| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Globalna tržna usmerjenost in inovativnost kot dejavnika uspešnosti slovenskih podjetij
Milan Jurše, Polona Tominc, Damijan Prosenak, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku analiziramo značilnosti poslovanja slovenskih podjetij. Izbrali smo sistem dejavnikov, ki naj bi pripomogli k dolgoročnejši uspešnosti podjetij ob upoštevanju interesov širše družbe. Ti dejavniki so: globalna in tržna usmerjenost, inovativnost, proaktivnost, ambicioznost, zadovoljevanje interesov udeležencev podjetja in dolgoročna usmerjenost. Z anketo smo preverili povezavo teh dejavnikov z uspešnostjo, merjeno z dodano vrednostjo na zaposlenega v anketiranih podjetjih. Na podlagi ugotovitev predstavljamo predloge za izboljšanje načina poslovanja podjetij, s ciljem dosegati večjo dodano vrednost in s tem večjo uspešnost.
Ključne besede: inovacije, inovativnost, inovativno poslovanje, podjetje, mednarodno poslovanje, mednarodni marketing, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 954; Prenosov: 63
URL Povezava na celotno besedilo

2.
Analiza povezanosti dejavnikov tržne naravnanosti z inovacijskimi viri na vzorcu podjetij v Sloveniji
Borut Milfelner, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: V pričujočem prispevku opredeljujemo vlogo in pomen tržne naravnanosti za razvoj inovacijskih virov organizacije. Tržna naravnanost je niz aktivnosti in procesov, ki izhajajo iz ustrezne kulture organizacije. Tržno naravnane organizacije imajo zaradi njihovega poznavanja odjemalcev in konkurentov ter zaradi ustreznega razpečevanja informacij vsem relevantnim funkcijam, pogosto večje sposobnosti za konstruktivne nove ideje, ki vzpodbujajo motivacijo za izboljšavo obstoječih izdelkov, za uvajanje novih izdelkov in za razvijanje novih procesov v organizaciji. V raziskavi, ki smo jo izvedli na vzorcu 415 podjetij v Sloveniji z več kot 20 zaposlenimi ugotavljamo, da so vse tri komponente tržne naravnanosti (naravnanost na odjemalce, naravnanost na konkurente in medfunkcijska povezanost) povezane tako z inovativnostjo, kot tudi s sposobnostjo za uvajanje novih izdelkov na trge.
Ključne besede: trg, trženje, marketing, inovativnost, inovativno poslovanje, inoviranje, konkurenca, konkurenčnost, Slovenija, podjetje
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 859; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

3.
A new model for renewal of business processes in innovative enterprises
Igor Hustič, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: The transition from the routine-loving to the innovative society requires a permanent effort aimed at renewal of business processes for enterprises to practice innovative business and therefore attain competitiveness in contemporary global markets. For the effort to yield success, it must be clear what this means and which methods are suitable. An overview shows that none of the best known international methods has been found successful forever but rather temporarily. They must have some deficiencies. First of all, they are not requisitely holistic. Hence we suggest here a new model for renewal of business processes in highly innovative enterprises. It is based on a synergy of the most usable methods attained by systemic thinking.
Ključne besede: inovacije, inovativnost, inovativno poslovanje, poslovni proces, prenova, podjetje
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 512; Prenosov: 28
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Upravljanje popolne odgovornosti kot pot do celovitega vodenja podjetja
Štefka Gorenak, Matjaž Mulej, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek govori o odnosu in potencialnih sinergijah med upravljanjem kakovosti (TQM) in družbene odgovornosti podjetja (TRM). TQM in TRM primerja z vidika prispevka k celovitosti upravljanja (inovativnega) podjetja. Načela in standardi TRM odsevajo naraščanje pričakovanj glede odgovornega obnašanja podjetij. Mnoga podjetja razvijajo TRM, da bi odgovorno in zato uspešno upravljala odnose do deležnikov in naravnega okolja. Sinergija med TRM in odgovorno potrošnjo tudi vodi (družbeno) odgovorna podjetja k dolgoročnim konkurenčnim prednostim. Uvedba TRM je torej lahko upravljavska inovacija.
Ključne besede: družbena odgovornost, podjetje, inoviranje, inovativnost, trajnostni razvoj, inovativno poslovanje, vodenje, management
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 728; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

5.
POMEN VAROVANJA INTELEKTUALNE LASTNINE PRI SNOVANJU POLITIKE PODJETJA
Matej Budja, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju sem ugotavljal medsebojno soodvisnost politike podjetja in pomena varovanja intelektualne lastnine. Osredotočil sem se na inovativno slovensko podjetje Eurel d.o.o., katerega vodi Štefan Kuzma, teoretični in praktični strokovnjak tako pri vodenju podjetja, kot tudi v zvezi z varovanjem IL. Ugotovil sem sledeče: • Eurel proizvaja izdelke skladno z zahtevanimi specifikacijami naročnikov in v dogovorjenih rokih • Zadovoljnost odjemalcev je njihova prioriteta • Poslužujejo se vitke proizvodnje in nenehnih izboljšav • Spodbujajo in nagrajujejo zaposlene za pozitiven doprinos k podjetju • So družbeno in okoljsko naravnano podjetje Eurel ima torej jasno definirane temeljne cilje. Pri doseganju le-teh morajo biti inovativni, se dinamično odzivati in pravočasno prepoznati priložnosti - skratka v danem trenutku morajo najti določene konkurenčne prednosti. Da bi zaščitili intelektualno lastnino, katera jim omogoča te prednosti in posledično tudi dobiček, se morajo posluževati predvsem patentiranja izdelkov in postopkov. Brez slednjega, bi konkurenca namreč lažje reproducirala in izdelovala izdelke, brez lastnega vložka v razvoj in inoviranje, kar bi utegnilo dejanska inovativna podjetja upočasniti (ali celo onemogočiti nadaljni razvoj, poslovanje). Teoretično podlago diplomskega dela sem (intervju z g.Kuzmo, analiza podjetja) dopolnil s praktičnimi nasveti in primeri za podjetje Eurel d.o.o., katero je tipični predstavnik novodobnih inovativnih podjetij. Na primeru omenjenega podjetja se lepo vidi, kako globoko sta povezani (in prepleteni) politika podjetja in varovanje IL. Sklepam lahko, da je situacija podobna tudi pri drugih inovativnih podjetjih. Ob tem velja omeniti opozorilo g. Kuzme, da je potrebno »pametno patentiranje«, saj lahko v nasprotnem primeru storimo več škode kot koristi.
Ključne besede: politika podjetja, varovanje intelektualne lastnine, inovativno podjetje, pametno patentiranje
Objavljeno v DKUM: 04.04.2014; Ogledov: 1332; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici