| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Nova metodologija homologacije motornih vozil in njen vpliv na varnost v cestnem prometu
Miran Roškar, 2009, magistrsko delo

Opis: V prometu - na javnih cestah in površinah, je dovoljena uporaba motornih vozil, ki so uradno registrirana. Pogoji za registracijo vozila po veljavni zakonodaji so: vozilo mora biti zavarovano, sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje, vozilo mora biti tehnično brezhibno in mora imeti izdano ''Potrdilo o skladnosti vozila'', predhodno imenovano ''Izjava o ustreznosti vozila''. Torej, za vozilo mora biti izveden homologacijski postopek. Ta zagotavlja skladnost vozila z vsemi tehničnimi, tehnološkimi, varnostnimi in ekološkimi predpisi. V predloženem delu je predstavljena potrebna zakonodaja za izvedbo homologiranja vozil. Opisana sta dva osnovna postopka, ki se izvedeta pri homologaciji vozila: "Postopek identifikacije vozila" in "Postopek posamične odobritve vozila". Oba postopka hkrati zagotavljata kontrolo izvora motornih in priklopnih vozil vseh kategorij, pri uvozu novih in rabljenih z evropskega ali neevropskega tržišča in istovetnost vozila s priloženo dokumentacijo. Izveden postopek zagotavlja preveritev skladnosti vozila po vseh EU direktivah in pravilnikih. S tem sta zagotovljeni in preverjeni aktivna in pasivna varnost motornega vozila, še posebej, kadar gre za postopke večstopenjske homologacije dodelanih in predelanih vozil. Izvedena je raziskava homologacijskih postopkov v tujini in prikazani so statistični podatki homologiranih (varnih) vozil v Sloveniji za leto 2008. Predstavljeni so rezultati predlaganega modela izvedbe homologacijskih postopkov in nakazane rešitve za racionalizacijo, poenostavitev in povečanje učinkovitosti tega postopka. S tem bi dosegli prijaznejši postopek uporabnikom-voznikom vozil in povečali vpliv na stopnjo prometne varnosti.
Ključne besede: motorno vozilo, homologacija vozila, prometna varnost
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 4291; Prenosov: 701
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

3.
REGISTRACIJA MOTORNIH VOZIL S POREKLOM IZ DRUGE DRŽAVE ČLANICE
Tjaša Zagorc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje registracije motornih vozil s poreklom iz druge države članice EU, predvsem v luči novega razlagalnega sporočila Komisije, ki velja od 9. maja 2009 dalje. Pred registracijo v Republiki Sloveniji morajo biti vozila odobrena v skladu s homologacijskimi predpisi, ki so usklajeni s predpisi držav članic EU. Vozila, ki so bila že odobrena in registrirana v kateri od držav članic EU, morajo biti pred registracijo identificirana, kar pomeni, da se tehnični podatki o vozilu zberejo, preverijo in vnesejo v enotno državno podatkovno bazo. Posamična odobritev in identifikacija vozila se izvaja v pooblaščenih kontrolnih organih z izvedbo predpisanega postopka in se zaključi z izdajo potrdila o skladnosti, ki je osnova za registracijo vozila. Kljub temu, da je področje homologacije in registracije vozil v državah članicah že bilo izčrpno urejeno z Razlagalnim sporočilom iz leta 1996, je bil prenos motornega vozila v drugo državo članico še vedno predmet mnogih pritožb, zlasti glede postopkov homologacije in registracije. Z namenom še dodatno olajšati nakup motornega vozila v drugi državi članici, ali prenos motornega vozila v drugo državo članico, je Evropska komisija 24.3.2007 izdala Razlagalno sporočilo o postopkih za registracijo motornih vozil s poreklom iz druge države članice, ki velja od 9. maja 2009 dalje in v katerem so navedena pravila, ki olajšujejo nakup vozila v drugi državi članici. Poleg slednjega pa je bila sprejeta tudi Uredba 764/2008/ES, ki se je začela uporabljati 13. maja 2009. Ta uredba opredeljuje pravice in obveznosti držav članic in podjetij, ki želijo prodajati proizvod, ki se zakonito prodaja v drugi državi članici in je kot takšna prav tako pomembna za uporabo načela prostega pretoka blaga.
Ključne besede: homologacija, certifikat o skladnosti, zavarovanje civilne odgovornosti, nacionalna odobritev, tehnični pregled, registrska tablica
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 1560; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (565,30 KB)

Iskanje izvedeno v 0.56 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici