| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nasilje na nogometnih tekmah - vidik navijačev
Robert Smiljanić, 2019, diplomsko delo

Opis: Z navijaštvom je žal povezan tudi pojav nasilja na nogometnih tekmah. Nogomet poleg vseh pozitivnih elementov prinaša s seboj tudi veliko negativnih. Eden izmed teh je tudi nasilje, ki je in bo vedno prisotno. Na nasilje vpliva veliko dejavnikov, na primer slaba organizacija tekem, neprimerna infrastruktura, uživanje različnih drog, alkohola. Večina jih meni, da so najpomembnejši vzroki za nasilje navijači sami, nekateri za to krivijo slabo organizacijo, najdejo pa se tudi tisti, ki krivdo valijo na policijo. V Evropi in svetu se zaradi nasilja dogajajo hude nesreče, nekatere izmed njih se končajo s hudimi poškodbami in navsezadnje tudi s smrtjo. Nogometno huliganstvo je globalen pomen, ki sega v 14. stoletje. Začelo se je v Angliji, ki velja za zibelko huliganstva. Pri preprečevanju nasilja lahko veliko naredijo varnostne službe s svojim varovanjem. V tujini je praksa, da imajo kamere na stadionih in s pomočjo le teh identificirajo izgrednike. Težave omejijo tudi s prestavitvijo tekme na zgodnji termin. V Sloveniji imamo okrog osem večjih navijaških skupin, nekatere izmed njih zaradi slabših rezultatov svojih ekip stagnirajo. Glavni navijaški skupini v Sloveniji sta Green Dragons in Viole Maribor. Navijaštvo je manj razvito kot drugod po Evropi, posledično je tudi nasilja na športnih prireditvah manj kot drugod. Slovenija ima nekatere zakone, ki opredeljujejo kaj se na nogometnih tekmah sme in kaj ne. Imamo dve policijski pooblastili, ki zagotavljata varnost in red ter preprečujeta nasilje na športnih prireditvah. To sta izrek prepovedi udeležbe na športni prireditvi in prepoved potovanja.
Ključne besede: diplomske naloge, nasilje, huliganstvo, nogomet
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 912; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
Huliganstvo na nogometnih tekmah v Veliki Britaniji
Luka Danijel, 2019, diplomsko delo

Opis: Nogomet je označen kot eden izmed najbolj popularnih športov na svetu. Zadnja leta popularnost te igre raste v višave. Danes nogomet ni več le šport, ampak tudi zelo pomembna tržna niša, kjer so denarni vložki gromozanski. Ravno zaradi popularnosti in ekonomskega vidika pridemo do problema, ki ga obravnava ta diplomska naloga. Z analizo literature je bil naš namen podrobno spoznati kulturo nogometnega huliganstva na območju Velike Britanije. Ker Veliko Britanijo, natančneje Anglijo, označujejo za zibelko nogometa je tudi povsem logično, da so skozi zgodovino na tem področju imeli največ težav z nasilnim vedenjem ljudi na nogometnih tekmah. Preučevali smo kako so se postavili po robu problemu huliganstva v nogometu in kakšne so bile uvedbe oblasti v obliki zakonodaje in ostalih ukrepov. Uvedbe strožjih kazni ter vključevanje tehnologije so znatno pripomogle h izboljšanju varnosti na nogometnih stadionih na območju Velike Britanije. Njihovim reformam so sledile tudi nekatere druge države znotraj Evrope. Tudi statistični podatki govorijo v prid oblastem na otoku, saj je prišlo do konkretnega znižanja števila incidentov povezanih s huliganstvom. Kljub temu pa smo ugotovili, da lahko znake nasilnega vedenja in nestrpnega obnašanja na nogometnih tekmah v okviru moštev, ki prihajajo iz Velike Britanije opazimo še danes. Vsako leto oblasti zaznajo kar nekaj kršitev zakonov na tem področju. Predvsem pa je v zadnjih letih v vzponu število kršitev povezanih z rasizmom in neonacizmom. Velika Britanija je lahko na področju boja proti huliganstvu v nogometu nekakšen primer za marsikatero državo po svetu, saj so se z problemom spoprijeli odločno in brez milosti. Tudi v Sloveniji bi glede na ugotovljeno lahko predlagali uporabo nekaterih ukrepov (predvsem izboljšanje tehnologije) zoper huliganstvo, ki jih izvajajo v Veliki Britaniji.
Ključne besede: diplomske naloge, huliganstvo, Velika Britanija, nogomet, varnost
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 600; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

3.
Simboli nestrpnosti na športnih prireditvah
Sandi Vrbanić, 2018, diplomsko delo

Opis: Splošno znano je, da so športne prireditve že vrsto let deležne nasilnih in drugih odklonskih vedenj, do katerih prihaja s strani različnih navijaških skupin. Do takšnih vedenj v največji meri prihaja na nogometnih tekmah, tako da lahko rečemo, da so za skrajneže prav nogometni stadioni nekakšen poligon oziroma motivacijski prostor za izražanje nestrpnosti, kjer kažejo razne etnične, verske, lokalne, nacionalne, stanovske in druge vrste pripadnosti. Skozi diplomsko delo smo se predvsem osredotočili na nestrpnost navijačev in uporabo njihove simbolike v okviru aktivnosti, ki jih izvajajo. Najprej smo na kratko predstavili nasilje na športnih prireditvah. Predvsem smo se osredotočili na nogometne tekme in nogometno publiko, kjer nasilje prihaja najbolj do izraza. V nadaljevanju smo predstavili oblike nestrpnih vedenj navijačev, kot so vandalizem, huliganizem, nacionalizem in rasizem ter neonacizem. V največji meri smo se osredotočili na simboliko navijaških skupin, katero je Združenje evropskih nogometnih zvez v okviru organizacije Football Against Racism in Europa predstavilo kot nestrpno in njihovo razkazovanje ter uporabo prepovedalo na nogometnih stadionih v času nogometnih tekem. Te simbole smo podrobno opisali in slikovno prikazali. Predstavili smo njihov pomen skozi čas, saj večina le-teh prvotno ni imelo nestrpnega pomena, temveč je šlo v največji meri za verske simbole. Največ teh simbolov je pridobilo nestrpen pomen v času nacistične Nemčije, ko jih je Adolf Hitler prevzel kot razpoznavne znake nacizma. Po drugi svetovni vojni so jih v uporabo prevzeli neonacisti ter drugi pripadniki raznih rasističnih gibanj in so s takšnim pomenom v uporabi še danes. Predstavljenih je nekaj primerov, ko je do razkazovanja nestrpnih simbolov prišlo na nogometnih tekmah v Republiki Sloveniji. Predstavili smo tudi pravno ureditev v Republiki Slovenije, kjer smo se osredotočili na zakonodajo, katera ureja potek športnih prireditev in ukrepe v primeru kršitev, bodisi v zvezi nasilja oziroma nestrpnosti. Opredelili smo naloge organizatorja, rediteljske službe, policije in Nogometne zveze Slovenije ter opisali potek vzdrževanja javnega reda in miru na športnih prireditvah. V zaključku smo skozi razpravo predstavili, ali je nestrpna simbolika prisotna tudi na športnih prireditvah v Republiki Sloveniji, kateri nestrpni simboli se najpogosteje uporabljajo in na katerih športnih prireditvah najbolj izstopajo ter kako je urejena uporaba teh simbolov na športnih prireditvah.
Ključne besede: športne prireditve, navijaške skupine, nogomet, simboli, nestrpnost, rasizem, neonacizem, vandalizem, huliganstvo, diplomske naloge
Objavljeno: 16.07.2018; Ogledov: 743; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

4.
Nasilje v športu - analiza medijskega poročanja o nasilju na športnih prireditvah
Žiga Bešter, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo ugotavljali, kako mediji poročajo o nasilju v športu ter kje je nasilje najbolj prisotno. Namen diplomske naloge je bil analizirati tri slovenske časopise za obdobje dveh let ter ugotoviti, koliko nasilja je prisotnega ter koliko in na kakšen način mediji poročajo o le tem. Namen moje naloge je, tudi skozi posamezne dogodke, prikazati, da šport ni samo nekaj vrhunskega in plemenitega, temveč, da je v njem prisotnega veliko nasilja, tako s strani športnikov kot tudi s strani navijačev. Še posebej so pod drobnogledom vrhunski športniki, saj mediji in javnost opazujejo vsak njihov korak ter se že najmanjši incident športnika kaznuje s člankom v časopisu naslednjega dne. V teoretičnem delu se ukvarjamo z različnimi oblikami nasilja v športu. Opredelimo pojme, ki jih pri tej tematiki obravnavamo ter predstavimo zakonodajo Republike Slovenije ter zakonodaje drugih držav EU, s katero države preprečujejo nerede na športnih prireditvah. V nalogi posebej predstavljamo posamezne primere iz let 2013 in 2014, ki sta bili prav zaradi različnih oblik nasilja najbolj »nesrečni« in »škandalozni« za svetovni šport. V empiričnem delu diplomske naloge analiziramo medijsko poročanje o nasilju v športu. V treh slovenskih časnikih, Dnevniku, Večeru in Delu, smo preučili članke iz obdobja dveh let ter jih analizirali. Na podlagi analize smo ugotovili, v kateri športni panogi je nasilje najbolj prisotno.
Ključne besede: šport, športne prireditve, nasilje, huliganstvo, navijači, medijsko poročanje, analize, primeri, diplomske naloge
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 1268; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (408,77 KB)

5.
6.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici