| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Urbani center za osebe z demenco v Slovenj Gradcu : magistrsko delo
Grega Pečolar, 2020, magistrsko delo

Opis: Demenca predstavlja eno izmed najhitreje rastočih bolezni, ki močno posega v vsakdan vedno večjega števila ljudi širom sveta. V magistrskem delu smo poskušali preko socialnega aspekta, ki je osnova snovanja okolja primernega za osebe z demenco, nagovoriti laično kot tudi strokovno javnost. Vodilo arhitekturne zasnove centra za osebe z demenco je oseba z zmanjšanimi kognitivnimi sposobnostmi, okrog katere se predpostavi prostor, ki ponuja vse mehanizme spodbujanja in ohranjanja človeškega dostojanstva. Na ta izjemno kompleksen družbeni problem smo podali enostaven in jasen koncept rešitve, ki zajema podrobno analitično raziskavo, na podlagi katere smo zasnovali arhitekturno urbanistično idejo. Na primeru manjšega mesta kot je Slovenj Gradec smo s pomočjo prostorskih analiz in specifične morfologije prostora predlagano arhitekturno rešitev umestili v urbano mestno tkivo v posredno bližino mestnega jedra. V delu so predstavljeni tudi parametri načrtovanja, ki se kažejo na vseh področjih urejanja prostora in zajemajo zasebne, poljavne in javne prostore. Vsi prostori so razgibani, odprti, smiselno povezani in umeščeni v prostor kot celota, kar daje funkcionalnost celotni zasnovi centra za osebe z demenco.
Ključne besede: arhitektura, demenca, mestno tkivo, urbanizem, interier, družba
Objavljeno v DKUM: 07.10.2020; Ogledov: 1338; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (83,95 MB)

2.
GT 22: KREATIVNA PRENOVA OBJEKTA
Nastja Utroša, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je podana arhitekturna in tudi teoretična rešitev prostora GT22 na Glavnem trgu 22 v Maiboru. V rešitev je vključena galerija, bistro, coworking in terasa. Rešitev je nastala na podlagi analiz tovrstnih umetnostnih združenj v Sloveniji in tujini.
Ključne besede: GT22, Maribor, arhitektura, interier, umetnost, kuhinja, terasa, povezanost, enota
Objavljeno v DKUM: 25.09.2018; Ogledov: 984; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (8,02 MB)

3.
Prenova zapuščenega objekta na Orožnovi 7
Žiga Judar, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena idejna zasnova študentskega centra, ki ponuja bivalne prostore ter različne dejavnosti za potrebe študentov. Projektna naloga je sestavljena iz analize, ki zajema obstoječ objekt ter okolico, v kateri je pozicioniran grafični prikaz obstoječega stanja in nove zasnove objekta.
Ključne besede: prenova, Orožnova 7, arhitektura, interier, ploščad, Maribor
Objavljeno v DKUM: 25.09.2018; Ogledov: 914; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

4.
Idejna zasnova arhitekture in interierja turističnih kontejnerskih bivalnih enot
Rene Blažič, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava zasnovo arhitekture in interierja turističnih kontejnerskih bivalnih enot. Uvodoma je predstavljena gradnja z ladijskimi kontejnerji, krajši zgodovinski pregled ladijskih kontejnerjev in kontejnerska arhitektura. V drugem delu je predstavljena lokacija ter zasnova arhitekture in interierja turističnih objektov, ki smo jih zasnovali s pomočjo teorije iz prvega dela.
Ključne besede: Kontejnerska gradnja, turizem, interier, arhitektura
Objavljeno v DKUM: 24.09.2018; Ogledov: 1158; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (21,00 MB)

5.
Zasnova poslovnega objekta za sodelanje na Tkalskem prehodu
Valentina Polič, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava tipologijo poslovnega objekta z večnamenskimi prostori in okoljem, pri katerem prevladuje skupno delo. Objekt se nahaja v starem mestnem jedru mesta Maribor. V prvem delu projektne naloge so opisane lastnosti pisarniški prostorov in prostorov za skupno delo, načini ustvarjanja okolja, ki spodbuja delovni proces ter zahteve, ki omogočajo primeren in varen način uporabe prostorov. V okviru naloge analiziramo referenčne primere, problematiko starega mestnega jedra ter izbrano območje. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev.
Ključne besede: arhitektura, interier, sodelanje, poslovni objekt, staro mestno jedro, Maribor
Objavljeno v DKUM: 14.09.2017; Ogledov: 1275; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (87,36 MB)

6.
Slovenski ornament v interierju - Zasnova kavarne ob Slovenskem ljudskem gledališču Celje : projektna naloga univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje
Ana Žugelj, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet raziskave diplomskega dela je obravnava slovenskega ornamenta, njegova pojavnost v oblikovanju in aplikacija v prostoru. Z analizo obstoječega stanja in z željo po ustrezni uporabi ornamenta v prostoru je predstavljena idejna zasnova kavarne ob Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Gledališka in dekorativna umetnost tako soustvarita ambient nove mestne kavarne.
Ključne besede: interier, slovenski ornament, notranje oblikovanje, grafična podoba, kavarna
Objavljeno v DKUM: 26.09.2016; Ogledov: 1569; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (47,79 MB)

7.
VIDIKI GRADNJE NA KLANCU: ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA ENODRUŽINSKE HIŠE NA KOROŠKEM
Katarina Kresnik, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga se nanaša na zasnovo arhitekture in interierja enodružinske hiše na klancu. V projektni nalogi je v prvem - teoretičnem delu opisana tradicionalna koroška hiša, primerjava gradnje objektov na klancu in na ravnem terenu, ter različni tipi gradnje na klancu. Eden izmed njih je gradnja na terenu, kateri je tudi uporabljen pri projektu. V drugem delu pa se zbrano gradivo in znanje prenese na zasnovo hiše.
Ključne besede: enodružinska hiša, klanec, arhitektura, interier, Koroška
Objavljeno v DKUM: 02.09.2016; Ogledov: 1787; Prenosov: 348
.pdf Celotno besedilo (24,92 MB)

8.
Idejna zasnova arhitekture in interierja hiše dvojčka
Leon Novak, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava tipologijo dvojček kot priljubljeno obliko stanovanjske gradnje, značilnosti, njegove prednosti in slabosti. Podaja referenčne primere dvojčkov, njihovih interierjev ter opredeljuje izhodišča trajnosti, ki so pomembna pri načrtovanju dvojčkov. V okviru naloge analiziramo območje in predstvimo idejno zasnovo dvojčka, s katero želimo dokazati trajnost, ekonomičnost, estetiko in kvaliteto tovrstne tipologije.
Ključne besede: arhitektura, dvojček, interier, stanovanjska gradnja
Objavljeno v DKUM: 01.09.2016; Ogledov: 1716; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (49,74 MB)

9.
Predelna stena skozi čas: zasnova minimalistične predelne stene
Renata Damijan, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava umetnostnozgodovinski pregled razvoja predelnih sten Daljnega vzhoda ter njihov vpliv na razvoj predelnih sten na Zahodu. Osrednji del naloge je namenjen zasnovi mobilne in fleksibilne minimalistične predelne stene, pohištvenega elementa, ki uporabnikom sodobnih interierjev omogoča hitro in enostavno preoblikovanje prostora. Ključne značilnosti minimalizma, kot so čiste linije, enostavne geometrijske oblike, preproste forme brez okrasja, skrbno načrtovani detajli, in prostor, ki ga zapolnjuje praznina, se tako zrcalijo skozi inovativno obliko osnovnih gradnikov in lahke skeletne konstrukcije zasnove predelne stene, ki uporabniku omogoča različne konfiguracije prostora. Modularna zasnova skupaj z obnovljivimi viri izpolnjuje zahteve trajnostno naravnanih izdelkov.
Ključne besede: oblikovanje, minimalizem, predelna stena, interier
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1248; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

10.
Enodružinska hiša: zasnova objekta, interierja in okolice
Ajda Rampre, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi sem zasnovala nov sodoben objekt. V prvi fazi naloge sem izbrala območje, nato pa sem v sodelovanju z lastniki poskušala oblikovati stavbo, ki zadostuje njihovim potrebam, hkrati pa izkorišča potenciale izbranega območja. Teoretičen del naloge v glavnem analizira prostorske značilnosti ter umestitev projekta v ožji in širši prostor, tukaj so predstavljena tudi moja oblikovna izhodišča in funkcionalnost novega objekta, glede na prostor v katerega je umeščen. V projektnem delu naloge pa sem poskušala prenesti vsa spoznanja, analize prvega teoretičnega dela, v oblikovanje oz. zasnovo novega objekta.
Ključne besede: arhitektura, interier, okolica, enodružinska hiša
Objavljeno v DKUM: 18.02.2016; Ogledov: 1227; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (12,82 MB)

Iskanje izvedeno v 1.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici