| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava prehrambnih navad pomurskih in primorskih starostnikov
Zoran Kranjec, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Zdrava prehrana je osnovni pogoj za ohranjanje zdravja, boljše počutje in kvalitetno življenje v obdobju starostnika. Z uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo tveganje nastanka s prehrano pogojenih bolezni ter vplivamo na dolžino in kvaliteto življenja. Na prehranjevanje in zdravstveno stanje starostnika imajo pomemben vpliv fiziološki, psihološki, ekonomski in socialni dejavniki. Z raziskavo v magistrski nalogi smo želeli ugotoviti, če obstaja povezava med načinom prehranjevanja, družbenim slojem, izobrazbo in zdravstvenim stanjem starostnikov. Prav tako smo želeli ugotoviti, katere so glavne razlike v prehranjevalnih navadah med starostniki iz Pomurske in Obalno-Kraške regije. Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Za kvantitativne podatke je bil uporabljen program SPSS, s pomočjo katerega je bila izvedena statistična analiza podatkov (deskriptivna analiza, χ2 test, t-test). Raziskava je zajemala 50 starostnikov iz Pomurske regije in 50 starostnikov iz Obalno-Kraške regije, ki so člani društva upokojencev. Za tehniko zbiranja podatkov smo uporabili standardiziran anketni vprašalnik o prehranjevalnih navadah starostnikov. Rezultati. Glede na regijo obstajajo med starostniki razlike v prehranjevalnih navadah, predvsem z vidika uživanja vrst mesa in maščob. Raziskava je pokazala, da 64 % pomurskih starostnikov boleha za srčno-žilnimi boleznimi, med primorskimi starostniki pa prevladujejo bolezni gibalnega sistema (58 %). Med pomurskimi starostniki je prisotna debelost v kar 40 %, medtem ko je primorskih starostnikov debelih zgolj 20 %. Ugotovili smo tesno povezavo med srčno-žilnimi obolenji, indeksom telesne mase, družbenim slojem in izobrazbo. Sklep. Število starostnikov se z leti povečuje, zato bi bilo potrebno pripraviti in promovirati enotna priporočila za zdrav življenjski slog v tretjem življenjskem obdobju. Pri tem zavzemajo pomembno vlogo medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje z zdravstveno-vzgojnim delom.
Ključne besede: prehrana, starostnik, hranilne snovi, prehrambna priporočila, medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 10.03.2011; Ogledov: 2591; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
Prehranjevalne navade odrasle populacije v Pomurju
Tadeja Rijavec, 2012, diplomsko delo

Opis: Zdrava prehrana in uravnoteženo hranjenje je temeljni pogoj za ohranjanje zdravja, boljše počutje in kakovostno življenje. Z uravnoteženo prehrano in zdravim načinom življenja zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni in s tem vplivamo na kakovost življenja. Zavedati se moramo, da z besedami tega ne bomo spremenili, zato je potrebno spremeniti, opazovati in spoznati naša dejanja za škodljive prehranjevalne navade. V diplomskem delu smo predstavili pomen prehrane in pomembnejše hranilne snovi v prehrani, ki so pogoj za boljše zdravje, boljše počutje in kondicijo odraslih ljudi. Predstavili smo značilnosti prehrambne kulinarike v Pomurju, vpliv prehrane na zdravje in smernice ter načela zdrave prehrane. Namen raziskave je bil, ugotoviti ali se ljudje v Pomurju pravilno prehranjujejo, oziroma kakšen je posameznikov način prehranjevanja glede na izobrazbo in velikostjo naselja v katerem živijo. Raziskavo smo izvedli leta 2012 v centru Murske Sobote s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 22 vprašanj. V raziskavo je bilo vključenih 100 odraslih ljudi v starosti od 18 do 65 let. Rezultati raziskave so pokazali, da se odrasli ljudje v Pomurju z višjo stopnjo izobrazbe prehranjujejo bolj zdravo, kot tisti z nižjo stopnjo izobrazbe. Ugotovili smo tudi, da se ljudje, ki živijo v večjem naselju bolj zdravo prehranjujejo od tistih, ki živijo v manjšem naselju oziroma na vasi. Pomembno je osveščanje odraslih ljudi o pomenu prehrane, namenu uživanja zdrave hrane ter o tveganjih za zdravje, za kar je odgovorna medicinska sestra.
Ključne besede: odrasli ljudje, prehrana, hranilne snovi, prehranjevalne navade
Objavljeno: 20.02.2013; Ogledov: 1260; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Vpliv različnih načinov konzerviranja na kakovost krme
Rok Šket, 2014, diplomsko delo

Opis: Z zastavljenim travniškim poskusom, ki smo ga leta 2011 izvedli v Šmarju pri Jelšah, je bil naš namen ugotoviti, kako vpliva način konzerviranja krme na vsebnost hranilnih snovi in delež listov v krmi. Vključeni so bili trije načini konzerviranja, in sicer siliranje krme, dosuševanje krme in sušenje krme na travniku. Za vsak način konzerviranja je bila opravljena kemična analiza.
Ključne besede: konzerviranje, siliranje, dosuševanje, sušenje na travniku, hranilne snovi
Objavljeno: 05.05.2014; Ogledov: 759; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (997,27 KB)

4.
Ekologija hranjenja udomačenih psov
Katja Deleja, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo primerjali hranilne snovi v komercialni hrani za pse, v primerjavi z doma pripravljenimi obroki za pse. Primerjali smo suho, mokro, surovo zamrznjeno in liofilizirano hrano. Pri vsaki hrani smo naključno izbrali 3 primere hrane iz različnih cenovnih razredov (visok, srednji, nizek) in primerjali hranilne vrednosti. Vključili smo vrednosti, ki so bile na voljo, saj pri večini hran na voljo ni vseh podatkov. Ugotavljali smo tudi, pri kakšni temperaturi je določena hrana obdelana, kar posledično vpliva na obstoj sestavin. Po statistični obdelavi smo po vrednostih, ki smo jih imeli na voljo za vse tipe hran, torej glede na proteine, maščobe, pepel ter vlaknine ugotovili, da med komercialno hrano in doma pripravljeno hrano za pse ni statističnih razlik.
Ključne besede: pes, pasja hrana, komercialna hrana, doma pripravljena hrana, hranilne snovi
Objavljeno: 18.09.2018; Ogledov: 233; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (739,97 KB)

5.
Analiza pokritja potreb po hranilih različnih kategorij psov iz različnih komercialnih mešanic in ocena zauživanja suhe hrane
Julija Petrovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil analizirati pokritje potreb po hranilih za različne kategorije psov z izbranimi komercialnimi suhimi hranami za pse. V raziskavi smo primerjali 12 blagovnih znamk suhe hrane po deklarativnih vrednostih v primerjavi z AAFCO priporočili ter izračunali razliko v pokritju potreb psov. Glede na pokritje potreb po hranilih smo primerjali: surove beljakovine, surove maščobe, surov pepel, surova vlakna, minerale (kalcij, fosfor, natrij, baker, železo, mangan, cink, jod in selen) in vitamine (vitamine A, D in E ter vitamine B-kompleksa). Nato smo pripravili anketni vprašalnik, ki je bil namenjen lastnikom, ki svoje pse hranijo s suho hrano. Z anketo smo želeli ugotoviti, na podlagi česa se potrošniki odločajo za posamezno suho hrano in za katere blagovne znamke se odločajo. Na koncu smo v zavetišču za živali izvedli preizkus zauživanja suhe hrane z različnimi kategorijami psov. Izbrali smo 11 psov. Opazovali smo, kako psi sprejemajo njim nepoznano novo vrsto suhe hrane. Podatke smo statistično analizirali s statističnim paketom SPSS 25.0. Ugotovili smo, da nobena izbrana suha hrana popolnoma ne ustreza AAFCO priporočilom. V večini suhih hran gre za presežke hranilnih snovi. Na osnovi izračunov smo ugotovili, da priporočene dnevne količine hrane na embalažah ne ustrezajo izračunom iz enačb. Potrdimo lahko, da je anketirancem ob nakupu suhe hrane pomembna kakovost hrane. Tri najpogosteje izbrane suhe hrane (Orlando, Romeo in Royal Canin) za pse iz anketnega vprašalnika smo uporabili v poskusu, ki je potekal v Zavetišču za živali Maribor. Ugotovili smo, da pri psih ne opazimo statistično značilnih razlik pri sprejemanju nove vrste hrane.
Ključne besede: psi, komercialno pripravljena suha hrana, primerjava, hranilne snovi, obnašanje psov
Objavljeno: 06.09.2019; Ogledov: 104; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

6.
Prehrana pri bolniku z rakom trebušne slinavke
Nina Božnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Uvod: Rak trebušne slinavke je bolezen, ki se dandanes vse pogosteje pojavlja med populacijo po vsem svetu in je ena izmed najbolj zahtevnih in kompleksnih oblik raka. Na njegov nastanek vpliva več dejavnikov. Namen raziskave je ugotoviti, kako prehrana vpliva na razvoj bolezni in njen pomen v času zdravljenja.Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela z analizo in sintezo podatkov iz angleške in slovenske literature, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, CINAHL in Wiley, s pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev, ki smo si jih zadali. V analizo smo zajeli 6 člankov.Rezultati: Ugotovili smo, da so uživanje večjih količin rdečega in prekajenega mesa, maščob, preveč soljena prehrana in uživanje alkohola, predvsem žganih pijač, eni izmed ključnih dejavnikov tveganja za razvoj raka trebušne slinavke. Informiranost in podpora glede uživanja ustrezne prehrane pri bolnikih z rakom trebušne slinavke je pomembna, saj se s stabilizacijo telesne teže izboljšajo rezultati zdravljenja, prav tako se izboljša tudi kakovost njihovega življenja. Diskusija in zaključek: Večje zavedanje o vplivu priporočene prehrane in zdravega življenjskega sloga lahko vpliva na razvoj raka trebušne slinavke in pripomore k obvladovanju pojavnosti bolezni, prav tako lahko zavedanje o pravilni prehrani pripomore k uspešnejšemu zdravljenju, spremljanju bolezni ter izboljšanju kakovosti življenja pri bolnikih z rakom trebušne slinavke.
Ključne besede: pankreas, karcinom, dejavniki tveganja, zdravljenje, dieta, hranilne snovi.
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 0; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici