| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIPRAVA PODATKOVNE BAZE PROBIOTIČNIH IN PROTEKTURNIH KULTUR
Vanja Žiher, 2012, magistrsko delo

Opis: Probiotične bakterije se med seboj razlikujejo. Ene so uspešnejše pri borbi proti škodljivim bakterijam, druge pri spodbujanju delovanja prebavil, tretje zopet pri spodbujanju imunskega sistema. Vse boljše poznavanje mehanizmov njihovega delovanja in vse več kliničnih raziskav, opravljenih v zadnjih letih, nakazuje možnost uspešne uporabe probiotičnih bakterij tako v preventivi, kot tudi podpori pri zdravljenju različnih bolezni. V magistrski nalogi, smo uporabili anketni vprašalnik in na podlagi pridobljenih rezultatov, smo opisovali lastnosti in klinično uporabo določenih probiotičnih sevov. Zbrani podatki, bodo predstavljeni na spletni strani Fakultete za Kmetijstvo in biosistemske vede Maribor.
Ključne besede: probiotiki, imunski sistem, Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus
Objavljeno: 25.05.2012; Ogledov: 1503; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

2.
UPORABA UMETNEGA IMUNSKEGA SISTEMA PRI ODKRIVANJU NEZAŽELENE ELEKTRONSKE POŠTE
Sandi Srkoč, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava odkrivanje nezaželene elektronske pošte z implementacijo umetnega imunskega sistema. V diplomskem delu najprej opišemo nezaželeno elektronsko pošto in obstoječe metode odkrivanja. Zatem povzamemo značilnosti naravnega in umetnega imunskega sistema. Glavni del diplomskega dela vsebuje opis izdelave aplikacije za odkrivanje nezaželene elektronske pošte z uporabo umetnega imunskega sistema.
Ključne besede: nezaželena elektronska pošta, umetni imunski sistem, filtriranje
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1025; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

3.
Principi nutrigenomike v povezavi s prehranjevalnimi navadami in vpliv na obolenja širokega črevesja in danke
Vanesa Žderić, 2012, magistrsko delo

Opis: Pomemben del zdravega načina življenja je brez dvoma ustrezno živilo, povezano z zdravimi in varnimi prehranjevalnimi navadami ljudi. Povezanost hrane z zdravjem je znano že stoletja. Najnovejša dognanja medicinskih raziskav 21. stoletja razkrivajo, da lahko hrana vpliva tudi na naše gene. Razvila se je nutrigenomika, ki proučuje učinke hrane na izraznost genov. Na podlagi raziskav in tehnološkega razvoja na področju nutrigenomike bodo prehranski strokovnjaki v prihodnosti dobili veliko novih informacij in nova znanja. V naši raziskavi, ki je potekala od februarja 2012 do marca 2012 na Kliničnem oddelku za interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, anketni vprašalnik, ki je vseboval 40 vprašanj. V vzorec smo zajeli 53 oseb, ki so opravili kolonoskopijo. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kakšne so značilnosti njihovih prehranjevalnih navad, njihov življenjski slog in kakšna je njihova samoocena na vprašanje, ali menijo, da se prehranjujejo zdravo. Anketirance smo obravnavali v dveh skupinah, in sicer v eni skupini tiste, ki so jim izvidi pokazali simptomatiko organskih črevesnih obolenj, in v drugi skupini tiste z negativnim izvidom. Podatki so bili statistično obdelani in analizirani; statistično značilne razlike posameznih parametrov med različnimi obravnavanji so bile P < 0,05, statistično neznačilne razlike pa pri P ≥ 0,05.
Ključne besede: hrana, varna hrana, nutrigenomika, imunski sistem, prebava, bolezni črevesja
Objavljeno: 02.01.2013; Ogledov: 1250; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
ANALIZIRANJE PREHRANJEVALNIH NAVAD IN POZNAVANJE ALERGIJ NA HRANO PRI ŠTUDENTIH
Lidija Bauman, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Vse pogostejši je pojav alergij na hrano, zato smo preučili ali obstaja povezava zdravih prehranjevalnih navad na razširjenost te alergije med študenti. Raziskava temelji na anketnem vprašalniku o njihovih prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti, njihovem poznavanju označb na živilih ter izbiri bolj zdravih živil. Vprašalnik je zajemal tudi vprašanja o njihovem znanju o alergijah na hrano in razširjenosti alergij med njimi in v njihovi družini. Preučili smo razlike med študenti FKBV in MF, razlike v spolu in kraju bivanja, razlike med študenti, z in brez alergij ter razlike pri študentih z alergijo na hrano. Ugotavljamo, da je med vsemi (156) anketiranci 37 alergikov od tega jih je 9 alergičnih na hrano. V družinah 68 študentov (43,6 %) je prisotna neka alergija od tega je v družinah 23-ih študentov (14,7 %) prisotna alergija na hrano. V okvirju prehranjevalnih navad ugotavljamo, da večina študentov obeduje 3-krat dnevno (50,6 % ) ali 4-krat dnevno (34,6 % ). Pomembni ugotovitvi sta še, da študentje v poprečju zajtrkujejo 5-krat tedensko in večina, 101 (64,7 % ), jih za žejo pije vodo. Najpogostejša izbira je voda iz pipe (91,7 % ) in voda v plastenkah (4,5 % ). Z naše raziskave je tako vidnih nekaj navad študentov, ki lahko pripomorejo k razširjenosti ali preprečijo razvoj alergij na hrano.
Ključne besede: Alergija, Alergija na hrano, imunski sistem, prehranjevalne navade
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 698; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (817,17 KB)

5.
Priprava podatkovne baze probiotičnih in protekturnih kultur
Vanja Žiher, 2012, magistrsko delo

Ključne besede: probiotiki, imunski sistem
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 523; Prenosov: 26
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
OSVEŠČENOST DIJAKOV O GENITALNEM HERPESU
Martina Grebenc, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Nekateri povzročitelji spolno prenosljivih bolezni ostanejo v našem telesu za vedno, zato je pomembno, da se znamo pravilno pred njimi zaščititi ter, da se izogibamo tveganim spolnim odnosom, pri katerih se lahko okužimo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so dijaki dovolj osveščeni o spolno prenosljivi bolezni genitalni herpes, ali poznajo možnosti za prenos okužbe ter, če poznajo zaščito pred njo. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 20 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 80 dijakov. Rezultati: Ugotovili smo, da dijaki nekaj znanja zagotovo imajo. Poznajo, da je genitalni herpes spolno prenosljiva bolezen in, da se lahko okužijo z nezaščitenim spolnim odnosom. Večina pozna kako se pravilno zaščititi pred okužbo, vendar sami kot zaščitno sredstvo pri spolnih odnosih ne uporabljajo samo kondoma, ampak še druge oblike, ki okužbe z genitalnim herpesom ne preprečujejo. Sklep: Pomembno je osveščati dijake še preden začnejo s spolnimi odnosi, da pridobijo znanje, kako pravilno zaščititi sebe in svoje partnerje. Zdravimo lahko samo znake genitalnega herpesa, zato je boljše okužbo preprečevati. Če pa pride do okužbe, je pomembno skrbeti za imunski sistem, saj je le ta tisti, ki okužbo omeji.
Ključne besede: virus herpesa simpleksa, genitalni herpes, spolno prenosljiva bolezen, okužba, imunski sistem
Objavljeno: 07.12.2015; Ogledov: 698; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (944,80 KB)

8.
UMETNI IMUNSKI SISTEM - S STRANI BIOLOGIJE NAVDIHNJENO RAČUNANJE
Andrej Barovič Karpov, 2016, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je opis (njihova sestava in princip, po katerem delujejo), implementacija algoritmov umetnega imunskega sistema (AIS) in njihova integracija v obstoječo EARS okolje. V AIS skupino algoritmov spadajo CLONALG, NSA, aiNET in drugi. Te algoritme smo primerjali z ostalimi optimizacijskimi algoritmi, kot so: PSO, DE, ABC, in TLBO. Primerjavo med algoritmi smo izvedli na CEC skupini problemov in pri tem uporabili statistične teste (NHST) ter novejši pristop CRS4EAs. Rezultati vsake generacije so bili podvrženi dodatnim testom za ugotavljanje eksploracijskih (raziskovalnih) in eksploatacijskih (izkoriščevalnih) lastnosti algoritma AIS.
Ključne besede: inteligentni sistemi, evolucijsko računanje, evolucijski algoritmi, evolucijske strategije, genetsko programiranje, genetski algoritmi, umetni imunski sistem
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 625; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

9.
Mobilna aplikacija za izboljšanje kakovosti življenja
Alen Tanšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Odstotek razvoja mobilnih aplikacij se dandanes giblje zelo visoko. Želja po uporabi dobre mobilne aplikacije hitro raste, predvsem s strani uporabnikov, ki si želijo, da bi bila dobro urejena in po svojemu namenu tudi funkcionalna. V diplomskem delu smo opisali razvoj ter samo delovanje tako imenovane mobilne aplikacije za razpoznavanje različnih bolezni oziroma simptomov, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Z razvojem tovrstne aplikacije smo olajšali delo uporabnikom pri iskanju morebitnih bolezni po spletu in jim tako prikrajšali dragoceni čas.
Ključne besede: android, mobilna aplikacija, pametni telefon, imunski sistem, aplikacije v medicini
Objavljeno: 16.07.2018; Ogledov: 632; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

10.
Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo
Sara Vidovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki jo povzročajo gluten in sorodni prolamini pri genetsko občutljivih posameznikih in je karakterizirana s prisotnostjo raznolikih kombinacij od glutena odvisnih manifestacij, specifičnih protiteles značilnih za celiakijo, HLA-DQ2 ali HLA-DQ8 in enteropatijo. Stroga izključitev glutena za vse življenje, tako imenovana brezglutenska dieta predstavlja edino varno in učinkovito zdravljenje. Čeprav je to zdravljenje zelo uspešno predstavlja težave pacientom v družinskem, socialnem in delovnem kontekstu, kar posledično poslabša njihovo kakovost življenja. Namen: Namen zaključnega dela je raziskati neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo dela, ki je povezana s filozofijo pozitivizma. Podatke smo dobili na osnovi anketnega vprašalnika. S pregledom in povzemanjem literature smo pripravili 21 vprašanj zaprtega tipa, ki se nanašajo na kršenje brezglutenske diete pri celiakiji. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina mladostnikov ne krši brezglutenske diete. Mladostniki, ki pa grešijo pri brezglutenski dieti, pa večinoma grešijo zaradi tega, ker nimajo težav kadar uživajo prehrano, ki vsebuje gluten ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Težave, ki se pojavljajo pri mladostnikih, ki ne upoštevajo brezglutenske diete, so bolečine v trebuhu, napet trebuh, driska, bruhanje, prebavne težave, slabost, omotičnost, glavobol, utrujenost in srbečica. Diskusija in zaključek: Iz rezultatov sklepamo, da veliko mladostnikov krši pri brezglutenski dieti, ker nimajo težav, kadar ne upoštevajo brezglutenske diete ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa.
Ključne besede: gluten, imunski sistem, protitelesa, upoštevanje, zapleti, kontaminacija.
Objavljeno: 07.05.2019; Ogledov: 224; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici