| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza strukturnih sprememb narodnega gospodarstva na primeru Danske in Nizozemske : diplomsko delo
Andreja Kandolf, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo o strukturnih spremembah narodnega gospodarstva zajema kvantitativno medsektorsko analizo na primeru Nizozemske in Danske. Izhodišče analize predstavljajo input-output tabele za leta 1995, 2000, 2002 in 2004, ki smo jih agregirali na 23 sektorjev. S pomočjo računalniškega programa Matlab smo nato določili ključne sektorje, ki imajo najintenzivnejše proizvodno-multiplikacijske učinke na narodno gospodarstvo, v naslednjem delu pa analizirali vpliv povečanja uvoznih cen enega izmed inp
Ključne besede: narodno gospodarstvo, Danska, Nizozemska, ekonomska politika, cene, ekonomski razvoj, input-output, ekonometrija, kvantitativna analiza
Objavljeno: 06.02.2009; Ogledov: 1900; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (707,27 KB)

2.
O PROBLEH UJEMANJA POVPRAŠEVANJA IN PONUDBE
Jernej Kokošinc, 2010, diplomsko delo

Opis: Mikroekonomija se ukvarja z analizo posameznih ekonomskih objektov, makroekonomija pa z delovanjem ekonomije kot celote. Pri prvi se s problemi ujemanja srečujemo pri tržnem mehanizmu, ko določamo ravnotežno ceno, pri drugi pa pri sektorski analizi, ko analiziramo celotno strukturo gospodarstva. V obeh primerih si pomagamo z linearno algebro, ki nam omogoči pregledno in natančno reševanje problema.
Ključne besede: povpraševanje, ponudba, ravnotežna cena in količina, input-output tabelA
Objavljeno: 06.02.2018; Ogledov: 424; Prenosov: 24
.doc Datoteka (1,60 MB)

3.
EMPIRIČNA OCENA VPLIVA CEN ENERGENTOV NA INFLACIJO V SLOVENIJI
Jernej Mencinger, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času večina gospodarstev za normalno delovanje potrebuje različne energente, kar postavlja energente v privilegiran poloţaj v celotnem gospodarstvu. Slovenija, kot majhno odprto gospodarstvo, je odvisna od uvoza energentov. Cena energentov je eksogeno določena in vpliva na inflacijsko stopnjo v drţavi. Raziskali smo inflacijski vpliv teh cen v Sloveniji v obdobju od 1995 do 2010. Uporabili smo VAR model in input-output analizo cen. Iz rezultatov empiričnega dela je razvidno, da 10 % povečanje cen energentov prispeva k povišanju inflacijske stopnje za pribliţno 0,9 odstotne točke. Kot smo pričakovali, so rezultati obeh metod pokazali podoben vpliv.
Ključne besede: Ključne besede: inflacija, energetska odvisnost, VAR model, input-output analiza.
Objavljeno: 16.01.2012; Ogledov: 1328; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

4.
5.
6.
Input-output modelling with decomposed neuro-fuzzy ARX model
Marjan Golob, Boris Tovornik, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents a new neuro-fuzzy system based model, which is useful for the modelling of nonlinear dynamic systems. The new proposed model constitutes a soft computing method, namely, reasoning with a fuzzy inference system (FIS) and an optimisation by the neural-network learning algorithm. A structure, named the decomposed neuro-fuzzy ARX model is proposed. This structure is based on decomposition of the FIS. An evolution of a learning algorithm for the decomposed fuzzy model is suggested. A comparative study of dynamic system identification using conventional FIS models and the proposed neuro-fuzzy ARX model is presented for Box-Jenkins data set.
Ključne besede: input-output modelling, fuzzy ARX model, neuro-fuzzy system
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 957; Prenosov: 68
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
9.
PRIMERI UPORABE MATRIK V EKONOMIJI
Tea Markotić, 2014, diplomsko delo

Opis: Če dobro pomislimo, nas matematika spremlja že od malih nog. Začne se s štetjem bombonov, nadaljuje se s spoznavanjem osnovnih matematičnih operacij, s težavami s poštevanko števila 7, kaj kmalu pa postane kompleksna in nas popelje k odvodom, integralom, verjetnosti in matrikam. Po drugi strani pa je pomemben del našega življenja tudi ekonomija. S prvim šparovčkom se srečamo z varčevanjem, s prihranki na računu s primerjanjem naših prihodkov in odhodkov, s spremljanjem gospodarskih dogajanj pa z ekonomijo na ravni države. Zato ne preseneča, da sta matematika in ekonomija v nenehnem medsebojnem razmerju. V svojem diplomskem seminarju bom predstavila osnovne operacije z matrikami, nato pa se bom osredotočila na uporabo matrik v ekonomiji. Podrobneje bom opisala tri načine uporabe matrik v ekonomskih procesih: input-output analizo, markovske verige in linearno programiranje.
Ključne besede: matrike, input-output analiza, markovske verige, linearno programiranje
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 957; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (864,08 KB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici