| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
APLIKACIJA INDUSTRIJSKEGA ROBOTA FANUC M-1iA
Tadej Zrim, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje vzpostavitev delovne celice z robotom Fanuc M-1iA z namenom rešitve problema Hanojskih stolpičev. Za lažje razumevanje same robotske aplikacije, in s tem robotskega programa, smo v diplomskem delu podrobno opisali robota Fanuc M-1iA, njegove sestavne dele, koordinatne sisteme ter nasplošno opisali strojni vid in uporabljeno kamero. Prav tako smo opisali področja in načine uporabe robota Fanuc M-1iA v industriji in do določene mere opisali potek projekta pri uvedbi robota v industrijo in pri tem nastale okvirne stroške. Sama aplikacija je zahtevala met šestih igralnih kock v delovno območje, območje za metanje kock ter njihovo ponovno metanje, dokler niso vse kocke različne po velikosti. Velikost kocke simbolizira število pik na zgornji ploskvi kocke. Pogoj za začetek reševanja problema Hanojskih stolpičev je, da so vse kocke sortirane po velikosti. Proces določanja položaja posamezne kocke in števila pik na le tej smo ustvarili s programskim orodjem iRVision.
Ključne besede: Fanuc M-1iA, industrijski robot, Hanojski stolpiči, strojni vid, iRVision, projekt robotizacije
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 873; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

2.
ROBOTSKA PRIJEMALA
Jure Jež, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je razvoj industrijskih robotov vse boljši in hitrejši. Strega in montaža sta področji, kateri sta v podjetju zelo pomembni in je od njiju odvisen tudi potek proizvodnje. Zato se v podjetjih v veliki meri odločijo za strego in montažo z industrijskimi roboti, pri čemer pa potrebujemo prilagodljiva robotska prijemala. V diplomskem delu bom predstavil robotska prijemala za strego in montažo ter podrobneje opisal in ponazoril fizikalni princip delovanja različnih prijemal.
Ključne besede: Industrijski robot, strega in montaža ter robotska prijemala.
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 3501; Prenosov: 524
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

3.
Manipulacija z objekti v programu Robot studio ABB
Sašo Štrajhar, 2012, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bilo potrebno proučiti možnosti modeliranja virtualnih objektov s programskim orodjem Catia in vnos teh objektov v sistem Robot studio ABB. Po uspešnem vnosu objektov v program za modeliranje robotiziranega proizvodnega sistema je potrebno proučiti možnosti manipulacije s tem objektom skladno z gibanjem robota. V diplomskem delu sta na kratko opisana oba programa. Opisan je še potek izdelave postaje, v kateri je možno z robotom ročno manipulirati objekt po prostoru. V zaključku so predstavljeni rezultati.
Ključne besede: programska oprema, virtualni 3D-modelirni program, industrijski roboti, program za modeliranje robotiziranega proizvodnega sistema, Catia, Robot studio ABB.
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1274; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

4.
Modeliranje proizvodnega sistema s programom Robot Studio
Matjaž Pšeničnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Uporaba programov za virtualno modeliranje proizvodnih celic postaja pomemben segment pri načrtovanju proizvodnega sistema. Eden takšnih programov je tudi RobotStudio, ki omogoča off-line programiranje robotov ter izdelavo simulacije. V diplomski nalogi je predstavljen postopek modeliranja proizvodnega sistema, kjer je robot uporabljen za strego CNC stroja. Opisan je postopek vnosa CAD modelov, načrtovanja trajektorij ter programiranja robota. Na koncu diplomske naloge je opisano tudi, kako lahko ustvarimo posnetek ustvarjene simulacije.
Ključne besede: RobotStudio, virtualni proizvodni sistem, industrijski robot, simulacija, programiranje robota
Objavljeno: 06.02.2013; Ogledov: 1718; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

5.
Razvoj in izdelava robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov
Borut Vaš, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan konkretni primer razvoja in izdelave robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov. V prvem delu so najprej opisane vse glavne sestavine avtomatizirane proizvodnje v obratu Sterile v podjetju Ljubljanske mlekarne d.d. V teoretičnem delu so nato prikazane glavne značilnosti industrijskih robotov ter strežnih sistemov. V drugem delu diplomskega dela je podrobno predstavljen problem, ki je vodil do predlaganega namenskega robotskega prijemala. Glavni cilj diplomskega dela je bil razvoj, izdelava in delovanje robotskega prijemala, ki namešča kartonske kotnike na vse štiri pokončne stranice polne palete končnih izdelkov ter umestitev robotske celice v celoten proces paletizacije izdelkov v obratu Sterile v Ljubljanskih mlekarnah. Podrobneje so opisane tudi vse glavne komponente v robotski celici. Cilj naloge je bil v celoti dosežen.
Ključne besede: Avtomatizacija, strega, robotska celica, industrijski robot, robotsko prijemalo.
Objavljeno: 28.01.2014; Ogledov: 1458; Prenosov: 44
URL Povezava na celotno besedilo

6.
PREIZKUŠANJE VZDRŽLJIVOSTI ROČNIH MEŠALNIKOV S POMOČJO INDUSTRIJSKEGA ROBOTA
Gregor Blatnik, 2013, magistrsko delo

Opis: Uporaba industrijskih robotov za laboratorijsko preizkušanje nam lahko prihrani veliko časa in omogoča boljšo ponovljivost rezultatov testiranja. Opisan je robotski sistem za preizkušanje ročnih mešalnikov za gnetenje testa. S pomočjo Matlab programskega okolja in knjižnice Robotics Toolbox smo naredili simulacije gibanja robota in sil ki se pojavijo na gnetilce mešalnika. Razvili smo metodo za nadzor in omejevanje sil. Za simulacijo robotskega programa je bil uporabljen simulacijski program Roboguide. Praktični testi so bili izvedeni v podjetju BSH v Nazarjah.
Ključne besede: ročni mešalniki, preizkušanje vzdržljivosti, industrijski robot, Robotics Toolbox, Roboguide, Karel, Fanuc
Objavljeno: 30.09.2013; Ogledov: 1009; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (5,23 MB)

7.
Racionalnost uporabe robota v proizvodnji
Monika Lebeničnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena racionalnost uporabe robota v proizvodnji. Opredeljujemo prednosti, ki jih prinaša uvedba robota v proizvodni proces, hkrati pa seveda upoštevamo, da poleg številnih prednosti vsaka tovrstna investicija prinaša določena tveganja, ki jih je potrebno poznati in obvladovati. Namen diplomske naloge je tudi predstaviti najpomembnejše neposredne in posredne stroške, ki nastanejo ob uvajanju industrijskega robota in jih je potrebno upoštevati pred sprejetjem odločitve o izvedbi te investicije.
Ključne besede: robotika, industrijski robot, uvajanje robota, stroški vpeljave robota v proizvodnjo
Objavljeno: 16.10.2014; Ogledov: 926; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

8.
Podajalni robot za varjenje gozdarskih vitlov
Tadej Strašek, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela proučiti možnost uvedbe podajalnega robota v podjetju kjer proizvajajo gozdarske vitle, s katerim bi izboljšali kakovost dela, skrajšali čas obdelave in olajšali delo delavcem na določenem delovnem mestu. V teoretičnem delu je predstavljena proizvodnja gozdarskih vitel in že znani dosežki na področju avtomatizacije proizvodnje ter uporabe industrijskih robotov z vidika ekonomske upravičenosti uvajanja robotike, večje učinkovitosti, boljših delovnih razmer in zmanjšanja obremenjenosti zaposlenih. V praktičnem delu naloge je opisana možnost uvedbe podajalnega robota pri varjenju bobnov gozdarskih vitlov , z vnovično primerjavo vseh vidikov upravičenosti in tehničnih možnosti uvedbe avtomatizacije dela proizvodnje. Na koncu so predstavljeni rezultati, dosežene prednosti in tehnične rešitve obravnavanega problema.
Ključne besede: gozdarski vitel, avtomatizacija, robotika, industrijski robot, robotska celica
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 1242; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

9.
Robotizacija proizvodnega sistema za izdelavo elementov za toplotno izolacijo
Izudin Šekić, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem delu vsebuje opis industrijskih robotov ter njihovo uporabo v robotiziranih proizvodnih sistemih. V drugem delu se nahaja poglavje, namenjeno predstavitvi toplotne izolacije. Delo se osredotoča na predstavitev robotizacije proizvodnega sistema za izdelavo elementov za toplotno izolacijo. V zadnjem delu je na praktičnem primeru predstavljen prenos 3D modela izolacijskega izdelka v kodo za vodenje robota. Namen diplomske naloge je bodočim uporabnikom predstaviti uporabo robotizacije proizvodnega sistema na področju toplotne izolacije.
Ključne besede: Robotika, industrijski robot, toplotna izolacija, CAD/CAM tehnologija, RobotStudio
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 536; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

10.
Razvoj robotskega prijemala
Rok Ostervuh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja potek razvoja nove naprave, od prejema naročnikovih zahtev, do končane tehniške dokumentacije. Predmet dela je bilo konstruiranje robotskega prijemala, za paletizacijo čajev v podjetju 1001 Cvet. V začetku je predstavljen robotski manipulator na katerega bo pritrjeno prijemalo in teoretično ozadje konceptov prijemanja z robotskimi prijemali. Skonstruirano prijemalo je specifično, zato je bilo potrebno pred začetkom dela poiskati fizikalne principe delovanja. Napravljene so bile konceptne skice posameznih funkcij in celotnega prijemala, na podlagi katerih smo pričeli konstruirati v Solidworks programskem paketu. Jedro dela je opis konstruiranja glavnih komponent in mehanizmov naprave. Na koncu je na kratko opisana razdelava in MKE trdnostna analiza komponente.
Ključne besede: Industrijski robot, robotsko prijemalo, razvoj, projektiranje, konstruiranje
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 418; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici