| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 101
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za podporo glasovanju z moduli esp32
Dane Porenta, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana zasnova ter prototipni razvoj glasovalnega sistema, ki omogoča oddajo glasov brez dotika udeleženca glasovanja z namenom zmanjšanja verjetnosti prenosa okužb zaradi fizičnega stika z glasovalno enoto. V nalogi je naslovljena problematika neustrezne in drage informacijske podpore odločitvenim procesom v organizacijah. Predlagana rešitev je cenovno ugodna in enostavna za realizacijo kakor tudi uporabo. Razvitih je bilo več prototipov, izdelani pa sta bili tudi dve delujoči glasovalni enoti, vzpostavljen spletni strežnik, ki je središče celotnega sistema, ter uporabniški vmesnik. Celoten sistem deluje v omrežju LAN z izmenjavo sporočil JSON v realnem času po spletnih vtičnikih (ang. websocket). Opisan je metodološki pristop ter nabor strojne in programske opreme, tj. mikrokrmilnik ESP32 in njegove specifikacije, internet stvari, kiberfizični sistemi in prototipni razvoj. Pred izdelavo glasovalne enote smo na razvitih prototipih testirali različne kombinacije načina oddaje glasu brez dotika z uporabo diode LED, fotoupornika in laserskega modula. Rezultat je izdelan prototipni sistem v omrežju LAN z dvema glasovalnima enotama, strežnikom in uporabniškim vmesnikom. Pri realizaciji je bil uporabljen mikrokrmilnik ESP32 s kontrolnim algoritmom, razvitim v jeziku C++. Ključna novost je razvita funkcija oddaje glasu odločevalca brez fizičnega dotikanja glasovalne enote. Glede na rezultate izvedenih eksperimentov s tipali svetlobe smo se odločili za kombinacijo laserskega modula kot vira ter fotoupornika kot tipala. Omenjena kombinacija predstavlja osnovo brezkontaktnega stikala. Uporabljeni so bili trije laserji, in sicer rdeče, zelene in modre barve. Ko prekinemo laserski žarek, s pomočjo mikrokrmilnika ESP32 zaznamo spremembo na analognem vhodu tipala, kar šteje kot oddan glas. Na glasovalni enoti sta bila kot indikatorja uspešno oddanega glasu uporabljena laserski modul in LED-dioda ustrezne barve. Za vodjo glasovanja je bil razvit tudi uporabniški vmesnik, s katerim vodi glasovanje in spremlja rezultate. Pri razvoju smo uporabili jezike HTML, CSS in JavaScript. Osrednji del administratorskega dela je strežnik Ubuntu, ki uporablja Node.js z razvito strežniško aplikacijo v jeziku JavaScript. Strežnik sprejema sporočila od glasovalnih enot in uporabniškega vmesnika ter omogoča kontrolo izvedbe glasovanja. Za shranjevanje rezultatov je bila uporabljena podatkovna baza Redis.
Ključne besede: internet stvari, spletna vtičnica, JSON, ESP32, glasovanje
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 61; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

2.
Izziv kibernetske varnosti pametnih domov : magistrsko delo
Damijan Smonkar, 2024, magistrsko delo

Opis: Pametni domovi, ki temeljijo na naprednih tehnologijah, v vsakdanje življenje prinašajo udobje in napredek. Različne pametne naprave, ki so v pametnem domu med seboj povezane preko informacijsko-komunikacijskih omrežij, zaradi narave delovanja generirajo obsežne količine podatkov za medsebojno komunikacijo in avtonomno delovanje. Ti podatki, ki potekajo po komunikacijski infrastrukturi, pa so v kibernetskem prostoru izpostavljeni varnostnim tveganjem, zato je razumevanje kibernetskega prostora zaradi kompleksnosti informacijskih sistemov ključno za prepoznavanje kibernetskih tveganj ter zmanjševanje posledic. Namen magistrskega dela, Izziv kibernetske varnosti pametnih domov, je ugotoviti, ali se uporabniki pametnih domov dovolj zavedajo tveganj o morebitnih zlorabah in izpostavljenosti njihove zasebnosti ter kibernetskih groženj pri uporabi pametnih naprav in sistemov, uporabljenih v pametnih domovih, ter kakšna je zakonska regulativa za reševanje ter zmanjševanje posledic kibernetskih groženj. Na začetku magistrskega dela je predstavljen kibernetski prostor, kibernetske grožnje in kriminaliteta, sledi predstavitev tehničnega dela omrežne infrastrukture in pametnih rešitev. V drugem delu naloge so predstavljeni rezultati raziskave.
Ključne besede: pametni domovi, internet stvari (IoT), kibernetska varnost, kibernetski prostor, tveganje zasebnosti, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 20.03.2024; Ogledov: 310; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

3.
Razvoj IIoT vmesnikov za procesno avtomatizacijo : magistrsko delo
Dominik Bajec, 2023, magistrsko delo

Opis: Zaradi naraščajoče potrebe po upravljanju procesov na daljavo in prilagajanju ali spreminjanju obstoječih regulatorjev smo razvili vmesnik IIoT za procesno avtomatizacijo. Vmesnik IIoT je sestavljen iz strojne naprave IIoT, ki jo povežemo s senzorjem in aktuatorjem, in strežnika, s katerim sprejemamo podatke senzorjev in nadzorujemo proces. Vmesnik IIoT je mogoče namestiti v analogne signalne povezave sistema vodenja proizvodnega procesa. Lokalni regulator deluje nemoteno in naprava IIoT ne vpliva na njegovo delovanje. Lokalni regulator in vmesnik IIoT istočasno sprejemata podatke iz senzorja, medtem ko vmesnik IIoT odloča, ali bo z aktuatorjem krmilil lokalni regulator ali oddaljen regulator.
Ključne besede: industrijski internet stvari, protokol MQTT, procesna avtomatizacija, mikrokrmilnik, strežnik
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 376; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

4.
Uporaba Arduino platforme in QR kode v sistemu pametnega doma : diplomsko delo
Miloica Brašanac, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj enostavnega in univerzalnega pametnega sistema, primernega za implementacijo v pametni dom. Pri izdelavi sistema smo uporabili elemente avtomatizacije in daljinskega vodenja, tako da delovanje sistema temelji na uporabi QR kode za upravljanje naprav na daljavo. Pomembne lastnosti tega sistema sta enostavna zgradba in široko področje uporabe. Za izdelavo in praktični prikaz delovanja sistema na eksperimentalni plošči smo potrebovali mikrokrmilnik, rele in ventilator. Kot rezultat smo dobili enostaven in funkcionalen sistem, idealen za nadgradnjo in praktično implementacijo v že obstoječe sisteme v hiši. Z uvedbo tega pametnega sistema si lahko z minimalno opremo in stroški olajšamo marsikatero dejavnost v domu.
Ključne besede: Avtomatizacija, QR koda, Arduino IDE, Mikrokrmilnik ESP 32, Strežnik, Internet stvari
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 258; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

5.
Vpliv mešane resničnosti na poslovanje podjetja
Nastja Demirovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Mešana resničnost je tehnologija, ki združuje fizični in digitalni svet ter ustvarja novo resničnost. Mešana resničnost se vse bolj uporablja v poslovnem svetu in pomembno vpliva na uspešnost poslovanja. Podjetjem omogoča ustvarjanje poglobljenih izkušenj, ki pritegnejo stranke in zaposlene na načine, ki prej niso bili mogoči. Ena od ključnih prednosti je, da izboljša uporabniško izkušnjo. Podjetja strankam lahko zagotavljajo poglobljeno in interaktivno izkušnjo, ki jim omogoča ogled in interakcijo z izdelki ali storitvami na bolj privlačen način. To lahko vodi do povečanega zadovoljstva strank in zvestobe blagovni znamki. Poleg izboljšanja uporabniške izkušnje pomembno vpliva tudi na uspešnost zaposlenih. Z uporabo mešane resničnosti za usposabljanje in razvoj se lahko zaposleni naučijo novih veščin in procesov v poglobljenem in interaktivnem okolju. To vodi do višjih stopenj zadrževanja in izboljšane učinkovitosti. Poleg tega lahko izboljša sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ekipam omogoča, da delajo skupaj v virtualnem okolju, ne glede na njihovo fizično lokacijo. To omogoča večjo prilagodljivost in produktivnost, saj lahko ekipe sodelujejo učinkoviteje in uspešneje. Mešana resničnost je zelo primerna za poslovne procese, ki zahtevajo kombinacijo fizičnih in digitalnih interakcij, kot so oblikovanje izdelkov, prodaja in trženje, usposabljanje in izobraževanje ter sodelovanje na daljavo. Na splošno ima uporaba mešane resničnosti pozitiven vpliv na poslovno uspešnost. Izboljšuje uporabniško izkušnjo, povečuje učinkovitost zaposlenih ter omogoča boljše sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ker se še naprej razvija in postaja bolj dostopna, je verjetno, da bo njen vpliv na poslovno uspešnost le še naraščal.
Ključne besede: Umetna inteligenca, razširjena resničnost, računalništvo v oblaku, upravljanje odnosov s strankami, načrtovanje virov podjetja, internet stvari, ključni kazalnik uspešnosti, mešana resničnost, virtualna resničnost
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 409; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

6.
Pametna počitniška hišica : diplomsko delo
Blaž Bernjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga celovito predstavi proces razvoja programske rešitve za rezervacijo pametnih počitniških hišic. V nalogi temeljito raziskujemo raznolika področja računalništva, vključno s spletnimi aplikacijami, hibridnimi mobilnimi aplikacijami, internetom stvari ter oblačnim računalništvom. Skozi vso nalogo se kot rdeča nit prepleta programski jezik Javascript, ki deluje kot ključno orodje za združevanje teh raznolikih tehnologij v končni izdelek.
Ključne besede: internet stvari, hibridna aplikacija, oblačno računalništvo
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 348; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

7.
Izdelava krmilnega sistema za iontronsko črpalko : magistrsko delo
Ian Bogdan, 2023, magistrsko delo

Opis: Karcinom je velik zdravstveni problem od rojstva človeštva. Trenutno je vodilni vzrok smrti po vsem svetu, saj povzroča skoraj vsako šesto smrt. V zadnjih desetletjih so se pojavile številne revolucionarne metode zdravljenja, ki omogočajo združevanje različnih področij medicine, znanosti in inženiringa. Ena od teh metod je sistem za izvajanje zdravljenja, ki temelji na zasnovi iontronske črpalke. Cilj magistrskega dela je bil razviti sistem za nadzor takšnih črpalk. V delu sta opisana postopek razvoja naprave, ki nastavlja, meri in nadzoruje napetost na simulirani iontronski črpalki, ter namizna programska oprema za nadzor, ki zagotavlja vmesnik med uporabnikom in napravo.
Ključne besede: Internet medicinskih stvari, iontronska črpalka, kontrolni sistemi, optimizacija porabe energije
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 333; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (10,09 MB)

8.
Pregled trenutnih trendov digitalizacije proizvodnje in primerjava s proizvodnjo podjetja smm : diplomsko delo
Aleksander Leon Cvikl, 2023, diplomsko delo

Opis: V tej diplomi so predstavljeni trenutni trendi digitalizacije, najbolj zanimivi za proizvodno industrijo. Diploma je osredotočena na industrijo 4.0, internet stvari, digitalne dvojčke, umetno inteligenco in na koncu še na pametno tovarno, ki je skupek vseh teh digitalnih rešitev. Skupno vsem je optimizacija delovnih procesov celotnega podjetja. Vsaka od teh rešitev ima svoje prednosti, predstavljeni pa so tudi potencialni problemi, na katere lahko naleti podjetje, ko se odloči za digitalizacijo. Slednji se nanašajo predvsem na visoke stroške uvajanja digitalizacije, ki ne zagotavljajo povrnitve investicije. Predstavljeni trendi digitalizacije so aplicirani na podjetje SMM iz Maribora. Predstavljene so prednosti in slabosti le teh na dotičnem podjetju. Podjetje SMM trenutno dosega dober nivo digitalizacije. Ugotovljeno je, da v tem trenutku nadaljnje investicije v digitalizacijo niso potrebne, saj se jim vložena sredstva ne bi povrnila.
Ključne besede: Digitalizacija, industrija 4.0, internet stvari, digitalni dvojček
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 331; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

9.
Implementacija elementov industrije 4.0 v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. in izračun koeficienta OEE : magistrsko delo
Mitja Medved, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo povzema koncept industrije 4.0, predvsem interneta stvari, ter njuno vpeljavo v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. Podrobneje je predstavljena programska oprema DMG Mori Messenger, ki omogoča enostaven pregled nad delom strojev ter samodejni izračun koeficienta izkoriščenosti proizvodne opreme. Na podlagi podatkov, pridobljenih iz proizvodnje, je narejen tudi ročni preračun koeficienta OEE, na podlagi analize trenutnega stanja pa so podani predlogi za izboljšave.
Ključne besede: Industrija 4.0, internet stvari, programska oprema, izkoriščenost proizvodne opreme, predlogi izboljšav
Objavljeno v DKUM: 22.09.2023; Ogledov: 396; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

10.
Nadzorni sistem in zaznava objektov na sliki, zajeti z brezžično kamero : diplomsko delo
Bine Zgaga, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega študijo algoritmov razpoznavanja objektov iz slik, zajetih z brezžično kamero ter razvoj sistema, ki omogoča nadzorovanje in varovanje posesti uporabnika. V uvodnem delu analiziramo obstoječe rešitve z vidika njihovih implementacij, prednosti in slabosti ter izberemo najbolj primerne metode kot osnovo za naše delo. V nadaljevanju predstavimo kamero Raspberry Pi, ki jo bomo uporabili za zajemanje slik, uporabljene algoritme in njihovo delovanje ter implementacijo. Učinkovitost rešitve dokažemo z rezultati razpoznavanja objektov, diplomsko nalogo pa zaključimo s primerjavo učinkovitosti naše rešitve z že obstoječimi.
Ključne besede: razpoznavanje objektov, internet stvari, nadzorni sistemi.
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 249; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

Iskanje izvedeno v 7.43 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici