| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 747
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Use of mobile technologies in tourism : natural health resorts study
Boštjan Brumen, Peter Planinc, Tomi Špindler, Mitja Gorenak, Tanja Lešnik Štuhec, 2020, izvirni znanstveni članek

Opis: Mobile technologies have drastically changed the way people do everyday activities. Tasks previously reserved for desktop environments have moved to mobile devices, and nowadays, half of the internet traffic is stemming from mobile devices. The tourism industry is no exempt from the shift from desktop to mobile. In our research, we check to what extent natural health resorts have adapted and integrated mobile solutions to their websites. We collected data about the friendliness of selected websites using automated online tools and carried out a heuristic evaluation. The results were statistically analyzed and compared. Only roughly half of natural health resorts have optimized their websites for mobile devices. There are no statistically significant differences when comparing purely technical aspects. However, an in-depth heuristic evaluation has shown that some web sites are significantly more mobile-friendly than others and offer better technical conditions for enhanced user experience. Our study is the first technical and contentual evaluation of website mobile devices' friendliness in the natural health resort sector. It warns management, their marketing consultants, and web site developers about the opportunities they are missing by not supporting mobile users sufficiently. Further, it outlines deficiencies and provides suggestions and instructions for optimizing websites to enhance user-friendliness on mobile devices.
Ključne besede: mobile technology, mobile device, mobile Internet, health tourism, spa, natural health resort, web page, evaluation, heuristics
Objavljeno v DKUM: 26.01.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (632,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Uporaba Arduino platforme in QR kode v sistemu pametnega doma : diplomsko delo
Miloica Brašanac, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj enostavnega in univerzalnega pametnega sistema, primernega za implementacijo v pametni dom. Pri izdelavi sistema smo uporabili elemente avtomatizacije in daljinskega vodenja, tako da delovanje sistema temelji na uporabi QR kode za upravljanje naprav na daljavo. Pomembne lastnosti tega sistema sta enostavna zgradba in široko področje uporabe. Za izdelavo in praktični prikaz delovanja sistema na eksperimentalni plošči smo potrebovali mikrokrmilnik, rele in ventilator. Kot rezultat smo dobili enostaven in funkcionalen sistem, idealen za nadgradnjo in praktično implementacijo v že obstoječe sisteme v hiši. Z uvedbo tega pametnega sistema si lahko z minimalno opremo in stroški olajšamo marsikatero dejavnost v domu.
Ključne besede: Avtomatizacija, QR koda, Arduino IDE, Mikrokrmilnik ESP 32, Strežnik, Internet stvari
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 74; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

3.
Vpliv mešane resničnosti na poslovanje podjetja
Nastja Demirovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Mešana resničnost je tehnologija, ki združuje fizični in digitalni svet ter ustvarja novo resničnost. Mešana resničnost se vse bolj uporablja v poslovnem svetu in pomembno vpliva na uspešnost poslovanja. Podjetjem omogoča ustvarjanje poglobljenih izkušenj, ki pritegnejo stranke in zaposlene na načine, ki prej niso bili mogoči. Ena od ključnih prednosti je, da izboljša uporabniško izkušnjo. Podjetja strankam lahko zagotavljajo poglobljeno in interaktivno izkušnjo, ki jim omogoča ogled in interakcijo z izdelki ali storitvami na bolj privlačen način. To lahko vodi do povečanega zadovoljstva strank in zvestobe blagovni znamki. Poleg izboljšanja uporabniške izkušnje pomembno vpliva tudi na uspešnost zaposlenih. Z uporabo mešane resničnosti za usposabljanje in razvoj se lahko zaposleni naučijo novih veščin in procesov v poglobljenem in interaktivnem okolju. To vodi do višjih stopenj zadrževanja in izboljšane učinkovitosti. Poleg tega lahko izboljša sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ekipam omogoča, da delajo skupaj v virtualnem okolju, ne glede na njihovo fizično lokacijo. To omogoča večjo prilagodljivost in produktivnost, saj lahko ekipe sodelujejo učinkoviteje in uspešneje. Mešana resničnost je zelo primerna za poslovne procese, ki zahtevajo kombinacijo fizičnih in digitalnih interakcij, kot so oblikovanje izdelkov, prodaja in trženje, usposabljanje in izobraževanje ter sodelovanje na daljavo. Na splošno ima uporaba mešane resničnosti pozitiven vpliv na poslovno uspešnost. Izboljšuje uporabniško izkušnjo, povečuje učinkovitost zaposlenih ter omogoča boljše sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ker se še naprej razvija in postaja bolj dostopna, je verjetno, da bo njen vpliv na poslovno uspešnost le še naraščal.
Ključne besede: Umetna inteligenca, razširjena resničnost, računalništvo v oblaku, upravljanje odnosov s strankami, načrtovanje virov podjetja, internet stvari, ključni kazalnik uspešnosti, mešana resničnost, virtualna resničnost
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 220; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

4.
Poslovanje brez lastne zaloge - poslovni model dropshipping
Aleksander Breznikar, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo opredeljevali poslovni model dropshipping, preučili njegov izvor, kako je nanj vplival pojav interneta, preučili smo njegove prednosti in slabosti, kako lahko podjetnik ustanovi spletno trgovino, kaj pri tem potrebuje in kakšen je splošni postopek ustanovitve podjetja. Nato smo opisali podjetje Alibaba Group Holding Limited, ki predstavlja eno večjih svetovnih podjetij, usmerjenih v spletno prodajo. Spoznali smo vizijo in misijo podjetja ter pomembne mejnike v zgodovini njegovega delovanja, da smo lahko v empiričnem delu bolje razumeli nekatere ugotovitve. V teoretičnem delu smo poleg poslovnega modela dropshipping raziskali tudi druge poslovne modele, ki temeljijo na poslovanju brez lastne zaloge. V empiričnem delu smo s pomočjo orodja Google Trends raziskali popularnost ključne besede »dropshipping« v spletnem brskalniku Google. Spoznali smo napovedi rasti razširjenosti poslovnega modela dropshipping v prihodnosti. Preučili smo rast sredstev, dobička in prihodkov podjetja Alibaba Group Holding Limited za opazovano obdobje in ugotavljali povezavo med rastjo prihodkov podjetja in večanjem popularnosti ključne besede »dropshipping« po zgoraj omenjenem postopku. Preučevali smo tudi sestavo prihodkov podjetja Alibaba Group Holding Limited.
Ključne besede: dropshipping, poslovanje brez lastne zaloge, podjetništvo, Alibaba Holding Group Limited, internet, analiza podjetja, spletna prodaja
Objavljeno v DKUM: 16.10.2023; Ogledov: 212; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

5.
Pametna počitniška hišica : diplomsko delo
Blaž Bernjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga celovito predstavi proces razvoja programske rešitve za rezervacijo pametnih počitniških hišic. V nalogi temeljito raziskujemo raznolika področja računalništva, vključno s spletnimi aplikacijami, hibridnimi mobilnimi aplikacijami, internetom stvari ter oblačnim računalništvom. Skozi vso nalogo se kot rdeča nit prepleta programski jezik Javascript, ki deluje kot ključno orodje za združevanje teh raznolikih tehnologij v končni izdelek.
Ključne besede: internet stvari, hibridna aplikacija, oblačno računalništvo
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 181; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

6.
Izdelava krmilnega sistema za iontronsko črpalko : magistrsko delo
Ian Bogdan, 2023, magistrsko delo

Opis: Karcinom je velik zdravstveni problem od rojstva človeštva. Trenutno je vodilni vzrok smrti po vsem svetu, saj povzroča skoraj vsako šesto smrt. V zadnjih desetletjih so se pojavile številne revolucionarne metode zdravljenja, ki omogočajo združevanje različnih področij medicine, znanosti in inženiringa. Ena od teh metod je sistem za izvajanje zdravljenja, ki temelji na zasnovi iontronske črpalke. Cilj magistrskega dela je bil razviti sistem za nadzor takšnih črpalk. V delu sta opisana postopek razvoja naprave, ki nastavlja, meri in nadzoruje napetost na simulirani iontronski črpalki, ter namizna programska oprema za nadzor, ki zagotavlja vmesnik med uporabnikom in napravo.
Ključne besede: Internet medicinskih stvari, iontronska črpalka, kontrolni sistemi, optimizacija porabe energije
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 163; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (10,09 MB)

7.
Vzpostavitev spletne trgovine za novo podjetje
Tamara Jovanović, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje glavne vidike spletnega mesta za žensko modo Temi Collection. Prispevek ponuja celovit pregled zgodovine interneta in spletnih strani. Prispevek podrobno opisuje sam proces izdelave in optimizacije strani. Nekatere konkurenčne strani so bile pregledane in analizirane. Poseben del dela je posvečen orodju Wix, s katerim je bila izdelana spletna stran za Temi Collection, pri čemer so podrobno analizirane prednosti in slabosti tega orodja ter njegove glavne funkcionalnosti, ki olajšajo proces oblikovanja in izdelave spletne strani. V raziskavi uporabnikov spletne strani smo analizirali mnenja in vtise uporabnikov o navigaciji, hitrosti nalaganja, estetiki in funkcionalnosti. Rezultati so omogočili oceno zadovoljstva uporabnikov in prepoznavanje možnosti za izboljšave.
Ključne besede: spletna stran, internet, wix, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 10.10.2023; Ogledov: 177; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

8.
Pregled trenutnih trendov digitalizacije proizvodnje in primerjava s proizvodnjo podjetja smm
Aleksander Leon Cvikl, 2023, diplomsko delo

Opis: V tej diplomi so predstavljeni trenutni trendi digitalizacije, najbolj zanimivi za proizvodno industrijo. Diploma je osredotočena na industrijo 4.0, internet stvari, digitalne dvojčke, umetno inteligenco in na koncu še na pametno tovarno, ki je skupek vseh teh digitalnih rešitev. Skupno vsem je optimizacija delovnih procesov celotnega podjetja. Vsaka od teh rešitev ima svoje prednosti, predstavljeni pa so tudi potencialni problemi, na katere lahko naleti podjetje, ko se odloči za digitalizacijo. Slednji se nanašajo predvsem na visoke stroške uvajanja digitalizacije, ki ne zagotavljajo povrnitve investicije. Predstavljeni trendi digitalizacije so aplicirani na podjetje SMM iz Maribora. Predstavljene so prednosti in slabosti le teh na dotičnem podjetju. Podjetje SMM trenutno dosega dober nivo digitalizacije. Ugotovljeno je, da v tem trenutku nadaljnje investicije v digitalizacijo niso potrebne, saj se jim vložena sredstva ne bi povrnila.
Ključne besede: Digitalizacija, industrija 4.0, internet stvari, digitalni dvojček
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 151; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

9.
Memes als multimodale Textsorte: Kontrastive Analyse deutscher und slowenischer Memes auf Reddit : kontrastive Analyse deutscher und slowenischer Memes auf Reddit
Urška Vogrin, 2023, magistrsko delo

Opis: Das Medium Internet ermöglicht nicht nur die schriftliche, sondern auch die visuelle Art der Kommunikation. Wie die Kommunikation verläuft, hängt von der Plattform ab, auf der sie stattfindet. Auf dem Social-News-Aggregator Reddit zum Beispiel können Internet-Memes beobachtet werden, in denen Sprache und Bild miteinander zu verschiedenen Mustern verknüpft sind. Der Begriff Meme ist nicht neu oder spezifisch auf Internet bezogen, denn es wurde das erste Mal Ende der 70er-Jahre von Richard Dawkins konzeptualisiert. Er definierte Memes als Verhalten von Menschen, die nicht von der Genetik beeinflusst werden , sondern von der Kultur, die sie umgibt. Doch heute werden Memes mit Internet-Memes gleichgesetzt und gelten als ein Teil der Kultur, der online übermittelt wird und dadurch an Einfluss gewinnt. Deren Verbreitung erfolgt im Internet sehr schnell und sie werden dabei umgeformt und imitiert, was zu ihrer Reproduktion führt. Im Vordergrund dieser Magisterarbeit stehen ausgewählte deutsche Internet-Memes aus dem Subreddit r/ich_iel und slowenische Internet-Memes des Subreddits r/slovenia. Das Ziel der Arbeit ist herauszufinden, ob in Internet-Memes sich wiederholende Merkmale zu beobachten sind, um festzustellen, ob sie deshalb als eine eigenständige Textsorte klassifiziert werden können. Zuerst haben wir die deutschen und slowenischen Internet-Memes einzeln analysiert, wobei darauf geachtet wurde, wie sie strukturiert sind, ob ihre Struktur durch schon etablierte Internet-Meme-Vorlagen bedingt ist, wie die verwendeten Text- und Bildelemente miteinander verknüpft sind, welche Textfunktionen erfüllt werden und wie die r/ich_iel- und r/slovenia¬Nutzer auf die jeweiligen Internet-Memes reagieren. Zu den Ergebnissen sind wir mithilfe der durchgeführten kontrastiven Analyse der deutschen und slowenischen Internet-Memes gekommen. Es stellt sich heraus, dass in den behandelten Internet-Memes bestimmte sich wiederholende Merkmale beobachtet werden können, wie zum Beispiel die Befolgung der gleichen räumlich-syntaktischen, informationsbezogenen und rhetorisch-semantischen Muster. In der Mehrheit der behandelten Internet-Memes wird die Textfunktion des Meinungsausdrucks erfüllt, was unsere Annahme bekräftigt, dass Internet-Memes als eine eigenständige Textsorte angesehen werden können.
Ključne besede: Internet-Meme, Textsorte, Bildlinguistik, Textfunktion, Textlinguistik, kontrastive Analyse, Reddit
Objavljeno v DKUM: 29.09.2023; Ogledov: 230; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)

10.
IoT and satellite sensor data integration for assessment of environmental variables: a case study on NO2
Jernej Cukjati, Domen Mongus, Krista Rizman Žalik, Borut Žalik, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper introduces a novel approach to increase the spatiotemporal resolution of an arbitrary environmental variable. This is achieved by utilizing machine learning algorithms to construct a satellite-like image at any given time moment, based on the measurements from IoT sensors. The target variables are calculated by an ensemble of regression models. The observed area is gridded, and partitioned into Voronoi cells based on the IoT sensors, whose measurements are available at the considered time. The pixels in each cell have a separate regression model, and take into account the measurements of the central and neighboring IoT sensors. The proposed approach was used to assess NO2 data, which were obtained from the Sentinel-5 Precursor satellite and IoT ground sensors. The approach was tested with three different machine learning algorithms: 1-nearest neighbor, linear regression and a feed-forward neural network. The highest accuracy yield was from the prediction models built with the feed-forward neural network, with an RMSE of 15.49 ×10−6 mol/m2.
Ključne besede: Internet of Things, IoT, remote sensing, sensor integration, machine learning, ensemble method
Objavljeno v DKUM: 22.09.2023; Ogledov: 268; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici