| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Predlog vpeljave koncepta prinesi lastno napravo v podjetje Aerodrom Ljubljana, d. o. o.
Jure Pogačnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Uporaba računalnika se je v zadnjih letih močno spremenila. Še pred nedavnim zaposleni niso imeli druge izbire kot delati v pisarni podjetja na njihovem stacionarnem računalniku. Teh časov je že zdavnaj konec, saj so se mobilne naprave z razvojem brezžičnih omrežij in naprednih tehnologij razvile v prave žepne računalnike. V diplomski nalogi je v prvem delu prikazan koncept BYOD — katere so njegove prednosti in slabosti ter tveganja vpeljave tega koncepta v podjetje. Predstavljeni so štirje najbolj uporabljeni operacijski sistemi, centralno upravljanje in nadzor mobilnih naprav ob uporabi koncepta ter primerna varnostna politika. Pregledali smo dobro prakso in morebitno prihodnost samega koncepta BYOD. V drugem delu je predstavljen predlog, kako koncept BYOD vpeljati v podjetje Fraport Slovenija, d. o. o. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo uporabili anketni vprašalnik in ga poslali zaposlenim v podjetju Fraport Slovenija, d. o. o., ki uporabljajo službene mobilne naprave. Z anketnim vprašalnikom smo pridobili odgovor na obe zastavljeni hipotezi. Z diplomsko nalogo smo želeli preveriti stopnjo varnosti, s katero zaposleni uporabljajo službene mobilne naprave, ter poznavanje koncepta BYOD med zaposlenimi in pripravljenost na sprejetje le-tega.
Ključne besede: mobilne naprave, mobilni telefoni, prenosni računalniki, operacijski sistemi, varnostna politika, informacijska varnost, BYOD, diplomske naloge
Objavljeno: 31.05.2017; Ogledov: 1038; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (458,70 KB)

2.
OBLIKOVANJE CELOVITE INFORMACIJSKO VARNOSTNE POLITIKE ZA GIMNAZIJO
Žiga Bukovac, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava področje varovanja informacij in varnosti informacijskih sistemov na vzgojno-izobraževalnih zavodih z analizo varnostnih tveganj, ki smo jo opravili skladno z metodologijo, ki jo predlaga standard ISO 27000. Preučili smo trenutno stanje na področju zagotavljanja varnosti informacijskega sistema na Gimnaziji Jesenice. Predlagali smo njegove izboljšave in oblikovali celovito varnostno politiko, saj Gimnazija Jesenice take politike trenutno nima oblikovane. Tako bo lahko naš rezultat v prihodnje v pomoč vodstvu gimnazije pri zagotavljanju ustreznega nivoja informacijske varnosti. Rezultat diplomskega dela pa ni namenjen samo omenjeni gimnaziji, ampak je lahko v pomoč tudi drugim gimnazijam v Sloveniji.
Ključne besede: • informacijski sistem • varnost • analiza varnostnih tveganj • informacijska varnostna politika
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 710; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

3.
PRIMERJAVA STANDARDOV INFORMACIJSKE VARNOSTNE POLITIKE
Uroš Godec, 2016, diplomsko delo

Opis: Informacijska varnostna politika in njeno izvajanje sta ključna dejavnika, ki pomembno vplivata na poslovanje podjetja in organizacije. Ker so med podjetji razlike in specifike v načinu delovanja, univerzalna varnostna politika pa ne obstaja, si podjetja pri njenem ustvarjanju lahko pomagajo z različnimi standardi. Diplomsko delo predstavlja informacijsko varnostno politiko in upravljanje informacijske varnosti po standardih ISO/IEC 27002 ter ISO/IEC 17799 oziroma BS 7799. Glavni namen te naloge je predstavitev in medsbojna primerjava obeh izbranih standardov na primeru podjetja Štore Steel d.o.o. in na podlagi izdelanega kontrolnega vprašalnika ocene skladnosti prikaz primernejšega standarda za to podjetje.
Ključne besede: informacijska varnostna politika, informacijska varnost, sistem za upravljanje informacijske varnosti – SUIV, ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27002, ISO/IEC 17799, BS 7799
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1359; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (11,79 MB)

4.
INFORMACIJSKA VARNOST V SREDNJE VELIKEM PODJETJU
Leonard Polanec, 2016, diplomsko delo

Opis: Informacijska podpora v podjetjih je postala nujna za uspešno poslovanje podjetja. Pri vpeljavi in uporabi informacijskega sistema igra pomembno vlogo tudi varnost. V veliko pomoč pri obvladovanju varnosti nam je varnostna politika informacijskega sistema. Za pripravo varnostne politike si lahko pomagamo s standardi in primeri dobrih praks. Z diplomskim delom smo pokazali, da je mogoče varnostno politiko napisati na preprost in strnjen način. Zato smo izdelali primer varnostne politike, za katero menimo, da jo je mogoče uporabiti v velikem krogu malih in srednje velikih podjetjih in s tem pripomoči k večjemu zavedanju o informacijski varnosti.
Ključne besede: informacijska varnost, informacijske grožnje, varnostna politika, analiza tveganj
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1377; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

5.
PREDLOGA OSNOVNE VARNOSTNE POLITIKE ZA MALA PODJETJA
Igor Ropoša, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava predlog rešitve problema pomanjkljive informacijske varnosti v malih podjetjih, kjer se odgovorni ne zavedajo tveganj, ki jih neupoštevanje osnovnih varnostnih ukrepov pri varovanju podatkov prinese s seboj. V okviru diplomskega dela iščemo rešitev, ki bi jo bili zmožni razumeti in implementirati tudi nestrokovnjaki, da bi dvignili zaščito svojih podatkov na vsaj osnovno raven in že s preprostimi ukrepi bistveno zmanjšali tveganja pri ravnanju s podatki.
Ključne besede: varnostna politika, informacijska varnost, analiza tveganja, neprekinjeno poslovanje, ISO 17799, ISO 27001
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 987; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (755,31 KB)

6.
Vpliv politike "prinesi svojo napravo" na varnost informacijskih sistemov
Marko Puncer, 2016, magistrsko delo

Opis: Politika prinesi svojo napravo je v zadnjih letih postala trend. Organizacije želijo z njeno vpeljavo znižati stroške nakupa nove strojne opreme in ponuditi zaposlenim večjo fleksibilnost pri delu. Zaposleni v politiki vidijo možnost subvencioniranja lastnih naprav ter povečano mobilnost. Naprave v lasti zaposlenih so iz vidika informacijskega sistema neznanke, ki predstavljajo varnostne grožnje za sistem. V magistrskem delu predstavljamo rezultate sistematičnega pregleda literature primerjave varnosti informacijskega sistema pred in po vpeljavi politike ter primerjalnega eksperimenta namenskih programskih rešitev za upravljanje z mobilnimi napravami zaposlenih. Podajamo tudi smernice za nadaljnje delo na področju vpliva politike prinesi svojo naprav na varnost informacijskih sistemov.
Ključne besede: prinesi svojo napravo, informacijska varnost, informacijski sistem, varnostna politika
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 634; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

7.
8.
9.
VAROVANJE INFORMACIJ PO STANDARDU SIST ISO/IEC 27001:2013 V ORGANIZACIJI
Špela Zorinić, 2014, diplomsko delo

Opis: Varovanje informacij je obsežen projekt, ki ga morajo izvajati organizacije, da preprečijo varnostne incidente. Gre za vodstveno aktivnost, kjer je potrebno zagotoviti finančna sredstva, primerne ljudi in ustrezno varnostno politiko. Velikokrat se temu namenja premalo pozornosti zaradi bodisi premalo denarja bodisi slabega ozaveščanja o pomembnosti. Organizacija lahko vloži veliko denarja v tehnologije za varovanje informacij, ampak brez sodelovanja zaposlenih ne bo v celoti zagotovljeno za varnost. Ti se morajo namreč zavedati pomena informacij in tveganj povezanih z njihovim odtekanjem ali izgubo. Diplomska naloga obravnava varovanje informacij po standardu SIST ISO/IEC 27001:2013, ki uvaja sistem za upravljanje varovanja informacij (SUVI). Namen sistema je, da s pomočjo 113 kontrol zagotovi zaupnost, neoporečnost in razpoložljivost informacij.
Ključne besede: informacijska varnost, standard ISO 27001, SUVI, varnostna politika
Objavljeno: 02.12.2014; Ogledov: 2884; Prenosov: 669
.pdf Celotno besedilo (604,61 KB)

10.
Informacijska varnostna politika Univerze v Mariboru : magistrsko delo
Robert Kralj, 2013, magistrsko delo

Opis: Informacijska varnostna politika varuje organizacijo pred različnimi zunanjimi in notranjimi vplivi, ki bi lahko posegli v celovitost informacijskega sistema in s tem organizacije kot celote. V času naraščajočih in realnih varnostnih groženj, s katerimi se soočajo organizacije, predstavlja učinkovita varnostna politika pomemben element za stabilnost, varnost in nemoteno poslovanje organizacije. Grožnje ne ostajajo samo na papirju, ampak se odražajo v številnih posledicah za organizacijo, kot so finančne, posledice ki se nanašajo na ugled in dobro ime organizacije, motnje in onemogočanje poslovanja, preiskave incidentov terjajo veliko časa in denarja, težave s povrnitvijo v prejšnje stanje, nestabilnost organizacije, ki lahko v skrajnem primeru vodijo celo v propad organizacije. Informacijska varnostna politika predstavlja celovit načrt varovanja informacij in delovnih procesov v organizaciji. Opredeljuje tiste mehanizme, preko katerih se zagotovi ustrezen sistem varovanja in zgradita varen računalniški sistem in omrežje v podjetju. Univerza v Mariboru je druga največja in druga najstarejša Univerza v Sloveniji, saj na njej študira preko 20.000 študentov in zaposluje več kot 1700 ljudi. Tako velika organizacija ima zelo kompleksen informacijski sistem, ki potrebuje dobro varovanje, zato je sestava informacijske varnostne politike za Univerzo v Mariboru ključnega pomena. Informacijska varnostna politika Univerze v Mariboru mora temeljiti na glavnih standardih s področja informacijske varnosti. Najboljšo prakso predstavlja standard ISF ki predstavlja idejno zasnovo varnostne politike Univerze v Mariboru v tem magistrskem delu. ISF standard temelji na mednarodnih standardih ISO 27001 in ISO 27002. Predlog informacijske varnostne politike Univerze v Mariboru obsega vsa pomembna področja varovanja informacijskega sistema in informacij. Tako ureja varnostno upravljanje kjer opredeljuje vlogo vodstva, ključne poslovne aplikacije, omrežni del, strojno opremo, in okolje končnih uporabnikov, torej študentov, zaposlenih in drugih uporabnikov informacijskih storitev UM.
Ključne besede: varnostna politika, informacijska varnost, računalniški centri, organizacije, Univerza v Mariboru, magistrska dela
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 1506; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (496,97 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici