SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OBRESTNA MERA - VRSTE IN FUNKCIJE
Jadranka Bencek, 2010, diplomsko delo

Opis: Bistvo današnjega sveta je, da živimo v času, ko ljudje pri uresničevanju svojih ciljev potrebujemo pomoč. Po pomoč pa se najraje zatekamo k institucijam kot je banka. Eni z namenom da bi presežek denarja, katerega v določenem trenutku ne potrebujejo, naložili v bankah, zato, da bi si lahko ob določeni obrestni meri v prihodnosti privoščili več za svoj denar. Na drugi strani pa so ljudje, ki si nekaj zelo močno želijo (stanovanje, avto, dopust…) in si tega s svojimi dohodki ne morejo privoščiti in se zato zatečejo k bankam. Te so jim ta denar pripravljene posoditi, ob pogojih plačila obrestne mere. Obrestne mere torej vplivajo na naše odločitve tako v privatnem kot tudi v poslovnem življenju, ter so kazalec nekega splošnega gospodarskega stanja v državi. Velikokrat smo poudarili, da zaradi pomanjkanja znanja lahko pride do občutka prevare, zato se ob poznavanju osnovnih pojmov, s katerimi se srečujemo pri obrestni meri, počutimo veliko varneje. Prebiranje različne literature na področju obrestnih mer, omogoča da si kot bralci razširimo besedni zaklad na področju obrestnega računa, da se naučimo razlikovati osnovne metode obrestnega računa in načinov za ohranjanje nedotaknjene realne vrednosti glavnice. Pomembno je tudi, da nas nepoznavanje bančnega žargona ne bo več postavilo v položaj, ko si zaradi slabega obvladovanja »slovarčka« ne bomo upali niti vprašati za podrobnejša pojasnila in da bomo lažje prepoznali skrite pasti.
Ključne besede: Ključne besede: obresti, teorija obrestnih mer, sedanja vrednost, donosnost do dospetja, navadni obrestni račun, obrestnoobrestni račun, hranilna vloga, depozit, tekoči račun, kredit
Objavljeno: 16.08.2010; Ogledov: 2654; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

2.
Časovna analiza vsebnosti proteinov v listih različnih genotipov murv
Ana Arnejčič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Murvini listi so edina hrana sviloprejkam s ključno sestavo pomembnih metabolitov, ki jih sviloprejke potrebujejo za rast in razvoj. Analiza hranilnih snovi v listih različnih genotipov murv nam omogoča, da lahko odberemo tiste superiorne genotipe, ki so po vsebnosti metabolitov najbolj primerni za rast in razvoj sviloprejk. V diplomskem delu smo vzorčili različne genotipe murv v kolekciji murv Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Raziskava temelji na določitvi vsebnosti proteinov v listih (1) starih donosnih sort murv, ki so se uveljavile v svilogojstvu, (2) lokalnih genotipov murv in (3) novejših križancev. Namen raziskave je podati časovno analizo sprememb v vsebnosti proteinov skozi obdobje, ki je primerno za žetev listov. Skupne proteine v listih različnih genotipov murv smo določili v razponu od 33 do 175 mg/g SS, pri čemer so najvišje vrednosti dosegli genotipi novejših križancev murv (Morus alba x Morus rubra). Optimalno količino vsebnosti proteinov vseh treh preučevanih skupin murv so bili izmerjeni med junijem in julijem 2017, najnižje koncentracije proteinov so bile med julijem in avgustom. Proti koncu vegetacije se je izmerjena količina v murvinih listih spet povečala. Časovna analiza nam je omogočila opredeliti najboljši termin obiranja listov in odbiro superiornih genotipov, ki se bodo v bodoče razmnoževali za ponovno vzpostavitev svilogojstva.
Ključne besede: murve, Morus alba, proteini, svilogojstvo, hranilna vrednost
Objavljeno: 31.07.2018; Ogledov: 154; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (794,33 KB)

3.
OCENA STANJA PONUDBE HRANE V ZDRAVSTVENI USTANOVI
Tamara Žunko, 2019, magistrsko delo

Opis: Zdrava in uravnotežena prehrana je pomemben dejavnik pri ohranjanju in krepitvi našega zdravja. Da bi dosegli uravnoteženo prehrano, moramo jesti raznoliko prehrano iz vseh skupin živil. V magistrskem delu smo obravnavali ponudbo hrane v zdravstveni ustanovi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Omejili smo se na raziskovanje hranilne in energijske vrednosti hrane bolnikov z lahko prehrano, žolčno dieto in prehrano sladkornih bolnikov. Raziskava je potekala 21 dni zapored, vsako posamezno dieto smo spremljali 7 dni. Dnevno smo tehtali vse toplotno neobdelane surovine živil in toplotno obdelane porcije za štiri obroke (zajtrk, dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico). Za ocenjevanje energijske in hranilne vrednosti posameznih živil smo si pri lahki prehrani in žolčni dieti pomagali s pomočjo računalniške aplikacije Odprta platforma za klinično prehrano, za prehrano sladkornih bolnikov pa smo uporabili preglednico enakovrednih živil. Ugotovili smo, da je glede na priporočila pri lahki prehrani, žolčni dieti in prehrani sladkornih bolnikov prišlo do majhnega odstopanja pri energijski in hranilni vrednosti hrane tehtanih porcij.
Ključne besede: lahka prehrana, žolčna dieta, prehrana sladkornih bolnikov, energijska vrednost, hranilna vrednost
Objavljeno: 03.06.2019; Ogledov: 103; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici