| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Novo mestno vozlišče pred knjižnico v Murski Soboti
Urška Gomboc, 2019, magistrsko delo

Opis: Pričujoče delo je hibrid široke in podrobne analize trenutnega stanja tradicionalnega središča v Murski Soboti ter iz nje izhajajoče idejne rešitve mestnega vozlišča pred knjižnjico. V celostni analizi smo raziskovali trenutno stanje celotnega naselja. Nadrobneje smo analizirali ureditev in stanje prostora ter glavnih objektov osrednjega stavbnega bloka. V končnem koraku naloge smo na podlagi zbranega znanja in spoznanj o splošnem in lokalnem stanju prostora in z njim povezanih tem zasnovali celostni prostorski in vsebinski projekt za mestno vozlišče na območju pred regijsko knjižnico. Pri snovanju rešitve je bilo že v razvijanju idej stalno prepletanje oblikovanja stavbnih mas z oblikovanjem programa. Oblikovanje prostora projekta smo izrazito usmerili k doseganju ravnotežja in skladnosti v kontekstu okolice. Izziv je bil povezati vse obstoječe elemente in dejavnike, ki določajo in zaznamujejo območje. Ključni cilj je bil ustvariti realen in z dejstvi podkrepljen projekt, ki bi ponujal veliko lepega in javnega ter postal povezovalni dejavnik v središču Murske Sobote.
Ključne besede: arhitektura, sodobno mesto, mestno vozlišče, urbane oblike, mestna podoba, kontekst, središče mesta, javni odprti prostor, trg, tržnica, kreativno središče, poslovni prostori, mestna garaža, idejni projekt, Murska Sobota
Objavljeno v DKUM: 11.10.2019; Ogledov: 1486; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (62,63 MB)

2.
MODULARNI KONTEJNERSKI VRTEC - REŠITEV ZA NOVE PROSTORSKE POTREBE
Katja Kundih, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena modularna kontejnerska gradnja, ki jo predstavimo kot izredno primerno za spreminjajoče se prostorske potrebe v vzgojno izobraževalnih zavodih, predvsem vrtcih. Diplomsko delo temelji na že izdelanem idejnem projektu za izgradnjo vrtca. Na podlagi pridobljenih podatkov, smo prikazali možnost izgradnje vrtca z modularnimi kontejnerji. Namen naloge je, da na podlagi primerjave dveh izvedb, izberemo način izgradnje vrtca, ki je, glede na zahteve investitorja bolj ustrezna, ter prikažemo prednosti Avstrijske zakonodaje za obravnavano gradnjo.
Ključne besede: modularna gradnja, kontejnerska gradnja, vrtec, terminski plan, prostorske potrebe, idejni projekt, gantogram
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1203; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

3.
MERILNI PROTOKOL TESTIRANJA ULTRAFILTRACIJSKE NAPRAVE
Jana Ferme, 2016, diplomsko delo

Opis: Izbor tehnologije oziroma kombinacij tehnologij naprave za pripravo pitne vode je vsekakor odvisen od vrste, kvalitete in izdatnosti vodnega vira. Pri pridobivanju pitnih voda iz površinskih virov se največkrat srečujemo s problemom udarov visoke motnosti vodnega vira in prisotnosti bakterij. Zato je glavni cilj priprave pitne vode znižati njihove koncentracije in odstraniti prisotne bakterije, ki niso dovoljene v pitni vodi. Namen raziskovalnega dela je bilo spremljanje in merjenje delovanja procesov membranske ultrafiltracije, ter priprava njenega merilnega protokola, z namenom pridobiti podatke delovanja membran. Na osnovi opravljenih meritev pilotne naprave za ultrafiltracijo smo pripravili idejni tehnološki projekt, v katerem je zasnovana rešitev za pripravo pitne vode z uporabo ultrafiltracije. Analitika vzorcev vode je bila opravljena v tehnološkem laboratoriju podjetja. Z rezultati analize vstopne in prečiščene vode smo ugotavljali kvaliteto pitne vode do uporabnika in s tem preverjali doseganje zahtevane učinkovitosti naprave za ultrafilracijo.
Ključne besede: pitna voda, koagulacija, flokulacija, ultrafiltracija, merilni protokol, idejni tehnološki projekt
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1712; Prenosov: 0

4.
INVESTICIJSKA IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA UREDITEV POKOPALIŠČA V ŠENTJURJU
Tadeja Godicelj, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikaz vsebine investicijske in projektne dokumentacije, ki je potrebna v procesu graditve objekta. Izdelana investicijska dokumentacija služi investitorju kot osnova za sprejetje odločitve, ali bo pristopil k nameravani investiciji. Projektna dokumentacija se pripravlja v fazi projektiranja objekta in predstavlja sistematično urejen sestav načrtov oz. tehničnih opisov in poročil, izračunov, risb in drugih prilog, s katerimi se določijo lokacijske, funkcionalne, oblikovne in tehnične značilnosti nameravanega in izvedenega projekta. V fazi neposredne priprave na gradnjo se izvaja postopek priprave razpisne dokumentacije, ki je v diplomskem delu prikazana na primeru gradnje javnega objekta in je izvedena na podlagi Zakona o javnem naročanju. V nadaljevanju diplomskega dela je prikazan postopek izdelave investicijske in projektne dokumentacije za projekt ureditve pokopališča v Šentjurju. V ta namen je predstavljena idejna zasnova projekta z umestitvijo v prostor in priprava razpisne dokumentacije za izbor najugodnejšega izvajalca za izvedbo razpisanih del po odprtem postopku.
Ključne besede: zasnova graditve, idejni projekt, investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 02.02.2016; Ogledov: 1404; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (875,29 KB)

5.
Metode daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave idejnega projekta daljinskih objektov - primerjava metod
Doroteja Mušič, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V tej projektni nalogi, ki je namenjena kot formalni zaključek I. Bolonske stopnje sva preučila obstoječo gradivo in praktično izvedbo dveh metod daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave projekta daljinskih objektov. V gradivu sta osnovno opisani metodi fotogrametrija in LiDAR. Jedro naloge je primerjanje metod na manjšem idejnem projektu avtocestnega odseka Vučja vas – Mura.
Ključne besede: LiDAR, fotogrametrija, daljinski objekti, idejni projekt
Objavljeno v DKUM: 08.09.2014; Ogledov: 1455; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

6.
Metode daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave idejnega projekta daljinskih objektov – opis metod
Jan Perša, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V tej projektni nalogi, ki je namenjena kot formalni zaključek I. Bolonske stopnje sva preučila obstoječo gradivo in praktično izvedbo dveh metod daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave projekta daljinskih objektov. V gradivu sta osnovno opisani metodi fotogrametrija in LiDAR. Jedro naloge je primerjanje metod na manjšem idejnem projektu avtocestnega odseka Vučja vas – Mura.
Ključne besede: LiDAR, fotogrametrija, daljinski objekti, idejni projekt
Objavljeno v DKUM: 29.08.2014; Ogledov: 1730; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (617,78 KB)

7.
Koncept posodobitve podeželske hiše
Domen Prevejšek, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V tem diplomskem izpitu smo predstavili idejno zasnovo sodobne enodružinske hiše, katera sledi merilu trajnostne gradnje in predstavlja posodobitev slovenske arhitekture. Teoretični del zajema analizo rušitve obstoječega degradiranega objekta in smernice ohranitve bližnjega paviljona.
Ključne besede: arhitektura, sodobno, enodružinska hiša, idejni projekt, Bizeljsko
Objavljeno v DKUM: 27.08.2014; Ogledov: 1283; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (12,29 MB)

8.
IDEJNA ZASNOVA IN IDEJNI PROJEKT KOT OSNOVA EKONOMIČNE GRADNJE
Jožica Šadl, 2012, diplomsko delo

Opis: Izvajanje storitev projektiranja je skupek posameznikove sposobnosti, kritičnosti, znanja, prejetih informacij ter časa, ki je za to potreben. Pri tem so pomembne tudi želje investitorja. Najbolj optimalna rešitev, izdelave idejne zasnove, združuje zakonske obveznosti, tehnično izvedljivost, okoljevarstvene pogoje, prostorske ureditvene akte ter najbolj ekonomično izbiro. Želja vsakega investitorja je graditi objekt s čim manjšimi stroški, pri tem pa ne smemo pozabiti na kakovost objekta. Vloga projektanta je, da »ustvari objekt na papirju«, ter da že v idejni zasnovi in idejnem projektu predvidi stroške gradnje. V diplomskem delu je prikazana teoretična podlaga ekonomičnosti pri graditvi objekta. Na podlagi teoretičnih izhodiš smo v empiričnem primeru podali ocenitev ekonomičnosti gradnje iz vidika lokacijskih pogojev.
Ključne besede: idejna faza, idejni projekt, gradbena ekonomika, kakovost
Objavljeno v DKUM: 25.09.2012; Ogledov: 2629; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici