| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vodenje kolektorskega motorja : diplomsko delo
Toni Pogačar, 1994, diplomsko delo

Ključne besede: inkrementalni dajalnik, taho-krmilnik, resolver, kolektorski motorji, regulacija
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1543; Prenosov: 0

2.
NAPRAVA ZA PREVERJANJE PRAVILNOSTI DELOVANJA OPTIČNIH INKREMENTALNIH DAJALNIKOV
Matija Šprinčnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Rotacijski inkrementalni dajalniki pretvarjajo mehansko vrtenje v niz električnih impulzov. Delujejo na optoelektričnem principu. Uporabljajo se v industrijskih napravah za natančno merjenje kotov, pozicij in vrtilne hitrosti. Najpogostejše aplikacije so v industriji obdelovalnih strojev, pri raznih pozicioniranjih, transportni tehniki, robotskih napravah, tekstilni industriji, lesni industriji in merilnih ter kontrolnih napravah. V današnjem času vedno bolj težimo k hitremu in učinkovitemu ugotavljanju in odpravljanju napak. Zaradi tega bi morda že predčasna detekcija morebitne napake na inkrementalnem dajalniku prihranila veliko časa in denarja. Skozi diplomsko delo smo pregledali razvoj in osnove računalniško krmiljenih strojev ter opisali princip delovanja inkrementalnega dajalnika. S pomočjo meritev v laboratoriju smo pogledali karakteristike posameznih signalov. V programu Xilinx ISE 8.2i smo narisali logično vezje in ga simulirali v programu Modelsim. Na podlagi dobljenih rezultatov v laboratoriju smo podali idejo o izdelavi testirne naprave optičnih inkrementalnih dajalnikov, s katero bi učinkoviteje ugotovili napako inkrementalnega dajalnika.
Ključne besede: testirna naprava, inkrementalni dajalnik, CNC stroji, referenčni signal, Moirejev vzorec, načrtovanje s programirljivimi logičnimi vezji
Objavljeno: 14.10.2009; Ogledov: 2366; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

3.
VGRAJENI SISTEMI DSP/FPGA V SISTEMIH VODENJA
Milan Čurkovič, 2010, magistrsko delo

Opis: Naloga predstavlja delo na sistemu digitalnega regulatorja, zgrajenega na digitalnem signalnem procesorju TMS320C32. Digitalni signalni procesor omogoča hitro računanje tudi v formatu s plavajočo vejico, kar je posebej primerno pri razvoju novih algoritmov in pri delu s študenti. Signalnemu procesorju je dodano še programabilno logično vezje -FPGA s 40 tisoč logičnimi vrati za izvedbo tudi nekonvencionalnih perifernih vmesnikov (meritev položaja in hitrosti z inkrementalnim dajalnikom, različni trifazni pulzno širinski modulatorji, različne komunikacije (RS232, RS485, CAN) in sočasne meritve napetosti in faznih tokov). DSP-2 kartica je opremljena s terminalskim programom za prenose uporabniških programov in spremljanje izvajanja programa v tekstovni in gra.čni obliki, kot tudi sprotni prenos uporabniških podatkov na osebni računalnik za kasnejšo obdelavo. Osnovni kartici je bil dodan še vmesnik za vodenje do štiriosnega robotskega mehanizma in vmesnik za dodatno FPGA kartico Nexys ali Nexys2. Ta nam pri kapaciteti FPGA vezja do 1,2 milijona logičnih vrat omogoča tudi izvedbo algoritmov vodenja v samem FPGA vezju in ne samo perifernih vmesnikov. V okviru Inštituta je bila razvita tudi programska oprema za avtomatsko generiranje aplikacij iz MATLAB/Simulink okolja. Kartica se v vseh predstavljenih oblikah v veliki meri uporablja na našem inštitutu in tudi nekaterih drugih pri pedagoškem in raziskovalnem delu. Eden izmed zadnjih projektov je tudi laboratorij za oddaljeno izvajanje preizkusov na različnih DSP-2 sistemih, ki je dostopen preko spletnih strani Inštituta za Robotiko.
Ključne besede: DSP-digitalni signalni procesor, FPGA, mikrokrmilnik, inkrementalni dajalnik, meritev hitrosti, trifazni mostič, pulzno širinska modulacija, vektorska regulacija, vgrajeni sistemi
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 2472; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (6,73 MB)

4.
SENZORSKI MODUL ZA MERJENJE KOTNEGA ZASUKA KOLESA NA INVALIDSKEM VOZIČKU
Peter Medvešek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo zajema razvoj in izgradnjo senzorskega modula za merjenje kotne hitrosti osi pogonskega motorja invalidskega vozička. Ta bo kompatibilen za vgradnjo v obstoječi sistem senzorskih modulov, ter bo podpiral komunikacijo preko CAN vodila. Za delovanje senzorskega modula je bilo potrebno razviti tudi pretvornik sinusnega signala inkrementalnega dajalnika v digitalno obliko. Naloga zajema tudi razvoj vmesnika CAN-RS232 za komunikacijo z osebnim računalnikom ali katero koli napravo, ki podpira to vrsto komunikacije.
Ključne besede: meritev kotne hitrosti, inkrementalni dajalnik, invalidski voziček
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 1518; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

5.
POLOŽAJNO VODENJE PCB MOTORJA
Rok Hrastar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje PCB motorja po položaju. PCB motor je dokaj nova tehnologija, katera deluje na principu piezoelektričnih aktuatorjev. Za komunikacijo med izbranim programskim okoljem LabVIEW in krmilnikom motorja smo uporabili karto NI PCI-6221. Izdelali smo svoj inkrementalni disk na osnovi optičnega senzorja, s katerim smo zaznavali položaj motorja.
Ključne besede: regulacija, piezo rotacijski motor, inkrementalni dajalnik
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 1335; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA REZANJE PAPIRJA
Andrej Vizler, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstaviti celotni proces avtomatizacije stroja za avtomatsko rezanje papirja, ki je del paletizacijskega sistema v prehrambni industriji. Naloga rezalnika je, da zagotavlja papir točno določenih dimenzij, ki se uporablja za ločevanje produktov, ki jih zlagajo na palete enega na drugega. Podrobno je opisan postopek načrtovanja, izpostavljene so tudi težave, s katerimi smo se srečevali pri doseganju polne funkcionalnosti. Predstavljeno je programsko okolje ePLAN, osnovna načela za risanje načrtov, opisan je načrt rezalnika papirja, ki je v njem narisan. Sledi opis uporabljenih komponent ter programskega okolja Siemens SIMATIC, ki je namenjen konfiguriranju in programiranju strojne opreme.
Ključne besede: avtomatizacija, Siemens SIMATIC, STEP 7, programirljiv logični krmilnik, ePLAN, frekvenčni pretvornik, induktivni senzor, fotoelektrični senzor, inkrementalni dajalnik
Objavljeno: 27.08.2012; Ogledov: 1945; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

7.
NI FPGA SISTEM ZA ZAJEMANJE PODATKOV PREIZKUŠEVALIŠČA PRALNEGA STROJA
Tadej Bernhard, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan merilni sistem za preizkuševališče pralnih strojev. Sistem je izveden z merilno kartico NI 7841R, ki je zgrajena na osnovi vezja Xilinx Virtex FPGA. Merilni sistem omogoča zajemanje analognih in digitalnih vrednosti, ki se nanašajo na meritve hitrosti s tahogeneratorjem in inkrementalnim enkoderjem in meritve vibracij z analognim pospeškomerom. Sistem vključuje tudi generiranje vseh potrebnih krmilnih signalov za izvedbo eksperimentalnih meritev na pralnem stroju.
Ključne besede: Preizkuševališče pralnega stroja, FPGA, NI 7841 R, LabView, meritev vibracij, MEMS, ADXL 326, NI PXI 1033, Inkrementalni dajalnik.
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 915; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

8.
IZDELAVA IN VODENJE INVERZNEGA NIHALA NA VOZIČKU
Simon Tržan, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani izdelava, vodenje in testiranje inverznega nihala na vozičku. Navedeni so postopki načrtovanja mehanskega in električnega sklopa. Podan je tudi model nihala, ki je uporabljen v simulaciji regulacijske zanke. Regulacija in vodenje sta izvedena na mikrokrmilniku družine digitalnih signalnih procesorjev. Sistem je z brezžičnima moduloma povezan na osebni računalnik, kjer se spremljajo in beležijo podatki z mikrokrmilnika.
Ključne besede: inverzno nihalo, linearni kvadratični regulator, ravnovesno stanje, prostor stanj, dsPIC, inkrementalni rotacijski dajalnik, MATLAB, AutoCAD, C#
Objavljeno: 16.04.2013; Ogledov: 1123; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (6,64 MB)

9.
Rekonstrukcija krmiljenja servomotorjev na induktivnem kalilnem stroju
Rok Šertel, 2017, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomske naloge se nanaša na celovito rekonstrukcijo krmiljenja induktivnega kalilnega stroja. Zaradi dotrajane opreme starega stroja smo prišli do sklepa, da je edina smotrna odločitev popolna zamenjava krmilja. Celotno avtomatizacijo stroja smo izvedli s krmilnikom S7-300, ki je v nadaljevanju dodatno opisan. V prvem delu je opisan postopek kaljenja. Temu sledi opis in zahteve stroja, ter celotni servo sistem. Zatem je opisano krmiljenje in osnove PLK. Temu sledi opis avtomatizacije stroja. Ker je bilo potrebno stroj tudi zagnati, sem dodal tudi rezultate dejanskega delovanja in opisal določene težave, s katerimi smo se srečevali pri izgradnji in zagonu induktivnega kalilnega stroja.
Ključne besede: induktivni kalilni stroj, PLK, inkrementalni dajalnik, Profibus, Siemens, SIMATIC
Objavljeno: 07.07.2017; Ogledov: 870; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

10.
AVTOMATIZIRANO ODLAGANJE TESTA NA PLADNJE
Matjaž Kovačič, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela zajema izdelavo transportne proizvodne linije, zahteve naročnika, opis delovanja proizvodne linije, opis aparaturne opreme, krajši opis strojnega delovanja in njenih posameznih komponent, opis programske opreme, opis električne vezave, opis programskega postopka izdelave in programske kode, ki zajema reset napake, vklop krmilja, hitrost prejšnje linije ter pnevmatski dvig in spust valjastega transporterja ter opis poteka zagona proizvodne linije in potrebne zamenjave za želeno delovanje. Izvedba motorskega krmilja je bila s frekvenčnimi regulatorji z nastavitvijo parametrov v programski kodi. Namen nove proizvodne linije je bil poenostaviti posluževalčevo delo in povečati produktivnost.
Ključne besede: Inkrementalni dajalnik, transporter, Siemens TIA portal V13, frekvenčni regulator
Objavljeno: 24.10.2016; Ogledov: 840; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (4,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici