| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Validacija metode za določanje Zn(II), Cd(II) in Pb(II) z uporabo internega standarda
Anže Novak, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja delno validacijo metode za določanje Zn(II), Cd(II) in Pb(II) v sledovih z uporabo modifikatorja in internega standarda Bi(III). Za izvajanje elektrokemijskih meritev smo uporabili modificirano delovno elektrodo iz steklastega ogljika z Bi-prevleko (tvorjena in-situ), Ag/AgCl(nasičen KCl) referenčno elektrodo ter platinasto žičko kot pomožno elektrodo. Elektrokemijske meritve smo izvedli s square-wave anodno stripping voltametrijo, kjer smo z namenom izboljšanja natančnosti in točnosti metode ter doseganja širšega linearnega koncentracijskega območja uporabili signal modifikatorja kot signal internega standarda. V okviru delne validacije metode smo določili meje zaznavnosti in meje določljivosti na podlagi razmerij signal/šum, ki sta znašali 3,8 μg/L in 5,7 μg/L za Zn(II), 0,8 μg/L in 2,7 μg/L za Cd(II) ter 0,4 μg/L in 1,2 μg/L za Pb(II). Linearna koncentracijska območja metode smo določili brez in z upoštevanjem signala za interni standard. Ugotovili smo, da metoda z upoštevanjem signala internega standarda v primerjavi z metodo brez upoštevanja le-tega razširi koncentracijsko linearno območje za vse analizirane ione. Točnost smo preverjali z določevanjem koncentracije analitov z uporabo metode večkratnega standardnega dodatka, kjer smo ugotovili, da je metoda z uporabo internega standarda Bi(III) pokazala slabšo točnost za Zn(II) in Cd(II), kot v primerjavi z metodo brez upoštevanja le-tega. Za Pb(II) ion smo opazili obraten trend vpliva internega standarda, saj se je točnost metode z njegovo uporabo izboljšala. Pri preverjanju natančnosti metode smo ugotovili, da je uporaba Bi(III) vplivala na izboljšanje natančnosti za vse tri analite.
Ključne besede: anodna stripping voltametrija, elektroda iz steklastega ogljika, analiza težkih kovin, interni standard
Objavljeno: 09.10.2020; Ogledov: 198; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

2.
Izboljšave procesa razvoja izdelkov narejenih z rotacijskim litjem polimerov
Zlatko Miško, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje proces rotacijskega litja polimerov in prikazuje značilne sestavne elemente pri izdelavi orodij za litje. Glavni problem, ki se pri tem pojavlja, je neurejenost tehnične dokumentacije in pomanjkanje podatkov pri izdelavi orodij. Cilj naloge je bil predstaviti, katere sestavne dele orodij je mogoče poenotiti in jih zajeti v internem standardu, ki ga želi podjetje ROTO d.o.o. uvesti. Na začetku je predstavljeno področje standardizacije in različne vrste orodij za rotacijsko litje. V nadaljevanju je problem razčlenjen na področje izhodišč za konstruiranje in priporočil za gradnjo. Na koncu je podana rešitev ureditve dokumentacije in oblika internega standarda.
Ključne besede: rotacijsko litje, interni standard, orodje za rotacijsko litje, racionalizacija, izdelek
Objavljeno: 25.02.2014; Ogledov: 873; Prenosov: 79
URL Povezava na celotno besedilo

3.
MERITEV PROSTANOIDOV V KRVNI PLAZMI Z METODO GC/MS
Nejc Lisac, 2013, diplomsko delo

Opis: V seminarju obravnavamo biosintezo, kemijsko zgradbo in pomen eikozanoidov v človeškem organizmu. Preučimo metodo priprave vzorca krvne plazme, postopke meritev ter kvalitativne in kvantitativne analize prostanoidov z uporabo plinskega kromatografa in masnega spektrometra. Na podlagi analize masnih spektrov z uporabo internih standardov določimo koncentracijo prisotnih prostanoidov v vzorcu.
Ključne besede: arahidonska kislina, eikozanoidi, prostanoidi, levkotrieni, plinska kromatografija, masna spektrometrija, interni standard
Objavljeno: 31.01.2014; Ogledov: 932; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici