovitve invalidskega podjetja z namenom, da jim to lahko prinese veliko pozitivnega. Invalidne osebe povzroči invalidnost, zmanjšanje ali izguba delovne zmožnosti za delo na delovnem mestu, na katerega je bila invalidna oseba trajno razporejena pred nastankom teh sprememb. Večanje števila invalidnih oseb v podjetju Unior je glavni razloga za ustanovitev invalidskega podjetja. Invalidska podjetja so podjetja, ki usposabljajo in zaposlujejo invalidi, ki se glede na svojo invalidnost in preostalo delovno zmožnost ter na svoje zdravstveno stanje ne morejo usposabljati in zaposliti pod enakimi pogoji kot drugi invalidi. Vlogo za pridobitev statusa invalidskega podjetja lahko vloži gospodarska družba, ki je registrirana kot družba z omejeno odgovornostjo. Delniška družba ali komanditna delniška družba lahko posluje kot invalidsko podjetje, če med celim poslovnim letom zaposluje in usposablja najmanj 40% invalidov od vseh zaposlenih v družbi. Vlogo za ustanovitev invalidskega podjetja lahko vložijo tudi gospodarske družbe, fizične osebe, društva, združenja in občine, ki želijo ustanoviti gospodarsko družbo, ki bi poslovala kot invalidsko podjetje. Status invalidskega podjetja se lahko tudi odvzame ob neupoštevanju pravil.
Ključne besede: podjetje Unior, invalidne osebe, invalidnost, invalidsko podjetje, ustanovitev invalidskega podjetje, vloga za ustanovitev, status invalidskega podjetja
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 2466; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (819,44 KB)

5.
Pravice zaposlenih v zdravstveni negi s poudarkom na pravicah iz naslova invalidnosti
Simona Križ, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu so opisana kostno mišična obolenja, ki so najpogostejši vzrok za nastanek invalidnosti. Zaposlene v zdravstvene negi želimo seznaniti, kaj je invalidnost, invalid, in zelo pomembno za zaposlene, kaj je delovni invalid. Nadalje je opisana razvrstitev zavarovancev v kategorije invalidnosti in katere pravice izhajajo iz invalidskega zavarovanja. Metodologija raziskovanja. Podatki o pravicah zaposlenih v zdravstveni negi s poudarkom na pravicah iz naslova invalidnosti so dobljeni z uporabo delno strukturiranega vprašalnika in kvantitativno metodo raziskovanja, ki je potekala na štirih oddelkih v UKC Maribor, in sicer na Oddelku za pljučne bolezni, Oddelku za nevrološke bolezni, Oddelku za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo in Oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Zaposleni anketiranci v zdravstveni negi so bili iz negovalnih enot in specialističnih ambulant. Rezultati. V sami raziskavi je sodelovalo 146 žensk in 6 moških, se pravi, da v poklicu zdravstvene nege še vedno prevladujejo ženske. Med anketiranimi zaposlenimi v zdravstveni negi so prevladovale medicinske sestre ali zdravstveni tehniki v negovalni enoti, diplomirane medicinske sestre v negovalni enoti, nato diplomirane medicinske sestre v specialistični ambulanti, medicinske sestre ali zdravstveni tehniki v specialistični ambulanti in bolničarji oziroma negovalci. Pridobili smo tudi podatke iz Oddelka za kadrovsko-pravne zadeve, in sicer prevalenco invalidnosti vseh zaposlenih v UKC Maribor za 5-letno obdobje. Sklep. V magistrskem delu smo ugotovili, da je vzrok za nastanek delovne invalidnosti in bolečin v ledvenem delu hrbtenice povezan z dvigovanjem bremen mase nad 10 kilogramov. Zaposleni v zdravstveni negi se premalo zavedamo problematike mišično-skeletnih obolenj in pričenjamo s preventivnimi ukrepi takrat, ko se ta že pojavijo.
Ključne besede: Kostno-mišična obolenja, invalidnost, invalid, delovni invalid, invalidsko zavarovanje, zaposlitvena rehabilitacija, poklicna rehabilitacija.
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 2308; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (1004,53 KB)

6.
Odnos družbe do invalidov
Martina Skralovnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Invalidnost in invalidi nas dandanes spremljajo že skoraj na vsakem koraku. Invalidi niso samo osebe, ki so na invalidskem vozičku, to so tudi slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, osebe z motnjami v duševnem razvoju,… So skupina, ki poleg žensk spadajo med najbolj diskriminirane ljudi v naši družbi. Posledično se srečujejo s številnimi ovirami pri zaposlitvi, izobraževanju, dostopu do različnih ustanov. Ko bo družba sprejela in razumela invalidne osebe ter njihove potrebe, se bo tudi odnos do njih bistveno spremenil. Namen: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se razlikuje odnos do invalidnih oseb med zaposlenimi na Občini Dravograd, OŠ NT Dravograd in Knjižnici Dravograd. Zanimalo nas je tudi, ali imajo invalidne osebe omogočen dostop do navedenih ustanov. Metode: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je bil anonimen. Raziskavo smo opravili na Občini Dravograd, OŠ NT Dravograd in Knjižnici Dravograd. Vzorec raziskave so predstavljali naključno izbrani zaposleni. Rezultati in diskusije: Podatki, ki smo jih pridobili z raziskavo, kažejo, da se odnos do invalidnih oseb med zaposlenimi bistveno ne razlikuje. Ugotovili smo tudi, da invalidne osebe nimajo omogočenega dostopa do Knjižnice Dravograd in Občine Dravograd, kjer je invalidnim osebam prilagojen samo glavni vhod. OŠ NT Dravograd pa invalidnim osebam v celoti omogoča dostop do ustanove. Omogočen dostop do navedenih ustanov, bi morali imeti vsi ljudje oziroma občani. Vsak ima potrebo, željo in pravico, da bi sam obiskal knjižnico, predvsem pa Občino, kjer se urejajo različne formalne in osebne zadeve. Vendar v našem primeru to invalidnim osebam ni omogočeno.
Ključne besede: Invalidnost, invalidna oseba, odnos družbe, vloga medicinske sestre, diskriminacija.
Objavljeno: 12.06.2012; Ogledov: 2378; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (776,16 KB)

7.
Ovire paraplegika v domačem in javnem okolju
Janez Štern, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen paraplegik, njegova družina, problematika paraplegikov, možni zapleti pri paraplegiji, ovire s katerimi se srečuje in se je srečeval tako v domačem, kot v javnem okolju. Predstavljene so tudi nekatere zakonske ureditve pri odpravljanju ovir in sankcije pri neupoštevanju le teh, predstavljena je vloga patronažne medicinske sestre, Zveza paraplegikov Slovenije ter Društvo paraplegikov severne Štajerske. Metodologija raziskovanja: Namen raziskave je bil ugotoviti s katerimi ovirami se srečujejo paraplegiki v domačem in javnem okolju. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Podatke za raziskovalni del smo pridobili s pomočjo anonimnega vprašalnika, ki je sestavljen iz vprašanj odprtega in zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih trideset paraplegikov iz Maribora in ožje okolice, ki so člani Društva paraplegikov severne Štajerske. Rezultati raziskave: Rezultati so pokazali, da večina anketiranih paraplegikov živi v skupnosti s partnerjem ali družino in največ jih živi v lastni hiši. Večina ima dom prilagojen njihovim potrebam, dobra polovica anketiranih lahko vsakodnevne aktivnosti opravi sama. Dobra tretjina je navedla, da ne potrebujejo nikakršne pomoči, ostali pa potrebujejo pomoč pri čiščenju, dostavi pripomočkov, nakupih, in obisk patronažne medicinske sestre. Doma so jim najpogostejše ovire stopnice, ozka vrata, veliko pa jih je tudi navedlo, da doma nimajo ovir. V javnem okolju so najpogostejša ovira zasedena parkirna mesta namenjena invalidom in neočiščeni pločniki pozimi. Slaba tretjina anketiranih se srečuje tudi s težjo zaposljivostjo. Pri premagovanju ovir jim najbolj pogosto stojijo ob strani svojci in prijatelji, vendar kljub temu bi večina sprejela pomoč prostovoljcev. Najpogostejše zdravstvene težave so uhajanje vode, spazmi in utrudljivost. Sklep: Družba bi morala spremeniti odnos do invalidov, kot so paraplegiki in več pozornosti nameniti pri gradnji javnih stavb in javnih površin, saj bi tako omogočili večjo dostopnost in enakovrednost te skupine ljudi.
Ključne besede: Paraplegija, paraplegik, ovire paraplegikov, problematika paraplegikov, invalidnost.
Objavljeno: 30.05.2013; Ogledov: 1632; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

8.
INVALIDNOST IN ZAPOSLOVANJE
Lucija Dragana Banjac, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti, kdo so invalidne osebe, s katerimi težavami se srečujejo pri zaposlovanju ter kako doživljajo svojo motnjo. Prav tako želimo predstaviti možnosti zaposlovanja invalidnih oseb ter ugodnosti in prednosti, ki jih zaposlovanje prinaša delodajalcem. V nalogi se osredotočamo predvsem na obravnavo oseb s težavami v duševnem zdravju, kjer invalidnost ni vidna na prvi pogled. Na zgoraj omenjena vprašanja odgovarjamo na podlagi skupnih intervjujev, opravljenih z osebami, ki obiskujejo skupine v programu zaposlitvene rehabilitacije.
Ključne besede: invalidnost, duševna motnja, stigmatizacija
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 950; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (789,11 KB)

9.
DOSTOPNI TURIZEM
Špela Žaberl, 2013, diplomsko delo

Opis: V prvem poglavju smo opredelili problem dela diplomskega seminarja. Opredeli smo namen, cilje in postavili osnovne trditve. Zapisali smo predpostavke in omejitve ter predstavili predvidene raziskovalne metode. V drugem poglavju smo predstavili pomen in opredelili pojme destinacijski management, dostopnost destinacije ter dostopno turistično ponudbo v destinaciji. Dotaknili smo se tudi zgodovine dostopnega turizma, vrst posebnih in specifičnih potreb po prilagojeni ponudbi ter organizacij, ki ozaveščanju o dostopnem turizmu. V tretjem poglavju smo predstavili občino Rogaška Slatina kot občino, prijazno invalidom, v povezavi s tradicijo zdraviliškega turizma. Analizirali ponudbo dostopnega turizma v Rogaški Slatini glede na rezultate izvedenega anketiranja. V tem delu smo navedli tudi ugotovitve iz naloge in izdelali priporočila za prihodnje delo. V četrtem poglavju so navedene sklepne ugotovitve.
Ključne besede: Destinacijski management, turistična destinacija, dostopnost, dostopni turizem, invalidnost, osebe s posebnimi potrebami, Rogaška Slatina, »Kraj, prijazen invalidom«.
Objavljeno: 27.11.2013; Ogledov: 2195; Prenosov: 367
.pdf Celotno besedilo (737,55 KB)

10.
PRAVICE INVALIDOV PO SODNI PRAKSI SODIŠČA EU
Brigita Trobentar, 2014, diplomsko delo

Opis: Invalidi predstavljajo v Evropski uniji eno šestino prebivalstva. So največja manjšina na svetu, ki je upravičena do posebnega pravnega varstva. V letu 2006 je Sodišče EU prvič definiralo pojem »invalidnost«. Pred tem je obstajalo mnogo razlag tega pojma, ki pa so se bolj osredotočale na medicinski vidik pojmovanja invalidnosti kot na družbeni vidik. Sodišče EU je navedlo, da je iz zahteve po enotni uporabi prava EU in načela enotnosti ponudilo avtonomno razlago pojma. Diplomska naloga obravnava pravice invalidov, osredotočena je na primere iz sodne prakse Sodišča EU. V uvodu so razloženi osnovni pojmi za lažje razumevanje nadaljnjega obravnavanja problematike in osnovni pravni akti, sprejeti na mednarodni ravni in ravni Evropske unije.
Ključne besede: pravice invalidov, invalidnost, diskriminacija, diskriminacija zaradi invalidnosti, Sodišče EU, sodna praksa
Objavljeno: 02.12.2014; Ogledov: 1187; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (485,40 KB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici