| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DIGITALNO MODELIRANJE GRADBENIH OBJEKTOV OD ZASNOVE DO FIZIČNEGA MODELA
Matija Kajba, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane nove tehnologije gradbene informatike, povezane s konceptom informacijskega modela gradbenega objekta ter standardi za izmenjavo informacij, ki omogocajo višjo stopnjo interoperabilnosti. Predstavljene so prednosti digitalnega 3D modeliranja pred klasicnim nacrtovanjem gradbenih objektov ter povezljivost med inženirskimi programi, ki uporabljajo digitalni 3D model. V nalogi je bil izdelan digitalni 3D model poslovno-stanovanjskega objekta Maistrov dvor, s pomocjo katerega je bil prikazan nacin, kako izdelati geometrijski model gradbenega objekta od zasnove do fizicnega modela z uporabo ustrezne programske in strojne opreme. Opisane so tehnologije za hitro izdelavo prototipov (3D tiskanje) in prikazane možnosti uporabe hitre izdelave modelov v prihodnosti.
Ključne besede: gradbeništvo, informacijski model gradbenega objekta (BIM), 3D skiciranje, digitalno modeliranje, 3D print
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2582; Prenosov: 291
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
METODA HITREGA DOLOČANJA ENERGETSKE IZKAZNICE
Dejan Žagar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali energetsko izkaznico, njen pomen za obveljavo in z njo povezane zakonske predpise. Predstavili smo programe SketchUp, IES VE, ArchiCAD in Ecodesigner. Objekta J1 in J2, ki sta del Fakultete za gradbeništvo, smo analizirali in zgradili v prej omenjenih programih. Nato smo s pomočjo dodatkov IES VE za SketchUp in Ecodesigner za ArchiCAD preračunali vrednost celoletne toplotne prehodnosti. Na koncu smo rezultate analizirali in jih med sabo primerjali.
Ključne besede: gradbeništvo, energetska izkaznica, informacijski model gradbenega objekta (BIM), 3D skiciranje, energetska učinkovitost, objekt FG
Objavljeno: 11.01.2012; Ogledov: 1765; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

3.
6D INFORMACIJSKI MODEL GRADBENEGA OBJEKTA PODJETJA HALDER D.O.O. V HOČAH
Dražen Vincek, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo obravnavali 6D informacijski model objekta, ki temelji na sodobnem pristopu informacijskega modeliranja gradbenih objektov (engl. Building Information Modeling; BIM), ki daje lastniku informacije za upravljanje in vzdrževanje objekta v predvideni življenjski dobi. Obratovanje in vzdrževanje objekta je peta od šestih faz v življenjskem ciklu gradbenega projekta. Začne se po izdaji uporabnega dovoljenja in primopredaje objekta lastniku. Faza obratovanja in vzdrževanja predstavlja najdaljše obdobje gradbenega projekta in njeno trajanje, kot tudi ohranjanje stalne funkcionalnosti objekta, je zelo odvisno od rednega vzdrževanja objekta. V teoretičnem delu bomo na splošno opisali vrste vzdrževalnih del in jih v praktičnem delu predstavili na realnem objektu. Izdelali bomo popis elementov objekta ter vgrajenih inštalacij in opreme, za katere je predvideno vzdrževanje v življenjski dobi objekta. Od proizvajalcev bomo pridobili tehnične specifikacije vgrajene opreme in inštalacij ter na tej osnovi določili potrebne intervale in višino stroškov za izvedbo vzdrževalnih del. Predmet obravnave v aplikativnem delu magistrskega dela je gradbeni objekt, ki se uporablja za potrebe lastnika podjetja Halder d. o. o., in je funkcionalno razdeljen na trgovino s skladiščem in na pisarniške prostore. Cilj magistrskega dela je izdelati 6D informacijski model objekta oziroma servisno knjižico za gradbeni objekt v lastništvu podjetja Halder d. o. o. z vsemi predpisanimi ukrepi vzdrževanja in oceno stroškov predvidenih vzdrževalnih del od začetka uporabe do zaključka projektirane življenjske dobe objekta.
Ključne besede: upravljanje objektov, vzdrževanje objektov, informacijski model gradbenega objekta, analiza časa, analiza stroškov
Objavljeno: 14.07.2016; Ogledov: 657; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

4.
Kalkulacija stroškov in operativni plani pri neposredni pripravi na gradnjo enostanovanjske stavbe s podporo bim
Tomi Kresnik, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava 3D, 5D in 4D-informacijski model objekta enostanovanjske stavbe s podporo informacijskega modeliranja gradbenih objektov (engl. Building Information Modeling; BIM) v fazi neposredne priprave na gradnjo. V tej fazi je za aktivnost razpisa za izbor izvajalca pomembna dobra priprava ponudbe, ki je za izvajalca odvisna predvsem od kvalitetno pripravljenega popisa del in na tej osnovi pripravljene ponudbene cene, na podlagi katere investitor običajno izbere izvajalca, le-ta pa pripravi ustrezne operativne plane za določitev časa trajanja izvedbe gradnje objekta. V ta namen smo v teoretičnem delu preučili podporo BIM, njeno uporabnost in aktualno programsko opremo. V fazi neposredne priprave na gradnjo smo preučili aktivnosti razpisa in sklenitve gradbene pogodbe, za nadaljnjo razumevanje pa smo podali teoretična izhodišča o stroških in kalkulaciji cen ter operativnih planih. V aplikativnem delu smo na podlagi arhitekturnih načrtov in popisa gradbenih del s programsko opremo Graphisoft ArchiCAD 18 in Vico Office R 5.2 izdelali 3D, 5D in 4D BIM-model enostanovanjske stavbe. Pri tem smo za nekaj osnovnih gradbenih del izdelali lastno referenčno bazo. Končni rezultat modeliranja smo za gradbena dela enostanovanjske stavbe predstavili s ponudbeno ceno in časom trajanja izvedbe gradnje. Končni model enostanovanjske stavbe pa smo prikazali še s 4D-simulacijo terminskega poteka izvedbe gradnje gradbenih del. V poglavju diskusija smo za obravnavano stavbo podali prednosti in slabosti, ki smo jih s podporo BIM v tem delu uvideli.
Ključne besede: kalkulacija stroškov, operativno planiranje, enostanovanjska stavba, informacijski model gradbenega objekta (BIM)
Objavljeno: 20.01.2017; Ogledov: 863; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici