| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ANALIZA NAJGOSPODARNEJŠE UPORABE ZEMLJIŠČA ZA OCENO UPRAVIČENOSTI NAKUPA ZEMLJIŠČA
Mateja Goljat, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opredeljen pojem analize najgospodarnejše uporabe zemljišča in predstavljena metodologija izračuna po načelu najgospodarnejše uporabe za ugotavljanje najvišje vrednosti zemljišča. Opisane so pravne podlage za graditev objektov in metode evalvacije, v sklopu katerih so podrobneje predstavljene dinamične metode, kot osnova za presojanje upravičenosti investicij. Nepremičnine predstavljajo obliko investicije od katere pričakujemo koristi. Vsa podana teoretična izhodišča so predstavljena na praktičnem primeru stavbnega zemljišča v Mariboru.
Ključne besede: analiza najgospodarnejše uporabe, investicija, nepremičnine, gradnja objektov za trg, metode evalvacije, statične metode evalvacije, dinamične metode evalvacije, neto sedanja vrednost, interna stopnja donosa, analiza donosnosti, analiza občutljivosti
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 4252; Prenosov: 722
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)

3.
Razvoj modela za ocenjevanje investicij v novogradnjo hleva za krave molznice
Simon Čretnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je razvoj modela v tabelaričnem generatorju Microsoft Excel, ki bo omogočal izračunavanje ekonomske upravičenosti v gradnjo ali adaptacijo hleva za krave molznice po različnih scenarijih. Model izračunava ISD (interno stopnjo donosnosti) in NSV (neto sedanja vrednost) . Model smo preizkusili na vzorčni kmetiji. Predvideli smo štiri različne scenarije, od zelo optimističnega do zelo pesimističnega. Po prvih dveh scenarijih bi bila investicija upravičena, po drugih dveh pa ne, kar pomeni da smo lahko določili pogoje oziroma parametre v katerih bi bila investicija še upravičena.
Ključne besede: investicije, hlev, molznice, (NSV) neto sedanja vrednost, (ISD) interna stopnja donosnosti
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 3632; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

4.
INTERNA KOMUNIKACIJA V PODJETJU X
Anita Brovč, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali komunikacijo, natančneje interno komunikacijo v podjetju X. Osnovna namena diplomskega dela sta bila opredelitev teoretičnih pojmov komuniciranja in predstavitev interne komunikacije v podjetju. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, teoretični in praktični del. V teoretičnem delu podrobneje opišemo proces komunikacije, načine komuniciranja, motnje pri komuniciranju in reševanje konfliktov ter vodenje in motiviranje. V praktičnem delu pa predstavimo ugotovitve ankete, ki smo jo izvedli v podjetju X na temo interna komunikacija. Za dobro komunikacijo na delovnem mestu je pomembno, da priznavamo drugim njihovo drugačnost. Vsi ljudje smo drugačni. Naše današnje mišljenje oblikujejo naše pretekle izkušnje in naše znanje, zato smo si v svojih dojemanjih različni. Kar najpomembneje pa je, da imamo vsi iz svojega vidika prav. V anketi smo postavili 17 vprašanj. Ugotovili smo, da se zaposleni med seboj zelo dobro razumejo. Odnosi so prijazni, strokovni in razumevajoči. Zaposleni gojijo veliko pripadnost podjetju. Svojemu vodstvu zaupajo, večinoma menijo, da jih vodstvo ceni, a vendar se občuti tudi kanček dvoma. Motivacijski dejavniki, ki jih podjetje trenutno uporablja, ne dosegajo želja zaposlenih. Za vsakodnevno medsebojno komunikacijo pretežno uporabljajo telefon in elektronsko pošto. Ti dve sredstvi sta v današnjem času najpogostejši. Kljub temu pa si zaposleni želijo več osebnih stikov v obliki srečanj. Če so druženja neformalne narave, so ljudje bolj sproščeni, lažje vzpostavljajo osebne stike in poznanstva. Vse to pa seveda lahko tudi pozitivno vpliva na interno komunikacijo. Zaposleni menijo, da so dovolj seznanjeni z dogajanjem v podjetju. Želijo si le več informacij o novostih in spremembah o poslovanju in odločitvah podjetja, kar pa nas ne čudi, glede na to, da smo v času gospodarske krize in vse skrbi za svojo prihodnost.
Ključne besede: komunikacija, interna komunikacija, motiviranje, vodenje
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 3594; Prenosov: 674
.pdf Celotno besedilo (885,77 KB)

5.
GRANULACIJA V ZRAČNEM TOKU - ANALIZE OBRATOVANJA IN VARNOSTI
Marta Melin, 2010, diplomsko delo

Opis: V podjetju je bila izvedena rekonstrukcija procesa granulacije, ki je vključevala zamenjavo obstoječe granulacijske opreme z novejšo in obnovo prostora v skladu z obstoječo zakonodajo. Razlog za rekonstrukcijo je bila dotrajana granulacijska naprava, s katero je bilo vse težje zadostiti novejšim varnostnim predpisom in standardom, vodenje je bilo ročno, pogosto je prihajalo do izpadov proizvodnje. V diplomskem delu je izvedena ocena spremembe proizvodnega procesa priprave suhega granulata s tehnologijo vrtinčnoslojne granulacije po zamenjavi dotrajanje opreme s sodobnejšo. Podana je primerjava opreme, delovnih postopkov, procesnih parametrov, tehničnih karakteristik in postopkov validacije. Izvedena je študija varnosti in obratovanja z uporabo interne metodologije podjetja in metode HAZOP. Primerjana je protieksplozijska zaščita. Rezultati primerjalnih analiz kažejo veliko prednost nove opreme, ki omogoča računalniško vodenje procesa granulacije pri nadzorovanih tehnoloških pogojih in s tem doseganje stabilne kvalitete produkta. Proizvodni časi so krajši, čiščenje opreme enostavnejše, poraba vode manjša. Študije varnosti in obratovanja kažejo, da so fizične in psihične obremenitve delavcev na novi opremi bistveno manjše, prav tako so manjši požarno-eksplozijska ogroženost in vplivi na okolje. Polkvantitativna analiza tveganj kaže, da so tveganja obratovalnih problemov in varnosti zmanjšana na polovico.
Ključne besede: granuliranje, vrtinčnoslojna granulacija, varnost in zdravje pri delu, tveganje, interna metodologija za izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja, HAZOP, validacija, protieksplozijska zaščita
Objavljeno: 09.09.2010; Ogledov: 2566; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

6.
KONSTRUKCIJSKA IN TEHNOLOŠKA PREUREDITEV SKLADIŠČENJA ALUMINIJASTIH KOLUTOV
Iztok Stopeinig, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje potek razvoja nove konstrukcije namenjene skladiščenju aluminijastih kolutov. Razvoj regalov zajema ustrezno skladiščno opremo, iskanje optimalne postavitve regalov, preračun nosilnosti, izbor materialov, dimenzioniranje in končno postavitev. Diplomsko delo obsega teorije sistemov interne logistike, teorije analiz po metodi končnih elementov ter uveljavitev teh teorij v praksi. Na podlagi rezultatov so predstavljeni predlogi o obliki in izgledu regalov ter njihova postavitev. Regali so namenjeni podjetju Impol, d.o.o., za katerega je projekt izvedel Metalprim, d.o.o.
Ključne besede: optimizacija, interna logistika, statični preračun, napetostna analiza, aluminij, skladiščenje
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 1689; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

7.
8.
Analiza investicije v obrat za predelavo perutnine
Jasmina Pušnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je bil proučiti ekonomsko upravičenost gradnje klavnice za predelavo perutnine na vzorčni kmetiji. Za pomoč smo v Excelu razvili tehnološko-simulacijski model za ocenjevanje investicije. Model izračunava neto sedanjo vrednost (NSV) in interno stopnjo donosnosti (ISD). Predvideli smo pet različnih scenarijev glede na prodajno ceno očiščenih in pakiranih piščancev (1,89 €, 3,00 €, 3,50 €, 4,19 €, 4,50 €). Hipotezo lahko delno potrdimo. V prvem scenariju, pri najnižji ceni perutnine 1,89 € na kilogram, investicija v predelavo perutnine ni upravičena. V ostalih štirih scenarijih pa je investicija upravičena.
Ključne besede: investicija, dopolnilna dejavnost, tehnološko-simulacijski model, neto sedanja vrednost, interna stopnja donosnosti
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1288; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (167,17 KB)

9.
POVEZANOST INTERNE MARKETINŠKE NARAVNANOSTI IN ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH
Anja Geissler, 2012, magistrsko delo

Opis: Pričujoče magistrsko delo je sestavljeno iz treh delov. Prvi (1) uvodni del zajema klasično sestavo poglavij. V njem je opredeljeno področje in opis problema, zastavljeni so namen, cilji in osnovne trditve naloge. V tem delu so predstavljeni zaposleni na splošno in nujnost, da postane njihovo zadovoljstvo kategorija, ki je enakovredna zadovoljstvu porabnikov, delničarjev in drugih vlagateljev ter s tem del vizije vsakega podjetja. To pomeni, da si mora vodstvo podjetja prizadevati ne le za eksterno marketinško naravnanost temveč tudi za interno ter nenehno preverjati zadovoljstvo svojih internih odjemalcev-zaposlenih. Namen magistrske naloge je ugotoviti povezanost med tema dvema kategorijama. Drugi del (2. in 3. poglavje) je namenjen proučevanju teoretičnih dognanj s področja internega marketinga in zadovoljstva zaposlenih. Uporabljena je metoda deskripcije, in sicer pri predstavitvi obstoječih modelov merjenja, ter metoda kompilacije, saj bomo do ugotovitev prišli tudi tako, da bomo povzemali spoznanja, stališča in rezultate drugih avtorjev. Tretji del (4.poglavje) je namenjen aplikativni raziskavi. Najprej smo predstavili Tovarno olja Gea, d.d. iz Slovenske Bistrice, opisali metode zbiranja in obdelave podatkov in vzorec. Izvedli smo metodologijo raziskave zadovoljstva zaposlenih in interne marketinške naravnanosti. V četrtem delu (5.poglavje) smo povzeli empirične rezultate obeh raziskav ter preverili hipoteze. V zadnjem, petem delu (6.poglavje) povzemamo sklepne ugotovitve in ključne predloge. Ta del je pretežno deskriptivne narave. V njem smo še enkrat na kratko strnili misli, zapisane v predhodnih poglavjih magistrskega dela.
Ključne besede: interni marketing, interna marketinška naravnanost, zaposleni-interni odjemalec, zadovoljstvo pri delu, motivacija
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 877; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

10.
OPTIMIZACIJA PRIPRAVNO ZAKLJUČNIH ČASOV V PODJETJU LTH CASTINGS D.O.O.
Anton Pintar, 2013, diplomsko delo

Opis: Za konkurenčnost podjetja je zaradi čedalje hitrejšega naraščanja raznolikosti proizvodov in krajšanja dolžine serij skrajšanje pripravno zaključnih časov na strojih (SMED) ključnega pomena. Podjetje lahko le s svojo fleksibilnostjo zadovolji potrebe kupcev, kar pa lahko zagotovi le s kratkimi pripravno zaključnimi časi. V diplomski nalogi predstavljamo problem predolgih pripravno zaključnih časov v primeru livarne v podjetju LTH Castings, d. o. o., in možnost reševanja problema z metodo SMED. Kot primer smo analizirali skrajšanje pripravno zaključnih časov pri menjavi serije na tlačnem stroju v tlačni livarni. Rezultati analize so uporabni v večini primerov v naši proizvodnji.
Ključne besede: tlačna livarna, pripravno zaključni čas, metoda SMED, interna opravila in eksterna opravila.
Objavljeno: 04.07.2013; Ogledov: 1670; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici