| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Interpolacija signalov anizotropnih magnetnih senzorjev v integriranem vezju dajalnika položaja : magistrsko delo
Kristijan Saklamaev, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava interpolacijo signalov več tipov AMR senzorjev, ki se v današnji industriji uporabljajo v različnih aplikacijah. Senzorji AMR so brezkontaktne naprave, ki zaznavajo in merijo smer magnetnega polja, kar se lahko uporablja za zaznavanje položaja in vrtenja. V magistrskem delu smo podali princip delovanja AMR senzorjev, primerjavo različnih izvedb AMR senzorjev in primerjalno analizo z drugimi vrstami magnetnih senzorjev. Podajamo razlago in primer številnih vplivov na točnost merjenja v funkcionalnem sistemu (odmik, temperatura, histereza, amplituda, ojačenje itd.). Med drugim nas je zanimala predvsem arhitektura in metodologija načrtovanja interpolatorjev v integriranih vezjih, ki procesirajo senzorske signale. Poudarek je bil na obstoječih zasnovah interpolatorjev ter njihovi primerjavi. Delo se zaključi s študijo primera in zasnovo napetostnih referenc, ki predstavlja enega izmed pomembnejših blokov interpolatorja. Na koncu predstavimo vezje napetostne reference s kompenzacijo višjega reda, ki bo manj občutljivo na procesne variacije. Delo se zaključi z razpravo o nadaljnjem razvoju napetostnih referenc, ter povzetkom celotnega dela.
Ključne besede: dajalnik, interpolacija, integrirano vezje, AMR senzor
Objavljeno v DKUM: 25.08.2022; Ogledov: 565; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

2.
3.
Zmanjševanje porabe energije senzorskega vozlišča z interpolacijskimi algoritmi : magistrsko delo
Blaž Brence, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje izdelavo merilnika temperature z algoritmom za varčevanje energije za uporabo v internetu stvari. Izdelava merilnika temelji na algoritmu, ki s pomočjo Newtonove interpolacije predvideva naslednjo izmerjeno temperaturo. Opisan je tudi algoritem na podlagi interpolacije z zlepki, ki ga uporabimo, če temperature ne prikazujemo v realnem času. Cilj je izdelati prototip merilnika, ki je kompakten, učinkovit, cenovno ugoden in ponuja čim daljšo življenjsko dobo baterije. Poleg teoretičnega ozadja in opisa izdelave merilnika je v magistrsko delo vključen še zajeten eksperimentalni del.
Ključne besede: internet stvari, baterija, algoritem, poraba energije, interpolacija
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 1122; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

4.
Algoritem za hidrodinamiko zglajenih delcev v 2D prostoru
Jernej Haložan, 2018, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu obravnavamo algoritem za hidromehaniko zglajenih delcev v 2D prostoru. Algoritem je bil sprva razvit za probleme na področju astrofizike, kasneje pa se je uveljavil kot algoritem za simulacije tekočin. Glavna lastnost algoritma je interpolacija veličin simuliranega fizikalnega pojava s sistemi delcev. S tem se razlikuje od algoritmov, ki simulirajo fizikalne pojave s topološkimi mrežami. Predstavimo teoretično podlago algoritma v 2D prostoru in izvedbo na praktičnem primeru simulacije tekočine v 2D prostoru.
Ključne besede: algoritem, hidrodinamika zglajenih delcev, simulacija tekočin, računalniška simulacija, interpolacija
Objavljeno v DKUM: 21.12.2018; Ogledov: 1559; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Interpolacija v stavbni strukturi
Dario Dogša, 2018, magistrsko delo

Opis: Interpolacija v stavbni strukturi je magistrsko delo, ki zaključuje in dopolnjuje karejsko zazidavo v centru mesta Maribor. Obravnavana lokacija se trenutno izkorišča kot parkini prostor, ki je zamejen na vzhodu s stavbo in dvoriščem Mestne občine Maribor, na severu in zahodu s stanovanjskimi stavbami, medtem ko se južna meja lokacije odpira na Trg generala Maista in stari center mesta. Lokacija ima zelo velik potencial za uspostavitev stanovanjske gradnje saj se v ospredju in ozadju nahajajo parkovne površine, hkrati so tudi v bližini različne storitve - upravne, izobraževalne, gostinske in trgovske. Zasnova projekta vsebuje stanovanjsko dejavnost, ki v parterju prehaja v javni prostor druženja in ustvarja komunikacijo med mestnim utripom in umirjenim dvoriščem. Z arhitekturno podobo se prilagajamo in poudarjamo dodane vsebine centru mesta, ki koketirajo s historicističnim okoljem.
Ključne besede: arhitektura, interpolacija, stanovanjska stavba, bivanje, Maribor
Objavljeno v DKUM: 17.10.2018; Ogledov: 1373; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (92,54 MB)

6.
Interpolacija na lokaciji stavbe na Vojašniški ulici v Mariboru
Špela Cenc, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava arhitekturno interpolacijo na lokaciji stavbe na Vojašniški ulici 23 v Mariboru. Vsebuje zgodovinsko in lokacijsko analizo, kulturno varstveni pogled, referenčne primere in idejni projekt, ki predlaga novo postavitev stanovanjske hiše in poudarek srednjeveškega obzidja, ki se nahaja na lokaciji.
Ključne besede: Interpolacija, arhitektura, Lent, mariborsko obzidje, Vojašniška ulica
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 1105; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

7.
KVATERNIONI V RAČUNALNIŠKI GRAFIKI
Žiga Markuš, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo kvaternionov v računalniški grafiki. Kvaternioni nam omogočajo enostavne rešitve, kjer uporaba matrik postane težavna. Proučujemo njihove prednosti pri zasuku, kjer jih uporabimo za rešitev večih problemov, predvsem pa problema, imenovanega kardanska zapora. Tudi v primeru interpolacije nam kvaternioni ponujajo boljšo rešitev, zato smo obravnavali tudi interpolacijo kvaternionov. V praktičnem delu naloge s pomočjo programskega jezika Java in standarda OpenGL razvijemo aplikacijo, v kateri kvaternione implementiramo in demonstriramo njihovo uporabo v računalniški grafiki.
Ključne besede: kvaternion, matrika, zasuk, interpolacija
Objavljeno v DKUM: 14.07.2015; Ogledov: 2199; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

8.
INTERPOLACIJA NOVE STAVBE V KOMPLEKS RUŠEVIN CERKVE SV. ROKA PRI NOVEM MESTU
Kaja Švab, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Novo mesto je mesto bogate kulturne dediščine. Poleg pomembnih arheoloških najdb se na Dolenjskem znajdemo med marsikaterimi ruševinami, ki jih je za sabo pustilo razdejanje druge svetovne vojne. Idejna zasnova ovrednoti in analizira tako širše območje kot samo cerkev. Izpostavi kvalitete in prednosti ter jo z novim programom osmisli, oživi in ruševine približa meščanom. Izhodišče naloge je bilo, kako s oblikami materiali in funkcijo vzpostaviti odnos med obstoječim in novim, tako da bi dodana substanca ohranila obstoječo. Projektna naloga se ukvarja z vprašanjem, kako povprečno pomembnemu arhitekturnemu spomeniku povrniti zanimanje za njo in kako najbolj smiselno prenoviti objekt, da bo ponovno zaživel in zasijal v svoji nekdanji funkciji – kot družabno središče. Nov objekt je zasnovan kot delno javni objekt, saj zanimanja širše javnosti za cerkev sv. Roka ni veliko in ga pred nadaljnjim propadom lahko reši le zasebni investitor, ki bi z novim javnim programom osmislil novo interpolacijo.
Ključne besede: interpolacija, ruševine, Novo mesto, cerkev, prenova
Objavljeno v DKUM: 07.07.2015; Ogledov: 1529; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (56,92 MB)

9.
DOLOČANJE PARAMETROV NELINEARNIH MODELOV KAPLANOVE TURBINE Z DIFERENČNO EVOLUCIJO
Dalibor Kranjčič, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji sta opisana razvoj in identifikacija novih modelov, namenjenih dvojno nastavljivim turbinam, ki so primerni za uporabo v študijah stabilnosti elektroenergetskega sistema in podan je natančen pregled do sedaj v znanstveni literaturi obravnavnih modelov, namenjenih enojno in dvojno nastavljivim turbinam. Novi modeli so določeni na podlagi t. i. koncepta navideznega odprtja vodilnika (NOV). Po tem konceptu se modeli dvojno nastavljive turbine določijo z razširitvijo modela enojno nastavljive turbine z aproksimacijsko funkcijo, ki opiše funkcijski odnos med odprtjem vodilnika in odprtjem gonilnika. Parametri aproksimacijske funkcije se določijo v postopku identifikacije z dinamičnim modelom, zasnovanim na konceptu NOV, z izkustvenimi metodami, zasnovanimi na algoritmu diferenčne evolucije, s časovnimi poteki, izmerjenimi v normalnih pogojih obratovanja hidroelektrarne in z garancijskimi meritvami turbine. Za strukturo aproksimacijske funkcije so uporabljene različne ploskve, ki se koristijo v računalniško podprtem geometrijskem načrtovanju. Disertacija se osredotoča na naraščajoči razvoj izkustvenih metod, zasnovanih na algoritmu diferenčne evolucije, s katerimi se določajo različne oblike aproksimacijskih funkcij toliko časa, dokler ni dosežena optimalna oblika teh funkcij, ki privede do najboljšega možnega ujemanja med izmerjenimi in izračunanimi časovnimi odzivi.
Ključne besede: hidravlične turbine, modeliranje elektroenergetskega sistema, simulacije elektroenergetskega sistema, optimizacija parametrov, interpolacija, aproksimacija funkcije.
Objavljeno v DKUM: 21.10.2014; Ogledov: 2254; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (30,64 MB)

10.
GEOMETRIJSKE TRANSFORMACIJE V DIGITALNEM VIDEU
Zoran Bencak, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se najprej podrobneje spoznali z geometrijskimi transformacijami v digitalnem videu, datoteˇcnimi formati in kodeki v digitalnem videu. Preuˇcili smo tudi kakšne so funkcionalnosti geometrijskih transformacij v javno dostopnih urejevalnikih videa. Na podlagi teh ugotovitev smo zasnovali lasten urejevalnik videa, katerega smo pozneje uporabili pri praktiˇcnih primerih in preverjanju hipotez.
Ključne besede: digitalni video, geometrijska transformacija, interpolacija, uporabniški vmesnik, urejevalnik videa
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 1556; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

Iskanje izvedeno v 5.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici